Sf. Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat – Hramul Diecezei de Chisinau



În sărbătoarea Sf. Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, întreaga suflare catolică din Dieceza de Chişinău a sărbătorit-o pe sfânta Patroană cerească, în special într-un mod mai festiv, la Chişinău, acolo unde şi credincioşii ortodocşi prăznuiau Acoperământul Maicii Domnului. Ca în fiecare an din toate colţurile Diecezei grupuri de pelerini au sosit la Chişinău împreună cu păstorii lor şi alţi preoţi invitaţi (35 de preoţi), pentru a participa la Sf. Liturghie de hram, concelebrată de 4 episcopi: PS Bronislaw Bernadski episcop de Odessa (Ucraina), PS Aleksander Kaszkiewicz, episcop de Grodno (Belorusia), PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi (România) împreună cu Ordinariul locului, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău.

În predica pe care a ţinut-o, PS Aleksander Kaszkiewicz, episcop de Grodno (Belorusia), a dorit să sublinieze rolul pe care trebuie să îl aibă devoţiunea sinceră şi curată a fiecărui creştin faţă de Maica Domnului, cea care l-a născut, l-a asistat în lucrarea sa mântuitoare, şi a continuat-o după înălţarea sa la ceruri. Reliefând rolul Mariei în viaţa lui Isus şi a contemporanilor săi, Episcopul de Grodno a remarcat locul fundamental al mariologiei în Biserica lui Cristos: acel „faceţi tot ce vă va spune” de la nunta din Cana, a rămas o frază centrală în istoria mântuirii şi trebuie să îşi găsească locul şi în familiile noastre moderne. Episcopul a amintit de vremurile grele pe care creştini de pe aceste meleaguri, dar şi din Belarusia le-au avut de înfruntat, şi când rugăciunea lor arzătoare i-au ajutat în contexte de viaţă în care Dumnezeu era interzis; erau vremuri când nimeni nu se gandea la un viitor liber. Astăzi omul modern este „bruiat” de tot felul de căi şi mijloace care pretind să-i ofere adevărul, dar nu o fac: cuvintele pe care ni le adresează Maica Bunului Sfat, rămân valabile şi pentru noi, creştinii contemporani pentru a descoperi locul lui Dumnezeu în viaţa noastră si vocatia personala la mantuire. La sfârşitul Sf. Liturghii a fost recitată de către Parohul catedralei, Mons.dr. Benone Farcaş rugăciunea către Sf. Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat.

În continuare a avut loc ritualul de sfinţire a noi orgi dăruită Catedralei de către un grup generos de binefăcători din Germania, printre care un rol determinant l-au avut Părintele Markus Dördelman, Părintele Karl Balkenhol şi Domnul Friederich Fleiter, cunoscutul constructor de orgi. Mai trebuie menţionat că instrumentul a fost construit iniţial în 1977 de către Friedrich Fleiter pentru Parohia Catolică Sf. Bonifaciu din Münster. Pe 3 iulie al aceluiaşi an, orga a fost sfinţită pentru prima dată. După ce a fost scoasă din uzul sacru, comunitatea din Münster a dăruit orga Catedralei din Chişinău. Ritul de sfinţire al noii orgi a fost celebrat de către ep. Aurel Percă împreună cu episcopul de Chişinău, cu această ocazie fiind postată o plachetă care aminteşte în l. germană acest eveniment remarcabil. A urmat un scurt recital de orgă, susţinut de Ludwig Wegesin, cunoscut organist din Billerbeck, Germania, impregnat cu piese corale pregătite de corul catedralei.



RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTA FECIOARĂ MARIA – MAICA BUNULUI SFAT





Maica Bisericii şi Maica noastră. Ne adresăm Ţie ca Maică a Bunului Sfat, îţi încredinţăm Ţie întrega noastră Biserică locală. Primeşte sub ocrotirea Ta pe episcopul nostru N, pe toţi preoţii, călugării, surorile şi seminariştii noştri. Încredinţăm grijii Tale de mamă familiile noastre, copiii şi tinerii. Fă să simtă grija Ta maternă toţi cei părăsiţi, bolnavi, bătrâni şi aceea care ai mai mare nevoie de tine.
Mijloceşte pentru noi credinţă fermă, speranţă sinceră şi iubire înflăcărată către Fiul Tău şi către Sfânta Sa Biserică. Ajută-ne să fim tari şi să ne păstrăm în veci credinţa noastră şi să o transmitem generaţiilor următoare, acelora, care vor trăi după noi pe aceste meleaguri.
Primeşte-ne ca pe copiii Tăi şi condu-ne la Fiul Tău. Dorim să rămânem toată viaţa noastră uniţi cu Tine şi cu Fiul Tău, ca să fim vrednici să-L contemplăm pe Dumnezeu aşa cum este El şi împreună cu Tine şi cu cetele sfinţilor să ne bucurăm în veci. Amin

Sursa
2010-10-17 11:08:13



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

08:54:11Ștefan Iamandi: mii de surse media au publicat informații de la Congresul OIV din Moldova —» Fine Wine
06:01:00ÎN AȘTEPTARE 4/11 —» Leo Butnaru
16:03:07Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
07:40:3510 motive pentru a te înscrie la Summer English Academy (5-12 iulie) —» Moldova Creștină
05:09:00ACOLO UNDE ZIUA SE NUMEȘTE ODOR —» Leo Butnaru
03:14:51Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
15:24:41Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:44:11Mafia lemnului atacă și pe litoral —» Curaj.TV | Media alternativă
14:11:38Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
04:18:003 DIN 11 —» Leo Butnaru
17:04:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
17:04:29Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
08:29:40Guest post: top 5 spumante recomandate de stagiara Fine Wine  —» Fine Wine
05:13:00EU, PERSONAJUL —» Leo Butnaru
00:49:08Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
20:27:49Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:22:13Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
18:02:00Luna Noua în Rac - 25 iunie 2025 —» codul omega
14:53:54Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
14:00:00Îți amintești? Ai fost acolo când vocea creației era sunet pur, iar gândul tău aprindea lumina în cristale —» codul omega
13:39:17Fără Titlu —» Путепроводные Заметки
11:48:00VOLUMUL 2 DIN 11 —» Leo Butnaru
11:16:39Relevanța – noua formă de supraviețuire? —» Efrosnatalita’s Blog
08:04:26Nou: Castel Mimi Sânzienele 2024 —» Fine Wine
05:06:00FURT INTERNAȚIONAL ÎN ARENA OLIMPICĂ! —» Leo Butnaru