Cum să interpretăm parabolele?

Ca și mine, e imposibil să nu fi auzit interpretări dintre cele mai interesante dar și ridicole făcute asupra pildelor Domnului Isus.

Studiez momentan pildele și în dorința de a le înțelege corect am notat diverse sugestii pe care le consider cruciale pentru o interpretare bună:

1. Adevărul central. Parabolele au un singur înțeles și adevăr principal. El poate fi aflat răspunzând la întrebări ca: Ce termeni se repetă în parabole? Cărui lucru îi este oferit cel mai mult spațiu? Care este contrastul de bază? Cu ce se sfârșește parabola?

2. Relația cu Împărăția. Majoritatea parabolelor au ca subiect împărăția cerurilor. Centralitatea acestui subiect este văzut în toată lucrarea lui Isus. Prin parabole Isus conferă detalii teologice care ajută la interpretarea doctrinei despre Împărăție și a relației lui Isus și Evangheliei cu ea.

3. Nevoia împlinită. Pentru înțelegerea corectă a parabolei trebuie să aflăm de ce Domnul Isus a spus acestă parabolă în contextul în care a spus-o, oamenilor către care a rostit-o. Nevoia poate fi explicată în introducere sau după ce parabola a fost spusă. E parabola un răspuns la o cerere, la o întrebare, la o plângere, la o controversă…etc?

4. Cadrul cultural. Parabolele sunt luate din analogii naturale sau din gândirea oamenilor. Este necesară o inspecție socială iar multe parabole conțin obiceiuri, caracteristici și idei specifice iudeilor din Palestina.

5. Cadrul istoric. Trebuie să înțelegem adevărul pe care l-a transmis parabola în vremea lui Isus și apoi să înțelegem adevărul pe care îl transmite astăzi. Parabola trebuie interpretată în cadrul din viața lui Isus și al lucrării Sale. Trebuie căutat înțelesul și aplicațiile lor pentru audiența din primul secol. Unele parabole sunt un răspuns pentru respingerea lui Isus  de către Farisei. Pe de altă parte parabolele sunt instrumente pentru încurajarea discipolilor de a fi credincioși.

6. Diferențe. Noi citim parabolele, nu le auzim – mai mult de atât, noi trăim într-o altă eră însă ele au fost inspirate de Duhul Sfânt ca să aibă și un adevăr de transmis pentru noi.

7. Detaliile. Detaliile susțin și oferă un backround adevărului principal al parabolei. Ele nu sunt înțelesul principal al parabolei.

8. Principiile. Trebuie insistat pe aflarea principiului nelimitat în timp care se găsește în parabole. Există principii morale, teologice, spirituale care pot fi descoperite acolo și care sunt valabile și astăzi.

9. Structura. Pentru înțelegerea parabolei trebuie înțeleasă structura ei: progresia biografică (viața oamenilor), progresia istorică (succesiunea evenimentelor cu indicatori ai timpului), progresie geografică (înregistrează schimbarea locațiilor), progresie ideologică (dezvoltare de idei).



Sursa
2010-09-30 18:33:24



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:00:00Sell Courses and Create Interactive Content on WordPress.com —» Ileana Pîrgaru
07:34:40ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:06:14Making the Social Web a Better Place: ActivityPub for WordPress Joins the Automattic Family  —» Ileana Pîrgaru
09:36:34O CARTE ÎN PERCUȚII DE ECOU... —» Leo Butnaru
22:23:55O conversaţie cu ChatGPT despre ChatGPT —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:40:59Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
09:40:32Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
06:22:05Raport analitic anual 2022 Bibliotecile Publice Teritoriale din Raionul Rîșcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:56:41Tânăr pensionar, caut sponsor! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:33:29Fii ecologic! Reciclează corect! —» BiblioCity
19:47:36A Social Experience Anchored by Your Domain —» Ileana Pîrgaru
08:32:56Cel mai bun cașcaval din lume, la Purcari Wine Bar —» Fine Wine
08:14:11LECTURA – CEA MAI IMPORTANTĂ ȘI CAPTIVANTĂ PASIUNE A OMULUI. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:24:07VALOAREA PROFESIEI DE BIBLIOTECAR —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:19:00Efectele telefonului mobil asupra copilului. —» Blog de Cultura
22:03:00Cum alegi un psiholog bun? —» Blog de Cultura
21:42:56Harald Jähner – Aftermath. Life in the fallout of the third reich —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:08:00Deținuți de la Soroca, reclamă abuzuri ale gardienilor —» Curaj.TV | Media alternativă
16:59:21Polițai fără centuri lîngă palatul Cotroceni —» Curaj.TV | Media alternativă
14:30:56Simpozionul științific „Anul 2022 – ANUL CONSOLIDĂRII RELAȚIILOR DINTRE BIBLIOTECĂ ȘI COMUNITATE” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:35:30©️ Dor de Tata —» Licurici de suflet
12:21:24LECTURA UN IMPERATIV AL TIMPULUI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:03:43BIBLIOTECARUL DEZVOLTATORUL COMPETENŢEI DE CULTURĂ A LECTURII AL COMUNITĂŢII —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:27:04LECTURA – CATALIZATOR PENTRU O SOCIETATE DEZVOLTATĂ ŞI EDUCATĂ —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:04:44Cristina Bujor – cu drag pentru copii —» Biblioteca Hristo Botev