Riscuri pentru economiile de la periferia UE


Dupa cateva saptamani linistite, atentia pietelor a revenit asupra Europei si a problemei datoriilor cu care se confrunta economiile de la periferia UE. Randamentele la titlurile de stat ale Greciei, Portugaliei si Irlandei au crescut in aceasta saptamana, asigurarea impotriva intrarii acestora in incapacitate de plata devenind din ce in ce mai scumpa. Nervii au inceput sa cedeze dupa ce Irlanda a anuntat dublarea taierii cheltuielilor publice in anul urmator.
Investitorii se tem ca economia slaba a Irlandei nu va fi capabila sa faca fata si taierea cheltuielilor ar putea agrava deficitul pe termen lung. Ingrijorarile s-au mutat apoi asupra Portugaliei unde exista dialoguri tensionate, guvernul minoritar incercand sa convinga opozitia sa sustina bugetul de austeritate, inainte de votarea acestuia in parlament in 3 noiembrie. Depasirea termenului de adoptare a bugetului de saptamana viitoare poate determina presiuni suplimentare asupra randamentelor bondurilor tarilor periferice ale UE.

Grecia a intrat in lumina reflectoarelor miercuri cand primul-ministru a revizuit in crestere deficitul bugetar pe 2009 pentru a treia oara, la 15% din PIB si a afirmat ca nivelul de colectare a taxelor in acest an este sub asteptari. Ca si in cazul Portugaliei, guvernul socialist al greciei intampina greutati in incercarea de a trece prin parlament pachetul de masuri de reducere a deficitului menit sa diminueze temerile din piata si sa calmeze presiunea asupra randamentelor titlurilor de stat. Pe 7 noiembrie are loc prima runda a alegerilor locale in Grecia, o a doua runda fiind programata, daca este necesar, pe 14 noiembrie. Primul ministru a declarat ca in cazul in care partidul din care face parte nu va obtine un mandat clar la alegerile locale va convoca alegeri generale pentru a supune programul de austeritate votului public. Daca acest lucru s-ar intampla, ar pune sub semnul intrebarii prezentarea proiectului de buget pentru anul urmator, programata pentru 18 noiembrie, proiect ce va fi supus votului pe 21 decembrie.

Pe acest fundal au loc discutiile privind Tratatul UE. Guvernul german doreste ca detinatorii titlurilor de stat ale tarilor periferice UE sa-si imparta pierderile unei posibile intrari in incapacitate de plata, in locul suportarii acestor pierderi de catre toti contribuabilii zonei euro. Aceasta a determinat nervozitate in randul investitorilor si poate plafona cresterea euro pe viitor. Perechea EUR/USD nu a fost capabila sa depaseasca in mod convingator nivelul 1.40 in saptamanile recente, care pare sa fie maximul pentru moment, in timp ce potentialul descendent ar putea viza 1.3730 pe termen scurt. Escaladarea ingrijorarilor privind economiile periferice pe masura ce ne apropiem de sfarsitul anului, cand temerile privind insolventa statelor in 2011 se intetesc, poate  determina o scadere si mai accentuata a monedei unice.
Disclaimer: Acest raport contine doar informatii de piata si comentarii care nu sunt obiectul unei oferte sau solicitari privind cumpararea sau vanzarea unei anumite valute. Toate aceste informatii pot fi modificate fara instiintare prealabila. Acest raport nu vizeaza obiective specifice de investitii, situatii financiare sau necesitati ale unui anumit beneficiar si nu constituie recomandari personale. Investitiile pe piata Forex pot implica riscul de a pierde mai mult decat depozitul initial. Ele nu sunt potrivite pentru orice investitor si trebuie sa va asigurati ca intelegeti riscurile implicate, solicitand consiliere independenta, daca este necesar. Chiar daca informatiile continute in raport sunt obtinute din surse presupuse a fi credibile, autorul raportului nu garanteaza acuratetea sau deplinatatea lor si nu isi asuma raspunderea pentru orice pierdere care poate rezulta, direct sau indirect, in cazul oricarei persoane care isi bazeaza deciziile de tranzactionare pe aceste informatii sau opinii. Acest raport a fost furnizat de Gain Capital

Sursa
2010-11-02 01:36:27



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

15:46:17Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:39:00Ovoizi —» Andrei LANGA. Blogul personal
03:06:24Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:31:27Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:04:30Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:02:48Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
16:46:44Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:42:47Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:26:01Mesaj de felicitare —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
00:19:19Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:32:13Toamnele Chișinăului românesc de altă dată —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:25:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
09:16:21Cel mai bun vin din Moldova —» Fine Wine
04:22:00DIN POEZIA FRANCEZĂ —» Leo Butnaru
02:21:18Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
21:46:00I got mail —» turn up the silence
20:47:56Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
19:39:35Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:00:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:33:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:51:22Cafeneaua Literară: Spiritul Creator al Modernismului —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
08:40:56The Governor Fume Blanc 2023: Grand Gold —» Fine Wine
07:10:16Tabără de vară „Îndrăznește să-ți pese” la Biblioteca „Dimitrie Cantemir”, cu adolescenți mai încrezători și mai deschiși către lume —» BPR Ungheni's Blog
04:46:00DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
12:33:00Fantome —» Andrei LANGA. Blogul personal