10 lucruri ce n-ar trebui sa le faca un fotograf.

Fiind in cautarea unei informatii utile ce tine de fotografiere, am dat peste un articol care mi-a atras atentia deodata, continutul caruia este “10 lucruri ce n-ar trebuie sa le faca un fotograf”.
Deci, incepem:

1. Nu asteptati rezultate fantastice deodata.

Studierea fotografiatului necesita ceva timp – atît din aspectele artistice, cît și din cele tehnice. Desigur, puteți avea înclinații artistice și/sau tehnice, dar aceasta nu înseamnă că veți lansa prima voastră galerie foto după prima lună de utilizare a camerei. Procesul de învățare a fotografiatului și de dezvotare a stilului propriu poate lua ceva ani (sau chiar si o viață). Doar continuați să lucrați și pe parcurs veți observa progrese în lucrările D-voastre.

2. Nu cheltuiți toate mijloacele financiare pentru echipament nou.

Tentația de a avea un echipament nou este foarte mare. Camere mai mari si mai bune, lentile mai rapide, trepiede, filtre, genți, etc., este foarte pozitiv că aveți intresul dat. Însă nu transformați acest interes în scopul vieții, și anume de procurare a tuturor lucrurilor noi ce apar pe piață. Sfatul ideal este de a cumpăra echipament nou atunci cînd aveți nevoie, dar nu cînd apare capriciul de a avea. D-voastră singuri veți simți necesitatea de a reînnoi echipamentul, atunci cînd de repetate ori veți simți lipsa anumitor oportunități (sau chiar a ofertelor cu plată), din cauza lipsei unui detaliu sau element din echipament.

3. Nu aveți frică de eșecuri.

Sfatul dat este valabil și în viața de toate zilele – eșecurile ne dau imbold la succese, îmbunătățire și învățare. Se întîmplă să executați din cînd în cînd foto nereușite, însă pe viitor D-voastră veți memoriza acele greșeli, respectiv o să vă străduți să  nu le mai repetați.

4. Nu fiți aroganți

Chiar dacă e justificat sau nu, nimeni nu iubește persoanele arogante. Deci, ați vîndut o lucrare, ați lansat o galerie, ați fost prezentat unui site renumit, etc – toate aceste succese sunt binevente, însă nu trebuie sa vă amețească capul. Nu vorbiți cu aroganță în adresa altor fotografi, sau sa vă ridicați in slăvi. În cazul în care procedați astfel, fiți siguri că nimeni nu va mai avea interes față de lucrarile voastre, chiar dacă sunt excelente.

5. Nu ignorați criticile

Dacă postați fotografiile D-voastre pe diverse web-site-uri, la sigur ați avut parte de critici nesolicitate. Cu certitudine, sunteți liberi de a le ignora, insă oricum n-ar fi rău să le citiți și să le analizați. Ați putea să învățați ceva sau să îmbunătățiți imaginea. Dar, țineți cont că nu toate sfaturile sunt bune.

6. Nu complicați prea tare lucrurile.

Din punct de vedere tehnic fotografierea este foaret simplă. Deseori, fotografii  începători (inclusiv și eu) sunt blocați de îngrijorările ce  țin de modurile si setările chiar și în clipele cînd nu este necesar. Pe parcursul fotografierii și auto-perfecționării, veți observa că detaliile tehnice vor fi destul de simple pentru voi. În plus, cu cît mai tare vă îngrijorați despre partea tehnică, aveți mai multe șanse de a avea o imagine stricată.

7. Nu furați ideile altor autori.

Mențiunea dată se referă pentru orice expresie creativă.  Chiar și in cazul articolului dat voi menționa sursa. Același lucru se referă și la fotografii – dacă împrumutați un concept de la alt fotograf, fiți siguri să-l menționați. Iar pe de alta parte, dacă ați inspira pe altcineva, nu ar fi plăcut oare pentru D-voastră să fiți menționați pentru aceasta?

8. Aveți grijă de echipamentul D-voastră.

Fotoaparatul și alte elemente ale echipamentului deseori sunt foarte delicate. Luînd in considerație preturile fotoaparatelor și a lentilelor în prezent, este mai bine de a avea grijă de acestea. Străduiți-vă sa nu le loviți, scăpați, sau sa-l udați, etc. Păstrați echipamentul într-o stare cît mai curată dacă doriți sa țină mai mult timp -  îndeosebi lentilele și senzorii. Deja, o mică notiță din partea mea, cu cît e mai păstrata camera foto, cu atît e mai convenabil la preț să o realizați.

9. Nu ignorați “regulile”.

Regula treimilor, simetria, liniile călăuzitoare, perspectiva, încadrarea, etc. Probabil ați întîlnit una dintre regulile de bază ale fotografierii, fie în sursa web, fie în cărți. Apoi gasiți sfaturi de genul “încălcați regulile”.  Și care este totuși răspunsul? Să urmărim regulile sau să le încălcăm? Deci, este o diferență între a încălca regulile involuntar și a nerespectarea acestora intenționat. Deci, studiați pentru început regulile, iar apoi deja cum să le încălcați.

10. Nu încetați să învățați.

Probabil cel mai rău lucru care ar putea să facă un fotograf, este de a stopa studierea. Sunt o mulțime de lucruri ce merită de a fi învățate ce ține de fotografiere și artă ăn general, iar fluxul de informație nouă doar sporește abilitățile voastre tehnice. Deci, fiți mereu dispuși de a afla lucruri noi – chiar dacă considerați că le cunoașteți pe toate! O remarcă personală: oprindu-vă din studiere aveți toate șansele să uitați și ceia ce ați știut!

Sursa LINK

10 lucruri ce n-ar trebui sa le faca un fotograf. is a post from: Focus

Tags: , ,
Related posts

Sursa
2010-10-19 11:30:35Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:09:53What’s New in the Editor: More Design Tools, Enhanced Lists, Easier Block Switching —» costica
11:58:56Retrospectivă. Simpozionul Național de Studii Culturale. Ediția a IV-a —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
06:58:33Am zis să nu mai „ating” politicul din RM, dar a ieșit Angela Merkel și ne-a avertizat să nu ne jucăm cu putin. Și m-a enervat, mama mă-sii! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:38:19E mult sau puțin o casă nouă de peste 600 de mii de Euro pentru ministrul economiei? —» un alt blog
18:17:02God is Always with us —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:05:38DIN MAREA POEZIE A LUMII —» Leo Butnaru
08:46:34DESPRE ÎNCEPUTURILE SCRIITORICEȘTI —» Leo Butnaru
08:08:48Raiul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill nu este și Raiul meu! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:44:49„Bravo, Lika!” Ahedjakova licitează statueta NIKA pentru ajutorarea deținuților politici —» nimic nu e asa cum pare a fi...
05:51:27Horizon Capital (Purcari) și prietenii lor lituanieni vor să vândă MAIB. Îi ajută Gavriliță și #năPASta —» un alt blog
04:59:26În loc de teren de sport multifuncțional – Parcare pentru Medpark! Îi e în cot guvernului de sănătatea fizică… —» un alt blog
20:08:21Alegerile din Italia, explicate —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:31:54CFR la 150 de ani se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:17The Futility of Idolatry —» Erik and Elena Brewer's Weblog
12:17:43Ce face ”specialistul” pe delapidări Vitalie Perciun printre consultanții Agenției Proprietății Publice? —» un alt blog
12:10:34Câți bani din conturile lui Spînu sunt, de fapt, ai lui Vlad Filat…? —» un alt blog
10:27:43Proiectul Instituţional ,,Memori@ Locală” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
06:48:23Cum poți să-ți crești salariul cu 25% —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:38Protest la București pentru drepturile animalelor #exclusiv —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:22Bullet Train. Sună mai bine ca Trenul Asasinilor. —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:31:03casatoria fictivă ca strategie de supraviețuire —» blog cultural
08:27:16despre poliția moldovenească doar de rău —» blog cultural
08:25:53Andrei și Ilinca – Plouă (cover Holy Molly x Tata Vlad) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
07:46:01Mobilizarea. Ce facem cu rușii care fug de ea în Europa? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
07:34:15despre vot în bătaia puștii —» blog cultural