Părţile implicate în procesul realizării investiţiilor în construcţie: plus de profit, lipsă de etică
Realizarea unei investiții în construcții presupune implicarea mai multor părți. Acestea sunt investitorul, proiectantul, constructorul, furnizorul și în mod obligatoriu, după cum spune legea privind calitatea în construcții nr.721, responsabilul tehnic sau agentul de consultanţă.
Cine este investitorul? Este persoana care dispune de banii necesari pentru a construi. În realitate însă, investiția în construcții nu se face de cel care deține mijloacele necesare proprii, dar de cel care colectează banii viitorilor locatari, bani percepuți respectiv înainte de construirea efectivă a blocurilor. Realitatea arată că preţul depăşeşte cu peste 100% costurile de construcţie. Dreptul de folosință asupra banilor proprii oferit de către viitorii locatari acestui așa-zis investitor nu este decât o pierdere pentru adevărații deținători ai banilor. Investiția acestora din urmă nu este protejată.
Cine este responsabilul tehnic? Este persoana fizică angajată de investitor pentru a-i proteja investiția prin verificarea lucrărilor de construcție executate și urmărirea executării contractelor de către toți participanții la construcție (proiectanți, antreprenori, furnizori ș.a.)
Și agentul de consultanţă? Este o echipă de specialiști care reprezintă soluția protectoare a banilor investiţi în imobile de către adevăraţii investitori şi deţinători ai banilor.
Care este de fapt soluția?
Dincolo de faptul că ar trebui să existe o reglementare care să stopeze acest proces anormal de finanţare a investiţiilor în construcţii, oamenii îşi pot face dreptatea şi singuri, fiind absolut corecţi în faţa legii.
Soluția implică încheierea unui contract între agentul de consultanță și locatari. Atenție!!! Locatarii trebuie să fie organizați ca persoană juridică – cooperativă de construcție a locuințelor (CCL). Agentul de consultanță are sarcina să protejeze investiția cooperativei. Cum? Organizând licitații pentru selectarea celor mai mici prețuri pentru serviciile de proiectare și construcție. Venitul ce i se cuvine agentului nu depășește 1,4% din valoarea investiției (fără utilaje și TVA). În medie costul unui m.p. de apartament cu finisare modestă este actualmente aproximativ 350 euro (inclusiv și prețul serviciilor de consultanță). Făcând comparație cu prețurile de pe piață care sunt cu 100 și chiar 200% mai mari, eficiența acestei soluții este cât se poate de relevantă.
Aceste informaţii au fost oferite, membrilor CDE ASEM şi participanţilor la cea de-a treia şedinţă, de către Ion Dermengi, ex-şef al Direcţiei Construcţii Capitale a Primăriei Chişinău, consultant independent în domeniul realizării investiţiilor în construcţii şi antreprenor general al programului municipal Prima Casă.
Alte lucruri interesante despre realitatea pe piaţa imobiliară din Moldova, despre anumite proiecte municipale hiper-mediatizate şi despre perspectivele realizării lor, vor apărea pe blog mâine, 19 octombrie 2010.
DanielaDermengi,
Responsabil Departament Redacţie şi PR
Clubul de Discuţii Economice ASEM

Sursa
2010-10-18 23:02:59