De ce comuniştii inspiră electoratului “neîncredere” faţă de organizaţiile europene?
Ofensiva omunistilor trece peste frontierele nationale, fiind impulsionata de frustrarile lor interioare. Supararea comunistilor se trage de la consistentul credit de incredere oferit guvernarii pro-europene de catre europeni. De asemenea, opozitia comunista nu le poate ierta organizatiilor europene atitudinea părtinitoare si ingăduitoare fata de partidele din Alianta pentru Integrare Europeana.
Partizanatul deschis si frontal in favoarea Aliantei, sesizat in mesajele oficialilor mai multor state europene, adunati recent la Chisinau, a fost prea vizibil, pentru a nu fi luat in consideratie de catre PCRM. Chiar si reprezentantii Comisiei Electorale Centrale au recunoscut in fata presei ca declaraţiile unor oficiali straini au venit in sustinerea poziţiei liberal-democraţilor.
Învinuirile de implicare electorala imputate de catre comunisti sunt insa vulnerabile, deoarece “laudele” europenilor nu s-au suprapus cu perioada campaniei electorale oficiale (demarata la 4 octombrie curent). Cu toate acestea, ieşirile publice ale unor oficiali romani, care susţin pe faţă actuala putere de la Chişinău, indreptatesc parţial demersul PCRM in privinta implicarii unui stat strain in afacerile interne ale altui stat.
Nemultumirile comunistilor sunt neobservate si negljate din considerentul ca nu trateaza echitabil fenomenul amestecului statelor straine in afacerile interne ale R. Moldova, ce deriva si din activitatea exponentilor politici, diplomatici sau social-umanitari ai Federatiei Ruse in R. Moldova. Diferenta dintre factorii occidentali si cei din Est consta in gradul lor de loialitate fata de cele doua tabere politice moldovenesti.
Deobicei principiala fata de manevrele actorilor regionali in “vecinatatea sa apropiata”, Rusia nu reproseaza nimic europenilor, recunoscand indirect propria participare la treburile politice din Moldova. Desigur, disputa pentru Moldova nu este la fel de cruciala pentru Moscova cum a fost Ucraina in 2004, dar are o semnificatie aparte ce tine de perspectiva temperarii transformarilor care au loc la scara regionala fara supravegherea, consultarea si acceptul prealabil al autoritatilor ruse.
Prudenta si actiunile calculate ale Rusiei lasa comunistii fara acoperirea necesara, fortandu-i sa puna in miscare propriile capacitati pentru a purta “cruciadele” impotriva actorilor externi. Proiectandu-i sub forma de oponenti, comunistii incearca sa-si compromita dublu adversarii politici locali, a caror dependenta de factorii europeni este in continua ascensiune.
Rivalitatea crescanda dintre cele doua tabere antrenate in campanie electorala amplifica asaltul comunistilor si fata de europeni. Avand intentia de a paraliza si a deregla transferul de imagine din partea organizatiilor europene catre Alianta pentru Integrare Europeana, comunistii negativizeaza rolul acestora anume pentru R. Moldova. Astfel, in cadrul forului Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (la 4 octombrie), liderul comunistilor, Vladimir Voronin si-a aruncat critica peste aceasta organizatie pentru ca ar fi sustinut Alianta in problema referendumului constitutional. Acuzand Consiliul Europei de impartialitate, Voronin a subminat autoritatea acestei organizatii in fata unei parti a opiniei publice din R. Moldova. In acelasi sens, ex-seful statului nu a ezitat sa intepe suplimentar organizatia data, revendicandu-i “sa fie mai vigilenta la monitorizarea bataliei electorale si sa ramana acel arbitru electoral echidistant de care are nevoie stringentă democraţia tanara din Moldova” [1]. Reactia acida a presedintelui PCRM este nu doar o tehnica de a lovi indirect in Alianta, dar si o replica mai dura la concluziile raportului de monitorizare privind esecul referendumului din 5 septembrie, in care o parte din responsabilitate este conferita si initiatorului boicotului – PCRM.[2]
Detasandu-se in totalitate de mesajul de integrare europeana, salvator in 2006, dar care in prezent se asociaza cu actuala coalitie de guvernare si cu pro(re)gresele pretinse ale acesteia, comunistii aleg un mesaj complet distinct, retrogradand pana la mesajele utopist-propagandistice despre caracterul imperios si iminent al Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan pentru perspectivele de viitor ale R. Moldova.
Numeroasele probleme cu care se confrunta statele europene si UE propriu-zis, sub forma nesfarsitelor proteste ale bugetarilor, masurilor de austeritate, impasului si oboselei extinderii practice a UE, iar mai recent si a potentialelor atacuri teroriste, sunt folosite de comunisti pentru a introduce in public stari de antipatie si scepticism in legatura cu vectorul european al actualei guvernari.
Cu toate acestea, PCRM se abtine sa-si radicalizeze mesajul, folosind aspectele negative ale situatiei curente din spatiul european pentru a instraina Alianta pentru Integrare Europeana de la alegatorii indecisi, si mai putin pentru a calomnia in mod particular Uniunea Europeana.
Referinte:
1. Vladimir Voronin: Reputaţia CoE a fost sacrificată în favoarea simpatiilor politice, http://www.pcrm.md/main/index_md.php
2. Eșecul referendumului în atenția APCE, http://www.europalibera.org/content/article/2176302.html
Filed under: moldova, UE şi RM, Uncategorized

Sursa
2010-10-06 01:10:25