Mihai Ghimpu în Adevărul „Încă nu suntem stăpâni la noi acasă!”

Şeful statului de peste Prut vorbeşte despre marea şansă pe care o au acum basarabenii de a se reintegra în spaţiul european şi despre consecinţele unei eventuale reveniri la putere a lui Vladimir Voronin.

Echilibrat şi deschis dialogului, Mihai Ghimpu, cel care asigură interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, se află în faţa principalei provocări a carierei sale politice – blocarea accesului la putere a comuniştilor lui Vladimir Voronin.

Misiunea nu este una imposibilă, cu toate că invalidarea referendumului constituţional din septembrie – a cărui aprobare le-ar fi permis basarabenilor să-şi aleagă prin vot direct preşedintele – a dat o nesperată gură de oxigen PCRM. La aceasta se adaugă şi lipsa de inspiraţie politică a celorlalţi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană (aflată la putere), Vlad Filat şi Marian Lupu, care nu au fost de acord să semneze un pact de neagresiune reciprocă în timpul campaniei electorale.

Chiar şi aşa, partidele prooccidentale de la Chişinău au oportunitatea de a-i scoate definitiv din joc pe comunişti. În rândurile de mai jos veţi putea afla cum se prezintă situaţia economică, socială şi politică în teritoriul dintre Prut şi Nistru cu puţin timp înaintea alegerilor parlamentare.

CARTE DE VIZITĂ

-Mihai Ghimpu s-a născut la 19 noiembrie 1951 în comuna Coloniţa (Chişinău).
-Este de profesie avocat.
-A fondat mişcarea democratică Frontul Popular (1989).
-Este preşedinte al Partidului Liberal din Republica Moldova (din 1998).
-Deţine funcţia de preşedinte al Parlamentului de la Chişinău şi de şef interimar al statului.

Adevărul: Ce se va întâmpla la nivel politic în Republica Moldova dacă după alegerile din 28 noiembrie nu se va coagula majoritatea parlamentară necesară desemnării preşedintelui?

Mihai Ghimpu: Asta nu va trebui să se întâmple. Noi trebuie să convingem electoratul democrat şi proeuropean că miza principală a alegerilor este tocmai obţinerea unui număr suficient de mandate de către partidele Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) pentru ca preşedintele să poată fi ales în Parlament. Adică 61! Dacă nu se va întâmpla asta, există formula organizării unui Referendum constituţional prin care să fie adoptată o nouă Constituţie adecvată normelor şi cerinţelor europene. Cu acest prilej se va putea reglementa şi modul de alegere a preşedintelui republicii. De fapt, ideea referendumului constituţional am propus-o demult, la începutul anului. Am constituit şi o Comisie pentru adoptarea unei noi Constituţii, dar, din păcate, ideea referendumului nu a fost acceptată atunci. Şi astăzi suportăm consecinţele, atât pe plan politic, dar şi pe plan economic. Dacă am fi făcut referendumul atunci am fi avut acum stabilitatea politică şi evitam alegerile anticipate, inclusiv tensionarea relaţiilor din Alianţă.

Îşi mai poate permite Republica Moldova din punct de vedere economic perpetuarea instabilităţii la nivel decizional?

Nu, în niciun caz. De fapt, nu îşi permitea nici până acum… Dar, din păcate, asta a fost situaţia.

Care este „prioritatea zero” a Republicii Moldova în momentul de faţă?

Alegerile din 28 noiembrie, adică menţinerea la putere a partidelor AIE şi ducerea schimbărilor începute până la capăt. Noi trebuie să înfrângem comunismul, inamicul nostru principal în campanie şi să ne continuăm cu succes drumul european. Cel mai important pas pentru integrarea europeană a Republicii Moldova este menţinerea la putere a Alianţei. Restul sunt poveşti…

Pe o scală de la 1 la 10, unde credeţi că se situează Republica Moldova pe agenda Uniunii Europene?

Se află la cea mai înaltă cotă de până acum! Semnalele oficiale sau neoficiale pe care le-am primit de fiecare dată în întâlnirile directe cu înalţi politicieni europeni mi-au confirmat acest fapt. Este datoria noastră acum, a politicienilor şi a cetăţenilor Republicii Moldova, să nu ratăm acest moment extraordinar de favorabil la alegerile care urmează. AIE este singura garanţie a Republicii Moldova că locul ei pe agenda UE va fi tot mai important.

Dar pe agenda Moscovei, unde credeţi că se situează Republica Moldova?

Eu sper că acum e clar: cu cât importanţa Republicii Moldova pe agenda UE creşte, cu atât creşte şi interesul Moscovei faţă de noi. Sau interesul Moscovei faţă de problema transnistreană… Rusia nu vrea Republica Moldova în spaţiul occidental sau cel puţin nu dă semne concrete pentru asta în acest moment. Diferenţa dintre Bruxelles şi Moscova este că, dacă interesul real şi efectiv al Bruxelles-ului este mai recent, interesul Federaţiei Ruse a fost de la început, adică de la declanşarea războiului şi până astăzi… Şi asta nu a fost în favoarea noastră. Noi încă avem trupele Federaţiei Ruse pe teritoriul nostru şi asta încalcă principiul suveranităţii Republicii Moldova.

“Rusia nu vrea Republica Moldova în spaţiul occidental sau cel puţin nu dă semne concrete pentru asta în acest moment.”

„Trebuie să trecem peste lipsa de curaj”

DECIZIE

Cum vedeţi rezolvarea situaţiei din Transnistria?

Doar în cadrul legislativ al Republicii Moldova! Indiferent ce se vorbeşte, se speculează sau se negociază în jurul nostru, tot noi suntem cei care vom decide până la urmă. Există astăzi o serie de discuţii, negocieri, sugestii de soluţionare, multe speculaţii… Dar nicio aşa-zisă soluţie pentru problema transnistreană nu se poate lua fără Republica Moldova. Asta trebuie să fie limpede pentru toată lumea.

Nu cumva conflictul îngheţat din Transnistria este un obstacol imposibil de trecut de Republica Moldova?

Nu cred. Republica Moldova trebuie să treacă înainte peste obstacolul lipsei de curaj, de demnitate şi de conştiinţă a faptului că suntem stăpâni la noi acasă. În momentul în care independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova coboară din Constituţie în sufletul şi minţile cetăţenilor noştri, obstacolul conflictului îngheţat va fi trecut mult mai uşor. Şi nu numai acesta. Noi, liberalii, asta avem în vedere atunci când vorbim despre „schimbarea până la capăt”. Asta înseamnă şi schimbare economică şi socială, dar şi schimbare la nivel sufletesc şi mental.

“Republica Moldova trebuie să treacă înainte peste obstacolul lipsei de curaj, de demnitate şi de conştiinţă a faptului că suntem stăpâni la noi acasă.”

„Orice alianţă cu comuniştii va fi un dezastru”

PREVIZIUNE

Cum mai decurg relaţiile cu partenerii dumneavoastră din Alianţa pentru Integrare Europeană?

Noi am spus-o de la început: suntem eventual concurenţi electorali, dar nu adversari electorali. AIE s-a „despărţit” temporar, pe timpul campaniei electorale, dar va reveni împreună la guvernare. Eu sper că luciditatea va triumfa la toţi membrii Alianţei şi că toată lumea înţelege asta în acest moment. Şi mai înţelege că niciunul dintre noi, singur, nu va avea majoritatea să guverneze. Aşa cum sper că e clar pentru toată lumea că orice alianţă postelectorală cu comuniştii va fi un dezastru politic nu doar pentru cei care vor face acest pas, dar şi pentru Republica Moldova.

Continuarea pe ADEVĂRUL


Sursa
2010-10-22 13:55:33Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu