Istoria Bisericii Creştine „Biruinţa” din oraşul Ialoveni

Vă propun să citiţi istoria unei biserici care în pofida multor încercări a reuşeşte să îşi îndeplinească chemarea pe care o are din partea lui Dumnezeu. Din acest interviu veţi înţelege de ce această biserică este biruitoare şi cine este sursa biruinţei. În acest sens i-am solicitat un interviu păstorului bisericii creştine „Biruinţa” Ion Cucer.

R.B. Domnule Ion Cucer, povesiţe-ne istoria bisericii „Biruinţa”

I.C. În anul 2004 pe data de 1 martie am organizat primul serviciu divin. Împreună cu soţia mea am închiriat un apartament cu o cameră în centrul oraşului Ialoveni. Aici am început a ne aduna, de fapt, la primul servici a venit doar un vecin, unde am avut un timp frumos în Cuvântul lui Dumnezeu. După primul servici divin am început a vesti oamenilor din oraş Evanghelia de la inimă la inimă. Mergeam prin parc unde soţia discuta cu mamele şi copii ieşiţi la plimbare iar eu discutam cu taţii şi tinerii din parc. Ca rezultat la a doua întâlnire au venit 15 persoane. Cum vă spuneam ne adunam la noi în apartament şi în decurs de un an s-au pocăit 5 persoane, şi ne gândeam unde să facem botezul. Şi cum cea mai aproape biserică de noi este „Golgota” am decis să facem primul botez în incinta acestui locaş, lucru pentru care îi mulţumesc păstorului acestei biserici Cornel Sorbală. La acest botez am avut 5 candidaţi, unul din ei a fost puşcăriaş, dar după ce l-a primit pe Domnul Isus în inima lui , viaţa i-a fost schimbată radical, iar acum slujeşte ca şi diacon. Dorim ca prin el să plantăm o biserică în comuna Dănceni, pentru că acolo el trăieşte.
Apoi încet grupul de creştini din biserică se mărea şi am decis să închiriem o sală. Am găsit o sală chiar lângă primărie, stăpânul căreia ne-a oferit-o cu plăcere, noi achitam o chirie simbolică pentru această sală. Însă şi aici s-au întâmplat câteva situaţii neplăcute. Noi nu am ştiut că tot în această sală se adunau şi „Martorii lui Iahova”, însă acest lucru nu prea ne-a deranjat. Ca peste jumătate de an, după ce veneau la biserica noastră în jur de 100 de oameni, într-o duminică dimineaţa găsim uşa sălii închise. Noi am mers la proprietar şi i-am arătat contractul şi chiria achitată la timp, deci nu înţeleageam ce se întâmplă. Proprietarul nu dorea să ne explice de ce a încuiat uşa şi nu ne permitea să intrăm. Am fost puţin stresat, pentru că lumea stătea afară, pe un timp foarte ploios, iar eu mă gândeam unde să duc aceşti oameni. Domnul s-a îngrijit şi atunci şi un creştin din biserică ne-a oferit casa lui unde am petrecut serviciul divin. …

R.B. .. şi totuşi aţi primit vre-o explicaţie de ce v-au dat afară ?

I.C. De la început nu dorea să ne explice, spunea doar că îi pare rău şi atât. Am mers la proprietarul sălii a doua zi, crezând că noi suntem de vină. El atunci mi-a spus că fratele său face parte din organizaţia „Martorilor lui Iahova”, şi ei deja de 15 ani se adună în această cladire şi vin la adunările lor doar 15 oameni, iar baptiştii sunt de jumătate de an şi că vin la adunările noastre peste 50 de oameni. Şi fratele proprietarului sălii a spus că dacă ne mai lasă, noi vom „inunda” oraşul Ialoveni, şi i-a sugerat să ne alunge din încăpere. Atunci noi am căutat repede un apartament cu două camere ca să putem continua ca şi biserică. Apoi timp de patru ani, apartamentul nostru ne era şi casă şi loc de închinare pentru biserică. Într-o cameră era loc de rugăciune, o altă cameră era pentru programul mamelor şi copiilor iar bucătăria era pentru adolescenţi şi tineri. Dacă mergi în apartamentul în care trăim şi vă voi spune că au încăput 80 de oameni, probabil nu o să vă vină să credeţi, dar aşa a fost. Este una din minunile lui Dumnezeu. Era o sărbătoare şi am invitat mulţi oameni, dar nu am planificat să vină tocmai în jur de 100 de persoane. Dar tocmai atâţia au venit. Şi atunci am văzut că nu mai putem încăpea nici în apartamentul cu 2 camere, şi am început a ne ruga pentru o casă de rugăciuni mai mare. Deja soţia născuse al doilea copil şi era foarte greu să ne mai adunăm în apartamentul nostru. Dar mă bucur mult pentru răbdarea pe care Dumnezeu ne-a dat-o şi mie şi soţiei mele. Atunci am apelat la biserică ca să se roage pentru o încăpere mai mare, pentru că eram limitaţi în acţiunile noastre. Mai aveam probleme şi cu vecinii, pentru că, vă daţi seama, vin câte 50 de oameni în fiecare duminică. Dar să vă spun un caz interesant. Deasupra noastră trăieşte un musulman. Şi în fiecare dumincă el închidea uşile şi ferestrele pentru ca să nu ne audă cum cântăm şi predicăm Evanghelia. Într-o dimineaţă ne-am întâlnit pe scară şi îmi spune că vrea să vorbească cu mine ceva urgent. M-am gândit că de data aceasta nu mai scap de amendă. M-am rugat Domnului să îmi pună cuvintele potrivite pe buze. El mi-a spus că are o mare rugăminte către mine, şi anume atunci când facem ora de rugăciune să deschidem ferestrele ca el să audă cântările şi mesajul biblic. Pentru că lui îi place foarte mult cântările noastre. Aşa şi am făcut în următoarea duminică.
Cât ţine de local Dumnezeu ne-a răspuns după un an de post şi rugăciune. Am găsit o casă drept în centrul oraşului care acum costa de patru ori mai scump decât în acea vreme. Am cumpărat-o repede şi am început a face servicii divine chiar sub cerul liber, unde au venit peste 150 de oameni. Din păcate nici aici nu au lipsit incidentele, primarul oraşului care trăieşte chiar alături de biserică a ieşit cu pistolul şi a început a trage în sus, dorind să ne sperie. Apoi am primit o ripostă dură din partea preoţilor ortodocşi. Am fost chemat de mai multe ori la primărie, şi mi-au spus să plecăm din Ialoveni pentru că suntem un deranj pentru biserica ortodoxă. Primarul ne-a spus că preotul vede în noi un concurent, ceea ce nu este adevărat, pentru că noi dorim să colaborăm cu ei. I-am spus că aici nu m-a adus preotul ci Dumnezeu. În pofida acestor ameninţări, mergeam înainte, distribuind broşuri, Biblii, şi invitând oamenii la biserică. După aceste acţiuni eram chemat din nou la poliţie şi la procuratură. Acolo mă aştepta primarul, şeful poliţiei raionale şi preotul responsabil pe raionul Ialoveni. Mi-au spus ca din acest local, ajung direct în puşcărie, pentru că am fost prevenit să nu mai duc Evanghelia la oameni. Preotul mi-a vorbit foarte urât, atunci eu nu aveam Biblie la mine, însă o avea preotul ortodox, de la care am şi luat-o şi am deschis-o la Evanghelia după Matei 28 cu 18, şi i-am arătat permsiunea de la Dumnezeu de a duce mesajul la toţi oamenii. Atunci preotul ortodox a început să strige şi mai tare la mine, spunând că doar el are dreptul să umble cu Biblia în mână. După lungi discuţii primarul a spus că nu vede nici un motiv să fiu închis, dar preotul a început să îl ameninţe şi pe primar. Mai târziu am aflat că preotul responsabil pe raionul Ialoveni, era rudă apropiată cu fostul preşedinte al ţării fiind chiar cumnaţi. Am fost de mai multe ori ameninţat şi telefonic. Când lipseam de acasă, soţia mea era ameninţată că eu voi fi ucis. Au fost cazuri când mi-au spus că dacă nu mă opresc mă vor împuşca fără nici o problemă. Au mers până acolo că m-au arestat pentru că duc Evanghelia, am stat închis pentru câteva ore. Chiar şeful poliţiei raionale a rămas şocat când m-a văzut cu cătuşe. Atunci el a decis să fiu eliberat de urgenţă. Aflând despre aceasta preotul responsabil a venit repede şi a început să strige şi la şeful poliţiei raionale, la care acesta din urmă i-a spus că el nu mă ţine închis pentru că se teme de Dumnezeu ca să nu fie pedepsit el şi familia lui. Şeful poliţiei i-a răspuns preotului că vede în mine un om a lui Dumnezeu, iar în preotul ortodox vedere doar ură şi invidie.
O dată cu venirea guvernării liberal-democrate situaţia s-a schimbat radical. Acest preot a fost schimbat cu unul mai tânăr, şi situaţia s-a liniştit aparent. Primarul a venit la mine şi a recunoscut că a fost supus la presiuni mari din partea preoţilor ortodocşi, cerându-şi iertare pentru ceea ce ne-a făcut. Acum suntem în relaţii foarte bune şi ne-a asigurat de sprijinul primăriei. În prezent biserica noastră are 40 de membri, dar în fiecare duminică vin peste 100 de oameni la serviciul divin.

R.B. Cine sunt liderii bisericii „Biruinţa”?

I.C. Aici vreau să îi menţionez pe Iurie Necula care a fost lider de tineret, dar acum este candidat pentru funcţia de diacon. Apoi îl avem pe Florea Nicolae care predică în biserică şi este un om de încredere. Avem un tânăr Galer Oleg, care învaţă la Colegiul Pedagogic şi îl pregătim de lucrare.

R.B. Cum se implică biserică în societate?

I.C. Personal nu pot concepe ca membrii din biserică să nu aibă nici o implicare. De aceea ne străduim ca fiecare creştin să fie implicat acolo unde este nevoie. Am început o lucrare cu boschetarii, unde mergem chiar la ei printre gunoaie, le dăm câte un ceai şi biscuiţi şi le vesteam Evanghelia. Apoi i-am invitat la biserică şi Slavă Domnului mulţi din ei vin la biserică.
Apoi am început să ne implicăm în societate prin ajutorarea familiilor nevoiaşe. Nu neglijăm şi pătura mai în vârstă a societăţii, adică bătrânii. Ne ducem şi avem grija să aibă le mne de foc şi să le ducem câte o mâncare caldă. Avem şi lucrarea sportivă, tinerii din biserică fac taekwon-do cu Grigorie Sănduţă.

R.B. Cum se implică biserică în proiectul Ministerului Învăţământului de introducere a religiei în şcoală?

I.C. Practic nu avem mulţi copii în biserică. Doar băiatul meu care merge în clasa întâi. Chiar şi aşa dorim să pregătim profesori pentru această nevoie. Şi acum o femeie din biserică va merge şi va preda în şcolile publice din Ialoveni

R.B. Ce proiecte are biserica pe viitor?

I.C. Ne dorim foarte mult să plantăm o biserică în comuna Dănceni. Acolo nu este biserică, dar sunt mulţi creştini în acest sat. Apoi dorim să începem o lucrare cu copii străzii. De aceea rugăm cititorii portalului www.moldovacrestina.net să ne suţină în rugăciuni pentru aceste proiecte. Deasemenea dorim să vă rugaţi pentru că se pare că din nou suntem persecutaţi de bisericile ortodoxe din oraş. Chiar ieri am avut o spargere, ne-a stricat geamurile şi poarta. Primarul oraşului a văzut cine sunt rău făcătorii, dar s-a limitat să ne spună că sunt oamenii cărora le facem „concurenţă” cu aluzie la biserica ortodoxă. A venit un alt preot care m-a scos din biserică în timpul serviciului divin şi mi-a spus clar că dacă ar avea o puşcă imediat m-ar împuşca fără să râdă, pentru că îndemn oamenii să studieze Biblia şi astfel, în opinia lui, îi stric afacerile. Vreau să spun că în acestor situaţii avem relaţii foarte frumoase cu una din bisericile ortodoxe din Ialoveni.

R.B. Vă mulţumesc pentru interviu

Share


Sursa
2010-11-01 08:30:49Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
13:40:07Poliția și jandarmii ignoră reguli elementare de circulație —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:22Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor —» BiblioCity
10:38:58Azi este sărbătorită Sfânta Muceniță Tatiana – ocrotitoarea studenților —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină