Arata cine este pe listă ca să îţi spun ce partid eşti

Marea majoritatea a partidelor şi-au edificat listele electorale în vederea alegerilor anticipate care ne aşteaptă. Studiind aceste liste mi-am dat seama că în Republica Moldova funcţioneză perfect un fenoment foarte periculos, promovarea oamenilor nu după gradul de profesionalism şi bun simţ pe care îl au , dar după alte criterii specifice unuia sau altui partid. Surprind necunoscuţi  venind dn mediul de afaceri  pe lista Partidului Democrat sau mulţimea de jurnalişti propagandişti pe lista Partidului Comunist. Listele electorale scoase la bătaie au fost comentate pe larg de analiştii politici, care nu înţeleg de ce pe aceaşi listă a PDM-ului nu se găseşte un loc şi pentru,  poate cel mai sincer   politician din acest partid,  Oazo Nantoi, aceeaşi analişti au afirmat că „lista PD-ului este făcută astfel încât să lase de înţeles că o alianţă post-post electorală cu PCRM ar fi posibilă”. Partidul Democrat nu o dată a dat de înţeles soluţionarea problemei transnistrene pe care o propun ei  coincide cu cea a  Federaţiei Ruse, adică cu planul Kozac bazat pe principiul federalizării. Am mai remarcat că pe aceeaşi listă a Partidului Democrat   nu s-a găsit loc nici pentru un activist local, cel puţin în primii zece. În schimb  vom vedea la dezbaterile electorale nume noi venite din mediul de afaceri, care vor trebuie să răspundă la alte întrebări decât cele legate de programe şi strategii de a scoate ţara din criză. Însă în politică nu întodeauna sacul cu bani aduce voturi, ceea ce cu siguranţă se va întâmpla şi la alegerile care vin.

Pe aceeaşi greblă a călcat o dată şi partidul „Alianţa Moldova Noastră”, care la alegerile trecute a mizat pe oameni de afaceri, iar rezultatul îl vor resimţi încă mult timp. Noua politică a echipei lui Urecheanu merită apreciată şi pentru faptul că au pus în capul listei oameni care s-au manifestat activ în viaţa socială.

Evident pentru toţi a fost o surpriză faptul că primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă nu se mai găseşte în fruntea Partidului Liberal. Dacă unii cred că primarul se pregăteşte pentru alegerile locale din primăvară, alţii consideră că lipsa primarului de pe lista PL-ului transmite un mesaj prost tineretului care ce-l simpatizează pe primar şi implicit formaţiunea acestuia. În context Mihai Ghimpu a ţinut să nege aceste păreri, dând dovadă de o siguranţă cu care deja ne-a obişnuit în ceea ce priveşte accederea în Parlament cu 20 de mandate.

Cel mai stabil la capitolul ofertă electorală se prezintă partidul actualului premier. Schimbări majore în lista Partidului Liberal Democrat nu sunt, ceea ce denotă o stabilitate în rândurile acestui partid. Iar faptul că pe liste au mai apărut rectori de la importante instituţii de învăţămând şi înalţi oficiali sportivi face  ca echipa condusă de Vlad Filat să fie unul din concurenţii principali ai Partidului Comunist.

Cât priveşte lista electorală prezentată de actuala opoziţie, surprinde apariţia mai multor jurnalişti care au făcut din minciună adevăr. Mă refer la Constantin Starâş de la NIT, Alexandr Isaev de la Comunistul sau Alexandr Pekov de la agenţia de ştiri „Omega”. Este probabil o recompensă pentru spălarea imaginii liderilor comunişti de-a lungul anilor, chiar dacă întreaga societate a văzut adevărata faţă a acestora. Sau cum poate fi calificată apariţia pe aceeaşi listă a comuniştilor prezenţa unui candidat (Eliza Moscalciuc) care a minţit cu neruşinare prin intermediul televizorului că a fost „forţată să iasă la protestele din 7 aprilie” pe când, de fapt, „eleva” fiind studentă în anul V la Universitatea de Medicină. După cum vedem, comuniştii răsplătesc din plin minciuna. Degeaba unul din liderii comunişti au afirmat că „Ştefan cel Mare ar fi mândru de actuala opoziţie, pentru că promovează statalitatea”. Cu ce fel de statalitate ne-au obişnuit comuniştii am văzut în cei opt ani de guvernare şi unul în opoziţie.

Din multitudinea de oferte electorale avem de ales acel partid ale căror promisuni vor merge în concordanţă cu faptele. Şi după cum asemenea partide sunt foarte şi foarte puţine, ne vine esxtrem de greu să alegem ce este mai bun pentru ţara noastră. Dar trebuie să o facem. Este o datorie civică.

 Sursa
2010-10-11 09:00:13Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:56:45POEZIA AVANGARDELOR VECINE, RUSĂ ȘI UCRAINEANĂ —» Leo Butnaru
13:54:01ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI CU POETA NATALIA MAZÎLU-MIRON —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:30:182 MARTIE - ZIUA MEMORIEI ŞI COMEMORĂRII VICTIMELOR RĂZBOIULUI DIN TRANSNISTRIA —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
11:07:54IOAN SLAVICI - PĂRINTE SPIRITUAL AL PROZEI ARDELENE —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:57ZILELE CREANGĂ – 2023 LA BIBLIOTECA PENTRU COPII RÎȘCANI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:15:58Rezultat excepțional pentru vinurile moldovenești la Berliner Wein Trophy —» Fine Wine
22:29:00Despre chat GPT și inteligența artificială. —» Blog de Cultura
22:24:01Furtuna perfectă —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:43:48Autobuz Euro 6 care scoate fum ca tractorul —» Curaj.TV | Media alternativă
11:37:22Vinohora Rose 2022 Purcari — aur la un concurs specializat pe vinuri rose —» Fine Wine
19:39:39Capcanele conjugării verbelor (1)  —» Moldova Creștină
14:30:04GRIGORE VIERU – STEAUA CARE A URCAT LA CER —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:03:29PENTRU TINE FEMEIE… —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:00:00Sell Courses and Create Interactive Content on WordPress.com —» Ileana Pîrgaru
13:33:39MISS SMĂRĂNDIŢA – 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:08:49ZINAIDA FAZLÎ – OM AL CĂRȚII, OM AL BIBLIOTECI. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:34:40ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:59:40Solidari cu puterea? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:46:42The Role of Alternative Medicine in Disease Treatment —» Curat Murdar, Coane Fanica
09:02:44DECANONIZAREA ARTEI, LITERATURII... —» Leo Butnaru
18:22:39Poliție fără centuri pe Șoseaua Panduri —» Curaj.TV | Media alternativă
18:06:14Making the Social Web a Better Place: ActivityPub for WordPress Joins the Automattic Family  —» Ileana Pîrgaru
09:36:34O CARTE ÎN PERCUȚII DE ECOU... —» Leo Butnaru
22:23:55O conversaţie cu ChatGPT despre ChatGPT —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:52:44Activiști atacați cu spray de un paznic, cu poliția de față —» Curaj.TV | Media alternativă