Un protocol pentru Alianţă

Preluarea guvernării şi realizarea unei majorităţi parlamentare de către partidele democratice a reprezentat, în 2009, un prim pas în redeschiderea graniţelor Republicii Moldova către un viitor mai bun pentru cetăţenii acestei ţări.

Acest pas a însemnat, totodată, reluarea unui dialog civilizat cu statele dezvoltate din întreaga lume. Occidentul s-a reîntors către noi şi este gata să ne sprijine.

Am început reforme importante pentru a redobândi Republicii Moldova statutul de democraţie. Avem posibilitatea de a relansa Republica Moldova din punct de vedere economic, social şi politic. Avem şansa de a ne dezvolta ca un stat puternic.

Însă aceste deziderate nu se pot realiza decât cu un semnal de unitate dat de formaţiunile democratice şi cu eliminarea oricărui pericol de revenire la dictatura comunistă, care a ţinut pe loc ţara noastră atâţia ani.

Toate acestea vor fi posibile dacă împreună, partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană, vom reuşi să promovăm cu adevărat reformele democratice în Republica Moldova.

De aceea, este cu atât mai important ca partidele democratice să se unească, încă o dată, în jurul unor principii comune, pentru a realiza un proiect de modernizare a ţării. Este nevoie ca în preajma unor momente atât de însemnate pentru viitorul Republicii Moldova să devenim o singură voce puternică.

Experienţa ultimelor luni a arătat că exerciţiul democratic este uneori dificil şi că multitudinea opiniilor e de multe ori greu de armonizat. Dar tocmai în aceasta constă adevărata valoare a democraţiei! Putem avea păreri diferite câtă vreme urmărim împlinirea aceloraşi idealuri.

Avem un scop comun, anume reformarea statului, modernizarea şi democratizarea ţării noastre şi aşezarea ei reală pe făgaşul integrării europene.

În lumina acestor considerente, partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană urmează să accepte un protocol politic de colaborare, un document principial pe care să îl adoptăm în cadrul AIE.

În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate şi a constituirii unei noi majorităţi care să continue politica reformelor începute de Alianţa pentru Integrare Europeană, semnatarii acestui protocol se angajează să adopte următoarele atitudini ferme pentru consolidarea democraţiei în Republica Moldova, creşterea nivelului de trai al populaţiei şi asigurarea altor condiţii necesare aderării la Uniunea Europeană:

  1. Partidele semnatare vor respecta un acord de conduită care să nu permită componentelor Alianţei să treacă de la competiţie, la duşmănie.
  2. Partidele semnatare se angajează să susţină şi să ducă la îndeplinire acţiunile asumate în calendarul comun al Alianţei pentru Integrare Europeană, din prezent şi până la validarea rezultatelor alegerilor locale din 2011.
  3. Partidele semnatare se vor implica activ şi vor susţine un mesaj general comun în campaniile electorale ce vor urma.
  4. Partidele semnatare se angajează să promoveze public şi prin vot toate deciziile asumate în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.
  5. Partidele semnatare vor refuza să poarte negocieri pentru funcţii, beneficii materiale sau alte interese, cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova sau intermediari ai acestuia.
  6. Partidele semnatare vor promova cu prioritate proiecte care răspund în primul rând interesului cetăţenilor şi vor sprijini acele măsuri capabile să reformeze statul şi să îmbunătăţească nivelul de trai, indiferent de culoarea politică a iniţiatorului.

În democraţie este productiv ca actorii politici să vină cu idei diferite, atâta timp cât ele se subsumează unui ideal comun. Teoretic, aşa se întâmplă şi în AIE. Practic, mai avem totuşi nevoie de un set de reguli, care să ne ofere garanţia că ideile bune, indiferent care este partidul ce le propune, sunt implementate cu succes şi nu se irosesc în negocieri.

Acest set de reguli, cu obligaţii şi responsabilităţi, urmează a fi respectat de toate partidele membre AIE. Pentru a nu se mai repeta anumite greşeli pe care le-am simţit de la înfiinţarea Alianţei şi până în prezent, când ne pregătim iar de alegeri parlamentare anticipate. Greşeli pe care, din păcate, le-au resimţit şi alegătorii noştri.

Scopul acestui protocol este de a asigura unitatea forţelor democratice în continuare. Este un contract care ne obligă să acţionăm politic unitar, pentru a evita eventuale derapaje, cum au fost cele din campania pentru Referendum.

Acest protocol va constitui o dovadă în plus că Alianţa există, funcţionează şi are viitor. Va fi un semnal de unitate, de coerenţă şi de maturitate politică din partea noastră. Va fi un semnal că am învăţat să ne respectăm alegătorii.


Sursa
2010-10-19 14:14:19



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog