Jurnalism la iarbă verde
La debut de campanie electorală, murat de o ploiţă răutăcioasă dar, în realitate, inofensivă, observ cu mare interes concentrarea jurnaliştilor pe metru pătrat în perimetrul Guvern – Sky Tower – Leogrand. La distanţă de mai puţin de un minut, îi identific rând pe rând pe Victor Nichitus, Costantin Tănase şi Valeriu Caţer. Interesant, oare de ce s-au scăpătat ziariştii la libertate şi oare ce prilej îi scoate din birouri?
O fi simţit poate că libertatea presei stă să cadă în funcţie de rezultatele alegerilor care urmează să se producă peste 32 de zile? Să zburde acum, căci cine ştie ce ne aşteaptă pe toţi după.
Tre’ să recunoaștem că suspecţii noştri obișnuiți – jurnaliștii, au avut meritul de a spune ce era de spus şi până la subita democratizare. Cu risc şi cu dosare, dar cu atât mai aprigă dorinţă de a zice lucrurilor pe nume. (Despre cei care se asociază cu jurnalismului doar în virtutea meseriei menționate în cărticica de muncă nu este vorba în această postare.)
În prag de an nou, am mizat pe ei. Speram că presa liberă va fi cea în măsură să producă schimbarea de durată. No bine, presă liberă am avut. Însă ciudat lucru – după ore și ore de instructaj, libertatea nominală a început să producă… auto-cenzură?!
Stilul investigativ de jurnalism a început să cedeze teren unui stil de inchiziție, orientat spre obținerea unor da sau nu-uri categorice cu efecte de scandal. - Domnule primar, ați fost alături de Dan Bălan, ați simțit miros de alcool? Pe naiba. Erai acolo, lângă primar și erai în stare să adulmeci și singur. Însă e una când bagi o știre cu titlul „De la Dan Bălan aducea a alcool” și alta e când bagi „Edilul capitalei afirmă că de la Dan Bălan aducea a alcool”. Ce bine că edilul este mai tot timpul pe fază și nu-i lasă pe jurnaliști să fure declarații necugetate.
Târâș-gropiș, cenzura ideologică a fost substituită cu un gen de cenzură, mult mai diabolică și perversă – piața. Senzaționalul este moneda de schimb pe piața noutăților. Pentru șocant ești în stare să renunți la adevărul cumpătat. Mda, dragă jurnalistule, se pare că nu mai ești liber. Ești robul fabricii de noutăți șocante. Dictatura cererii de senzațional nu acceptă compromisuri. You must obey the market.
Însă în 32 de zile avem alegeri la care democratizarea subită are toate șansele să se curme. Mă refer la șansele probabilistice, nu că ar fi cu noroc. Așa că astfel de subtilități nuanțate s-ar putea să devină irelevante după 28 noiembrie.
Prin urmare, profită de ocazie, dragă jurnalistule: ți-a mai rămas de zburdat o lună și o zi.
Sursa
2010-10-26 21:19:39