Violetele Africane - coctail de culori



Dupa cum a mai fost mentionat temperatura trebuie sa fie stabila, fara schimbari bruste. Iarna in zilele cu ingheturi puternice, este bine de a muta vazoanele de la geam pe timp de noapte. Temperatura minima de crestere este de 16 grade Celsius si cea optima este de 18-20 de grade Celsius.
Lumina
Violetele iubesc o lumina intensa, citeva ore de soare de dimineata sau seara sunt benefice pentru a initia inflorirea. Pe perioada de iarna este bine de a amplasa vazoanele pe un geam orientat spre sud. La fel poate fi prelungita lungimea zilei cu lumina artificiala pina la 14 ore pe zi. Pentru acest scop sunt bune lampe cu lumina de zi, care pot fi amplasate deasupra plantei la o distanta de 30 cm..

Bolul de sol se mentine permanent umed. Plantele vor fi udate cind solul incepe sa se usuce un pic la suprafata. Apa trebuie sa fie calda (temperatura camerei). Se va evita caderea apei pe frunze, in acest sens este mai usor de a uda planta din farfurie. O data la 2 saptamini se fertilizeaza cu un ingrasamint corespunzator

Umiditatea aerului se va mentine inalta prin amplasarea vazoanelor pe un suport cu torf umed, petricele sau lut expandat din care se va evapora apa. Violetele se spala de praful de pe frunze o data in doua-trei luni, cu ajutorul unui pulverizator cind acestea nu sunt inflorite. Stropii de apa cazuti pe flori vor lasa pete maronii si inflorescenta isi pierde efectul decorativ, de aceea violetele vor fi spalate de praf doar cind nu sunt in inflorire.
Transplantarea se efectueaza la necesitate pe masura cresterii plantei, si anume cind aceasta "impleteste" bolul solului cu radacini. Plantele sa rasadesc in vazoane mai mari de doua degete in latime si inaltime (3-5 cm. mai mari in diametru).
Inmultirea se efectueaza prin butasi sau seminte.

Sursa
2010-10-27 21:25:00