Valeri Kuzmin: ”«Istoria Românilor» prezintă o imagine schimonosită”

Valeri Kuzmin spune că generaţia tânără de moldoveni crede în lucruri care nu s-au întâmplat
Ambasadorul a explicat relaţia dintre Moldova şi Rusia, procesul de integrare a Moldovei în UE, predarea în şcolile din Moldova a „Istoriei Românilor“. În Transnistria nu există de fapt trupe ruseşti. Şi dacă există, ele sunt considerate o „garanţie” de populaţia transnistreană.
„Adevărul": Este posibil ca liberalizarea regimului de vize cu UE să sporească interesul transnistrenilor faţă de Moldova?

Valeri Kuzmin: Am discutat cu mai mulţi diplomaţi europeni şi i-am întrebat despre ce este vorba când se vorbeşte despre „integrare europeană". Aceştia mi-au răspuns: „Vom vedea". În ceea ce priveşte Republica Moldova, niciodată nu a fost făcută promisiunea de a-i acorda Moldovei statutul de „stat candidat" la UE. Pe agenda politică a UE nu există această problemă. În ce priveşte Transnistria să nu uităm că 20 de ani cele două părţi ale Republicii Moldova au coexistat în componenţa aceluiaşi stat. Oamenii de aici şi de dincolo de Nistru, nu vor reintegrarea cu orice preţ. Nu este uşor să elimini amintirile oamenilor despre vărsările de sânge care au însoţit criza la  începutul anilor 1990.
În primul rând, e necesară restabilirea încrederii mutuale care lipseşte în prezent între Chişinău şi Tiraspol. De asemenea, aceste două părţi ale fostei RSSM s-au dezvoltat în direcţii divergente. Generaţia tânără are valori şi amintiri istorice diferite. Dacă în regiunea transnistreană, istoria studiată în şcoală este una integrată, care este un standard recunoscut în UE, în Moldova o bună perioadă de timp s-a studiat „Istoria Românilor", deja abandonată chiar şi de România. Acest curs prezintă o imagine complet schimonosită a istoriei. Astfel, generaţia tânără de pe malul drept al Nistrului crede în lucruri care nu s-au întâmplat niciodată şi care par a fi o nebunie pentru oamenii informaţi. 

În 1999, Rusia a promis că îşi va retrage trupele militare din Transnistria. Acest angajament nu a fost realizat. De ce?


În Transnistria nu există „trupe ruseşti". Acolo sunt instalate două batalioane, unul de menţinere a păcii şi încă unul care păzeşte depozitele cu muniţie. Sunt două unităţi simbolice, cu arme uşoare. Rusia a început procesul de evacuare a zeci de mii de tone de bombe şi proiectile de artilerie. Am reuşit să evacuăm mai mult de jumătate din muniţii. În Moldova, Federaţia Rusă şi-a îndeplinit toate angajamentele atât timp cât aceasta a fost posibil. Dar este mai adecvat să spunem că Chişinăul se face vinovat de întreruperea procesului de negocieri.
Drept urmare au dispărut condiţiile care ar permite continuarea evacuă­rilor. Mai mult, în acest moment nu putem ignora faptul că aşa-numita „prezenţă militară" a Rusiei în Transnistria este considerată de către populaţia locală drept o garanţie a unei soluţionări echitabile şi paşnice a conflictului. Recent, reprezentanţii Rusiei şi ai Ucrainei au vizitat câteva depozite de muniţii şi s-au asigurat că rezervele sunt bine protejate. 

Aţi afirmat recent că România, SUA şi UE se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova. Puteţi dezvolta această afirmaţie?


De fapt, atunci am întrebat presa locală ce a făcut Federaţia Rusă şi ce au făcut partenerii noştri în această ţară. Dacă numiţi acţiunile Rusiei intervenţie în relaţiile interne ale Republicii Moldova, atunci cum numiţi comportamentul celorlalte ţări? Nu am spus nimic mai mult. Orice altceva este ficţiune, interpretare voluntară şi comentarii care induc publicul în eroare. Nu am acuzat pe nimeni. Dar eu insist în calitate de ambasador al ţării mele că Rusia nu acţionează politic incorect. Noi respectăm regulile jocului. 


"Rusia nu acţionează politic incorect. Noi respectăm regulile jocului."Valeri Kuzmin  ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova

Sursa
2011-02-12 17:19:00



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

21:48:24biological weapon —» turn up the silence
07:09:047 februarie 2024 - ,,Citim împreună, schimbăm lumea” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
15:08:19la rétrospective de l’année 2023 —» turn up the silence
05:07:43JURNALUL DE LA HYPERION (V) —» Leo Butnaru
15:28:05trigger warning: —» turn up the silence
13:58:13A sunat primarul să descînte o consilieră —» Curaj.TV | Media alternativă
10:34:10Cică face ce vrea în curtea ei, acum riscă amendă —» Curaj.TV | Media alternativă
06:54:32BUTOIUL LUI DIOGENE —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:18:48Piața sărăciei în jurul gării Chișinău —» Curaj.TV | Media alternativă
19:16:29Primarul se judecă pe banii satului —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:27Scriitoarea Maria Pilchin în dialog cu cititorii —» BiblioCity
15:33:40Dialoguri dintre generații: Întru binele prezentului și a viitorului comun —» BiblioCity
05:18:58La aniversară: Criticul și istoricul literar Vitalie Răileanu la 65 de ani de la naștere —» BiblioCity
05:16:30Zece volume despre viața și domnia lui Ștefan cel Mare —» BiblioCity
19:35:13Despre ipocrizia PNL București și tăierile ilegale —» Curaj.TV | Media alternativă
19:20:54Uniți, salvăm, Parcul IOR! Marș de #protest —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:58Poliția staționează periculos și ilegal în intersecție —» Curaj.TV | Media alternativă
13:04:26Празнуване на Лазаровден в Българската библиотека „Христо Ботев” —» Biblioteca Hristo Botev
15:13:36Serghei Lunchevici, ultimul lăutar —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
13:27:53Percepția „transformării digitale” la Biblioteca de Arte —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:20:13Branişte - colţişorul meu de rai —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:03:08Bibliotecarii din raionul Ungheni au fost sărbătoriți ca la carte —» BPR Ungheni's Blog
10:15:54O vizită de lucru la Biblioteca de arte „Tudor Arghezi” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:31:04COSMOGRAME DE LA „EXPRES CULTURAL” —» Leo Butnaru
15:13:23CONTOPIRE CU TIMPUL —» Andrei LANGA. Blogul personal