Arata cine este pe listă ca să îţi spun ce partid eşti

Marea majoritatea a partidelor şi-au edificat listele electorale în vederea alegerilor anticipate care ne aşteaptă. Studiind aceste liste mi-am dat seama că în Republica Moldova funcţioneză perfect un fenoment foarte periculos, promovarea oamenilor nu după gradul de profesionalism şi bun simţ pe care îl au , dar după alte criterii specifice unuia sau altui partid. Surprind necunoscuţi  venind dn mediul de afaceri  pe lista Partidului Democrat sau mulţimea de jurnalişti propagandişti pe lista Partidului Comunist. Listele electorale scoase la bătaie au fost comentate pe larg de analiştii politici, care nu înţeleg de ce pe aceaşi listă a PDM-ului nu se găseşte un loc şi pentru,  poate cel mai sincer   politician din acest partid,  Oazo Nantoi, aceeaşi analişti au afirmat că „lista PD-ului este făcută astfel încât să lase de înţeles că o alianţă post-post electorală cu PCRM ar fi posibilă”. Partidul Democrat nu o dată a dat de înţeles soluţionarea problemei transnistrene pe care o propun ei  coincide cu cea a  Federaţiei Ruse, adică cu planul Kozac bazat pe principiul federalizării. Am mai remarcat că pe aceeaşi listă a Partidului Democrat   nu s-a găsit loc nici pentru un activist local, cel puţin în primii zece. În schimb  vom vedea la dezbaterile electorale nume noi venite din mediul de afaceri, care vor trebuie să răspundă la alte întrebări decât cele legate de programe şi strategii de a scoate ţara din criză. Însă în politică nu întodeauna sacul cu bani aduce voturi, ceea ce cu siguranţă se va întâmpla şi la alegerile care vin.

Pe aceeaşi greblă a călcat o dată şi partidul „Alianţa Moldova Noastră”, care la alegerile trecute a mizat pe oameni de afaceri, iar rezultatul îl vor resimţi încă mult timp. Noua politică a echipei lui Urecheanu merită apreciată şi pentru faptul că au pus în capul listei oameni care s-au manifestat activ în viaţa socială.

Evident pentru toţi a fost o surpriză faptul că primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă nu se mai găseşte în fruntea Partidului Liberal. Dacă unii cred că primarul se pregăteşte pentru alegerile locale din primăvară, alţii consideră că lipsa primarului de pe lista PL-ului transmite un mesaj prost tineretului care ce-l simpatizează pe primar şi implicit formaţiunea acestuia. În context Mihai Ghimpu a ţinut să nege aceste păreri, dând dovadă de o siguranţă cu care deja ne-a obişnuit în ceea ce priveşte accederea în Parlament cu 20 de mandate.

Cel mai stabil la capitolul ofertă electorală se prezintă partidul actualului premier. Schimbări majore în lista Partidului Liberal Democrat nu sunt, ceea ce denotă o stabilitate în rândurile acestui partid. Iar faptul că pe liste au mai apărut rectori de la importante instituţii de învăţămând şi înalţi oficiali sportivi face  ca echipa condusă de Vlad Filat să fie unul din concurenţii principali ai Partidului Comunist.

Cât priveşte lista electorală prezentată de actuala opoziţie, surprinde apariţia mai multor jurnalişti care au făcut din minciună adevăr. Mă refer la Constantin Starâş de la NIT, Alexandr Isaev de la Comunistul sau Alexandr Pekov de la agenţia de ştiri „Omega”. Este probabil o recompensă pentru spălarea imaginii liderilor comunişti de-a lungul anilor, chiar dacă întreaga societate a văzut adevărata faţă a acestora. Sau cum poate fi calificată apariţia pe aceeaşi listă a comuniştilor prezenţa unui candidat (Eliza Moscalciuc) care a minţit cu neruşinare prin intermediul televizorului că a fost „forţată să iasă la protestele din 7 aprilie” pe când, de fapt, „eleva” fiind studentă în anul V la Universitatea de Medicină. După cum vedem, comuniştii răsplătesc din plin minciuna. Degeaba unul din liderii comunişti au afirmat că „Ştefan cel Mare ar fi mândru de actuala opoziţie, pentru că promovează statalitatea”. Cu ce fel de statalitate ne-au obişnuit comuniştii am văzut în cei opt ani de guvernare şi unul în opoziţie.

Din multitudinea de oferte electorale avem de ales acel partid ale căror promisuni vor merge în concordanţă cu faptele. Şi după cum asemenea partide sunt foarte şi foarte puţine, ne vine esxtrem de greu să alegem ce este mai bun pentru ţara noastră. Dar trebuie să o facem. Este o datorie civică.

 



Sursa
2010-10-11 09:00:13



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine