20040 cazuri COVID-19 în Moldova
6083 – cazuri active
13298 – cazuri vindecate
659 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 15 iulie 2020 ora 19:35


(AUDIO/VIDEO) Un nou POD între cele două maluri de Prut

In acordurile celor doua imnuri, al Romaniei si al RM, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” si-a deschis usile la Chişinău. Este primul institut cultural al unei tari europene deschis in capitala RM. Noua institutie este a 17-a la număr din cadrul reţelei de Institute Culturale Române deschise în străinătate. La ceremonia de deschidere au participat oficiali din Republica Moldova şi din România. Printre acestia : ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, directorul ICR „Mihai Eminescu“ Chişinău, Petre Guran, ministrul culturii din R. Moldova, Boris Focșa.

 Din capul locului, noul director a precizat ca Institutul Cultural Român de la Chişinău are o misiune culturala speciala intre cele doua state inrudite prin limba si istorie.

Despre ”ambitia” de a deschide o filiala ICR la Chisinau, ministrul de externe Teodor Baconschi marturiseste ca se afla de mai mult timp pe agenda. Astfel, odata cu aceasta reusita, domnia sa considera ca toate cliseele antiromanesti vor disparea, iar admiratorii culturii vor vedea, prin intermediul ICR, Romania intr-o lumina pozitiva si mai atragatoare, inclusiv ca sustinator in parcursul european pe care Chisinaul si l-a trasat ca obiectiv de baza.

Ministrul Teodor Baconschi a avut si cateva urari pentru viitoarea echipa a ICR „Mihai Eminescu”. Totodata, domnia sa a dat toate asigurarile ca atat autoritatile de la Bucuresti, cat si cele de la Chisinau, vor sprijini incontestabil noul proiect. In incheiere, ministrul roman a precizat ca anume prezenta culturala romaneasca la Chisinau este liantul dintre cele doua maluri ale Prutului.

Ca ICR „Mihai Eminescu” va avea un rol aparte in relatiile dintre Romania si RM – s-a aratat convins si ministrul afacerilor externe si integrarii europene a RM, Iurie Leanca, prezent si el la inaugurare. Domnia sa este de parere ca regasirea adevarului istoric are loc anume prin asemenea actiuni si nu mai poate fi camuflat intr-o societate democrata precum cea de peste Prut. Ministrul moldovean de externe nu a trecut cu vederea nici simbolistica numelui dat noii institutii.

 De la presedintele ICR Horia-Roman Patapievici aflam ca ICR „Mihai Eminescu” de la Chisinau isi propune alte obiective decat in celelalte filiale pe care le are. Cum se poate face unirea prin cultura, dar si aducerea Europei la Chisinau, aflam tot de la domnia sa. Presedintele ICR crede ca RM nu poate sa mearga mai departe cu jumatati de masura. Iata de ce, Horia-Roman Patapievici vede prin intermediull ICR „Mihai Eminescu” de la Chisinau un asa-zis pod al RM catre Europa.

 Ministrul Culturii din R. Moldova, Boris Focșa, vede și el ICR Mihai Eminescu ca o punte culturală spre Europa prin proiectele pe care acesta le va iniția. 

Deschiderea ICR „Mihai Eminescu” de la Chisinau a fost si subiectul discutiilor dintre ministrul roman Teodor Baconschi cu preşedintele Mihai Ghimpu si premierul Vlad Filat in cadrul intalnirilor pe care le-au avut. Totodata, oficialii au mai discutat si despre reuniunea Grupului Acţiunea Europeană care are loc astazi la Chisinau. La eveniment au fost invitati sa participe reprezentanti din 24 de tari membre ale Uniunii Europene.

Un reportaj realizat pentru Radio România Internațional

Iată și video de la Jurnal TV 


Sursa
2010-09-30 12:16:51Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:07:45COVID-19: Condiții de călătorie în Ungaria. Informații complete —» Elena Robu
09:30:54Am obosit să lupt pentru dreptate —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:20:50Range Rover 4.4D. чиптюнинг 334 ЛС > 382 ЛС —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
22:02:03Aventurile lui Geană cu coșciugari de la Brașov —» Curaj.TV | Media alternativă
21:22:14Мой (не)игрушечный город... —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
18:26:35Potopul vesel —» Sergiu Mocanu
18:13:55MAIA SAU ANDREI, CARE PE CARE? Când doi se bat, câștigă Dodon —» Nicolae Federiuc
17:02:34Poliția mă legitimează abuziv, ca intimidare —» Curaj.TV | Media alternativă
15:20:48Metamorfoze şi inovaţii în cult (studiu PDF) —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
10:58:09Vegan Banana Bread în varianta vegetală și fără zahăr —» Planeta Mami
10:12:43Care este Rata Procentuală Anuală, si ce inseamna asta? —» Blog - Monily.md
09:57:50Poliția caută infractori în transportul public —» Curaj.TV | Media alternativă
05:51:56La Ocnița polițiștii ascultă de „Vasili Stepanîci” și nu de ministru și reguli! —» un alt blog
05:29:24SCRIITORII ȘI CORONA... —» Leo Butnaru
05:05:57Poeme de Velimir HLEBNIKOV. Traducere și lectură de Leo BUTNARU —» Leo Butnaru
05:02:08Sete* —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:40:13A câștigat Duda —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:18:50Sing Street —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:55:33Agresat la Mărăcineni, lîngă primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:44:33Agresat la Mărăcineni, lîngă primărie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:18:18La capătul puterilor. Reportaj dintr-un spital COVID 19 —» Curaj.TV | Media alternativă
16:19:51Acum poți deschide un depozit bancar prin aplicație mobilă —» edufin.md
15:12:47Înscrieri la noua ediție a Trainingului Maraton online „Calea ta spre o relație armonioasă cu partenerul” —» Sanda Diviricean – "Fii-Nu încerca să devii." – Osho
13:42:46Încă o țară interzice moldovenilor intrarea pe teritoriul său. Excepție fac cei care sunt în tranzit —» Elena Robu
10:33:08Cum vom începe noul an de studii-2020 -2021 —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi