Cum să interpretăm parabolele?
Ca și mine, e imposibil să nu fi auzit interpretări dintre cele mai interesante dar și ridicole făcute asupra pildelor Domnului Isus.
Studiez momentan pildele și în dorința de a le înțelege corect am notat diverse sugestii pe care le consider cruciale pentru o interpretare bună:
1. Adevărul central. Parabolele au un singur înțeles și adevăr principal. El poate fi aflat răspunzând la întrebări ca: Ce termeni se repetă în parabole? Cărui lucru îi este oferit cel mai mult spațiu? Care este contrastul de bază? Cu ce se sfârșește parabola?
2. Relația cu Împărăția. Majoritatea parabolelor au ca subiect împărăția cerurilor. Centralitatea acestui subiect este văzut în toată lucrarea lui Isus. Prin parabole Isus conferă detalii teologice care ajută la interpretarea doctrinei despre Împărăție și a relației lui Isus și Evangheliei cu ea.
3. Nevoia împlinită. Pentru înțelegerea corectă a parabolei trebuie să aflăm de ce Domnul Isus a spus acestă parabolă în contextul în care a spus-o, oamenilor către care a rostit-o. Nevoia poate fi explicată în introducere sau după ce parabola a fost spusă. E parabola un răspuns la o cerere, la o întrebare, la o plângere, la o controversă…etc?
4. Cadrul cultural. Parabolele sunt luate din analogii naturale sau din gândirea oamenilor. Este necesară o inspecție socială iar multe parabole conțin obiceiuri, caracteristici și idei specifice iudeilor din Palestina.
5. Cadrul istoric. Trebuie să înțelegem adevărul pe care l-a transmis parabola în vremea lui Isus și apoi să înțelegem adevărul pe care îl transmite astăzi. Parabola trebuie interpretată în cadrul din viața lui Isus și al lucrării Sale. Trebuie căutat înțelesul și aplicațiile lor pentru audiența din primul secol. Unele parabole sunt un răspuns pentru respingerea lui Isus de către Farisei. Pe de altă parte parabolele sunt instrumente pentru încurajarea discipolilor de a fi credincioși.
6. Diferențe. Noi citim parabolele, nu le auzim – mai mult de atât, noi trăim într-o altă eră însă ele au fost inspirate de Duhul Sfânt ca să aibă și un adevăr de transmis pentru noi.
7. Detaliile. Detaliile susțin și oferă un backround adevărului principal al parabolei. Ele nu sunt înțelesul principal al parabolei.
8. Principiile. Trebuie insistat pe aflarea principiului nelimitat în timp care se găsește în parabole. Există principii morale, teologice, spirituale care pot fi descoperite acolo și care sunt valabile și astăzi.
9. Structura. Pentru înțelegerea parabolei trebuie înțeleasă structura ei: progresia biografică (viața oamenilor), progresia istorică (succesiunea evenimentelor cu indicatori ai timpului), progresie geografică (înregistrează schimbarea locațiilor), progresie ideologică (dezvoltare de idei).
Sursa
2010-09-30 18:33:24