16898 cazuri COVID-19 în Moldova
6501 – cazuri active
9846 – cazuri vindecate
551 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 2 iulie 2020 ora 17:33


Cum să interpretăm parabolele?

Ca și mine, e imposibil să nu fi auzit interpretări dintre cele mai interesante dar și ridicole făcute asupra pildelor Domnului Isus.

Studiez momentan pildele și în dorința de a le înțelege corect am notat diverse sugestii pe care le consider cruciale pentru o interpretare bună:

1. Adevărul central. Parabolele au un singur înțeles și adevăr principal. El poate fi aflat răspunzând la întrebări ca: Ce termeni se repetă în parabole? Cărui lucru îi este oferit cel mai mult spațiu? Care este contrastul de bază? Cu ce se sfârșește parabola?

2. Relația cu Împărăția. Majoritatea parabolelor au ca subiect împărăția cerurilor. Centralitatea acestui subiect este văzut în toată lucrarea lui Isus. Prin parabole Isus conferă detalii teologice care ajută la interpretarea doctrinei despre Împărăție și a relației lui Isus și Evangheliei cu ea.

3. Nevoia împlinită. Pentru înțelegerea corectă a parabolei trebuie să aflăm de ce Domnul Isus a spus acestă parabolă în contextul în care a spus-o, oamenilor către care a rostit-o. Nevoia poate fi explicată în introducere sau după ce parabola a fost spusă. E parabola un răspuns la o cerere, la o întrebare, la o plângere, la o controversă…etc?

4. Cadrul cultural. Parabolele sunt luate din analogii naturale sau din gândirea oamenilor. Este necesară o inspecție socială iar multe parabole conțin obiceiuri, caracteristici și idei specifice iudeilor din Palestina.

5. Cadrul istoric. Trebuie să înțelegem adevărul pe care l-a transmis parabola în vremea lui Isus și apoi să înțelegem adevărul pe care îl transmite astăzi. Parabola trebuie interpretată în cadrul din viața lui Isus și al lucrării Sale. Trebuie căutat înțelesul și aplicațiile lor pentru audiența din primul secol. Unele parabole sunt un răspuns pentru respingerea lui Isus  de către Farisei. Pe de altă parte parabolele sunt instrumente pentru încurajarea discipolilor de a fi credincioși.

6. Diferențe. Noi citim parabolele, nu le auzim – mai mult de atât, noi trăim într-o altă eră însă ele au fost inspirate de Duhul Sfânt ca să aibă și un adevăr de transmis pentru noi.

7. Detaliile. Detaliile susțin și oferă un backround adevărului principal al parabolei. Ele nu sunt înțelesul principal al parabolei.

8. Principiile. Trebuie insistat pe aflarea principiului nelimitat în timp care se găsește în parabole. Există principii morale, teologice, spirituale care pot fi descoperite acolo și care sunt valabile și astăzi.

9. Structura. Pentru înțelegerea parabolei trebuie înțeleasă structura ei: progresia biografică (viața oamenilor), progresia istorică (succesiunea evenimentelor cu indicatori ai timpului), progresie geografică (înregistrează schimbarea locațiilor), progresie ideologică (dezvoltare de idei).Sursa
2010-09-30 18:33:24Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:15:55Andrew Rayel – absolventul liceului nostru printre cei mai buni DJ din lume! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
09:06:14„Guvernul lui Dodon vrea să ofere sporuri salariale mai mari celor din Parlament, decât medicilor și învățătorilor”. Declarația deputaților PAS —» Elena Robu
08:57:06N-o fi cel mai bun, dar jumătate s-a dus! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
22:01:43Da 5 Bloods —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:16:08Organele înarmate s-au luat de-un turc şi un biciclist —» Curaj.TV | Media alternativă
21:10:35Au uitat mîncarea pe aragaz pînă au venit pompierii —» Curaj.TV | Media alternativă
19:48:22Gațcaniada Socialistului Rătăcit —» un alt blog
12:14:41CA O MASCĂ ANTIVIRUS – CAISUL ÎNFLORIT... —» Leo Butnaru
11:46:28ADIO, BIBLIOTECI, ADIO, BIBLIOTECARE! —» Leo Butnaru
10:42:42Disciplina spirituală —» Curbet Alexandru
08:56:58Porsche Cayenne 42d, chiptuning! Доверить или верить? —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
08:53:03Agresați verbal și fizic pentru activități online —» Curaj.TV | Media alternativă
04:42:56(VIDEO) Între adevăr și minciună: Teorii ale conspirației privind coronavirusul în R. Moldova —» Elena Robu
04:21:21Micile bucurii ale lunii iunie —» Sunt MAMĂ!
02:13:30Turul divorțatei prin naivitate —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
02:11:01Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling —» A little web world
20:03:57Ce le spunem copiilor și adolescenților despre sex de Meg Hickling —» A little web world
17:12:32De ce mi-am dat demisia de la Acces Direct —» Curaj.TV | Media alternativă
16:22:21Acum un sfert de veac veneam prima dată la Bucureşti —» Curaj.TV | Media alternativă
10:55:41Обсуждения опыта онлайн-работы российских библиотек в ZOOM —» BiblioCity
09:33:54Cum arată un antrenament de pregătire pentru un concurs de tenis? —» Cojocari Vitalie
09:00:36Banii mari și puterea politică —» blog cultural
08:31:35CA O MASCĂ ANTIVIRUS – CAISUL ÎNFLORIT... —» Leo Butnaru
08:24:11Interviu cu Elena Melnic, 4angelsmommy: „Eu și soțul am găsit mijocul de aur în educarea și creșterea copiilor, cu care suntem în armonie ambii” —» Sunt MAMĂ!
07:49:04Dimineți alpine* —» Andrei LANGA. Blogul personal