Tânar și neliniștit

Dacă e nevoie de introducere, atunci să știți că e vorba de interviul realizat cu Tudor Darie, Consilierul Primului-Ministru pe probleme de tineret.

De ce politică?

Să începem cu motivele pentru care Tudor a luat decizia de a se implica în politică. Deci, Tudor e o persoană care iubește acțiunile și mai puțin vorbele sau promisiunile. Indirect, eșecul referendumului i-a dat o palmă. Tudor și-a dorit ca tinerii să se implice, să-i motiveze pentru prezența la vot. Tinerii – resursa principală care poate contribui la dezvoltarea Republicii Moldova. Dorește schimbare, dorește să facă ceva, de aceea a lăsat NMG, s-a retras aproape total din companie și a intrat în politică.

Dacă vă întrebați cum a ajuns în politică, atunci să știți că s-a auto-recomandat.  A prezentat premierului un plan de acțiuni și idei în urma cărora s-a convenit să devină Consilier al primului-Ministru pe Probleme de Tineret. Exclusiv, pentru curioși: Tudor a avut o propunere de a fi vice-președintele unui partid, a refuzat. Întrebat dacă face parte dintr-un partid, a declarat că la moment nu este afiliat politic, însă pe viitor cu siguranţă va fi membru a unui partid.

Tudor Darie

Tudor Darie în biroul său. 2 Octombrie 2010

Activitatea de consilier

Vă spuneam mai sus că a prezentat o serie de idei. În primul rând Tudor vrea rezultate în 2 luni dar nu a exclus nici realizarea proiectelor pe termen lung, care vor putea fi implimentate de urmașii lui. Așadar, săptămâna 1 de activitate s-a soldat cu:

  • Centru pentru Copii și Tineret “”Artico. Un centru care dezvoltă zilnic de peste 3000 copii. Pe lângă copii care sunt educați și dezvoltați acolo există și spații libere în local, spații pe care Tudor dorește să le transforme în sedii pentru ONG-uri. Așadar, Moldova, acum vei avea sedii pentru ONG-uri, prin concurs, evident. Pe lângă toate acestea are în plan să transforme acest centru într-un punct  de dezvoltare a politicilor de tineret din Sud-Estul Europei. Pe termen lung are în plan să construiască și un hotel, pentru organizarea trainingurilor cu reprezentanti din alte țări. Doreste sa faca din Moldova un lider in dezvoltarea politicilor de tineret.
  • Săptămâna aceasta va lansa un concurs pentru stimularea tinerilor la vot. Concurs pentru bloggeri și tineri jurnalisti. Laptop, domenii, abonamente la internet. Trebuie să utilizezi instumente new-media prin care să convingi tinerii să participe la vot.
  • Modificarea regulamentului MoldData.  Tudor zice că actiunile MoldData au afectat indirect imaginea Moldovei (inclusiv tinerii), prin exemplele cu sistarea numelor de domenii a faces.md și unimedia.md. Hai că eu aici nu sunt deacord cu planul lui, îmi pare că e vorba de o răzbunare indirectă. Mai bine ar fi dacă energia lui Tudor s-ar irosi în alte proiecte, că timpul trece și termenul de 2 luni nu e prea rezonabil.
  • Săptămâna aceasta vor mai fi prezentate careva proiecte, spre exemplu implimentarea sitemului PayPal în Republica Moldova.
Tinerii de peste hotare

Că tot discuția e despre tineri, am fost interesat despre părerea domnului Darie referitoare la tinerii care învață peste hotare. Mă așteptam cla alt răspuns, însă: “Moldova a reusit să se mențină ca stat datorită cetățenilor de peste hotare, din banii de peste hotare.  RM consumă mai mult decât produce. Pe de o parte e foarte bine ca au plecat. E benefic ca tinerii învață în străinătate, deoarece ei au o altă abordare față de Moldova și direct sau nu ei contribuie la dezvoltarea țării”, asta a spus Tudor.

Tineri și Internet

Tudor dorește să se investească în tineri, pentru că dacă s-ar investi, atunci în 5-6 ani situația economică ar fi diferită de cea actuală. Şi aici ne-am oprit la afacerile în internet. Această acțiune e pe plan mai îndelungat, însă scopul principal este încurajarea și stimularea afacerilor pe internet. Dacă va fi implicare în acest mediu, atunci și valoarea pieței ar crește. Aici s-au exemplificat niște proiecte care ar valora până la 1 mln. de euro, dar permiteți-mi să revin apoi cu un articol, deoarece am mai multe de spus.

Majorarea bugetului și implicarea ONG-urilor

Noul consilier împreună cu Ministrul Tineretul și Sportului își doresc majorarea bugetului de stat pentru tineret. Cifra actuală e de 1,9 mln, cifră foarte mică.  Dacă va fi mărit, o parte din buget va fi alocat pentru ONG-uri. Într-un fel sau altul, Ministerul va da banii, iar ONG-urile vor lucra, deoarece coeficientul de lucrători din interiorul ministerului e mult prea mic.

Și așa mai departe. Apreciez că Tudor Darie e o persoană care mai mult lucrează decât promite. A zis să-l criticăm, eu repet: din acțiunile care le-a implimentat, mi s-a părut dubioasă cea cu regulamentul MoldData. Cu restul aș fi deacord, așa că Tudor, acum, cât ești tânăr și neliniștit..


Sursa
2010-10-03 23:52:48Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină