Totalizare şedinţa a treia “Investiţiile în Construcţii în Republica Moldova – Realităţi şi Perspective”
„Constructorii trebuie să-şi facă treaba lor – să construiască. Nu este corect ca aceştia să colecteze bani de la viitorii locatari şi să se îmbogăţească pe seama lor. Acum câţiva ani, constructorii îşi făceau treaba, iar metru pătrat de locuinţă era vândut la preţ de cost. În momentul când a apărut fenomenul că unii făceau bani pe diferenţa de preţ la cumpărarea şi vânzarea ulterioară a apartamentelor, constructorii şi-au pus întrebarea de ce nu ar putea ei să facă acest lucru. În consecinţă, în prezent, un leu suportat drept cost de către constructori este acoperit cu preţul de 6 lei achitat de locatari”. Declaraţia aparţine consultantului independent în domeniul realizării investiţiilor în construcţii Ion Dermengi şi a fost lansată în cadrul celei de-a treia şedinţe a Clubului de Discuţii Economice ASEM, din 16 octombrie 2010.
Cine este Ion Dermengi?
Ion Dermengi are 51 de ani, este absolvent al Institutului Politehnic, facultatea de construcţii industriale şi civile.
A lucrat timp de 22 de ani în cadrul Direcţiei Construcţii Capitale a Primăriei municipiului Chişinău, ocupând iniţial funcţia de responsabil tehnic şi în final, funcţia de şef al Direcţiei.
La moment, activează în calitate de consultant independent în domeniul realizării investiţiilor în construcţii. Paralel, este director executiv al unei întreprinderi de proiectare şi construcţii, care va îndeplini funcţia de antreprenor general în cadrul programului municipal Prima Casă.
Discuţii despre…
Realitatea în domeniul construcţiilor din Moldova
Cea mai gravă problemă din domeniu, pe care a menţionat-o Ion Dermengi (I.D.), este că adevăraţii investitori în construcţii au de pierdut de pe urma acestei investiţii, când în mod normal nu ar trebui să fie aşa. „Constructorii în loc să-şi îndeplinească funcţia de a construi, şi-au asumat şi responsabilitatea de a strânge bani de la oameni, de a stabili preţuri mult peste cost şi de a se da drept investitori pe piaţa imobiliară”, a explicat I.D.
Lucrurile sunt şi mai complicate când este vorba de construcţii pentru care statul oferă gratis terenul. „În astfel de cazuri, beneficiarii de terenul oferit de stat încredinţează banii lor şi întregul proces de ridicare a casei unui oarecare constructor. Astfel de situaţii, sunt dublu avantajoase pentru acest constructor, pentru că nu mai trebuie să achite nimic pentru teren. În condiţiile în care aceste cheltuieli nu apar, atunci costul este şi mai mic, deci ar trebui să scadă şi preţul, dar aceasta nu se întâmplă”, a explicat I.D.
Invitatul a ţinut să menţioneze că există trei forme de realizare a investiţiilor în construcţii: proiecte publice de construcţii, proiecte în care investitorul este cel care introduce banii în imobil de la proiectare până la darea în exploatarea şi ulterior vinde apartamentele şi proiecte în care colectarea banilor de la viitorii locatari se face în prealabil (acesta fiind şi cel mai frecvent). Ion Dermengi susţine că în al doilea caz, adevăratul investitor este în drept moral să perceapă mai mulţi bani decât costul de producţie, pentru că este vorba despre propria investiţie. În celelalte 2 cazuri însă, este normal, etic şi profesional ca să se construiască la preţ de cost, în care este inclus şi un anumit procent de rentabilitate, dar fără dublări sau triplări de preţuri.
I.D. consideră că este absolut necesar ca statul să se autosesizeze în ce priveşte această problemă şi să reglementeze preţurile în construcţii, impunând o anumită marjă de profit. În plus, invitatul consideră că trebuie să se interzică perceperea banilor de la viitorii locatari înainte de ridicarea imobilului.
Valea Morilor
I.D. a ţinut să menţioneze pentru început că decizia de a pompa apa din lac şi de a deseca nămolul a fost o decizie corectă. Invitatul susţine că în luna septembrie a fost organizată o licitaţie publică, în urma căreia urmează să fie construite două desecătoare din partea râului Durleşti şi Nagornâi şi un evacuator de fund. Acestea vor regla nivelul de apă în lac şi nu vor permite ca nămolul să ajungă în albia lacului.
„Termenul de realizare a proiectului depinde de acoperirea financiară. Planificate sunt însă investiţii de 48 de milioane de lei pentru următorii 2 ani (2010-2011)”, a spus I.D.
Invitatul susţine că în trecut au existat anumite propuneri ca în lac să fie construite imobile. Atenţie! Nu în locul lacului, dar chiar în lac! Vedeţi în imaginea alăturată cum ar fi trebuit să arate acest imobil.
Prima Casă
Potrivit invitatului, Prima Casă este un proiect municipal care poate fi realizat cu suportul viitorilor locatari, dar majoritar cu ajutorul creditelor bancare pe termen lung. „Prima etapă a proiectului de execuţie este realizat, autorizaţia a fost obţinută şi în curând vor fi demarate lucrările”, a ţinut să asigure I.D. El susţine că dacă finanţarea se va face sistematic, proiectul va fi realizat în termen de 30 de luni.
„Mai multe detalii despre aspectul financiar al proiectului poate spune doar Primăria municipiului Chişinău, responsabilă de acest lucru”, a explicat I.D. Acesta a ţinut însă să menţioneze că apartamentele vor fi distribuite la un preţ de cost. Nivelul acestuia va fi stabilit după finalizarea construcţiei.
Bulevardul Cantemir
„Acesta este un proiect, vis al mai multor generaţii de arhitecţi din Moldova, dar care până în prezent nu a fost analizat nici la nivelul de studiu de prefezabilitate”, spune I.D.
Pe scurt, acest proiect constă în construcţia unui bulevard cu o lăţime de 50 de metri şi o lungime de 4 km, care va îmbunătăţi infrastructura capitalei. În urma finalizării proiectului, bulevardul Ştefan cel Mare se va transforma într-o alee pietonală.
Pentru a fi realizat acest proiect, este necesară demolarea treptată a mai multor blocuri şi respectiv asigurarea cu spaţiu locativ prin construcţia a circa o mie de apartamente.
Un astfel de proiect ar putea fi realizat în circa 10-15 ani, susţine I.D.
Staţia de epurare
Ion Dermengi consideră că eliminarea mirosului prin geo-tuburi este o soluţie provizorie şi de scurtă durată. „Importantă este reconstrucţia staţiei de epurare, nu doar eliminarea mirosului. Prin reconstrucţia staţiei se va putea obţine biogaz şi respectiv energie electrică”, a explicat invitatul.
Ion Dermengi propune ca pentru reconstrucţia staţiei de epurare să fie realizată fundamentarea investiţiei. Aceasta înseamnă analizarea tuturor posibilităţile de finanţare: investiţii străine, investiţii municipale, investiţii de stat , creşterea tarifelor pentru canalizare sau trecerea staţiei în concesiunea ofertantului de lucrări de construcţii. Fundamentarea investiţiei va permite alegerea celei mai bune metode de finanţare şi va asigura finalizarea integrală a lucrărilor de reconstrucţie a staţiei de epurare.
Curiozitatea participanţilor la şedinţă – Apartenenţa politică a invitatului!
„Nu am fost şi nici nu sunt parte a vreunui partid politic. Dacă ţii la profesia ta, ar fi bine să te ţii de domeniul în care eşti cel mai bun”, a menţionat în final invitatul celei de-a treia şedinţe a Clubului de Discuţii Economice ASEM, Ion Dermengi.
Daniela Dermengi,
Responsabilă Departamentul Redacţie şi PR,
Clubul de Discuţii Economice ASEM

Sursa
2010-10-21 00:08:17