19382 cazuri COVID-19 în Moldova
6073 – cazuri active
12667 – cazuri vindecate
642 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 13 iulie 2020 ora 03:34


Partide, alinierea.. Start ! Alegătorule, acum ai show

În URSS nu doar emisiunile televiziunii unionale erau plictisitoare, ci şi campaniile electorale. La televizor ne arătau balet jumătate de zi, iar în timpul aşa-numitor alegeri, mulgătoarele-candidate ne plictiseau cu poveşti despre "viitorul luminos al comunismului". Acum Moldova are televiziune, chiar mai multe televiziuni, cu "Fabrici" "DA" sau "NU", "Asfalt de Chişinău", cu gânduri "În PROfunzime" etc. Aşa că putem afirma cu multă siguranţă: "Las' că-i ghini" la capitolul TV, dar la fel de vesel este şi în alegeri. Ne veselim în campania electorală, pentru ca după scrutin să continuăm să tânjim până la o nouă perioadă de alegeri.

De luni, 4 octombrie, partidele şi câţiva cetăţeni activi se vor îmbulzi la uşile Comisiei Electorale Centrale să depună documente pentru a se înregistra în cursa pentru fotoliul comod de deputat. Şi nu doar pentru comoditatea fotoliului (acum, ce-i drept, sunt cam tari la Palatul Republicii), ci pentru comodităţile pe care şi le trag "slugile poporului" odată ajunşi în jilţul parlamentar. Vorba lui Gheorghe Urschi despre "bogăţia naţiunii": cetăţeni, treceţi toţi prin Parlament şi ve-ţi trăi bine! (umoristul a repetat atât de des înţelepciunea că s-a decis să-şi tragă şi el un partid).

Deja câteva formaţiuni politice şi-au anunţat intenţia de a-şi depune dosarele de înregistrare la CEC chiar din prima zi, adică de luni. E vorba de PD, AMN (care spune că va fi la CEC la ora 7.00 în condiţiile când uşile se deschid la 8.00, iar primirea documentelor începe la 9.00), PL şi, probabil, PCRM. PLDM mai aşteaptă. Ei vor "exclusivitate" în ziua când vor aduce listele electorale la Comisia şeful căreia este Eugen Ştirbu. Luni vom afla şi cine va fi primul în buletinul de vot, cifră care îi poate aduce până la câteva mii de voturi în plus pentru simplu motiv că unii votează "cu primul".

Doar trei partide şi-au anunţat mesajele cu care merg în alegeri. PCRM crede că "Moldova alege Victoria!". Comuniştii încearcă astfel să exploateze percepţia opiniei publice că referendumul constituţional a fost invalidat datorită boicotului PCRM, iar Mihai Ghimpu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului "ca urmare a presiunilor comuniştilor". Iluziile se vând bine. Cu atât mai mult că psihologia umană îl face pe "hommo sapiens" să prefere "victorioşii". Aceasta nu-i garantează însă PCRM o "victorie detaşată", adică cel puţin 51 de mandate. PCRM este dezavantajat de câteva "apariţii noi" pe eşichierul de centru-stânga: Moldova Unită (condus de fostul semi-comunist Vladimir Ţurcan), Partidul Umanist (condus de filorusul ex-securist nr.1, Valeriu Pasat), Partidul Republican (condus de ex-ministrul de Exetrne al Guvernului comunist), de PSD (condus de rusul Viktor Şelin) dar şi de "Ravnopravie" şi PD. PCRM mai este dezavantajat de modalitatea nouă de repartizare a mandatelor, care va "costa" această formaţiune câteva fotolii de deputat (pentru a obţine ceşl puţin 51 de mandate, PCRM ar trebui să obţină cel puţin 45-47%, ceea ce este aproape de fantastic). PL va merge cu mesajul "Schimbarea până la capăt!". Mesajul "schimbării" se identifica iniţial cu Dorin Chirtoacă, începând cu 2005, apoi 2007. Mai mult, Dorin Chirtoacă nu figurează în lista electorală a PL. Deocamdată. Din 2009 "schimbarea" devine "marcă Ghimpu" datorită unor decrete şi iniţiative, de altfel controversate. Mulţi din alegătorii care au votat în 2009 pentru "schimbare" şi chiar au ieşit în stradă la 7 aprilie sunt "dezamăgiţi" de efectele "schimbării". Părerea mea e că PL ar avea nevoie de un alt mesaj, cu care să se identifice (de exemplu: Suntem demni. Alegem neamul. Votăm ferm!). Mesajul AMN e unul care atrage cea mai multă critică pentru că...nu se reţine uşor şi nici nu se identifică cu această formaţiune. AMN e formaţiunea "cea mai palidă" din AIE, prin urmare "Noi ne facem datoria. Mergem înainte!" (că înainte era mai bine :))) nu reprezintă chintesenţa Moldovei Noastre. "Partidul care nu a trădat niciodată" cred că ar fi un mesaj mai credibil, chiar dacă şi preluat din electorala precedentă. PD deocamdată nu a formulat un mesaj clar. Mă tem că nici nu-l va formula până la alegeri.

În actuala campanie electorală s-ar putea înregistra vreo 20 de partide şi cam tot atâţea candidaţi independenţi. În Parlament vor ajunge însă, ca de obicei, vreo 4-6 partide. Şansele ca în viitorul Parlament să fie creată o alianţă de genul AIE sunt la fel de mari ca şi şansele apariţiei unei alianţe de centru-stânga, cu implicarea PCRM.

PS Mai mulţi foşti (le zic foşti pentru că demult nu mai scriu) cititori ai blogului meu m-au îndemnat, în repetate rânduri, să mai scriu. Dacă mai găsesc timp liber pe parcursul campaniei electorale, voi face o analiză mai detaliată a mesajelor electorale ale concurenţilor importanţi.

Expuneţi-vă părerea despre acest material la secţiunea "comentarii"!

Sursa
2010-10-03 15:57:40Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:43:56Ioab – cel care caută răzbunare —» Curbet Alexandru
20:39:55Penina – femeia invidioasă —» Curbet Alexandru
20:25:01Au dat foc la miriște în mod iresponsabil și penal —» Curaj.TV | Media alternativă
18:27:52Vlog: Am încercat să-mi fac iubită —» Curaj.TV | Media alternativă
17:33:36Prioritatea de Q7 – acum mult mai uşor de respectat —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:16:27©️ Fericirea —» Licurici de suflet
13:39:25Sete* —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:08:20Restabilirea lui Israel —» adevaruri biblice
22:36:34Despre cărți în 2020 —» A little web world
22:09:09Ce cărţi (bune) am mai citit (4) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:19:45Vînător pe portativul Odeon —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:34De weekend —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
17:42:57Ardea focul în județ, fumul se vedea din capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
11:31:53Un șir de vagoane.... —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:01:13CREDEȚI SAU NU ÎN INSPIRAȚIE? —» Leo Butnaru
08:50:30Pregătim împreună pârjoale din dovlecei. Rețetă pentru vegetarieni și nu numai —» Sunt MAMĂ!
06:37:22Ciocolată pentru o promisiune —» Dindilina
06:07:21DEZVĂȚ DE MULȚIME —» Leo Butnaru
18:04:13©️ Singurătate —» Licurici de suflet
17:13:45Geană & Nițu au ajuns în Las Fierbinți —» Curaj.TV | Media alternativă
17:11:38Izolați în mijlocul localității —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:57Persoanele care intră în R. Moldova până pe 1 august sunt obligate să stea 14 zile în carantină —» Elena Robu
16:21:02COVID-19: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie în R. Moldova —» Elena Robu
15:21:07Vacanţă în Elveţia (4) – Gorges de l’Areuse —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:06:30PPOEZIA AVANGARDEI - RIURIK IVNEV (1891-1981) —» Leo Butnaru