Prima, şi ultima casă
Prima casă, proiectul lansat de edilul capitalei cred ca ia entuziasmat pe foarte mulţi. Să ai parte de cuibul tău unde să te simţi stăpân cred că ar vrea orice om normal. Extazul de a avea propria casă la avut nu doar primarul, care foloseşte acest instrument în calitate de tavă electorală, ci şi alte câteva familii tinere de profesori, chiar şi funcţionari publici, inclusiv eu.Felul în care s-a lansat acest proiect a avut o menire foarte clară de a lăuda iniţiativa şi de a da la umbră consecinţele. Forma de calcul şi ratele care urmează a fi achitate la bancă nu sunt atât de mari, la prima vede. Însă profunzimea acestora, poate schimba foarte uşor sloganul de Prima casă în Prima şi Ultima Casă.
Care era de fapt problema achiziţionării unui imobil în rate sau în credit? Rata mare, termen de achitare destul de scurt, comisioane, şi plus, nu fiece bancă era dispusă să-ţi ofere astfel de servicii, chiar dacă tu îţi asumai cea mai mare parte a riscurilor.
Ei bine, Proiectul prima casă îţi oferă o rată mai mică de finanţare, un termen mai mare, mult mai mare, un singur comision, dacă nu le luam în calcul pe cele ascunse, o sumedenie de acte şi nu mai puţine condiţii.
Mă tot gândeam că o fi concurs foarte dur, dacă se tot creează atâtea comisii de recepţionare şi etape de examinare a dosarelor. Va da lumea buzna de se va crede primarul că e printre salvatorii sectorului imobiliar din capitală. Dar nu e chiar aşa.
Am făcut cel mai elementar calcul pentru a vedea care este avantajul meu economic. Cu ce mă ajută pe mine primarul în achiziţionarea unui imobil spre deosebire de bănci. Calculul mă făcut că extazul de adineauri să treacă în agonie.
Am luat ca exemplu un apartament cu doua odăi, la preţul de 480 de mii, pe un termen de 30 de ani. La prima vedere, o rată de doar 2.729 lei lunar, nu e chiar atât de mult, iar un salariu minim de 5.458 sunt mulţi care şi-l pot asigura.
Ce se întâmplă de fapt, dacă înmulţim 2.729 lei lunar la 12 luni iar apoi la 30 de ani, primim un cost al apartamentului 982.440 lei, aproape un milion. Atenţie, aici nu sunt calculate comisioanele bancare, şi nu cheltuielile pentru acomodare, căci apartamentul vine în variantă albă.
Aşadar, cine dă un milion pentru un apartament de 2 odăi?
Sursa
2010-10-06 16:58:41