Ce înseamnă să te rogi în Numele lui Isus Hristos?
Ioan 14:13-14 şi ori ce veţi cere în Numele Meu, voi face, pentruca Tatăl să fie proslăvit în Fiul. Dacă veţi cere ceva în Numele Meu, voi face.
Citind acest pasaj, apar automat cîteva întrebări: Orice am cere în Numele lui Isus ar trebui să se întîmple? De ce nu se împlinesc toate cererile noastre adresate în Numele lui Isus? Oare Dumnezeu nu mai vrea să împlinească astfel de cereri sau Numele lui Isus nu mai este sufiecient de puternic pentru a împlini rugăciunile noastre?
Alte cîteva versete similare sugereaza același lucru, că orice lucru am cere în Numele lui Isus se va realiza. (Vezi: Ioan 15:16, Ioan 16:23-24 comparat cu Efeseni 5:20) Care este sensul acestor cuvinte?
E clar că pasajele respective nu sugerează că după fiecare rugăciune ar fi necesar să adăugăm formula: În Numele lui Isus Hristos. Nu este o expresie magică care ar schimba în mod radical hotărîrea lui Dumnezeu. Cu atît mai mult că rugăciunile din Noul Testament nu au la sfîrșit formula respectivă. Care este sensul ei și de ce o folosim aproape în toate rugăciunile noastre.
A vorbi sau a face ceva în numele unei persoane înseamnă a te folosi de autoritatea și puterea acestei persoane. În multe cazuri apostolii vindecă bolnavi în Numele lui Isus. Rezultatul este vizibil imediat, iar ca rezultat oamenii îl slăvesc pe Dumnezeu.
A avea un nume bun înseamnă a avea o bună reputație. Ca urmare a te ruga în Numele lui Isus înseamnă a te ruga utilizînd autoritatea lui, dar și a te ruga potrivit cu caracterul Lui. Cererile, mulțumirile, rugăciunea pentru altă persoană trebuie să fie compatibile cu cine este Isus Hristos. Nu poți cere lui Isus să te ajute să furi, sau să curvești atît timp cît caracterul Lui nu permite acest lucru.
Ar fi greșit să adăugăm după fiecare rugăciune expresia: … în Numele lui Isus Hristos te rog Doamne? Nu este greșit pentru că nici nu ajută, nici nu încurcă atît timp cît nu înțelegi adevăratul sens al acestor cuvinte. Sensul este ca ceea ce cerem să fie compatibil cu caracterul lui Dumnezeu, cît și a obține ceea ce cerem doar cu acordul Lui. Folosind după fiecare rugăciune expresia respectivă există riscul ca pe viitor să fie folosită în mod mecanic și astfel să-și piardă sensul adevărat. De altfel există și riscul ca cei tineri în credință să o folosească doar pentru a face rugăciunea mai frumoasă sau de a o folosi cu sens de expresie magică.
Nu este necesară folosirea expresiei atît timp cît știm că Mîntuitorul nostru este Cel care îndeplinește cererile noastre. Rugăciunea este comunicarea cu Dumnezeul în care am crezut și nicidecum formule de politețe și adresări bine definitizate pentru ca Dumnezeu să ne asculte.

Sursa
2010-10-31 06:32:56