Statul ne îngroapă de vii !!!
Statul nostru reprezentat prin organele sale de drept cu capacităţi de a aplica o forţă coercitivă legală ne apară interesele şi drepturile noastre, adică a cetăţenilor.
După cum ştim Procurorul în exerciţiul funcţiei sale nu are doar rolul de a conduce şi exercita ( în anumite cazuri ) urmarirea penală, însă de asemenea poate interveni şi în legislaţia civilă, contravenţională, legislaţia muncii, cea de contecios administrativ etc.
De asemenea procurorul are dreptul de a înainta o acţiune civilă în cadrul unui proces penal însa nu mai tîrziu de finisarea cercetării judecătoreşti.
Daţi sa ne uităm cît de tîmpită poate fi uneori buchia legii
ACŢIUNEA CIVILĂ ÎN PROCESUL PENAL
Articolul 219. Acţiunea civilă în procesul penal
(1) Acţiunea civilă în procesul penal poate fi intentată la cererea persoanelor fizice sau juridice cărora le-au fost cauzate prejudicii materiale, morale sau, după caz, le-a fost adusă daună reputaţiei profesionale nemijlocit prin fapta (acţiunea sau inacţiunea) interzisă de legea penală sau în legătură cu săvîrşirea acesteia.
(2) Persoanele fizice şi juridice cărora le-a fost cauzat prejudiciu nemijlocit prin acţiunile interzise de legea penală pot înainta o acţiune civilă privitor la despăgubire prin:
1) restituirea în natură a obiectelor sau a contravalorii bunurilor pierdute ori nimicite în urma săvîrşirii faptei interzise de legea penală;
2) compensarea cheltuielilor pentru procurarea bunurilor pierdute ori nimicite sau restabilirea calităţii, aspectului comercial, precum şi repararea bunurilor deteriorate;
3) compensarea venitului ratat în urma acţiunilor interzise de legea penală;
4) repararea prejudiciului moral sau, după caz, a daunei aduse reputaţiei profesionale.
(3) Prejudiciul material se consideră legat de săvîrşirea acţiunii interzise de legea penală dacă el se exprimă în cheltuieli pentru:
1) tratamentul părţii vătămate şi îngrijirea acesteia;
2) înmormîntarea părţii vătămate;
3) plata sumelor de asigurare, indemnizaţiilor şi pensiilor;
4) executarea contractului de depozit al bunurilor.
Dacă e să analizăm sensul al (3) punct 2. din Codul de Procedură Penală , prin înmormîntarea înţelegem înhumarea celui decedat sau omorît ( daca privim sub aspectul penal ).
Însă iaraşi dacă ne vom referi la normele procesual penale la articolul 59 vom gasi ce înseamnă termenul de parte vatămată într-un proces penal unde scrie că partea vătămată este considerată persoana fizică sau juridică căreia i sa cauzat prin infracţiune un prejudiciu moral, fizic sau material.
Din analiza efectuată mai sus observăm că partea vătămată este o calitate procesuală , adică de subiect , şi este o fiinţă vie şi nu de a unei persoane jertfe în urma comiterii unei infracţiuni omorîte fie din intenţie sau imprudenţă.
Sursa
2010-10-06 09:31:25