Miza finală a disensiunlor dinaintea alegerilor locale – pierderea postului de primar al Chișinăului în favoarea candidatului comunist
Am vizionat cu atenție brifingul de presă al premierului Vlad Filat care a avut loc astăzi la ora 13.30 în incinta sediului PLDM. Am rămas surprins cum liderul celei mai mari formațiuni politice din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană s-a plasat în postura unui pătimit, a unui obijduit de ceilalți concurenți electorali. Mi-a fost straniu și mesajul acestuia adresat Partidului Democrat în acest final de campanile pentru retragerea candidatului acestei formațiuni din cursa electorală.
De ce ar fi trebuit ca șeful executivului anume în cadrul unui brifing de presă să transmită acest mesaj și nu a discutat în interiorul Alianței problema ce-l macină? E foarte simplu: Din cauză că încă dinaintea începerea campaniei electorale relațiile în Alianță s-au răcit din cauza lipsei unui dialog intern intre PLDM pe de o parte și PL/PD pe de altă parte. Toate deciziile, inclusiv acea de a inainta la postul de primar general al capitalei au fost luate unilateral și fără o consultație prealabilă. Este cunoscut faptul că încă în ianuarie liderul Partidului Democrat a venit cu propunere către toți membrii Aliantei de a fi înaintat anume un singur candidat ca să fie o alternativă clară comuniștilor.
Greșeala fatală a aparținut de la început anume lui Vladimir Filat care a declarat ulterior că nu discută deciziile luate în interiorul partidului său cu alți membri ai Alianței. Un răspuns atât de brutal i-a redus din start electoratul viitorului candidat din partea propriei formaținui. Neluând seama la aceste fapte demonstrate mai târziu prin sondaje interne PLDM-ul și-a început campania care din start pornea pe picior greșit dar cu resurse imense aruncate pe apa sâmbetei: numai afișele electorale cât bănărit au costat.
Pomenindu-se în situația în care electoratul Alianței o să fie împărțit și micșorat cantitativ între candidații PL și PLDM Partidul Democrat a luat singura decizie corectă – de a-și înainta proriul candidat pentru a recupera din diferența celor rămași îndeciși și din partea Alianței și din partea stângă a eșichierului politic național. În plus, dacă stăm și ne gândim mai bine nici unul din pretendenții bărbați ai funcției de primar al Chișinăului nu au fost prezentate soluții sociale în direcția protecției copilului și în privința asigurării unei echități sociale a femeilor. Din programele electorale ale celorlalți concurenți electorali au lipsit soluțiile practice de susținere a persoanelor social vulneralbile și neajutorate. Și după cum am văzut chiar dacă s-a făcut campanie pe seama bătrânilor și a orfanilor nimeni dintre politicieni nu a susținut aceste grupuri dezavantajate nici acum și nici până acum. Cel mai bine la acest capitol stă minstrul muncii și protecției sociale (chiar și degrevat din funție), doamna Valentina Buliga, care cunoaște aceste probleme în detaliu.
Dacă am face o trecere în revistă a problemelor ivite în sânul Alianței pentru Integrare Europeană am observa că sursa acestor neințelegeri rezidă în capacitatea redusă a membrilor acestei entități de a gestiona situațiile de criză ivite ca urmare a corupției lăsate de guvernarea precedentă, lipsă de consens ideologic în rezolvarea situației complicate în care se află economia și orgoliul unor lideri care au declarat că au renunțat la acesta. Ultima cauză a acestei crizei face ca Alianța să riște pierderea alegerilor locale nu numai în Chișinău dar și în alte centre raionale și sătești – în afară de capitală în Republica Moldova în fiece sat sau oraș sunt candidați diferiți din PCRM, PLDM, PD, PL și alte partide extraparlamentare. Cel care s-a opus unor candidați comuni pentru alianță în întreaga Republică a fost anume liderul PLDM-ului domnul Vlad Filat.
Sursa
2011-06-02 15:05:31