Bibliotecarii de la Straseni si Biblioteca 2.0

Astazi, 21 octombrie, la Straseni a avut loc seminarul raional al bibliotecarilor, avand ca tema “Biblioteca 2.0 – o noua generatie de servicii bibliotecare”. Dat fiind faptul ca aceasta este tema prioritara in activitatea bibliotecilor pentru anul 2010, asupra acestui concept s-a mai discutat si la alte seminare, organizate pentru bibliotecarii raionului pe parcursul anului. De aceasta data s-a dorit, insa,  participarea unui specialist invitat, care conform afirmatiei domnei Nadejda Padure, directorul Bibliotecii Publice Raionale “M.Sadoveanu” Straseni, animatoarea seminarului, sa aiba  o alta perspetctiva asupra a ce se intampla la aceasta tema in general in tara si dupa hotarele ei.

La Straseni, ca, de altfel,si in alte localitati, putine sunt bibliotecile care au computere, si mai putine sunt cele, care au acces internet. Dar déjà un numar important de bibliotecari au posta electronica, au computere la domiciliu, pot folosi computerele de la scoala etc. Am vazut maini ridicate si cand am intrebat cine foloseste retelele de socializare, cine cominica prin Skype, Massenger etc. Dar cel mai important aproape ca n-am vazut nedumerire si nepasare pe fata ascultatorilor cum se intampla la primele seminare cu acest generic, organizate imediat dupa Seminarul National 2009, unde a fost dat startul acestei noi miscari. Este inca foarte putin, dar este ceva si principalul apare speranta ca vom face fata si acestei mari provocari.

Bibliotecarul de azi trebuie sa faca fata utilizatorului din generatia net, care “se naste cu maus-ul in mana” si dupa cum scria o bibliotecara din SUA trebuie sa aiba mare grija, ca atunci cand un utilizator intreaba de Flickr, YouTube sau altceva asemenea sa nu se uite la el ca si cum ar fi  cazut exact in acel moment din pod.

Printre comentariile la blogul lui David Lee King, pe care il consider unul dintre cei mai de seama promotori ai tehnologiilor WEB 2.0 in bibliotecile din SUA, am gasit un comentariu foarte interesant „Noroc, David. M-am inregistrat pe blogul tau si am incorporat unele dintre ideile tale  din lucrarea Rolul bibliotecii publice in societate (facnd trimitere la tine, bineinteles). Am participat anul trecut  la cateva cursuri on line Biblioteca 2.0 si apoi am dezvoltat un Program Web 2.0 pentru utilizatorii nostri. Este un succes extraordinar! Utilizatorii invata incet cum sa comunice cu biblioteca mea prin Twitter, Facebook si Blogging. Este o rasplata extraordinara sa vezi aceasta realizare. Iti multumesc pentru toate! Annie A.”

Utilizatorii invata incet si impreuna cu utilizatorii invatam noi, si in curand utilizarea tehnologiilor 2.0, a retelelor sociale va fi la fel de fireasca ca si utilizarea motoarelor de cautare sau a postei electronice, fara de care nimeni nu-si mai concepe existenta.

Vera Osoianu

 

 


Filed under: biblioteca 2.0

Sursa
2010-10-21 18:14:44Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:58:23Picturi în stil retro – adaptate în stil modern —» BPR Ungheni's Blog
07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal