Pictorul Tudor Zbirnea in orasul din albe flori de piatra.

   Sub protectia lunii octombrie, la Centrul Expozitional "Constantin Brincusi" din orasul Chisinau, am pasit intr-o lume noua pentru mine. Curioasa, am intrat in universul lui Tudor Zbirnea - omul care raspunde cu prisosinta idealului unui artist plastic bine format. Expozitia Marelui Artist a fost deschisa pe 12 octombrie, dind start evenimentelor culturale organizate cu ocazia Hramului Chisinaului. 
   Fiind prezenta pentru prima data la un asemenea eveniment, am ramas impresionata de numarul de oameni care se aflau un sala. Mai tirziu, citindu-i biografia lui Tudor Zbirnea, am inteles ca incepeam sa cunosc un Mare Artist al Republicii Moldova.
   Nascut la 29 decembrie 1955, in orasul Nisporeni, Tudor Zbirnea a stiut de mic copil ca vrea sa devina pictor.  "Din copilarie ma vedeam pictind pe sevalet, dar pina cind mi-am vazut visul realizat am avut nevoie de mult timp, ambitie, vointa si rabdare. Pot spune ca sunt un om implinit, desi nu ma voi opri aici, ci voi aduce celor care ma apreciaza inca multe picturi de valoare" a declarat Marele Artist la deschiderea vernisajului. 
   Am admirat cu mare satisfactie cele 30 de lucrari expuse in sala mica a Centrului si am inteles : pictura lui Zbirnea apartine unei mari scoli - spiritualitate, sensibilitate si gindire plastica. Fie ca te opresti sa privesti lucrarea "Adincuri", "Dezintegrare", "Schimb de taceri" sau "Detasare", fie ca admiri "Dansul arhaic" sau "Redescoperirea", in toate tablourile se va observa prezenta figurilor geometrice si a chipurilor umane."Am optat intotdeauna in procesul creatiei pentru evadarea totala din mediul si timpul in care traim. Fara tendentionism religios, gindurile si trairea mea in arta se indreapta inspre trecut, intre redobindirea echilibrului interior si revendicarea sacralitatii pentru viitor. Culoarea vine din interior, ci nu doar in urma amestecarii vopselelor pe paleta. O culoare atrage dupa sine alta, care imbinindu-se cu alte nuante, produce noi efecte cromatice. Pictez lasindu-ma ghidat de simturi, de intuitie, rationalul nu trebuie sa domine emotia, fiindca arta incepe dincolo de regularitati" a mai spus Artistul.
   Au venit sa-l sustina colegii, prietenii, cunoscutii, parlamentari, reprezentanti ai ambasadelor si oamenii simpli. De catre Vladimir Sarban, Pretorul Sectorului Centru, prezent la eveniment, a fost numit "poetul culorilor". "Peste pinzele lui plutesc norii si ceturile septentrionale. Prin credinta omul se poate mintui, prin arta se poate mingiia" a mai adaugat Sarban.  Poetul Ion Hadirca a caracterizat opera pictorului astfel -  "Un destin, o fiinta, o inima, un tremur de suflet - asta este creatia sa". Iar scenaristul Iurie Colesnic  a spus despre Zbirnea - "Ce este omul? Ceea ce vrea sa fie! Ce simte omul? Ceea ce vrea sa simta! A simtit ce a asteptat de la noi trecutul, intuieste ce asteapta viitorul, si a plasmuit picturile sale."
   Tudor Zbirnea este o valoare incontestabila a Republicii Moldova, fiind nu doar un pictor cu renume al tarii noastre, ci indeplinind functia de director al Muzeului National de Arte Plastice din Chisinau. In acest sens, Gheorghe Postica, Viceministrul Culturii a promis ca "Ministerul Culturii va sustine intru toate initiativa dlui Zbirnea de a restaura Muzeul", insistind asupra faptului ca directorul Tudor Zbirnea "nu cauta nimic, dar gaseste mereu". 
   Desi ar fi putut organiza expozitia in una dintre tarile Europei , unde se simte ca acasa, Tudor Zbirnea a ales sa  lucrarile sale sa fie expuse in orasul din albe flori de piatra - Chisinau.

Sursa
2010-10-18 17:19:08Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
02:31:03©️ Tu poți —» Licurici de suflet
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
13:09:41Guvernul vrea să închidă robinetul în capitală și lansează site-ul apă.md —» Nicolae Federiuc
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu