16898 cazuri COVID-19 în Moldova
6755 – cazuri active
9594 – cazuri vindecate
549 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 2 iulie 2020 ora 08:33


De ce comuniştii inspiră electoratului “neîncredere” faţă de organizaţiile europene?

Ofensiva omunistilor trece peste frontierele nationale, fiind impulsionata de frustrarile lor interioare. Supararea comunistilor se trage de la consistentul credit de incredere oferit guvernarii pro-europene de catre europeni. De asemenea, opozitia comunista nu le poate ierta organizatiilor europene atitudinea părtinitoare si ingăduitoare fata de partidele din Alianta pentru Integrare Europeana.

Partizanatul deschis si frontal in favoarea Aliantei, sesizat in mesajele oficialilor mai multor state europene, adunati recent la Chisinau, a fost prea vizibil, pentru a nu fi luat in consideratie de catre PCRM. Chiar si reprezentantii Comisiei Electorale Centrale au recunoscut in fata presei ca declaraţiile unor oficiali straini au venit in sustinerea poziţiei liberal-democraţilor.

Învinuirile de implicare electorala imputate de catre comunisti sunt insa vulnerabile, deoarece “laudele” europenilor nu s-au suprapus cu perioada campaniei electorale oficiale (demarata la 4 octombrie curent). Cu toate acestea, ieşirile publice ale unor oficiali romani, care susţin pe faţă actuala putere de la Chişinău, indreptatesc parţial demersul PCRM in privinta implicarii unui stat strain in afacerile interne ale altui stat.

Nemultumirile comunistilor sunt neobservate si negljate din considerentul ca nu trateaza echitabil fenomenul amestecului statelor straine in afacerile interne ale R. Moldova, ce deriva si din activitatea exponentilor politici, diplomatici sau social-umanitari ai Federatiei Ruse in R. Moldova. Diferenta dintre factorii occidentali si cei din Est consta in gradul lor de loialitate fata de cele doua tabere politice moldovenesti.

Deobicei principiala fata de manevrele actorilor regionali in “vecinatatea sa apropiata”, Rusia nu reproseaza nimic europenilor, recunoscand indirect propria participare la treburile politice din Moldova. Desigur, disputa pentru Moldova nu este la fel de cruciala pentru Moscova cum a fost Ucraina in 2004, dar are o semnificatie aparte ce tine de perspectiva temperarii transformarilor care au loc la scara regionala fara supravegherea, consultarea si acceptul prealabil al autoritatilor ruse.

Prudenta si actiunile calculate ale Rusiei lasa comunistii fara acoperirea necesara, fortandu-i sa puna in miscare propriile capacitati pentru a purta “cruciadele” impotriva actorilor externi. Proiectandu-i sub forma de oponenti, comunistii incearca sa-si compromita dublu adversarii politici locali, a caror dependenta de factorii europeni este in continua ascensiune.

Rivalitatea crescanda dintre cele doua tabere antrenate in campanie electorala amplifica asaltul comunistilor si fata de europeni. Avand intentia de a paraliza si a deregla transferul de imagine din partea organizatiilor europene catre Alianta pentru Integrare Europeana, comunistii negativizeaza rolul acestora anume pentru R. Moldova. Astfel, in cadrul forului Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (la 4 octombrie), liderul comunistilor, Vladimir Voronin si-a aruncat critica peste aceasta organizatie pentru ca ar fi sustinut Alianta in problema referendumului constitutional. Acuzand Consiliul Europei de impartialitate, Voronin a subminat autoritatea acestei organizatii in fata unei parti a opiniei publice din R. Moldova. In acelasi sens, ex-seful statului nu a ezitat sa intepe suplimentar organizatia data, revendicandu-i “sa fie mai vigilenta la monitorizarea bataliei electorale si sa ramana acel arbitru electoral echidistant de care are nevoie stringentă democraţia tanara din Moldova” [1]. Reactia acida a presedintelui PCRM este nu doar o tehnica de a lovi indirect in Alianta, dar si o replica mai dura la concluziile raportului de monitorizare privind esecul referendumului din 5 septembrie, in care o parte din responsabilitate este conferita si initiatorului boicotului – PCRM.[2]

Detasandu-se in totalitate de mesajul de integrare europeana, salvator in 2006, dar care in prezent se asociaza cu actuala coalitie de guvernare si cu pro(re)gresele pretinse ale acesteia, comunistii aleg un mesaj complet distinct, retrogradand pana la mesajele utopist-propagandistice despre caracterul imperios si iminent al Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan pentru perspectivele de viitor ale R. Moldova.

Numeroasele probleme cu care se confrunta statele europene si UE propriu-zis, sub forma nesfarsitelor proteste ale bugetarilor, masurilor de austeritate, impasului si oboselei extinderii practice a UE, iar mai recent si a potentialelor atacuri teroriste, sunt folosite de comunisti pentru a introduce in public stari de antipatie si scepticism in legatura cu vectorul european al actualei guvernari.

Cu toate acestea, PCRM se abtine sa-si radicalizeze mesajul, folosind aspectele negative ale situatiei curente din spatiul european pentru a instraina Alianta pentru Integrare Europeana de la alegatorii indecisi, si mai putin pentru a calomnia in mod particular Uniunea Europeana.

Referinte:

1. Vladimir Voronin: Reputaţia CoE a fost sacrificată în favoarea simpatiilor politice, http://www.pcrm.md/main/index_md.php

2. Eșecul referendumului în atenția APCE, http://www.europalibera.org/content/article/2176302.html


Filed under: moldova, UE şi RM, Uncategorized

Sursa
2010-10-06 01:10:25Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:01:43Da 5 Bloods —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:48:22Gațcaniada Socialistului Rătăcit —» un alt blog
12:14:41CA O MASCĂ ANTIVIRUS – CAISUL ÎNFLORIT... —» Leo Butnaru
11:46:28ADIO, BIBLIOTECI, ADIO, BIBLIOTECARE! —» Leo Butnaru
10:42:42Disciplina spirituală —» Curbet Alexandru
08:56:58Porsche Cayenne 42d, chiptuning! Доверить или верить? —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
08:53:03Agresați verbal și fizic pentru activități online —» Curaj.TV | Media alternativă
04:42:56(VIDEO) Între adevăr și minciună: Teorii ale conspirației privind coronavirusul în R. Moldova —» Elena Robu
04:21:21Micile bucurii ale lunii iunie —» Sunt MAMĂ!
02:13:30Turul divorțatei prin naivitate —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
02:11:01Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling —» A little web world
20:03:57Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling —» A little web world
17:12:32De ce mi-am dat demisia de la Acces Direct —» Curaj.TV | Media alternativă
16:22:21Acum un sfert de veac veneam prima dată la Bucureşti —» Curaj.TV | Media alternativă
10:55:41Обсуждения опыта онлайн-работы российских библиотек в ZOOM —» BiblioCity
09:33:54Cum arată un antrenament de pregătire pentru un concurs de tenis? —» Cojocari Vitalie
09:00:36Banii mari și puterea politică —» blog cultural
08:31:35CA O MASCĂ ANTIVIRUS – CAISUL ÎNFLORIT... —» Leo Butnaru
08:24:11Interviu cu Elena Melnic, 4angelsmommy: „Eu și soțul am găsit mijocul de aur în educarea și creșterea copiilor, cu care suntem în armonie ambii” —» Sunt MAMĂ!
07:49:04Dimineți alpine* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:48:01Portret înrămat* —» Andrei LANGA. Blogul personal
06:23:15Dilinca vlog: Relațiile la 14 ani —» Curaj.TV | Media alternativă
06:13:09©️ Ziduri de tăcere —» Licurici de suflet
06:00:51Un amoral cu aere de general se vrea șef la Spitalul Nr1 :( —» un alt blog
20:14:48Angajați ai primăriei, prinși în fapt și dați pe mâna poliției —» Curaj.TV | Media alternativă