”M-am săturat de ţiganii care fură la Paris! I-aş deporta în Harghita!”Naţionala României joacă sâmbătă, la Paris, cu Franţa, un meci decisiv pentru calificarea la Europenele din 2012, dar contextul general socio-politic în care are loc acest eveniment sportiv este unul extrem de tensionat. Ilie Năstase pune şi el paie pe foc într-un scandal deja uriaş.

Preşedintele Sarkozy a decis să-i expulzeze pe rromii români, Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni fără precedent împotriva Franţei şi o polemică uriaşă zguduie întreaga comunitate democratică. În timp ce ministrul de Interne al Franţei se menţine pe poziţii intransigente, iar autorităţile române dau din colţ în colţ, celebrul Ilie Năstase, unul dintre simbolurile României, face declaraţii de-a dreptul incendiare. Aflat la Paris, Nasty îl susţine total pe Sarkozy, propune deportarea ţiganilor în Harghita şi regretă că Nicolae Ceauşescu n-a "rezolvat" problema componenţei etnice în acel judeţ aşa cum au făcut ruşii în Basarabia!
La 62 de ani, Ilie Năstase rămâne acelaşi izvor nesecat de gesturi şi fapte controversate. Unul dintre cei mai cunoscuţi români din lume face, de această dată, afirmaţii care aruncă în aer atmosfera deja tensionată. Cu doar câteva zile înainte de partida Franţa - România, programată sâmbătă, pe "Stade de France", în preliminariile Europenelor din 2012, Ilie Năstase spune că s-a săturat de ţiganii români care fură în centrul Parisului şi propune deportarea acestora în Harghita!

"Sarkozy aredreptate!"
De la Paris, unde se găseşte în aceste zile, Nasty justifică aversiunea francezilor, care "s-au săturat" să vadă corturi în faţa casei. "Sarkozy are dreptate în problema ţiganilor! Da, aceasta este părerea mea. Văd că unii politicieni din România şi din alte ţări îi condamnă pe francezi, vorbesc despre drepturile omului şi despre libera circulaţie. Pe mine m-ar deranja să stea cineva cu cortul în faţa casei mele, să mă agaseze prin cerşit, să-mi sperie copiii care se joacă. Francezii nu au nimic cu cei care îşi văd de treabă, dar când vii la Paris să dai în cap, să furi, atunci n-ai la ce te aştepta", spune răspicat Ilie Năstase.

"Trebuia făcut ca ruşii în Basarabia!"

Explicaţiile celebrului fost sportiv alunecă însă, treptat, spre "rezolvarea" problemei zonelor locuite de maghiari într-o manieră care aminteşte de Hitler şi Stalin! "Sarkozy a apărat cetăţenii francezi, aşa cum ar trebui să facă şi preşedintele României! Am ajuns să merg pe Champs-Elysees cu mâna pe buzunar de teama hoţilor. Mai nou, s-au şmecherit, îşi lasă barbă şi se îmbracă precum musulmanii, ca să pară că sunt altcineva. Problema ţiganilor din România ar trebui să o rezolvăm noi, românii, nu francezii sau austriecii. Ştiţi ce aş fi făcut eu dacă eram preşedintele României? I-aş fi trimis pe ţigani în Harghita, că oricum acolo sunt foarte mulţi maghiari şi vreo 12 români! Le-aş crea condiţii".

Discursul devine treptat de-a dreptul extremist: "În felul acesta s-ar schimba şi componenţa etnică a zonei! Ceauşescu a greşit. Trebuia să facă în Harghita ce au făcut ruşii în Basarabia. Eu aş vrea ca românii din Ungaria să aibă aceleaşi drepturi cu maghiarii din România".Un milion de români deportaţi în Siberia
Aluzia lui Ilie Năstase, aceea că ar fi trebuit ca şi Ceauşescu să rezolve problema maghiarilor aşa cum au făcut ruşii în Basarabia, face trimitere la politica lui Stalin de a schimba compoziţia demografică a ţărilor care compuneau Uniunea Sovietică. Peste un milion de români au fost deportaţi, în anii 40-50, în Siberia, în locul lor fiind aduşi etnici din alte părţi ale imperiului (în special ruşi şi ucraineni). Foarte mulţi dintre românii trimişi dincolo de Urali au murit pe drum sau din cauza condiţiilor cumplite de trai. Compoziţia demografică a Basarabiei s-a schimbat, recensământul din 2004 relevând că 71% dintre locuitori se declarau români sau moldoveni, restul fiind de alte naţionalităţi (mai ales ruşi şi ucraineni).Cioroianu a propus deportarea
De-a lungul timpului, şi alte persoane publice din România au avut ieşiri nepotrivite în dosarul rromilorIlie Năstase nu este singurul personaj public care, exasperat de explozia infracţionalităţii, ajunge să se gândească la măsuri de-a dreptul extremiste.
În urmă cu trei ani, pe când era ministru de Externe al României, istoricul Adrian Cioroianu a avansat o propunere care a stârnit deopotrivă indignare şi stupefacţie: "Aceşti oameni (...) ar trebui puşi la muncile cele mai dure şi formate (...) batalioane disciplinare. Eram în plin deşert, pe drumul dintre Alexandria şi Cairo, şi mă gândeam dacă nu cumva am putea cumpăra un teren în deşertul ăsta egiptean, să-i plasăm acolo pe acei oameni care ne fac de râs!".

Băsescu: "Ţigancă împuţită!"
Acum câţiva ani, pe când era premierul României, şi liberalul Călin Popescu Tăriceanu a fost reclamat la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, fiind acuzat, de asemenea, că asociază ţiganii cu infracţionalitatea. Referindu-se la situaţia din Italia, Tăriceanu spusese că trimite la Roma o echipă de cinci poliţişti "care să ajute la prinderea şi repatrierea rromilor ce comit infracţiuni". Tăriceanu a adăugat că aceştia "comit toate infracţiunile posibile, de la tâlhărie şi prostituţie până la jafuri organizate şi trafic de droguri". Însuşi preşedintele Traian Băsescu se pare că nu are cele mai bune sentimente faţă de ţigani. În urmă cu câţiva ani, într-o discuţie privată purtată cu soţia sa, şeful statului român a calificat-o pe o ziaristă drept "ţigancă împuţită".Brice Hortefeux: "In paris, un viol din cinci e comis de români"
Meciul tricolorilor la Paris vine în contextul unei aversiuni crescute a opiniei publice din Franţa faţă de cetăţenii români. Inclusiv autorităţile au un discurs dur. Ministrul de Interne al Franţei, Brice Hortefeux (foto), a acordat publicaţiei Le Figaro, în urmă cu câteva săptămâni, un interviu care a sporit substanţial tensiunea. "La cererea preşedintelui şi a prim-ministrului, vom proceda nici mai mult, nici mai puţin decât la evacuarea taberelor ilegale, într-un cadru legal. Nu sunt nicidecum rupt de realitate! Atunci când delicvenţa persoanelor de naţionalitate română creşte la Paris cu 259% între ianuarie 2009 şi iulie 2010, ar trebui să stăm cu mâinile în sân?! Atunci când în capitala Franţei un viol din cinci este comis de un român şi într-un viol de minori din patru este implicat un minor român, datoria mea este să acţionez! Şi fac ceea ce fac respectând drepturile omului şi demnitatea persoanei!".prosport.ro

Sursa
2010-10-07 12:03:46Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă