Pictorul Tudor Zbirnea in orasul din albe flori de piatra.
Sub protectia lunii octombrie, la Centrul Expozitional "Constantin Brincusi" din orasul Chisinau, am pasit intr-o lume noua pentru mine. Curioasa, am intrat in universul lui Tudor Zbirnea - omul care raspunde cu prisosinta idealului unui artist plastic bine format. Expozitia Marelui Artist a fost deschisa pe 12 octombrie, dind start evenimentelor culturale organizate cu ocazia Hramului Chisinaului.Fiind prezenta pentru prima data la un asemenea eveniment, am ramas impresionata de numarul de oameni care se aflau un sala. Mai tirziu, citindu-i biografia lui Tudor Zbirnea, am inteles ca incepeam sa cunosc un Mare Artist al Republicii Moldova.
Nascut la 29 decembrie 1955, in orasul Nisporeni, Tudor Zbirnea a stiut de mic copil ca vrea sa devina pictor. "Din copilarie ma vedeam pictind pe sevalet, dar pina cind mi-am vazut visul realizat am avut nevoie de mult timp, ambitie, vointa si rabdare. Pot spune ca sunt un om implinit, desi nu ma voi opri aici, ci voi aduce celor care ma apreciaza inca multe picturi de valoare" a declarat Marele Artist la deschiderea vernisajului.
Am admirat cu mare satisfactie cele 30 de lucrari expuse in sala mica a Centrului si am inteles : pictura lui Zbirnea apartine unei mari scoli - spiritualitate, sensibilitate si gindire plastica. Fie ca te opresti sa privesti lucrarea "Adincuri", "Dezintegrare", "Schimb de taceri" sau "Detasare", fie ca admiri "Dansul arhaic" sau "Redescoperirea", in toate tablourile se va observa prezenta figurilor geometrice si a chipurilor umane."Am optat intotdeauna in procesul creatiei pentru evadarea totala din mediul si timpul in care traim. Fara tendentionism religios, gindurile si trairea mea in arta se indreapta inspre trecut, intre redobindirea echilibrului interior si revendicarea sacralitatii pentru viitor. Culoarea vine din interior, ci nu doar in urma amestecarii vopselelor pe paleta. O culoare atrage dupa sine alta, care imbinindu-se cu alte nuante, produce noi efecte cromatice. Pictez lasindu-ma ghidat de simturi, de intuitie, rationalul nu trebuie sa domine emotia, fiindca arta incepe dincolo de regularitati" a mai spus Artistul.
Au venit sa-l sustina colegii, prietenii, cunoscutii, parlamentari, reprezentanti ai ambasadelor si oamenii simpli. De catre Vladimir Sarban, Pretorul Sectorului Centru, prezent la eveniment, a fost numit "poetul culorilor". "Peste pinzele lui plutesc norii si ceturile septentrionale. Prin credinta omul se poate mintui, prin arta se poate mingiia" a mai adaugat Sarban. Poetul Ion Hadirca a caracterizat opera pictorului astfel - "Un destin, o fiinta, o inima, un tremur de suflet - asta este creatia sa". Iar scenaristul Iurie Colesnic a spus despre Zbirnea - "Ce este omul? Ceea ce vrea sa fie! Ce simte omul? Ceea ce vrea sa simta! A simtit ce a asteptat de la noi trecutul, intuieste ce asteapta viitorul, si a plasmuit picturile sale."
Tudor Zbirnea este o valoare incontestabila a Republicii Moldova, fiind nu doar un pictor cu renume al tarii noastre, ci indeplinind functia de director al Muzeului National de Arte Plastice din Chisinau. In acest sens, Gheorghe Postica, Viceministrul Culturii a promis ca "Ministerul Culturii va sustine intru toate initiativa dlui Zbirnea de a restaura Muzeul", insistind asupra faptului ca directorul Tudor Zbirnea "nu cauta nimic, dar gaseste mereu".
Desi ar fi putut organiza expozitia in una dintre tarile Europei , unde se simte ca acasa, Tudor Zbirnea a ales sa lucrarile sale sa fie expuse in orasul din albe flori de piatra - Chisinau.
Sursa
2010-10-18 17:19:08