Elita care nu este capabilă să gândească strategic, trebuie schimbată. Situaţie prerevoluţionară în Rusia?

Articolul de mai jos vizează societatea rusească, însă într-o oarecare măsură, există un paralelism al evoluţiei societăţilor post-sovietice. Din acest considerent, schimbările social-economice şi politice sunt foarte asemănătoare în toate statele din fosta URSS. Vă propun să citiţi materialul de mai jos şi să vă expuneţi părerea. Autorul este Martin Martinis. Materialul este preluat de pe portalul russia3.ru

Felierea sociologică a elitei politice ruseşti este destul de relevantă. Prin compararea biografiilor, ni se prezintă un tablou succint a ceea ce reprezintă elita politică rusească: 50 la sută sunt foşti lucrători din sfera bancară, 25 la sută sunt cei care au activat în structurile de forţă şi de securitate, iar 25 la sută sunt originari din Sankt Petersburg.

În perioada lui Putin, a existat un oarecare consens între aşa-numiţii „siloviki” – reprezentanţii organelor de forţă (adepţii democraţiei suverane a „burgheziei naţionale”) şi „liberal-civilizaţionaliştii” (orientaţi spre occidentul „cosmopolito-burghez”).

La moment, mentalitatea „liberal-civilizaţionaliştilor” filo-occidentali câştigă teren (un fapt demonstrat de înlăturarea lui Lujkov, primarul Moscovei). Se pare că s-a dat preferinţa direcţiei legitimării elitei ruseşti în Occident, chiar şi în condiţiile subminării economiei naţionale.

Burghezia naţională este presată de proiectul cosmopolit globalist şi în rândurile ei domneşte pesimismul. În acest caz, în diviziunea internaţională a muncii, Rusiei nu îi este rezervat decât rolul de sursă de materie primă. Odată cu falimentarea „proiectului american”, capitalul global a început desfăşurarea activă a etapei următoare: formarea unui guvern mondial şi a unei valute mondiale.

Reactivarea bruscă a procesului de integrare a nomenclaturii liberale ruseşti în structurile globale şi stabilirea unor termeni exacţi ai integrării, ne vorbeşte de o apropiere, în următorul an, a unei crize globale de proporţii.

Tot ce se întâmplă nu este altceva decât un rezultat al „revoltei elitelor”. În societate este cultivată apatia faţă de politică, conştiinţa indivizilor este coruptă de ideea „atotputerniciei drepturilor individuale”, „inexistenţa lucrurilor nepermise” – începând cu diverse forme ale relaţiilor sexuale, până la accesul în spaţiul cosmic – problema constă doar în preţul pe care sunteţi capabili să-l achitaţi pentru plăcerea primită. Degradarea morală şi aşa-numitul „progres liberal” nu sunt luate în considerare. Există doar o singură interdicţie – schimbarea actualelor relaţii politico-economice.

Unicul scop al statului burghez este garantarea bunei funcţionări a reproducerii capitalismului. Realizările sociale sunt lichidate. Relaţiile sociale sunt supuse formulei „micşorarea cheltuielilor – majorarea eficacităţii”. Masele sunt băgate în apatia „blocajului imposibilităţii” schimbării relaţiilor economice şi în „democraţia totalitară”.

În acelaşi timp, nomenclatura rusească încearcă cu disperare „să achiziţioneze un apartament într-un bloc care este cuprins de flăcări, iar incendiul este de neoprit”. În loc de a evacua toate bunurile acumulate pe parcursul vieţii, iar în acest caz vorbim despre bunurile obţinute prin sacrificiul poporului, elitele aruncă bunurile în foc, stropindu-le pe deasupra cu combustibil.

Am putea vorbi de nişte acţiuni premeditate, însă în sens restrâns – deoarece nomenclatura aruncă în acest incendiu şi propriile sale bunuri. Totuşi, acest lucru nu justifică acţiunile sale, deoarece în foc sunt aruncaţi toţii locatarii blocului, care se numeşte „Rusia”. Nici vorbă de construcţia propriului proiect indepedent. Nomenclatura s-a împăcat cu gândul că de ea nu mai depinde nimic.

Situaţia pare a fi una fără de ieşire, însă aşa se întâmplă în orice perioadă prerevoluţionară, deoarece revoluţiile apar, printre altele, drept soluţii la situaţii din care aparent nu există nici o ieşire. Revoluţia, de regulă, este o reacţie la aşa-numitul progres al „progresiştilor”, fiind realizată de subiecţii fundamentalişti, când optimismul voinţei depăşeşte pesimismul raţiunii.

Concluzia nu este decât una – elita, incapabilă de a gândi strategic, trebuie schimbată. În conştiinţa socială există destule cunoştinţe şi forţe capabile de a propune o cale alternativă a dezvoltării pozitive.Filed under: reвaLюtzie

Sursa
2010-10-03 17:59:05Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină
02:41:36MOLDOVENI! NOI CUM IEȘIM DIN RĂZBOI? —» Daniel Lachi
20:29:42Satan: Our Adversary —» Erik and Elena Brewer's Weblog
18:46:18Zarurile au fost aruncate… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:19:4734 de ani. 34 de lecții —» Sunt MAMĂ!
16:04:13Cozi de TIR-uri spre porturile Ismail, Reni, Giurgiulești, Galați —» Curaj.TV | Media alternativă
11:36:00Vacanța de iarnă a lui Dragoș —» Sandu GRECU
10:00:02Este o cinste să te ferești de certuri —» Moldova Creștină
08:11:28Strada Evreiasca e doar la Odesa? —» Curaj.TV | Media alternativă
06:47:02Întâlnire cu Iulian Filip la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
17:33:30Moldova – în NATO! Puneți leoparzii pe BECȘI! (1) —» Daniel Lachi
17:24:07”Credința strămoșească”, ia treci la tablă! Sau la Leopard (2) —» Daniel Lachi
16:18:07Fraze lungi – cum să urmărim gândul?  —» Moldova Creștină
13:01:49Nou: Pinot Noir Native, în conversie BIO —» Fine Wine
12:54:49RENTABILITATEA ȘISUSTENABILITATEA AGRICULTURII LA SCARĂ MICĂ —» Mişcarea Ecologistă din Ştefan-Vodă
19:31:23Bare fixe și paralele pentru sport de sănătate într-un oraș asediat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:42:14UN IMPORTANT POET FRANCEZ —» Leo Butnaru