(AUDIO/VIDEO) Un nou POD între cele două maluri de Prut

In acordurile celor doua imnuri, al Romaniei si al RM, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” si-a deschis usile la Chişinău. Este primul institut cultural al unei tari europene deschis in capitala RM. Noua institutie este a 17-a la număr din cadrul reţelei de Institute Culturale Române deschise în străinătate. La ceremonia de deschidere au participat oficiali din Republica Moldova şi din România. Printre acestia : ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, directorul ICR „Mihai Eminescu“ Chişinău, Petre Guran, ministrul culturii din R. Moldova, Boris Focșa.

 Din capul locului, noul director a precizat ca Institutul Cultural Român de la Chişinău are o misiune culturala speciala intre cele doua state inrudite prin limba si istorie.

Despre ”ambitia” de a deschide o filiala ICR la Chisinau, ministrul de externe Teodor Baconschi marturiseste ca se afla de mai mult timp pe agenda. Astfel, odata cu aceasta reusita, domnia sa considera ca toate cliseele antiromanesti vor disparea, iar admiratorii culturii vor vedea, prin intermediul ICR, Romania intr-o lumina pozitiva si mai atragatoare, inclusiv ca sustinator in parcursul european pe care Chisinaul si l-a trasat ca obiectiv de baza.

Ministrul Teodor Baconschi a avut si cateva urari pentru viitoarea echipa a ICR „Mihai Eminescu”. Totodata, domnia sa a dat toate asigurarile ca atat autoritatile de la Bucuresti, cat si cele de la Chisinau, vor sprijini incontestabil noul proiect. In incheiere, ministrul roman a precizat ca anume prezenta culturala romaneasca la Chisinau este liantul dintre cele doua maluri ale Prutului.

Ca ICR „Mihai Eminescu” va avea un rol aparte in relatiile dintre Romania si RM – s-a aratat convins si ministrul afacerilor externe si integrarii europene a RM, Iurie Leanca, prezent si el la inaugurare. Domnia sa este de parere ca regasirea adevarului istoric are loc anume prin asemenea actiuni si nu mai poate fi camuflat intr-o societate democrata precum cea de peste Prut. Ministrul moldovean de externe nu a trecut cu vederea nici simbolistica numelui dat noii institutii.

 De la presedintele ICR Horia-Roman Patapievici aflam ca ICR „Mihai Eminescu” de la Chisinau isi propune alte obiective decat in celelalte filiale pe care le are. Cum se poate face unirea prin cultura, dar si aducerea Europei la Chisinau, aflam tot de la domnia sa. Presedintele ICR crede ca RM nu poate sa mearga mai departe cu jumatati de masura. Iata de ce, Horia-Roman Patapievici vede prin intermediull ICR „Mihai Eminescu” de la Chisinau un asa-zis pod al RM catre Europa.

 Ministrul Culturii din R. Moldova, Boris Focșa, vede și el ICR Mihai Eminescu ca o punte culturală spre Europa prin proiectele pe care acesta le va iniția. 

Deschiderea ICR „Mihai Eminescu” de la Chisinau a fost si subiectul discutiilor dintre ministrul roman Teodor Baconschi cu preşedintele Mihai Ghimpu si premierul Vlad Filat in cadrul intalnirilor pe care le-au avut. Totodata, oficialii au mai discutat si despre reuniunea Grupului Acţiunea Europeană care are loc astazi la Chisinau. La eveniment au fost invitati sa participe reprezentanti din 24 de tari membre ale Uniunii Europene.

Un reportaj realizat pentru Radio România Internațional

Iată și video de la Jurnal TV 


Sursa
2010-09-30 12:16:51Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

06:38:19E mult sau puțin o casă nouă de peste 600 de mii de Euro pentru ministrul economiei? —» un alt blog
09:05:38DIN MAREA POEZIE A LUMII —» Leo Butnaru
08:46:34DESPRE ÎNCEPUTURILE SCRIITORICEȘTI —» Leo Butnaru
05:51:27Horizon Capital (Purcari) și prietenii lor lituanieni vor să vândă MAIB. Îi ajută Gavriliță și #năPASta —» un alt blog
04:59:26În loc de teren de sport multifuncțional – Parcare pentru Medpark! Îi e în cot guvernului de sănătatea fizică… —» un alt blog
20:08:21Alegerile din Italia, explicate —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
19:31:54CFR la 150 de ani se laudă cu vechituri —» Curaj.TV | Media alternativă
12:17:43Ce face ”specialistul” pe delapidări Vitalie Perciun printre consultanții Agenției Proprietății Publice? —» un alt blog
12:10:34Câți bani din conturile lui Spînu sunt, de fapt, ai lui Vlad Filat…? —» un alt blog
10:27:43Proiectul Instituţional ,,Memori@ Locală” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
18:42:38Protest la București pentru drepturile animalelor #exclusiv —» Curaj.TV | Media alternativă
11:43:22Bullet Train. Sună mai bine ca Trenul Asasinilor. —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:31:03casatoria fictivă ca strategie de supraviețuire —» blog cultural
08:27:16despre poliția moldovenească doar de rău —» blog cultural
08:25:53Andrei și Ilinca – Plouă (cover Holy Molly x Tata Vlad) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
07:34:15despre vot în bătaia puștii —» blog cultural
02:58:49geometrie hipnotică —» penULTIMUL DAC
23:18:39Top Gun: Maverick —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:38:28Bio verzii —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
13:04:11„Copiii de pe Volga” de Guzel Iahina —» Sunt MAMĂ!
11:49:57Primarul Ciucu a venit la protestul din Prelungirea Ghencea —» Curaj.TV | Media alternativă
10:42:32Am pledat împotriva intimidării aleșilor locali —» Curaj.TV | Media alternativă
10:28:09Vrem lărgirea și civilizarea prelungirii —» Curaj.TV | Media alternativă
19:24:05Cică a vorbit cu mai mulți membri de Guvern la Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
18:40:52Poveste origami de la o copilă refugiată (ru) —» Curaj.TV | Media alternativă