19382 cazuri COVID-19 în Moldova
6073 – cazuri active
12667 – cazuri vindecate
642 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 13 iulie 2020 ora 04:34


Săptămână Internaţională a Accesului Deschis 2010, 18-24 octombrie

Află. Participă. Promovează

Stimaţi colegi, în acest an, diverse organizaţii din toată lumea sărbătoresc a treia oară Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis (Open Access Week 2010) – 18-24 octombrie, 2010.

Află. Participă. Promovează. Acesta este sloganul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis 2010.

Au existat mai multe moduri de a sărbători Săptămâna Accesului Deschis în Republica Moldova în anul 2009. Prezentăm doar câteva dintre ele:

1. Masă rotundă consacrată Săptămânii Accesului Deschis „Accesul deschis în Republica Moldova” (14 octombrie 2009). Organizatori: Consorţiul eIFL Direct Moldova, Programul eIFL-OA, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţele ale Comunicării, Biblioteca Ştiinţifică a Academiei de Studii Economice din Moldova. Masa rotundă a fost dedicată problemelor actuale în dezvoltarea tehnologiilor bibliotecare, dezvoltării Accesului Deschis în Republica Moldova şi căutării soluţiilor pentru optimizarea procesului informaţional realizat prin intermediul bibliotecilor. Conţinutul comunicărilor este postat pe http://www.slideshare.net/cheradi

2. Semnarea Declaraţiei Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova privind Accesul Deschis la informaţie. Acest document a fost aprobat la 16 octombrie 2009 la Conferinţa Anuală a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova. Participanţii la Conferinţă au recunoscut importanţa strategică a Accesului Deschis la informaţie. Acest document a fost redactat de către Programul eIFL-OA Moldova în scopul promovării Accesului Deschis pentru diseminarea cunoştinţelor ştiinţifice globale şi a creativităţii umane şi pentru determinarea măsurilor care trebuie întreprinse de către instituţiile de cercetare, universităţile şi bibliotecile din Republica Moldova.

3. În bibliotecile universitare şi publice din Republica Moldova au fost realizate diverse acţiuni de promovare a Accesului Deschis în cadrul şedinţelor senatelor, catedrelor, Zilelor de Informare, prin intermediul site-urilor etc.

4. Postarea pe blogul http://oarm.blog2x2.net/ a materialelor consacrate problemelor Accesului Deschis în Republica Moldova.

Săptămâna Accesului Deschis 2010, un eveniment global, este o oportunitate pentru comunitatea academică şi de cercetare pentru a continua să înveţe despre beneficiile potenţiale ale Accesului Deschis, să împărtăşească colegilor ceea ce au învăţat şi să inspire o participare mai largă în promovarea Accesului Deschis (Open Access) ca o nouă normă pentru studiu şi cercetare.

Conferinţa anuală a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova din 11-12 noiembrie 2010 va avea genericul „Accesul deschis la informaţie şi cunoaştere: susţinerea progresului durabil”, fapt care confirmă încă o dată importanţa Accesului Deschis pentru Republica Moldova.

Ar fi de mare anvergură organizarea unor activităţi în bibliotecile din Republica Moldova consacrate Săptămânii Accesului Deschis: prezentări, ateliere de lucru etc., la locuri diferite, dar în aceeaşi săptămână, pentru a demonstra puterea Accesului Deschis. Este o bună şansă de a atrage atenţia senatelor universitare, autorităţilor locale pentru a dezvolta politici de acces.

Săptămâna Accesului Deschis invită cercetători, editori, bibliotecari, studenţi, elevi şi publicul larg de a participa direct la mai multe sesiuni on-line şi evenimente. Pentru a vedea programul activităţilor din diverse ţări şi pentru a vă înscrie, vizitaţi site-ul Web consacrat Săptămânii Accesului Deschis http://www.openaccessday.org.

Implicaţi-vă. Participarea la Săptămâna Accesului Deschis poate fi la fel de simplă ca şi în anii precedenţi sau implicaţi-vă cum doriţi şi cum vă place. Aceasta poate fi, de asemenea, o şansă pentru ca imaginaţia dumneavoastră să aibă deplina libertate şi să veniţi cu ceva mai ambiţios, trăsnit, distractiv. Săptămâna Accesului Deschis este o şansă de nepreţuit pentru a ne conecta la impulsul global al împărtăşirii deschise şi promovarea schimbărilor de politică la nivel local. Universităţi, colegii, instituţii de cercetare, finanţatori, biblioteci şi centre de informaţii au folosit Săptămâna Accesului Deschis ca o platformă pentru a difuza mesajele universităţilor privind politicile accesului deschis, de a emite rapoarte cu privire la beneficiile sociale şi economice ale accesului deschis, de a oferi noi fonduri în sprijinul publicării în accesul deschis şi multe altele.

Aflaţi mai multe despre ceea ce puteţi face. Din acest an (18-24 octombrie), Săptămâna Accesului Deschis, va sublinia colaborarea şi acţiunea colectivă, care au sporit impulsul Accesului Deschis şi au prezentat o gamă largă de iniţiative în toată lumea. Participarea a sute de universităţi, centrelor de cercetare şi a site-urilor Web la nivel mondial va ilustra profunzimea şi amploarea suportului pentru Accesul Deschis şi va demonstra impactul real al accesului deschis pentru promovarea cercetării în mai multe domenii.

Săptămâna Accesului Deschis este o mare oportunitate de a informa pe oricine despre natura şi importanţa accesului liber. Va rugăm să participaţi şi la scrierea articolelor pentru blogul http://oarm.blog2x2.net/: adăugaţi resurse electronice noi, împărtăşiţi experienţa instituţiei dumneavoastră privind organizarea accesului deschis şi a arhivelor electronice.

Despre activităţile organizate în biblioteca dumneavoastră (denumirea şi data) vă rugăm să ne scrieţi la adresa: cheradi@lib.ase.md

Să demonstrăm că bibliotecarii din Republica Moldova sunt conectaţi la mişcarea internaţionala şi împărtăşesc ideile Accesului Deschis la informaţie şi cunoştinţe!

Natalia Cheradi

Coordonator Program eIFL-OA Moldova

cheradi@lib.ase.md

Tel. 402964; 402940


Filed under: evenimente

Sursa
2010-10-06 12:38:21Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:43:56Ioab – cel care caută răzbunare —» Curbet Alexandru
20:39:55Penina – femeia invidioasă —» Curbet Alexandru
20:25:01Au dat foc la miriște în mod iresponsabil și penal —» Curaj.TV | Media alternativă
18:27:52Vlog: Am încercat să-mi fac iubită —» Curaj.TV | Media alternativă
17:33:36Prioritatea de Q7 – acum mult mai uşor de respectat —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:16:27©️ Fericirea —» Licurici de suflet
13:39:25Sete* —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:08:20Restabilirea lui Israel —» adevaruri biblice
22:36:34Despre cărți în 2020 —» A little web world
22:09:09Ce cărţi (bune) am mai citit (4) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:19:45Vînător pe portativul Odeon —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:34De weekend —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
17:42:57Ardea focul în județ, fumul se vedea din capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
11:31:53Un șir de vagoane.... —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:01:13CREDEȚI SAU NU ÎN INSPIRAȚIE? —» Leo Butnaru
08:50:30Pregătim împreună pârjoale din dovlecei. Rețetă pentru vegetarieni și nu numai —» Sunt MAMĂ!
06:37:22Ciocolată pentru o promisiune —» Dindilina
06:07:21DEZVĂȚ DE MULȚIME —» Leo Butnaru
18:04:13©️ Singurătate —» Licurici de suflet
17:13:45Geană & Nițu au ajuns în Las Fierbinți —» Curaj.TV | Media alternativă
17:11:38Izolați în mijlocul localității —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:57Persoanele care intră în R. Moldova până pe 1 august sunt obligate să stea 14 zile în carantină —» Elena Robu
16:21:02COVID-19: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie în R. Moldova —» Elena Robu
15:21:07Vacanţă în Elveţia (4) – Gorges de l’Areuse —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:06:30PPOEZIA AVANGARDEI - RIURIK IVNEV (1891-1981) —» Leo Butnaru