Romînia refuză în continuare stabilirea juridică a frontierei cu Moldova
Unul din principalele cotidiene de la București, Evenimentul Zilei, relatează, cu referire la Ministerul de externe al Romîniei, că documentul care se dorește în Moldova ”tratat de frontieră” nu va stabili frontiera între cele două state.
„Nu este vorba despre un «tratat de frontieră», întrucât documentul nu stabileşte frontiera, ci este un instrument tehnic, ce conţine dispoziţii referitoare la probleme precum marcarea şi întreţinerea frontierei sau modul de folosire a apelor de frontieră”, citează Evenimentul Zilei sursa din MAE al Romîniei.
Reacția diplomației romîne a survenit la scurt timp după declarația viceministrului moldovean de externe, Andrei Popov, precum că Moldova va insista pe titlul de Tratat cu privire la regimul de frontieră moldo-romînă a documentului ce ţine de frontiera de stat dintre cele două ţări Popov a declarat că Moldova va insista în pofida faptului că autorităţile romîne doresc un Acord cu privire la „gestionarea regimurilor de frontieră”.
“Poziţia noastră este că acest document trebuie să aibă acelaşi nivel juridic şi denumire pe care îl are Tratatul de frontieră dintre Romînia şi Ucraina din 2003. În 2003, Romînia şi Ucraina la nivel de preşedinţi au semnat Tratatul cu privire la regimul de frontieră. De aceea, este logic ca segmentul de 680 km ai frontierei moldo-romîne, care este flancat la sud şi la nord de segmente de frontiere ucraino-romînească să aibă acelaşi regim“, a declarat viceministrul de Externe pentru agenţia OMEGA.
Moldova este unica țară cu care Romînia refuză semnarea Tratatului de bază și a celui de frontieră. Preşedintele romîn, Traian Băsescu, a declarat pe 27 ianuarie, la Chişinău, că Romînia nu va semna niciodată Tratatul de frontieră cu Republica Moldova. “Vreau să vă spun că Romînia nu va semna niciodată un Tratat, care să definească frontiera cu Republica Moldova“, a declarat Băsescu.
Lungimea totală a frontierei moldo-romîne constituie 681,3 km.
Sursa: omg.md
Sursa
2010-10-18 17:10:24