Elita care nu este capabilă să gândească strategic, trebuie schimbată. Situaţie prerevoluţionară în Rusia?

Articolul de mai jos vizează societatea rusească, însă într-o oarecare măsură, există un paralelism al evoluţiei societăţilor post-sovietice. Din acest considerent, schimbările social-economice şi politice sunt foarte asemănătoare în toate statele din fosta URSS. Vă propun să citiţi materialul de mai jos şi să vă expuneţi părerea. Autorul este Martin Martinis. Materialul este preluat de pe portalul russia3.ru

Felierea sociologică a elitei politice ruseşti este destul de relevantă. Prin compararea biografiilor, ni se prezintă un tablou succint a ceea ce reprezintă elita politică rusească: 50 la sută sunt foşti lucrători din sfera bancară, 25 la sută sunt cei care au activat în structurile de forţă şi de securitate, iar 25 la sută sunt originari din Sankt Petersburg.

În perioada lui Putin, a existat un oarecare consens între aşa-numiţii „siloviki” – reprezentanţii organelor de forţă (adepţii democraţiei suverane a „burgheziei naţionale”) şi „liberal-civilizaţionaliştii” (orientaţi spre occidentul „cosmopolito-burghez”).

La moment, mentalitatea „liberal-civilizaţionaliştilor” filo-occidentali câştigă teren (un fapt demonstrat de înlăturarea lui Lujkov, primarul Moscovei). Se pare că s-a dat preferinţa direcţiei legitimării elitei ruseşti în Occident, chiar şi în condiţiile subminării economiei naţionale.

Burghezia naţională este presată de proiectul cosmopolit globalist şi în rândurile ei domneşte pesimismul. În acest caz, în diviziunea internaţională a muncii, Rusiei nu îi este rezervat decât rolul de sursă de materie primă. Odată cu falimentarea „proiectului american”, capitalul global a început desfăşurarea activă a etapei următoare: formarea unui guvern mondial şi a unei valute mondiale.

Reactivarea bruscă a procesului de integrare a nomenclaturii liberale ruseşti în structurile globale şi stabilirea unor termeni exacţi ai integrării, ne vorbeşte de o apropiere, în următorul an, a unei crize globale de proporţii.

Tot ce se întâmplă nu este altceva decât un rezultat al „revoltei elitelor”. În societate este cultivată apatia faţă de politică, conştiinţa indivizilor este coruptă de ideea „atotputerniciei drepturilor individuale”, „inexistenţa lucrurilor nepermise” – începând cu diverse forme ale relaţiilor sexuale, până la accesul în spaţiul cosmic – problema constă doar în preţul pe care sunteţi capabili să-l achitaţi pentru plăcerea primită. Degradarea morală şi aşa-numitul „progres liberal” nu sunt luate în considerare. Există doar o singură interdicţie – schimbarea actualelor relaţii politico-economice.

Unicul scop al statului burghez este garantarea bunei funcţionări a reproducerii capitalismului. Realizările sociale sunt lichidate. Relaţiile sociale sunt supuse formulei „micşorarea cheltuielilor – majorarea eficacităţii”. Masele sunt băgate în apatia „blocajului imposibilităţii” schimbării relaţiilor economice şi în „democraţia totalitară”.

În acelaşi timp, nomenclatura rusească încearcă cu disperare „să achiziţioneze un apartament într-un bloc care este cuprins de flăcări, iar incendiul este de neoprit”. În loc de a evacua toate bunurile acumulate pe parcursul vieţii, iar în acest caz vorbim despre bunurile obţinute prin sacrificiul poporului, elitele aruncă bunurile în foc, stropindu-le pe deasupra cu combustibil.

Am putea vorbi de nişte acţiuni premeditate, însă în sens restrâns – deoarece nomenclatura aruncă în acest incendiu şi propriile sale bunuri. Totuşi, acest lucru nu justifică acţiunile sale, deoarece în foc sunt aruncaţi toţii locatarii blocului, care se numeşte „Rusia”. Nici vorbă de construcţia propriului proiect indepedent. Nomenclatura s-a împăcat cu gândul că de ea nu mai depinde nimic.

Situaţia pare a fi una fără de ieşire, însă aşa se întâmplă în orice perioadă prerevoluţionară, deoarece revoluţiile apar, printre altele, drept soluţii la situaţii din care aparent nu există nici o ieşire. Revoluţia, de regulă, este o reacţie la aşa-numitul progres al „progresiştilor”, fiind realizată de subiecţii fundamentalişti, când optimismul voinţei depăşeşte pesimismul raţiunii.

Concluzia nu este decât una – elita, incapabilă de a gândi strategic, trebuie schimbată. În conştiinţa socială există destule cunoştinţe şi forţe capabile de a propune o cale alternativă a dezvoltării pozitive.



Filed under: reвaLюtzie

Sursa
2010-10-03 17:59:05



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine