Manipularea pe forumurile ziarelor on-line

Articolul analizează manipularea pe forumurile din presa generalistă online. Examinăm contextele de constituire a interactivităţii dintre presa online şi cititori, pentru a demonstra statutul de alternativă al forumurilor la tendinţele de manipulare exercitate de către presă. Punem în evidenţă practica manipulării şi a dezinformării folosite de comentatorii de pe forumuri. Manipularea pe forumuri este abordată prin expunerea temelor dezbătute.

1. Forumurile ziarelor online

1.1 Internetul.

Mai întâi câteva observaţii despre internet, cel care facilitează interacţiunea între cititorii ziarelor online. Internetul are funcţiile de: sursă de informare, mediu de comunicare şi sferă publică virtuală. Internetul reuşeşte, în plus faţă de toate celelalte mijloace de comunicare, să reunească informaţia din toate sursele, inclusiv din mass-media. Am spune, că orice ziar, dacă aspiră la notorietate şi doreşte să aibă o difuzare sporită, este obligat să aibă o ediţie online.
Comunicarea rapidă a informaţiei este facilitată de internet. Nu întâmplător cititorilor li se îngăduie să trimită articolele din ziarele online prin e-mail. De asemenea, cititorul poate urmări reflectarea şi interpretarea unui subiect de către toate ziarele postate online, ceea ce este cu mult mai dificil în ediţiile printate.
Internetul creează spaţiul public virtual, diferit de spaţiul monolitic dominat de mass media centrale. Fiindcă oferă o interactivitate mai mare, internetul provoacă prin creşterea numărului de forumuri online o fragmentare a spaţiului public. Reciprocitatea, lărgimea ariei tematice, adâncimea comunicării şi controlabilitatea sunt motivele pentru care oamenii comunică online (Peter&Valkenburg, 2006: 213).

1.2. Forumurile online

Interactivitatea dintre cititor şi mass media online are loc pe forumuri de comentarii şi discuţii. Ziarele online devin mai atractive pentru că permit postarea şi accesarea de comentarii, imediat, sub impulsul lecturii. În ediţia printată a ziarului cititorul nu are posibilitatea de a comunica reacţia sa, dar are timp de reflecţie şi poate reveni asupra lecturii. Şi la ediţia online se poate reveni la opinia exprimată, poate fi corectată în dialogul cu ceilalţi sau chiar cu autorul articolului.
Forumurile online împlinesc anumite funcţii: informare, clarificare, dialog, comunicare, cunoaştere, interactivă, ludică. Este greu de descris toate aceste funcţii în cadrul unui articol. Trebuie subliniat că unele funcţii aparţin comunicării însăşi, pentru că orice forum este un cadru şi mijloc de comunicare.
În versiunile online ale majorităţii publicaţiilor, fiecare articol este însoţit de un program de accesare a comentariilor. Fiecare publicaţie are cerinţe proprii de acceptare a unui comentariu, de regulă se solicită cititorului să se identifice, cu numele real sau cu un supranume fictiv şi printr-o adresă de e-mail. Referindu-ne la ziarele de largă circulaţie, vom observa ca ,,Adevărul», ,,Evenimentul Zilei», ,,Cotidianul», ,,Jurnalul Naţional» cer toate datele amintite. În schimb, ziarele ,,Gândul» şi ,,România liberă» nu impun asemenea restricţii. Unele ziare, ,,Cotidianul» şi ,,Jurnalul Naţional» cer în plus validarea, prin accesarea de cifre şi litere, a mesajului trimis. Redacţia ziarului ,,Ziua» obligă cititorul la deschiderea unui cont să-şi dezvăluie identitatea reală.
Toate ziarele online ţin o evidenţă a comentariilor cititorilor, iar unele postează şi numărul de accesări pentru fiecare comentariu, cum este, de pildă, ,,Evenimentul Zilei». Ziarele ,,Cotidianul» afişează, zilnic, un top al comentariilor la fiecare articol. Ziarul ,,Gandul» are rubrica ,,Gândul meu», care include comentarii ale cititorilor, şi apare în ediţia tipărită la rubrica www.gandul.info. De pildă în ediţia din 30 octombrie 2007 sub titlul Învăţământul trebuie să ofere instrumente şi să construiască deprinderi sunt postate trei comentarii ale cititorilor.
Cele mai vizitate ediţii online, de-a lungul săptămânii 5-12 noiembrie 2007 au fost, în ordine: ,,Gazeta Sporturilor» (777.531 vizitatori); ,,Pro Sport» (677.681 vizitatori); ,,Libertatea» (589.676 vizitatori); ,,Cancan» (569.130 vizitatori); ,,Evenimentul Zilei» (521.758 vizitatori); ,,HotNews» (445.161 vizitatori); ,,Jurnalul Naţional» (255.032 vizitatori); ,,Gândul» (224.910 vizitatori); ,,Cotidianul» (202.926 vizitatori) şi ,,Adevărul» (191.103 vizitatori) (site-ul www.Trafic.ro, 12 noiembrie 2007).
Indiscutabil, manipularea pe forumuri se distinge prin particularităţi determinate de caracteristicile lor sociale şi comunicaţionale. Întâi, să reţinem existenţa unui public propriu fiecărui ziar. Comentariile şi dezbaterile pe forumuri sunt făcute de cititorii acelui ziar, de unde rezultă un anumit profil al acelui public. Cum fiecare ziar are o concepţie editorială regăsită în toată producţia jurnalistică publicul său aderă la această viziune, iar comentariile cititorilor o susţin prin aprobare, sau o resping prin dezavuare sau corecţia unor informaţii. Multe dintre comentarii din ediţiile online sunt de fapt adeziuni exprimate, în diverse formule, la conţinutul articolelor.
Prin forumuri cititorii au posibilitatea de a valida sau respinge informaţiile, ideile şi interpretările jurnaliştilor. Nu se poate scrie fără a ţine seama de cititori, care corectează informaţiile sau fac referiri la credibilitatea surselor de informare, falsitatea unor informaţii, zvonuri, publicitatea mascată.
În cazul forumurilor online comunicarea este între cititor şi publicaţie, dar şi între cititorii înşişi şi a favorizat prezenţa simultană pe forum a foarte mulţi cititori. Acest tip de interactivitate a luat locul poştei redacţiei – comunicarea se făcea numai între autorul scrisorii şi adresantul ei. Pe forumurile online opinia cititorului este publică, este adevărat în măsura în care este postată. Mesajul forumistului este transmis imediat, şi în acelaşi ritm survine intervenţia altor cititori şi a jurnaliştilor.
A devenit un mod de existenţă pentru unele persoane lectura, simultan, a ziarului online împreună cu alţi cititori, constituindu-se astfel într-o comunitate virtuală de evaluare şi dezbatere a producţiei jurnalistice. Multe din comentarii sunt postate noaptea sau în timpul zilei, mai exact în perioada de activitate.

Forumurile sunt modalităţi de creare a opiniei publice, un argument care vine să infirme teza lui M. Ralea, din 1927, despre inexistenţa în România a acesteia, absenţă care ar face parte din caracterul nostru naţional, explicaţia fiind adaptabilitatea românilor orice situaţie. În viziunea lui Ralea opinia publică ar însemna «protestare, indignare, rezistenţă» (Ralea, 1997: 77).
Dezbaterile de pe forumuri expun opinii dintre cele mai diverse, ele fiind în fapt expresia ,,vocii poporului», cu precizarea că totul se face sub un nume de împrumut. Anonimatul este o reîntoarcere la anonimatul medieval când orice copist putea să intervină în text sau să aibă comentarii la text.
Din acest unghi al anonimatului, am putea spune, după C. Rădulecu-Motru, despre un anumit gregarism al forumiştilor. Afirmarea opiniilor nu este atât reflexul atitudinii personale cât al tipului de gândire şi acţiune al unui grup.
Unii cititori resimt nevoia de comunicare prin comentariile făcute într-un alt mod – mai natural, spontan, direct – decât o pot face la locul de muncă sau chiar în mediul lor de viaţă.
Sunt cititori care postează zilnic la toate articolele cu tematică legată de politică, religie, relaţii internaţionale, relaţii interetnice. Dorinţa de a convinge o altă persoană să împărtăşească o anumită opinie sau să aibă un anumit comportament.
Presa generalistă se bucură de atenţia comentatorilor. Deşi deţine întâietatea ca număr de vizitatori, presa tabloidă online are puţine comentarii, semn că mesajul său nu stârneşte polemici sau reacţii. În schimb, articolele despre viaţa unor vedete din presa generalistă online se bucură de interesul forumiştilor, şi amintim numai interviul cu Teo Trandafir din ,,Cotidianul» din 13 noiembrie 2007, care a întrunit numărul cel mai mare de comentarii (93) faţă de toate celelalte articole

2. Profilul cititorului online

Pentru a înţelege particularităţile manipulării pe forumurile online se cuvine a cunoaşte cititorii lor.
Cum arată un cititor online? Este clar că avem un cititor dependent de informaţia de pe internet, şi de aici câteva linii ale profilului său: introvertit, izolat, puţin comunicativ în spaţiul public. Comportamentul şi stilul lui de viaţă se modifică profund datorită dependenţei de internet.
Pe forum cititorul nu este doar un simplu receptor de mesaje, el se doreşte a fi un expert şi din acest unghi îşi exprimă opinia şi oferă soluţii, strategii oricui începând cu şeful statului până la academicieni sau specialişti. Toţi îşi dau cu părerea, ba fiecare se crede un analist redutabil.
O bună parte dintre cititori se simt manipulaţi de ziarişti prin articolele lor şi le contrapun propriile comentarii. Dezamăgiţi de modul cum ziariştii tratează subiectele, suspectaţi de partizanat, unii cititori investesc mai mult în opiniile unor anonimi decât în afirmaţiile unui jurnalist, atitudine afirmată fără echivoc de către un comentator :
,,Paradoxal autorii aceia virtuali, fara prestanta, fara cine stie ce experienta, care nu de putine ori scriu sau ortografiaza incorect, mi se par mai reali, mai umani decat somitatile care-si dau cu parerea prin ziare si pe la televizor.
Daca gazetarii de la cotidianele centrale incearca sa para echidistanti, sa aiba prestanta, un neica nimeni de pe vreun forum arunca o injuratura si injuratura lui face cat o mie de cuvinte slefuite si cantarite ale vreunui scriitor». (news.softpedia.com/news/Ce-nu-mai-citesc-ro-18296.shtml 18th of February 2006).
Este încă un argument în susţinerea tezei despre caraterul alternativ al forumurilor online la jurnalismul practicat.
Se merge până acolo încât se privilegiază ideea calităţii superioare a comentariilor faţă de articolele ziariştilor, ceea ce trebuie acceptat în unele cazuri:
,,Nu vi se pare jenant ca ZILNIC unele postari ale formuistilor sunt infinit mai bine scrise si mai serioase dacat cele ale ziaristilor dvs.? Nu v-ati gandit niciodata sa multumiti acestor anonimi care isi dedica timp din timpul si viata lor sa posteze in Gandul, ridicand, in felul acesta valoarea ziarului?» (Marius, comentariu la Cristian Tudor Popescu, Editorial, Gândul, 12 noiembrie 2007)
Când mesajele unor cititori conţin invective se intervine din partea altor cititori şi se reclamă tendinţa unor forumişti de a nega orice:
,,Citesc atitea forumuri, de pe ziare din multe tari, dar atita rautate ca in Romania nu am vazut niciunde. Cum apare un articol in care se lauda ceva, imediat trebuie sa apara si descreieratul care arunca cu noroi! (Oberon Miranda, comentariu la Premii pentru oameni, nu pentru trusturi, ,,Evenimentul zilei», 29 octombrie 2007).
Trebuie spus însă că pe forumuri se duce o adevărată bătălie mediatică, de regulă politică şi ideologică, bătălie purtată de grupuri de interese şi de grupuri politice.
Unele comentarii sunt intinse articole (2-3 pagini), adevărate studii de unde aflăm informaţii extrem de importante şi interesante. Amintesc numai de postările semnate Aya în ,,Jurnalul Naţional» (vezi ediţiile din 1 noiembrie 2007, 2 noiembrie 2007, 3 noiembrie 2007, toate la editorialele lui Ion Cristoiu)

Care sunt cerinţele cititorilor?
Cititorul are exigenţe faţă de producţia jurnalistică dar şi pretenţii de la ceilalţi comentatori de pe forum să respecte anumite norme. În realitate, cam fiecare forumist ar dori să impună propriile reguli.
Cele mai multe comentarii apar la articolele despre corupţie, problema naţională, diferenţe între zonele istorice româneşti, conflictul dintre politicieni. Ne oprim la un singur exemplu, cel al articolelor despre corupţie. Din datele colectate de pe ediţiile online ale ziarelor rezultă un interes excepţional pentru editorialele despre difuzarea la TVR a filmului cu Remeş şi Mureşan au avut un număr foarte mare de comentarii din partea forumiştilor:
» Traian Ungureanu, Impotriviţi-vă!, ,,Cotidianul» 12 octombrie 2007, 410 comentarii
» Cristian Tudor Popescu, ,,Adevărul» strâmb, ,,Gândul» nr.12 octombrie 2007, 340 comentarii
» Grigore Cartianu, Un film de capă şi şpagă, ,,Evenimentul Zilei» Nr. 4960, 12 Octombrie 2007, 221 comentarii
» Ion Cristoiu, Ţuluşii de la DNA s-au demascat!, ,,Jurnalul naţional», 12 septembrie 2007, 114 comentarii
» Andreea Pora, Împăratul Caltabos, un film de Oscar, ,,România liberă», 12 octombrie 2007, 54 de comentarii
» Sorin Roşca Stănescu, Sursa şi dovada, ,,Ziua», nr. 4058 de vineri, 12 octombrie 2007, 26 de comentarii.
» Adrian Halpert, Şpăgarii, caltaboşii şi meseriaşii, ,,Adevărul» nr. 5367, 12 octombrie 2007, 25 de comentarii
O parte dintre forumişti dovedeşte interes real pentru un schimb de opinii, ba chiar aşteaptă să găsească răspuns la propriile întrebări.
Există categoria forumiştilor «de meserie», cărora nu le scapă nici o ediţie din ziarul la care interacţionează. Se cunosc foarte bine între ei, iar când un preopinent deja cunoscut nu a intervenit cu un comentariu i se solicită să-şi facă simţită prezenţa. Nu am putut depista încă un lider al comunităţii forumiştilor la un ziar, cu certitudine însă unii dintre ei domină forumul de discuţii, dar cu siguranţă există un lider de opinie pe forum în spiritul căruia ceilalţi comentează.
Invenţia lingvistică, apelarea la cele mai diverse formule de adresare şi de stigmatizare, punerea în mişcare a băşcăliei, ironiei şi persiflării, caricaturizarea, toate se aplică fără nicio reţinere când comentariul vizează politicianul. Nu există alt personaj public care să se bucure de un interes atât de mare din partea forumiştilor. Politicianul devine subiect al celor mai incredibile creativităţi lingvistice, acesta apărând într-o varietate deconcertantă de expresii onomastice. Am selectat doar câteva dintre apelativele cu care sunt gratulaţi politicienii români: patriceii, năstăseii, felixeii, vadimeii, vanghelică, becalică sau varujică zis şi vosgănică, sulfinica, boagica şi macovica şi «stolojeii pricăjiţi». ( pentru alte exemple vezi Fleişer, 2007).
A fost suficient ca un politician să facă o anumită referire la alt politician, pentru ca respectiva numire să devină renume, şi amintim aici ,,prostănacul» sau «Traian Boc».
Dialogul dintre forumişti este unul animat, într-un limbaj colorat, expresiv. Sub anonimat se încalcă orice normă de bune uzanţe într-un dialog. În unele comentarii se adresează autorului articolului cu formule colocviale: «bă», «mai taci», ,,lasă-ne», «tu vorbeşti?» sau pur şi simplu agresează verbal pe autor, şi chiar îi adresează ameninţări.
În aceeaşi manieră sunt abordate şi personalităţile publice, uneori se ajunge la un adevărat linşaj, ceea ce l-a făcut pe un autor să-i numească pe forumişti ,,gaşcă de cartier», (Vasilescu, 2006), o exagerare evident, dar care conţine o fărâmă de adevăr.
Unii dintre forumiştii vor polemici dure şi nicidecum analize sau argumente solide luate din lucrări de specialitate. Se vrea de fapt o discuţie directă, spontană, în care se poate spune, orice şi în orice limbaj. Iată ce-i recomandă un comentator altui comentator care a postat un text:
,,Fii mai direct, discuta tema propusa, fara a mai baga texte care sa-ti demonstreze intelectualitatea (care?), limiteaza-te la opinii pro sau contra, pentru asta este si numit forum de opinii, nu pentru a ne arata snobismul, cat de docti si de cititzi suntem (Gogu zidaru, comentariu la Simona Chitan, Dom’director Florin Calinescu dribleaza legea, Evenimentul Zilei, nr. 4949, 28 septembrie 2007).
Discuţiile de pe forumurile ziarelor sunt o ţăţăraie naţională (Schifirneţ, 2007:35). Există o înclinare irezistibilă către bârfă a românilor, fapt remarcat de către un comentator:
,,dar invidia si pofta de barfa a romanului nici italienii nu o întrece… cand vrei sa ai o portie buna de ras, deschide computerul si viziteaza forumurile din presa romaneasca… iti trece ultima farama de stress!» (Pitt, ,,România liberă», 28 octombrie 2007)

Cititorii se dovedesc a fi foarte exigenţi cu autorii, şi sesizează orice greşeală de redactare, cum este, de pildă cacofonia, amendată prompt:
«FiindCA CAstigul…» (Rostogan, comentariu la Adrian Majuru «Scriptores servi», ,,Adevărul» 12 noiembrie 2007).
Spiritul ludic se exprimă destul de des pe forumuri. Mai mult, din această cauză unele comentarii sunt de necitit, sunt ilizibile ca text.
Spirit inventiv dovedesc forumiştii şi în privinţa adoptării supranumelui fictiv sub care postează, după cum se poate uşor constata din cele câteva exemple luate din ziarul ,,Evenimentul Zilei» din 7 noiembrie 2007: Scorpia, nevermind, tziganie generala, lucifer junior, replicantu «sanatos»,Moreten, imparaturosu, joy division, Str.Grigore Mora, green tech, accidduzzu, faraway, la lupta tovarasi, Niculae Sarcosizescu, Garfield-motanu, Sar- Castic, Interdependenta, Bufnitza Duminicala, traco-daco-getu, mythica.

Forumul are o indiscutabilă funcţie de comunicare între românii din ţară şi românii din afara ţării. Există o anumită diferenţă între românii din ţară şi cei din afară în ce priveşte modul de a comunica pe forum.
Un spaţiu public virtual cum este internetul oferă şansa unor români plecaţi din ţară să-şi exprime opinia dar să şi promoveze valorile societăţilor în care trăiesc. Forumurile unor ziare, de pildă ,,Evenimentul Zilei», sunt acaparate de românii care trăiesc şi muncesc în străinătate. Aceştia îşi exprimă de cele mai multe ori satisfacţia şi bucuria pentru rezultatele obţinute în ţările de adopţie, pentru a prezenta prin contrast, motivele pentru care nu s-ar mai întoarce în România. Nu de puţine ori, emigranţii dezvăluie cu ostentaţie câştigurile proprii, bunurile de care dispun, în special maşina şi conturile în bancă, călătoriile în ţinuturi exotice. Alţi comentaori ţin să sublinieze dimensiunea morală a relaţiilor interumane în locurile unde au emigrat: cinstea, seriozitatea, respect.
Cititorii din ţară dau replici pe măsură, cu deosebire când se discută despre conduite morale şi civice. Replicile la astfel de mesaje venite mai ales din partea românilor din ţară contrazic sau persiflează aceste manifestări. La un mesaj care susţine că în Canada toţi oamenii sunt cinstiţi se răspunde cu prezentarea de exemple de furt şi necinste din acea ţară:
,,Incearca sa lasi 25 de centi la vedere in masina parcata in centrul orasului Vancouver si ti-o sparg in plina zi. La un triatlon i-au furat bicicleta unui sportiv din Noua Zeelanda cu sportivul aflat la cativa pasi. Si chestia cu loteria si multe altele. Scuteste-ne (Marius, comentariu la Dan Sofronia, Cel mai cinstit patron, ,,Evenimentul Zilei», 28 Septembrie 2007

Iată o altă replică, dată de o româncă la comentariul critic al unui român canadian cu realităţile din ţară :
,,voi, cei care ati plecat, de ce sunteti in continuare asa de inversunati impotriva romaniei? sau, in cazul in care nu iubiti romania, nu mai cititi ziarele de aici! lasati-ne in nemernicia noastra de amarati si hraniti-va spiritual cu oferta strainatatii… poate ca pentru multi suna desantat si lipsit de continut ce spun, dar eu chiar imi iubesc tara si atunci cand sunt plecata mi-e tare dor de ea…asa murdara cum e si plina de oameni vicleni si hoti si lenesi! nu va place romania?! atunci nu va mai interesati de ea! nu inteleg masochismul asta! (Ioana comentariu la Dan Sofronia, Cel mai cinstit patron, ,,Evenimentul Zilei», 28 Septembrie 2007).
Un alt forumist exprimă aceeaşi nedumerire faţă de atitudinea unor comentatori din afara ţării:
,,Si de ce stai pe forumuri romanesti daca esti asa fericit in America, daca pot sa te intreb?» (patriotul, comentariu la Decreteii, generatia cu stea in frunte ,,Evenimentul Zilei», 9 noiembrie 2007).
O atitudine realistă vine din partea unui român canadian :
,,Nu exista loc perfect pe glob dar cu tot respectul nu cred ca exista termen de comparatie intre Romania si Canada la capitolul cinste. Hoti sunt peste tot, mai multi sau mai putini.
Insa aici sansele sa-ti recuperezi poseta cu actele si banii uitata intr-o sala de sport cu 10000 de oameni e totusi mult mai mare. Si iti spun asta din experienta», (Un canadian comentariu la Dan Sofronia, Cel mai cinstit patron, ,,Evenimentul Zilei», 28 Septembrie 2007).

Ziarele au trecut la noi forme de comunicare cu cititorii şi amintesc doar Parteneriate între forumurile publicaţiilor, intitulat Dialog»Evenimentul Zilei» (România) – La Repubblica (Italia)
Cotidianul de mare tiraj «La Repubblica» si «Evenimentul Zilei» au organizat un duplex al forumurilor de discuţii de pe cele două site-uri pentru a oferi un dialog între forumiştii români si italieni pe tema despre situaţia românilor în Italia după actele antisociale comise de romi ( cf. Evenimentul Zilei», 2 Noiembrie 2007)
O tipologie a comentatorilor online reproduce un cititor, ce dovedeşte o foarte bună cunoaştere a conduitei şi gândirii publicului forumurilor online, şi chiar mai mult, o înţelegere a stadiului în care se află comunicarea pe internet – la începuturile democraţiei pe internet:
,,Cine sunt cei care scriu comentariile? Dupa parerea mea mai mult de jumatate sunt mercenari in solda partidelor politice. Acestia de regula jignesc, injura folosesc cuvinte nepotrivite.Oricare ar fi subiectul articolului ei reactioneaza stas si injura copios Guvernul si pe membrii sai O alta categorie sunt tineri care nu stapanesc problemele dezbatute si care se pronunta pur formal, la plezneala.Pensionarii cu timp si cunostinte solide, dornici sa argumenteze solid ii depistezi imediat dar sunt putini.Cei din diaspora, plecati cu experentele lor personale, cu neimplinirile lor, sau ale cunostintelor lor, raspund invariabil, indiferent de subiect, pe un ton usor superior, de pe pozitia opozitiei.Cei dornici de a transforma orice subiect serios de politica externa, diplomatie, politica a superputerilor, actiuni militare politici economice in circ in joaca de-a aflatul in treaba, in posibilitatea de a injura un demnitar, un politician.Toti lasa impresia ca se pricep mult mai bine decat ministrul X in problema respectiva, cand de fapt noi toti vrem sa fim niste smecheri.Smecheria si hotia la noi sunt boli nationale si nu ne vom face sanatosi decat atunci cand vom constientiza cu adevarat de ce suferim (cititor 2: comentariu la Dinu Flămând, Opinia publică, ,,România liberă», 3 noiembrie 2007)

3.Manipularea în presă

Există o varietate de definiţii asupra manipulării. Rezumativ, ea este acţiunea de schimbare a opiniilor, atitudinilor şi comportamentelor prin expunerea la mesaje a persoanelor şi grupurilor umane în vederea atingerii unor scopuri dorite de altcineva (persoane sau organizaţii) fără aplicarea constrângerilor fizice şi fără conştientizarea discrepanţei dintre scopurile îndepărtate ale persoanelor şi grupurilor-ţintă şi scopurile îndepărtate ale celor care exercită influenţa» (Chelcea, 2006:226). Manipularea cade sub incidenţa sancţiunilor morale sau juridice.
În actul de manipulare, mesajul este transmis cu scopul de a înşela, a induce în eroare, a face credibil ceva ce nu există. Acest mesaj este mincinos (Breton, 2006, 24). Manipularea urmăreşte diminuarea sau înlăturarea unei rezistenţe faţă de ceea ce urmăreşte manipulatorul. Cum bine s-a spus: ,,Manipularea constă în a intra prin efracţie în mintea cuiva pentru a-i forma o opinie sau a-i provoca un comportament fără ca el să ştie că efracţia s-a produs» (Breton, 2006, 25)
Din punctul nostru de vedere manipularea în presă este înainte de toate o acţiune de influenţare a opiniilor, şi în aceeaşi manieră ea se exteriorizează pe forumurile online.
Manipularea în presă derivă din interese care ţin de jurnalist, de patronate sau de luptă cu concurenţa (Stan, 2004, 35). Jurnalistul tinde să mistifice ,,Adevărul» din diverse raţiuni: tentaţia vedetismului, jocuri sau interese personale, invenţia.
Forumurile promovează o manipulare a opiniilor, atitudinilor şi a comportamentelor din afara presei, în numele unor interese ce exced presa, şi avem în vedere interese care ţin de orice tip de putere sau de influenţă. Deşi sunt dezbateri între cititori, forumurile pot constitui un mijloc eficient de control din partea puterii politice, economice, mediatice, religioase etc.
Unele dintre persoanele care scriu pe forum sunt calificate în aplicarea unor tehnici de manipulare provenind din diverse structuri organizaţionale. De aceea important rămâne de a şti cât din viaţa reală şi cât din realitatea mediatică este conţinut în comentariile cititorilor.
Ne oprim la câteva mostre de manipulare în cadrul forumurilor online. O să încep cu un exemplu de manipulare prin intervenţia în schimbarea opiniilor. Ne referim la rubrica ,,wwwotează» a ziarului ,,Evenimentul Zilei». În ediţia online din 29 iunie 2007 s-a postat întrebarea: ,,Este firesc ca guvernul să ceară Comisiei Europene să scoată din raportul de verificare aprecierile pozitive la adresa DNA?». La ora 15,00 au fost exprimate 3 000 de voturi iar structura lor pe fiecare item era următoarea: da, dacă are alte evaluări – 52,8%; nu, era un alibi pentru schimbari la DNA – 20,2%; alte răspunsuri – 27%. La ora 17,20 în 29 iunie 2007 se produce o răsturnare a ierarhiei voturilor: da, daca are alte evaluări -11,8%; nu, era un alibi pentru schimbări la DNA – 79,4%; alte răspunsuri – 8,8%. Voturi totale: 15 816. În răstimp de numai în două ore au votat peste 12 000 de cititori pe site-ul ziarului ,,Evenimentul Zilei».
Acesta este un exemplu de intervenţie directă a unui grup cu misiune clară în a influenţa opinia cititorilor ziarului orientând-o pentru varianta convenabilă pentru o anumită direcţie sau orientare politică. Este deci o manipulare clară. Întrebarea este cât de credibilă poate fi o asemenea implicare uşor de recunoscut de către public?
Manipularea pe forum ţinteşte schimbarea opiniei sau a atitudinii faţă de autorul unui articol fie prin evaluarea pozitivă, deci favorabilă autorului fie prin respingerea, uneori ab initio, a conţinutului sau stilului. Cititorul evaluează direct un articol cu calificativele ,,excelent», ,,bun», ,,excepţional», ,,slab», ,,scris rău», ,,nu aduce nimic nou».
Iată două exemple. Primul se referă la acordarea unui calificativ foarte bun:
,,Excelent articol, satira de cea mai buna calitate» (Silviu, comentariu la Lelia Munteanu, Români cu acordeon, ,,Gândul», 12 noiembrie 2007).
Al doilea vizează calitatea îndoielnică a unui articol. Un cititor îi spune direct autorului că nu are talent şi cere redacţiei ziarului să ia măsuri:
,,Domnule Majuru, nu aveti har! o compunere imbecila. Bai redactorii de la New Adevaru, chiar nu va sesizati? (Alien, comentariu la Adrian Majuru, «Scriptores
servi», ,,Adevărul» 12 noiembrie 2007)
O formă de manipulare o constituie postarea unui comentariu cu numele autorului articolului comentat, fapt surprins de unul dintre autori:
,,Mai grav este că unele mitocănii, pasămite de răspuns, apar semnate pe forum cu numele meu, ca şi cum eu m-aş fi contrat cu cei ce mă înjură» (Cătălin Mihuleac, Pe forum, partide de scuipat în grup, ,,Adevărul», 2 noiembrie 2007).
O expresie a manipulării o reprezintă folosirea limbajului agresiv sau a unor expresii inadecvate, care nu au nici o legătură cu conţinutul articolului. Scopul este unul clar, anume sădirea convingerii că autorul nu are calificarea profesională sau morală de a exprima o opinie în legătură cu tema:
,,Inca unul care se crede pamfletar (Razvan Mihai Vintilescu), dar este doar un biet cotcar» (Francesco, comentariu la Razvan Mihai Vintilescu, Ungurul Vadim, ,,Cotidianul», 8 noiembrie 2007).
Parcurgând comentariile postate în presa generalistă mă întreb dacă nu cumva se postează opinii favorabile sau defavorabile din interiorul redacţiei sau de către grupuri apropiate ziarului şi autorului. Această suspiciune este sesizată de cititori:
,,Bai Majurile, nu iti mai baga propriile comentarii ca deja am inceput sa iti recunoastem stilul»(Zise Majuru, comentariu la Adrian Majuru «Scriptores servi», ,,Adevărul» 12 noiembrie 2007).
Există un grup de forumişti care manipulează prin accentuarea continuă a consecinţelor negative pentru societate a opiniilor formulate de un autor. Am să mă opresc la câteva comentarii despre Ion Cristoiu din ,,Jurnalul Naţional», opinii care aparţin cam aceloraşi persoane. Aceştia postează la fiecare articol al editorialistului un comentariu negativ fără legătură cu conţinutul sau tematică discutată. Totul se mizează pe erodarea credibilităţii autorului incriminat:
,,vorbeste cristoiu despre democratie si Europa. dar jurnalismul pe care il practica el este oriental» (Leo, comentariu la Ion Cristoiu, Spectacol cu lăutari şi Preşedinte, ,,Jurnalul Naţional», 1 octombrie 2007)
,, Urasti bine Cristoiule, dar cu ce folos? Te discreditezi singur si sper sa ajungi sa-ti citesti singur editorialele pline de ura si de neputintza ca altceva de unde?» (Omul din Rio, comentariu la Ion Cristoiu, Spectacol cu lăutari şi Preşedinte, ,,Jurnalul Naţional», 1 octombrie 2007)

,, Am auzit ca a facut o remarca privind inaltimea unei persoane, cand el nu ca-i mic, e foarte mic (cred ca sub 1,50). Tot asa-i si cu ridiculizarea Presedintelui: ok, nu se inghesuie lumea sa-l vada, dar tu cati fani ai?» (Amiralul, comentariu la Ion Cristoiu, Spectacol cu lăutari şi Preşedinte, ,,Jurnalul Naţional», 1 octombrie 2007)
.
,,tov. cristoiu, ma vad nevoit sa-ti repet: traversezi cea mai neagra perioada din cariera lunga dealtfel de jurnalist, de unde trag eu concluzia aceasta, simplu, in postarea de ieri va atacam urmare a faptului ca nu va preocupa agenda politica a zilei, si ca bateti cimpii cu tulusii imaginarii cu care va luptati, si in vis» (Frank Zapa, comentariu la Ion Cristoiu, Liderii PD s-au demascat, ,,Jurnalul Naţional», 1 noiembrie 2007)

,,Ziaristi ca voi intoxica populatia, curve ordinare ce santeti, fratii vostri italieni! Abia acum iti dai seama, cat rau poate face presa daca nu este obiectiva ci dirijata din intuneric» (Caligula, comentariu la Ion Cristoiu O manipulare ca în România, ,,Jurnalul Naţional» online, 5 noiembrie 2007).

,,Cameleonul bolsevic Ion Cristoiu continua sa aiba audienta! Acest pseudo- ziarist care a fost redactor-sef la «Scanteia Tineretului» de unde improsca cu noroi pe toti ‘dusmanii de clasa’, isi scrie linistit editorialele fara a fi deranjat de societatea neo-comunista instalata magistral la putere pentru multe decade ce vor veni, de catre eternul ticalos bolsevic ion-ilici iliescu… » (Observator, comentariu la Ion Cristoiu, Liderii PD s-au demascat, ,,Jurnalul Naţional», 1 noiembrie 2007).
După cum se poate uşor observa nu se discută conţinutul articolului la care este postat comentariul ci se induce opinia că editorialistul nu ar examina problemele din societatea românească.
Pe forumuri se atrage atenţia asupra agresivităţii, obscenităţii şi vulgarităţilor unor comentarii şi, în consecinţă, se cere stoparea lor:
,,… presa electronica s-a transformat intr-un fel de chat, un chat lung si plictisitor, unde indivizi de tot soiul pun in discutie propriile lor probleme private, fara nici o legatura cu subiectul in cauza. Daca nu o sa existe si cenzura, in sensul de a se posta numai acele mesaje care vizeaza tema abordata in articol, se va ajunge intr-un punct in care insusi ziaristului ii va fi scarba sa mai incerce sa transmita ceva catre cititor. (Ins, comentariu la Cristian Tudor Popescu, Editorial, ,,Gândul», 12 noiembrie 2007)
Faţă de limbajul folosit de unii cititori se cere intervenţia redacţiei:
,,nu credeti ca ar fi necesara o filtrare a mesajelor dupa calitatea exprimarii.altfel apar in ziarul dvs «autori»de interventii care cred ca sunt in pragul unor boli mintale» (Radu, comentariu la Adrian Majuru «Scriptores servi», ,,Adevărul», 12 noiembrie 2007).
Un editorialist îşi arată nedumerirea asupra acceptării de către redacţiile ziarelor a unor comentarii injurioase: ,,Dar nici nu voi înţelege ce câştigă ziarele, îngăduind publicarea unor astfel de murdării» (Cătălin Mihuleac, Pe forum, partide de scuipat în grup, ,,Adevărul», 2 noiembrie 2007). .

4. Reacţii ale autorilor

Am spus că forumul online este cadrul de dialog între autori şi cititori. Am discutat despre atitudinile cititorilor faţă de producţia jurnalistică. În continuare, facem referire la percepţiile autorilor la comentariile despre articolele lor.
Cel puţin două situaţii sunt de luat în seamă.
Prima este reacţia autorului exprimată direct pe forum sau în articole dedicate special comentariilor. La doi dintre aceşti autori ne referim în continuare, anume la Cătălin Mihuleac şi Dinu Flămând.
Cătălin Mihuleac scrie un articol în care îşi arată înmărmurirea faţă de stilul unor comentarii, şi riscă creionarea propriului portret aşa cum apare din informaţiile şi trăsăturile zugrăvite de cititorii de pe forumul online:
,,Unul scrie despre mine că-s pedofil şi că vând droguri într-un bar pe care-l deţin (ce n-aş da să deţin un bar!); altul a aflat că-s masturbist (de unde o fi aflat?); în timp ce un al treilea – psihiatru, fireşte – constată că-s psihopat şi c-ar trebui să fiu internat de urgenţă, într-un loc neapărat cu gratii.
Cineva ştie din sursă sigură că-s securist, în timp ce o persoană mai directă recomandă să fiu spânzurat, fiindcă nimic nu-i mai sigur decât ce faci tu cu mâna ta» (Cătălin Mihuleac, Pe forum, partide de scuipat în grup, ,,Adevărul», 2 noiembrie 2007).
Un punct de vedere pertinent formulează Dinu Flămând cu privire la comentariile pe forumul ziarelor online. Pentru el este descuranjantă lectura comentariilor:
,,Citesc uneori pe internet comentariile facute de cititori pe marginea unor articole de opinie aparute in presa scrisa. si ma ingrozesc. De ce atata ura?
Pot intelege, la o adica, angajamentul pasional cand e vorba de scandaluri publice sau pozitiile partizane expuse cu ardoare, cand vine vorba de rivalitati politice – intr-o tara in care libertatea de expresie este, totusi, relativ recenta. Dar la ce bun invectivele si injuratura groasa in josul unui editorial care abordeaza probleme de societate, chestiuni.Pericolul stă în suprimarea oricarei posibilitati de dialog» (Dinu Flămând, Opinia publică, ,,România liberă», 3 noiembrie 2007).
Foarte instructive sunt replicile primite de editorialist, fiind aspru sancţionat pentru formula ,,lasul comentator din bezna internetului». Atitudinea editorialistului este respinsă cu vehemenţă de comentatori fiindcă nu sunt de acord cu judecăţile autorului despre radicalismul şi stilul frust şi violent al unor comentarii. I se oferă explicaţii pentru asemenea conduite, şi una dintre ele ţinteşte pe ziarişti:
,,E adevarat, ne injuram intre noi, injuram politicieni, institutii ale statului, decizii politice, injuram tot felul de chestii, e singura noastra posibilitate de manifestare si uneori suntem atat de suparati si intrigati incat profitam de posibilitatea asta, ca oricum pe noi nu ne intreaba nimeni niciodata nimic, si nu ne asculta nimeni, si pe nimeni nu intereseaza daca ne convine sau nu vreo decizie … si banuiesc ca toata frustrarea si toti nervii nostri vis-a-vis de chestia asta se varsa aici pe comentariile la articole!
(…) un jurnalist, daca doreste sa fie respectat trebuie sa incerce sa ne informeze, si sa ne exprime parerile lui intr-un asa mod incat sa ne faca placere sa i le citim sau sa i le ascultam, nu in asa fel incat sa ne simtim jigniti, si sa ne intrebam daca e de competenta unui jurnalist sa decida cu cine trebuia sa voteze sau nu o parte anume din popor …! (Lavana: Cumva aveti dreptate!, comentariu la Dinu Flămând, Opinia publică, ,,România liberă», 3 noiembrie 2007)

Un alt cititor este mai tranşant:
,,comentariile facute de cititori pe internet exprima parerile adevarate ale unei parti din opinia publica. pe cand articolele din ziar sunt de multe ori opinia unui ziarist care trage limbi in favoarea unor politicieni (susu:. comentariu la Dinu Flămând, Opinia publică, ,,România liberă», 3 noiembrie 2007)
Formula editorialistului ,,lasul comentator din bezna internetului’» este sancţionată prompt:
,,nu este un banal las, este un ‘las’ prudent si realist adaptat la lipsa democratiei reale din societatea romaneasca, din: politica, economie, administratie, educatie, informare, inclusiv din forumurile controlate de patroni, formatori profesionisti de opinie dar si grupari adverse, care otravesc, anihileaza sau dilueaza opiniile cu adevarat personale, cele care apartin in mod real categoriei denumite ‘opinia publica’ (…). Daca doriti sa renuntati la toate acestea, puteti atarna pe ‘frontospiciul’ firmei sau articolului anuntul ca ‘va rezervati dreptul de a va selecta clientii, consumatorii, cititorii, vizitatorii, comentatorii. … excluzand pe anonimul deci ‘lasul comentator din bezna internetului’, (comentarii nesemnat la Dinu Flămând, Opinia publică, ,,România liberă», 3 noiembrie 2007)

Autorul este considerat vinovat pentru statornicirea unei concepţii depreciatoare despre forumişti:
,,Doriti dezbateri de idei, argumente, eventual civilizate… si le pretindeti/asteptati sa vina de la cobaii pe care tot unii de teapa Dvs ati experimentat, indelung, arta manipularii vreme de peste 17 ani ? D-le Flamand, AZI, culegeti ce-ati semanat ! Nu va mai indignati, nu va mai lamentati si nu mai infierati… Rezultatul va fi unul diametral opus celui scontat !!! Si, nu cred ca n-o stiti si p-asta,… Fatarnicia, lichelismul stilat, falsa indignare, pe scurt minciuna scrobita nu pot fi decat lucruri iritante pentru orice om de buna credinta… Ori sunt, ori nu ?, acestea [sunt] coordonatele mediului in care traim, cu TOTII !!!, si dvs jurnalistii si noi ticalosii cititori (in viziunea Dvs !!!) (Mihai Gheorghiu: Demers cu rezultat previzibil comentariu la Dinu Flămând, Opinia publică, ,,România liberă», 3 noiembrie 2007)

Tot manipulare rămâne conştientizarea de către persoana ţintă a necesităţii ca autorul comentat să ia în seamă observaţiile de pe forum:
,,Continui sa cred ca esti un jurnalist slab si arogant, ceea ce am spus de mai multe ori in comentariile mele, sperand ca le vei citi si-ti va pasa, chiar daca nu-mi stii numele. Motivul aprecierii mele are la baza urmatoarele lucruri: informatia pe care (nu) o dai ca lumea si modul de constructie voit socant, mai ales in titlu, a articolelor tale, chiar cu pretul dezinformarii, ceea ce pentru un jurnalist este cred foarte grav». (…) Lasand la o parte injuriile, care ce-i drept nu-si au locul pe forum, te sfatuiesc sa citesti si eventual sa tii cont de comentarii. S-ar putea sa-ti ajute. Gandeste-te de exemplu ca profesorii sunt evaluati de elevi anonim. (Dan, comentariu la Cătălin Mihuleac, Pe forum, partide de scuipat în grup, ,,Adevărul», 2 noiembrie 2007).

Un al doilea gen de atitudine din partea autorilor la comentariile online este renunţarea la a mai publica într-un anume ziar ca urmare a respingerii de către cititori a stilului.
Într-adevăr, nu orice subiect reflectat într-un ziar este comentat de forum. Articolele pe teme de artă, de pildă, se bucură în foarte mică măsură de comentarii, ceea ce l-a determinat pe un autor, Pavel Şuşară, să renunţe la editorialul său săptămânal din ,,Evenimentul Zilei». Observaţiile pe forum, atâtea câte au fost, vizau absenta imaginii alăturată textului, crede Pavel Şuşară:
,,In ciuda unor proteste, pe care le-am receptionat tot pe forum, legate de nivelul de multe ori abstract al textului, de formularile cateodata voluntariste, care mai curand califica moral decat descriu situatii concrete, am pastrat un anumit nivel al discursului si am refuzat, din principiu, flatarea elementara a cititorului prin ramanerea prelungita in anecdota care poate dauna inteligentei» (O invitatie in chip de marturisire,,Evenimentul Zilei»).
În realitate, unii forumişti reproşau stilul prea abstract, prea academic, şi ar fi dorit un stil mai alert, o ancorare în viaţa reală, fie ea a artiştilor plastici. Trebuie spus că editorialul săptămânal al lui Şuşară avea foarte puţine comentarii (cel mult patru), ba unele nu au avut nici unul (de exemplu, O scrisoare aniversară, ,,Evenimentul Zilei», nr. 4953, 5 octombrie 2007). Fiind vorba de teme mai speciale care cer un alt limbaj este greu de făcut comentarii şi polemici, acestea fiind scopul majorităţii forumiştilor. De altfel, despre stilul autorului se exprimă direct un comentator cu referire la un fragment dintr-un articol:
,,daca stai sa citesti toate articololele scrise pana acum de susara in evz, o concluzie ar fi cam asta….mare atentie:» desfasurarea profund abstracta a formelor care se conjuga compun demersul ideatic a starilor care cuprind intreaga manifestare a resturilor ce provin din tainicul neant al vietii» Si uite asa se poate abera la nesfarsit fara ca acest om sa-si dea seama ca a venit momentul sa ne lase». (Răzvan, Şuşaneaua bleu, comentariu la Pavel Şuşară, Limbajele artistice şi stările de criză, ,,Evenimentul Zilei», 31 august 2007).
Un argument al diferenţei de percepţie asupra articolelor îl avem în comparaţia dintre un articol despre o problemă cotidiană, şi luăm ca exemplu articolul lui Adrian Georgescu, Cum poti deveni multimilionar in dolari, ,,Evenimentul Zilei», 29 Iunie 2007 care a avut a avut 37009 de cititori şi 75 de comentarii în ziua de 8 noimebrie 2007 şi un articol despre artă, ce al lui Pavel Şuşară, Despre falsurile Brâncuşi, ,,Evenimentul Zilei», 29 Iunie 2007, cu 1393 de cititori şi 4 comentarii în data de 8 noiembrie.

Concluzii
Manipularea pe forumuri se distinge prin particularităţi determinate de caracteristicile lor sociale şi comunicaţionale. Comentariile şi dezbaterile pe forumuri evaluează conţinutul şi stilul articolelor, şi, în acelaşi timp, abordează şi alte subiecte.
Forumurile sunt căi de creare a opiniei publice. Ele sunt o alternativă la manipularea exercitată de presă.
Forumurile promovează o manipulare a opiniilor, a atitudinilor şi a comportamentelor din afara presei, în numele unor interese care ţin de orice tip de putere sau de influenţă. Deşi sunt dezbateri între cititori, forumurile pot constitui un mijloc eficient de control din partea puterii politice, economice, mediatice, religioase etc.
Persoane care scriu pe forum sunt calificate în aplicarea unor tehnici de manipulare provenind din diverse structuri organizaţionale.
Percepţiile autorilor afirmă o anumită nedumerire şi chiar respingere faţă de comentariile de pe forumuri. Indiscutabil, între autori şi cititori se manifestă, cel puţin pe anumite subiecte, un dezacord, afirmat direct sau implicit.Sursa
2010-09-30 21:34:01Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:08:02Întâlnirea cititorilor cu scriitorul Grigore Chiper —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:49:56Întâlnire cu scriitoarea Maria Pilchin —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:36:59STELE DE MARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:23:25Este sau nu Dodon trădător de țară? Asta și alte câteva întrebări de precizare. Retorice, desigur —» Nicolae Federiuc
05:44:47SCRISORI DE MAI - ECOURI BISTRIȚENE —» Leo Butnaru
19:38:32fetele —» turn up the silence
08:42:42,,Comunitatea mea în obiectiv european” - Totalurile concurs de postere —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
17:14:02Vine schimbarea. Din lac în puţ. —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:30Românii din Republica Moldova nu sunt „diasporă”, ci parte aproape integrantă a României. Votul de ieri a arătat asta —» Nicolae Federiuc
14:09:32Opera este cununa tuturor muzelor… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
10:43:53Zilele Arghezi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
02:38:55".....she'll be on drugs, I'll be drunk, it'll be just like old times..." —» turn up the silence
18:03:00Află singur gradul de evoluție spirituală cu care te-ai încarnat —» codul omega
17:31:53AI powered human greed (1) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:43:002026 – război civil, revoluție sau război mondial? —» codul omega
16:30:17UN ALTFEL DE RĂZBOI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:39:58POEMUL APUSULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:38:31El Dorado —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:09:46Test/text de supraviețuire —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:42:51Prima pistă ciclabila din Chișinău așteaptă să fie folosită —» Curaj.TV | Media alternativă
07:45:03Condorii negri – Fără nume (cover acustic de Andrei Albu) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
13:30:48Care e opusul scrisului? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:15Limba bulgară ca la ea acasă —» BiblioCity
07:53:44Premieră: Nucata din Moldova ia aur în Londra —» Fine Wine
15:31:48Protest la MinJust, nu mai complicați redobîndirea cetățeniei! —» Curaj.TV | Media alternativă