Un protocol pentru Alianţă

Preluarea guvernării şi realizarea unei majorităţi parlamentare de către partidele democratice a reprezentat, în 2009, un prim pas în redeschiderea graniţelor Republicii Moldova către un viitor mai bun pentru cetăţenii acestei ţări.

Acest pas a însemnat, totodată, reluarea unui dialog civilizat cu statele dezvoltate din întreaga lume. Occidentul s-a reîntors către noi şi este gata să ne sprijine.

Am început reforme importante pentru a redobândi Republicii Moldova statutul de democraţie. Avem posibilitatea de a relansa Republica Moldova din punct de vedere economic, social şi politic. Avem şansa de a ne dezvolta ca un stat puternic.

Însă aceste deziderate nu se pot realiza decât cu un semnal de unitate dat de formaţiunile democratice şi cu eliminarea oricărui pericol de revenire la dictatura comunistă, care a ţinut pe loc ţara noastră atâţia ani.

Toate acestea vor fi posibile dacă împreună, partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană, vom reuşi să promovăm cu adevărat reformele democratice în Republica Moldova.

De aceea, este cu atât mai important ca partidele democratice să se unească, încă o dată, în jurul unor principii comune, pentru a realiza un proiect de modernizare a ţării. Este nevoie ca în preajma unor momente atât de însemnate pentru viitorul Republicii Moldova să devenim o singură voce puternică.

Experienţa ultimelor luni a arătat că exerciţiul democratic este uneori dificil şi că multitudinea opiniilor e de multe ori greu de armonizat. Dar tocmai în aceasta constă adevărata valoare a democraţiei! Putem avea păreri diferite câtă vreme urmărim împlinirea aceloraşi idealuri.

Avem un scop comun, anume reformarea statului, modernizarea şi democratizarea ţării noastre şi aşezarea ei reală pe făgaşul integrării europene.

În lumina acestor considerente, partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană urmează să accepte un protocol politic de colaborare, un document principial pe care să îl adoptăm în cadrul AIE.

În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate şi a constituirii unei noi majorităţi care să continue politica reformelor începute de Alianţa pentru Integrare Europeană, semnatarii acestui protocol se angajează să adopte următoarele atitudini ferme pentru consolidarea democraţiei în Republica Moldova, creşterea nivelului de trai al populaţiei şi asigurarea altor condiţii necesare aderării la Uniunea Europeană:

  1. Partidele semnatare vor respecta un acord de conduită care să nu permită componentelor Alianţei să treacă de la competiţie, la duşmănie.
  2. Partidele semnatare se angajează să susţină şi să ducă la îndeplinire acţiunile asumate în calendarul comun al Alianţei pentru Integrare Europeană, din prezent şi până la validarea rezultatelor alegerilor locale din 2011.
  3. Partidele semnatare se vor implica activ şi vor susţine un mesaj general comun în campaniile electorale ce vor urma.
  4. Partidele semnatare se angajează să promoveze public şi prin vot toate deciziile asumate în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.
  5. Partidele semnatare vor refuza să poarte negocieri pentru funcţii, beneficii materiale sau alte interese, cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova sau intermediari ai acestuia.
  6. Partidele semnatare vor promova cu prioritate proiecte care răspund în primul rând interesului cetăţenilor şi vor sprijini acele măsuri capabile să reformeze statul şi să îmbunătăţească nivelul de trai, indiferent de culoarea politică a iniţiatorului.

În democraţie este productiv ca actorii politici să vină cu idei diferite, atâta timp cât ele se subsumează unui ideal comun. Teoretic, aşa se întâmplă şi în AIE. Practic, mai avem totuşi nevoie de un set de reguli, care să ne ofere garanţia că ideile bune, indiferent care este partidul ce le propune, sunt implementate cu succes şi nu se irosesc în negocieri.

Acest set de reguli, cu obligaţii şi responsabilităţi, urmează a fi respectat de toate partidele membre AIE. Pentru a nu se mai repeta anumite greşeli pe care le-am simţit de la înfiinţarea Alianţei şi până în prezent, când ne pregătim iar de alegeri parlamentare anticipate. Greşeli pe care, din păcate, le-au resimţit şi alegătorii noştri.

Scopul acestui protocol este de a asigura unitatea forţelor democratice în continuare. Este un contract care ne obligă să acţionăm politic unitar, pentru a evita eventuale derapaje, cum au fost cele din campania pentru Referendum.

Acest protocol va constitui o dovadă în plus că Alianţa există, funcţionează şi are viitor. Va fi un semnal de unitate, de coerenţă şi de maturitate politică din partea noastră. Va fi un semnal că am învăţat să ne respectăm alegătorii.


Sursa
2010-10-19 14:14:19Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
13:40:07Poliția și jandarmii ignoră reguli elementare de circulație —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:22Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor —» BiblioCity
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity