Primul cap căzut în scandalul vizelor şi despre populismul de prin arealul nostru
I.Azi în Parlamentul României au avut loc audieri în privinţa scandalului vizlor de la Consulatul Românei de la Chişinău. Astfel, parlamentarii şi senatorii l-au chemat pe ministrul Adrian Cioroianu să de explicaţii privind cele întâmplate la Chişinau. În timpul audierilor a anunţat că, în urma primelor cercetări, Alexandru Rusu, consulul României în Republica Moldova, se face vinvat de tratament preferenţial faţă de una dintre agenţiile de turism din Republica Moldova. Totodată, ministrul Cioroianu a lăsat de înţeles că cercetările vor continua şi că informaţiile şi probele autorităţilor de la Chişinau sunt aşteptate în continuare. În acest sens, dacă ancheta va continua, este cert că numărul persoanelor vinovate va creşte. Totuşi, cel mai important este faptul că, în sfârşit, la Bucureşti unii politiceni, consilieri şi strategi s-au prins despre ce este vorba. Greu de crezut că ceva a început să funcţioneze. Dar, iată-că primul cap a căzut, adică consulul Alexandru Rusu a fost retras de la Chişinău.
II.
Tot azi premierul Tăriceanu a anunţat că a suplementat bugetul Societăţii Române de Televiziune cu 360.000 lei pentru retransmiterea postului TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova. Abia acum, când problema a devenit alarmantă, s-au găsit banii necesari pentru a fi viraţi la Chişinău. Bucureştiul iarăşi a demonstrat că este nepregătit. Iar, prin modul în care s-a luat decizia dl. Tăriceanu a demonstrat un zel de binevoinţă, adică de populism. Pesonal cred că ar fi mai populistă ideea de subvenţionare a achziţionării echipamentelor şi abonamentelor de tipul serviciilor DTH prin Satelit (gen DigiTV sau DolceTV). Astfel ca cetăţenii moldoveni vor avea acces la mai multe zeci de posturi TV româneşti şi nu numai la un singur post. Poate se găseşte un grup de presiune şi avansează această idee. De exemplu, săptămâna trecută Secretarul de Stat pentru Românii de Pretutindeni din MAE a declarat că preoţii din Republica Moldova (slujitori ai Mitropoliei Basarabiei) vor beneficia de o bursă lunară de 100$ – în timp ce miile de studenţi din Republica Moldova, care studiază în universităţile din România, mor de foame cu 50$ şi sunt minţiţi din jumătate în jumătate de an.
III.
Într-un anumit aspect, ţin să-i sugerez lui Oleg Cristal că, opusul tipului de gândire şi acţiune a Bucureştiului faţă de Chişinau, pe care-l descrie astăzi în articolul său din Moldova Suverană, se reliefează din când în când. Fără a face mare tam-tam, pragmaticii de la Bucureşti sunt minoritari. În schimb, aceştia sunt vizibili în mediul extern şi comunitar.
IV.
Ei, şi ca să vedeţi că nu suntem o insulă în ocean, vă recomand să citiţi o analiză pentru situaţia populismului din statele Grupului de la Visegrad. Veţi vedea cât de apropiaţi dar şi cât de îndepărtaţi suntem.
Sursa
2007-09-11 18:50:27