Voi cum votaţi?

vot-prahova-2009Când am fost de referendum prin ţară am observat cel puţin 5 femei care ieşeau din cabina de vot şi arătau soţului pentru cine au votat. Cine şi cum votează? Nu pentru cine, dar cum. Răspunsuri de la lume auzite şi adunate.

1. Soţia votează cum votează soţul. Probabil în mare parte aşa votează lumea la ţară, doar dacă femeia nu e consilier, primar,  atunci situaţia este invers.

2. Părinţii votează cum le zice copilul. De regulă, femeile votează cum le spune copilul, care este student la Chişinău şi pricepe mai multe în politică. Tatăl este mai încăpăţânat şi votează cum vrea el.

3. Copilul votează cum îi spun părinţii. Mai ales la primele două alegeri. Prima dată pentru că nu pricepe prea multe, ori dacă prima dată votează cum vrea el (de regulă partide situate mai spre extremele eşicherului politic), atunci a doua oară îşi întreabă părinţii.

4. Votează pentru cineva, ca altcineva să nu ajungă la putere. La scară locală, pentru ca partidul preferat al vecinului, cumnatului, cumătrului să nu ajungă la guvernare, la scară mai mare, pentru ca să nu ajungă comuniştii la putere sau liberalii.

5. Votează pentru un partid pentru că acolo sunt părinţii, prietenii, rude etc.

6. Votează cum le zice liderul de opinie. Poate fi o personalitate publică sau o rudă, vecin de care lumea ascultă. El ori are cunoştinte în politică, ori citeşte mai mult (deşi asta nu prea se ia în seamă), ori are maşină şi casă, respectiv pricepe câte ceva.

7. Votul de simpatie. L-a cucerit şi gata. Fie prin mesaj, aspect fizic, fie prin echipă. Nu contează, orice detaliu mic l-a influenţat.

8. Votul din tradiţie. Votează în ultimii 10-20 de ani doar pentru un partid, pentru că într-o oarecare măsură partidul îl reprezintă.

9. Votul din inerţie. Chiar dacă partidul nu îi mai reprezintă interesele, îşi schimbă mesajul, poate chiar echipa, din inerţie este votat. Poate din lene, poate de a nu fi dezamăgit şi de alte partide.

10. Votează pentru că reprezintă tinerii, bătrânii, muncitorii, oamenii de afaceri sau intelectualii. O, hai să îi spunem votul de clasă.

11. Votul din confort. Atunci când te asociezi cu cei mai puternici, te simţi mai confortabil. Respectiv cand ai de ales între trei-patru partide, care au cam acelaşi mesaj, îl alegi pe cel mai mare (ca sa nu folosim iar „puternic”)

12. Ah, da. Răul cel mai mic. Găselniţa intelectualilor, care nu cred în politicieni, dar cred că sunt cetăţeni buni. Începi a tăia de pe lista cel mai rău, cel mai puţin rău şi tot aşa până ajungi la unul.

13. Votul de echilibru.

A)Chiar dacă ne place un partid, dacă ia prea mult nu este bine. Se vorbeşte acum de aroganţă. Păi iată, ca să nu devină un partid mult prea self-sufficient, noi doar am mai avut din astea, votăm pentru altul. Din Alianţă, Coaliţie, necomunist, dar altul.

B) Ajutăm un partid să treacă pragul electoral. AMN este câştigător la acest capitol. Mai ales când ne uităm la lista PD-ului, AMN-ul are tot mai mari şanse.

14. Votul după punctaj. Stabileşti o serie de criterii şi punctajul maxim. Aproape ca la miss. Din criterii pot face parte: liderul, echipa, mesajul electoral, platforma electorală, lista (nu până la 10, dar de uitat până mai sus), probabilitatea că va trece pragul electoral, politici pentru tineret (adaptat la fiecare categorie). Eu am zis că o să mai adaug comportamentul, hai să zicem, etica electorală. Asta eu am hotărât să fac. Cel mai probabil după ce o să mă uit la rezultate, o să încerc să îmi creez un vot de tradiţie sau o să aleg votul de confort.

Desigur sunt şi alte argumente. Voi cum votaţi?

P.S. A, da. Votezi, pentru că eşti numărul 101 şi speranţa moare ultima.

* Niciun cântec potrivit pentru postul ăsta n-am găsit.

Vlada Ciobanu


Sursa
2010-10-11 20:55:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:25:53Andrei și Ilinca – Plouă (cover Holy Molly x Tata Vlad) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
09:00:00Opera Crypto Browser Announces Plans to Integrate Elrond  —» Luchian Alexandru
08:54:49Plâng de fericire. 215 Eroi ai Ucrainei, printre care și comandanții Azovului au fost eliberați! —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:30:11Rușii vor să transforme „tribunalul” de la Mariupol într-un proces exemplar de condamnare a nazzismului —» nimic nu e asa cum pare a fi...
14:57:59Purcari promovează steak-urile produse de companiile lui dmitri medvedev —» un alt blog
12:22:52SCURTĂ RELATARE DE PE FRONT. Nu cel ucrainean, cel politic, moldovenesc —» Nicolae Federiuc
10:21:36S-a aruncat în aer împreună cu ocupanții care l-au descoperit. Ce se întâmplă, de fapt, în cadrul contraofensivei armatei ucrainene? —» nimic nu e asa cum pare a fi...
09:47:38Putin a anunțat mobilizarea parțială. Reacția unei mame: „...чтоб ты сдох, козлина!” —» nimic nu e asa cum pare a fi...
06:37:10Escaladarea nebuniei —» blog cultural
05:41:58Ce poreclă are informatorul Litvinenco în dosarele SIS-ului? —» un alt blog
18:37:45Câteva propuneri privind cercetarea științifică în Republica Moldova —» Gheorghe Cuciureanu
17:18:31Eulogy: Andrei Bivol —» Erik and Elena Brewer's Weblog
09:59:00Create the first in-browser game for Opera GX Mobile and save millions of gamers from the nightmare of no mobile data or WiFi —» Luchian Alexandru
05:15:12Azi trebuiau să protesteze agricultorii, dar Slusari i-a vândut… —» un alt blog
05:13:04Casa Rusa din Chisinau a donat carti Bibliotecii Alexe Rau din Briceni si Bibliotecii Ion Druta din Donduseni —» un alt blog
18:43:11Militari și jandarmi, pe urmele poliției iresponsabile —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:59Proiectul genomului uman (Cu Bună Știință #26) —» Curaj.TV | Media alternativă
18:24:49Poliția locală Bacău, prinsă pe picior greșit —» Curaj.TV | Media alternativă
18:16:14În ce a fost îmbrăcată Maia Sandu la funeraliile lui Nicolae Bulat? —» un alt blog
18:03:00Au fost la pretura Centru cu reproș pentru corupție —» Curaj.TV | Media alternativă
17:44:06Carabinierii alungă oamenii de pe gazon! —» Curaj.TV | Media alternativă
06:50:10TEWA V(ia) Feteasca Neagră 2019 —» Fine Wine
17:10:22A făcut plîngere penală unui complet de la CSJ —» Curaj.TV | Media alternativă
12:00:05Jurnal de emigrant/ă: Trebuie sã mergem împreuna (2 ep) —» Curaj.TV | Media alternativă
07:43:37După eliberarea regiunii Harkiv începe documentarea crimelor comise acolo de ocupanți. Primele cifre ale ororii... —» nimic nu e asa cum pare a fi...