Puterea de a schimba lumea
În zorii noului mileniu, voluntariatul este privit drept o componentă esenţială a tuturor societăţilor. Astfel, se pune eficient în practică declaraţia Organizaţiei Naţiunilor Unite, confom căreia “Noi, oamenii avem puterea de a schimba lumea”.
La sigur, de multe ori ai auzit că pentru a produce o schimbare trebuie să acţionezi. Nu trebuie să ai aşteptari de la ceilalţi, pentru că astfel nu reuşeşti să faci ceea ce – şi propui. Dacă te implici în activităţi de voluntariat ai posibilitatea să îţi pui ideile în practică şi să produci schimbări în comunitatea ta. Anume despre avantajele acestor activităţi atît la nivel personal, cît şi la cel comunitar, s-a discutat la training-ul din 2-3 octombrie 2010, în cadrul proiectului “Conştientizarea importanţei respectării drepturilor omului şi dezvoltarea abilităţilor democratice în rîndurile tinerilor din nordul Moldovei” al Asociaţiei “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” Bălţi, cu suportul financiar Black See Trust, The German Marshal Fund for Regional Cooperation.
La solicitarea Asociaţiei, în incinta hotelului “Bălţi” au fost instruiţi 28 de tineri, cu vîrsta între 16-20 ani, ce reprezintă grupul potenţial de voluntari. Aceste 2 zile au fost promovate conform unui program dinamic şi atractiv. Prima zi a fost moderată de Preşedintele Asociaţiei “Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” Chişinău, Antoniţa Fonari. O parte deosebit de interesantă a acestui atelier a fost prezentarea Legii Voluntariatului de către Dna Fonari. Tinerii au avut ocazia să afle detalii, din primele surse, despre această lege, despre unele drepturi, responsabilităţi şi prevederi. Cea de-a doua zi a trainingului a fost moderată de coordonatorul de program Corina Zara şi coordonatorul de voluntari Ina Galbur. Am lucrat în echipe, am completat teste şi am organizat dezbateri, referitor la situaţiile neprevăzute, în activitatea de voluntariat. Ziua a fost încununată cu prezentarea unor practici de voluntariat înregistrate în cadrul Asociaţiei TDV-Bălţi. Din mărturisirile tinerilor participanţi, acest training a servit drept imbold în hotărirea de a deveni un bun şi activ voluntar al Asociaţiei.
Activităţile distractive şi exerciţiile de echipă, promovate de Domnişoarele Corina şi Inga, au fost foarte sugestive.
În loc de concluzie: dacă ai răbdare şi poti să înveţi din greşelile proprii sau ale altora, vei descoperi că poţi fi mai tolerant şi că lucrul în echipă poate avea rezultate extraordinare. Reuşeşti astfel să-ţi înfrunţi temerile, să-ţi descoperi şi să-ţi dezvolţi noi abilităţi şi competenţe.
Majoritatea au spus “DA” Voluntariatului, aspirînd pentru viitor să-şi investească timpul şi energia în această activitate.
Mihaela PÎNZARI
Voluntar TDV-Bălţi

Sursa
2010-10-08 18:29:26