Întrebări pentru baptişti rămase de la dezbateri
Printre întrebările care mi-au fost transmise mie de moderator (după dezbaterile din 30 septembrie), au nimerit şi 10 întrebări către baptişti sau chiar către dl Vasile Filat personal, dintre care 2 s-au citit şi la dezbateri: cea cu dansurile ("boogi-boogi") şi cea cu Sfintele Taine: simboluri sau realităţi.
Din păcate nu a fost posibilă selectarea lor până la capăt şi s-a ajuns la această situaţie, care însă, cred că poate fi depăşită.
Deci am tapat cele 8 întrebări rămase şi le-am transmis dlui Filat pe email, dar le postez şi aici, ca să poate răspunde şi alţi baptişti dacă vor.
L-am rugat pe dl Filat ca în cazul în care printre întrebările ajunse la dumnealui s-au nimerit întrebări adresate mie, să mi le trimită pentru a respecta angajamentul luat la dezbateri.
Întrebări către teologii baptişti şi către dl Vasile Filat personal:
1. Aţi afirmat că Sf. Ioan Gură de Aur şi Sf. Vasile cel Mare sunt „şi ai voştri”. Dacă sunt „şi ai voştri” de ce lepădaţi închinarea pe care ei au adus-o icoanelor, precum şi Liturghiile scrise de ei?
2. Ce ne puteţi spune de baptiştii din Georgia (dacă nu greşesc), care au în bisericile lor icoane, iar clericii lor au veşminte ca ale preoţilor ortodocşi?
3. Cum demonstraţi că tot ce au predicat apostolii a fost scris în Noul Testament? Care ar fi argumentele, căci din referatul ieromonahului Petru reiese contrariul.
4. Cum credeţi, despărţirile dintre creştini sunt un păcat? Cum vedeţi o eventuală unire cu ortodocşii?
5. Care este legătura dintre Biserica Sfinţilor Apostoli şi cea a baptiştilor? Nu vedeţi necesitatea unei continuităţi istorice?
6. Cum credeţi, cât de obiectiv şi corect este principiul „Sola Scriptura” şi de ce anume el a dus la apariţia mai multor mii de ramificaţii protestante? Cât de simţită este lucrarea Duhului Sfânt în tâlcuirea Scripturii de către baptişti?
7. Pe ce îşi bazează baptiştii comentariile biblice şi cum îşi dau ei seama când greşesc şi când nu?
8. Dle Filat, aţi spus că sunteţi istoric. Homer, de exemplu, a scris despre războiul de cucerire a Troii la câteva sute de ani după eveniment şi nimeni nu contestă veridicitatea acestor relatări. De ce dumneavoastră respingeţi sau cel puţin nu acceptaţi în totalitate scrierile ucenicilor direcţi şi indirecţi ai apostolilor (sec. II-III)?
Sursa
2010-10-05 18:37:47