Cum să interpretăm parabolele?

Ca și mine, e imposibil să nu fi auzit interpretări dintre cele mai interesante dar și ridicole făcute asupra pildelor Domnului Isus.

Studiez momentan pildele și în dorința de a le înțelege corect am notat diverse sugestii pe care le consider cruciale pentru o interpretare bună:

1. Adevărul central. Parabolele au un singur înțeles și adevăr principal. El poate fi aflat răspunzând la întrebări ca: Ce termeni se repetă în parabole? Cărui lucru îi este oferit cel mai mult spațiu? Care este contrastul de bază? Cu ce se sfârșește parabola?

2. Relația cu Împărăția. Majoritatea parabolelor au ca subiect împărăția cerurilor. Centralitatea acestui subiect este văzut în toată lucrarea lui Isus. Prin parabole Isus conferă detalii teologice care ajută la interpretarea doctrinei despre Împărăție și a relației lui Isus și Evangheliei cu ea.

3. Nevoia împlinită. Pentru înțelegerea corectă a parabolei trebuie să aflăm de ce Domnul Isus a spus acestă parabolă în contextul în care a spus-o, oamenilor către care a rostit-o. Nevoia poate fi explicată în introducere sau după ce parabola a fost spusă. E parabola un răspuns la o cerere, la o întrebare, la o plângere, la o controversă…etc?

4. Cadrul cultural. Parabolele sunt luate din analogii naturale sau din gândirea oamenilor. Este necesară o inspecție socială iar multe parabole conțin obiceiuri, caracteristici și idei specifice iudeilor din Palestina.

5. Cadrul istoric. Trebuie să înțelegem adevărul pe care l-a transmis parabola în vremea lui Isus și apoi să înțelegem adevărul pe care îl transmite astăzi. Parabola trebuie interpretată în cadrul din viața lui Isus și al lucrării Sale. Trebuie căutat înțelesul și aplicațiile lor pentru audiența din primul secol. Unele parabole sunt un răspuns pentru respingerea lui Isus  de către Farisei. Pe de altă parte parabolele sunt instrumente pentru încurajarea discipolilor de a fi credincioși.

6. Diferențe. Noi citim parabolele, nu le auzim – mai mult de atât, noi trăim într-o altă eră însă ele au fost inspirate de Duhul Sfânt ca să aibă și un adevăr de transmis pentru noi.

7. Detaliile. Detaliile susțin și oferă un backround adevărului principal al parabolei. Ele nu sunt înțelesul principal al parabolei.

8. Principiile. Trebuie insistat pe aflarea principiului nelimitat în timp care se găsește în parabole. Există principii morale, teologice, spirituale care pot fi descoperite acolo și care sunt valabile și astăzi.

9. Structura. Pentru înțelegerea parabolei trebuie înțeleasă structura ei: progresia biografică (viața oamenilor), progresia istorică (succesiunea evenimentelor cu indicatori ai timpului), progresie geografică (înregistrează schimbarea locațiilor), progresie ideologică (dezvoltare de idei).Sursa
2010-09-30 18:33:24Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

09:23:25Este sau nu Dodon trădător de țară? Asta și alte câteva întrebări de precizare. Retorice, desigur —» Nicolae Federiuc
05:44:47SCRISORI DE MAI - ECOURI BISTRIȚENE —» Leo Butnaru
19:38:32fetele —» turn up the silence
08:42:42,,Comunitatea mea în obiectiv european” - Totalurile concurs de postere —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
17:14:02Vine schimbarea. Din lac în puţ. —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:30Românii din Republica Moldova nu sunt „diasporă”, ci parte aproape integrantă a României. Votul de ieri a arătat asta —» Nicolae Federiuc
14:09:32Opera este cununa tuturor muzelor… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
02:38:55".....she'll be on drugs, I'll be drunk, it'll be just like old times..." —» turn up the silence
17:31:53AI powered human greed (1) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:43:002026 – război civil, revoluție sau război mondial? —» codul omega
16:30:17UN ALTFEL DE RĂZBOI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:39:58POEMUL APUSULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:38:31El Dorado —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:09:46Test/text de supraviețuire —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:42:51Prima pistă ciclabila din Chișinău așteaptă să fie folosită —» Curaj.TV | Media alternativă
07:45:03Condorii negri – Fără nume (cover acustic de Andrei Albu) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
13:30:48Care e opusul scrisului? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:15Limba bulgară ca la ea acasă —» BiblioCity
07:53:44Premieră: Nucata din Moldova ia aur în Londra —» Fine Wine
15:31:48Protest la MinJust, nu mai complicați redobîndirea cetățeniei! —» Curaj.TV | Media alternativă
14:14:19Salonului Internațional de Carte BOOKFEST la a XVII-a ediție —» BiblioCity
11:15:21Competiția viitorului: Vinarium —» Fine Wine
07:28:41Micile și marile bucurii ale lunii mai 2024 —» Sunt MAMĂ!
09:17:31Despre rezistența din România în 1977-1983, lansare de carte —» Curaj.TV | Media alternativă
08:30:37Supărat pe premier și pe mafia din Nord —» Curaj.TV | Media alternativă