Bibliotecarii de la Straseni si Biblioteca 2.0
Astazi, 21 octombrie, la Straseni a avut loc seminarul raional al bibliotecarilor, avand ca tema “Biblioteca 2.0 – o noua generatie de servicii bibliotecare”. Dat fiind faptul ca aceasta este tema prioritara in activitatea bibliotecilor pentru anul 2010, asupra acestui concept s-a mai discutat si la alte seminare, organizate pentru bibliotecarii raionului pe parcursul anului. De aceasta data s-a dorit, insa, participarea unui specialist invitat, care conform afirmatiei domnei Nadejda Padure, directorul Bibliotecii Publice Raionale “M.Sadoveanu” Straseni, animatoarea seminarului, sa aiba o alta perspetctiva asupra a ce se intampla la aceasta tema in general in tara si dupa hotarele ei.
La Straseni, ca, de altfel,si in alte localitati, putine sunt bibliotecile care au computere, si mai putine sunt cele, care au acces internet. Dar déjà un numar important de bibliotecari au posta electronica, au computere la domiciliu, pot folosi computerele de la scoala etc. Am vazut maini ridicate si cand am intrebat cine foloseste retelele de socializare, cine cominica prin Skype, Massenger etc. Dar cel mai important aproape ca n-am vazut nedumerire si nepasare pe fata ascultatorilor cum se intampla la primele seminare cu acest generic, organizate imediat dupa Seminarul National 2009, unde a fost dat startul acestei noi miscari. Este inca foarte putin, dar este ceva si principalul apare speranta ca vom face fata si acestei mari provocari.
Bibliotecarul de azi trebuie sa faca fata utilizatorului din generatia net, care “se naste cu maus-ul in mana” si dupa cum scria o bibliotecara din SUA trebuie sa aiba mare grija, ca atunci cand un utilizator intreaba de Flickr, YouTube sau altceva asemenea sa nu se uite la el ca si cum ar fi cazut exact in acel moment din pod.
Printre comentariile la blogul lui David Lee King, pe care il consider unul dintre cei mai de seama promotori ai tehnologiilor WEB 2.0 in bibliotecile din SUA, am gasit un comentariu foarte interesant „Noroc, David. M-am inregistrat pe blogul tau si am incorporat unele dintre ideile tale din lucrarea Rolul bibliotecii publice in societate (facnd trimitere la tine, bineinteles). Am participat anul trecut la cateva cursuri on line Biblioteca 2.0 si apoi am dezvoltat un Program Web 2.0 pentru utilizatorii nostri. Este un succes extraordinar! Utilizatorii invata incet cum sa comunice cu biblioteca mea prin Twitter, Facebook si Blogging. Este o rasplata extraordinara sa vezi aceasta realizare. Iti multumesc pentru toate! Annie A.”
Utilizatorii invata incet si impreuna cu utilizatorii invatam noi, si in curand utilizarea tehnologiilor 2.0, a retelelor sociale va fi la fel de fireasca ca si utilizarea motoarelor de cautare sau a postei electronice, fara de care nimeni nu-si mai concepe existenta.
Vera Osoianu
Filed under: biblioteca 2.0

Sursa
2010-10-21 18:14:44