(AUDIO/VIDEO) Un nou POD între cele două maluri de Prut

In acordurile celor doua imnuri, al Romaniei si al RM, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” si-a deschis usile la Chişinău. Este primul institut cultural al unei tari europene deschis in capitala RM. Noua institutie este a 17-a la număr din cadrul reţelei de Institute Culturale Române deschise în străinătate. La ceremonia de deschidere au participat oficiali din Republica Moldova şi din România. Printre acestia : ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, directorul ICR „Mihai Eminescu“ Chişinău, Petre Guran, ministrul culturii din R. Moldova, Boris Focșa.

 Din capul locului, noul director a precizat ca Institutul Cultural Român de la Chişinău are o misiune culturala speciala intre cele doua state inrudite prin limba si istorie.

Despre ”ambitia” de a deschide o filiala ICR la Chisinau, ministrul de externe Teodor Baconschi marturiseste ca se afla de mai mult timp pe agenda. Astfel, odata cu aceasta reusita, domnia sa considera ca toate cliseele antiromanesti vor disparea, iar admiratorii culturii vor vedea, prin intermediul ICR, Romania intr-o lumina pozitiva si mai atragatoare, inclusiv ca sustinator in parcursul european pe care Chisinaul si l-a trasat ca obiectiv de baza.

Ministrul Teodor Baconschi a avut si cateva urari pentru viitoarea echipa a ICR „Mihai Eminescu”. Totodata, domnia sa a dat toate asigurarile ca atat autoritatile de la Bucuresti, cat si cele de la Chisinau, vor sprijini incontestabil noul proiect. In incheiere, ministrul roman a precizat ca anume prezenta culturala romaneasca la Chisinau este liantul dintre cele doua maluri ale Prutului.

Ca ICR „Mihai Eminescu” va avea un rol aparte in relatiile dintre Romania si RM – s-a aratat convins si ministrul afacerilor externe si integrarii europene a RM, Iurie Leanca, prezent si el la inaugurare. Domnia sa este de parere ca regasirea adevarului istoric are loc anume prin asemenea actiuni si nu mai poate fi camuflat intr-o societate democrata precum cea de peste Prut. Ministrul moldovean de externe nu a trecut cu vederea nici simbolistica numelui dat noii institutii.

 De la presedintele ICR Horia-Roman Patapievici aflam ca ICR „Mihai Eminescu” de la Chisinau isi propune alte obiective decat in celelalte filiale pe care le are. Cum se poate face unirea prin cultura, dar si aducerea Europei la Chisinau, aflam tot de la domnia sa. Presedintele ICR crede ca RM nu poate sa mearga mai departe cu jumatati de masura. Iata de ce, Horia-Roman Patapievici vede prin intermediull ICR „Mihai Eminescu” de la Chisinau un asa-zis pod al RM catre Europa.

 Ministrul Culturii din R. Moldova, Boris Focșa, vede și el ICR Mihai Eminescu ca o punte culturală spre Europa prin proiectele pe care acesta le va iniția. 

Deschiderea ICR „Mihai Eminescu” de la Chisinau a fost si subiectul discutiilor dintre ministrul roman Teodor Baconschi cu preşedintele Mihai Ghimpu si premierul Vlad Filat in cadrul intalnirilor pe care le-au avut. Totodata, oficialii au mai discutat si despre reuniunea Grupului Acţiunea Europeană care are loc astazi la Chisinau. La eveniment au fost invitati sa participe reprezentanti din 24 de tari membre ale Uniunii Europene.

Un reportaj realizat pentru Radio România Internațional

Iată și video de la Jurnal TV 


Sursa
2010-09-30 12:16:51Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:45:36Vrea să candideze independent la ambele funcții elective din sat —» Curaj.TV | Media alternativă
12:01:50Impresii de la Clubul de lectură „Tainele cărții” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
04:58:47Poezia cu rădăcinile în inima cititorului! —» BiblioCity
20:44:32#MasaCritica #București, septembrie 2023 —» Curaj.TV | Media alternativă
20:41:30Junglă de ambrozie pe malul lacului Cernica —» Curaj.TV | Media alternativă
20:38:29Jandarmii încercau să ne împingă de pe alee —» Curaj.TV | Media alternativă
20:34:57Poluare cu nisip pe trotuar la Pallady —» Curaj.TV | Media alternativă
22:54:55Queer Québec and Feminist Studies —» turn up the silence
20:46:07Oleg Brega la Jurnalul unei emigrante —» Curaj.TV | Media alternativă
15:48:51Niște inși agresivi au chemat poliția pentru că mîncam în parc —» Curaj.TV | Media alternativă
15:40:46Poliția locală a oprit drujbele de Călărași care tăiau în IOR —» Curaj.TV | Media alternativă
18:48:33Even More New WordPress.com Themes for September 2023 —» Ileana Pîrgaru
14:50:04Aroganța polițienească e contagioasă —» Curaj.TV | Media alternativă
11:40:07Adio, Ion Druță! —» Argentina Gribincea's Blog
09:13:57O VIZITĂ LA ION DRUȚĂ. MOSCOVA —» Leo Butnaru
17:43:25Protest feminist la Ministerul Sănătății – Avortul e un drept! —» Curaj.TV | Media alternativă
13:40:36LOCUL DE VECI AL LUI ION DRUȚĂ —» Leo Butnaru
13:21:26Simpozionul National de Studii Culturale, ediția a V-a —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:41:42ION DRUȚĂ: 3.IX.1928 - 28.IX.2023 —» Leo Butnaru
18:13:08Influence the Future of WordPress by Taking the 2023 Annual Survey Today —» Misterioz
15:58:32Cică primarul neagă că hrănește muncitorii la grădiniță —» Curaj.TV | Media alternativă
07:00:49Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi și împovăraţi, și Eu vă voi da odihnă —» Moldova Creștină
04:52:46Despre ultima ședință a consiliului local Burlacu —» Curaj.TV | Media alternativă
18:17:07Seminar raional cu profesorii de educație pentru societate —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
13:50:47Supărat că poliția de la Edineț nu-și face datoria —» Curaj.TV | Media alternativă