Detalii tehnice despre acest blog
Detalii tehnice despre acest blogjoi, 30 septembrie 2010
M-am cam plictisit să scriu fiecare articol din blog manual. Desigur a fost amuzant la început, dar, uneori parcă aşi vrea să fie mai simplu. Acum creez manual un fişier HTML, pun link-urile pe pagina de index şi în RSS.
Ce ar fi să mai inventez încă odată roata şi să-mi scriu mecanismul propriu de blog? Pare pierdere de timp, dar vreau să fac ceva special: să scriu totul cu TDD. Ca un exerciţiu pentru mine, şi ca un exemplu pentru vizitatori.
“The simplest thing that could possibly work”—acesta e pricipiul meu preferat din Agile, şi o să încerc să-l aplic cît mai mult.
Zilele astea mi-am amintit de prima carte de informatică care am citit-o vreodată: avea în titlu ceva cu “bazele informaticii” şi pe coperta groasă era desenat ceva cosmic parcă, o navă, satelit, sau ceva de acest gen. Şi era undeva la inceputul cărţii un desen care ilustra un nene scufundînduse între-o mare de hîrtii, după care apare un calculator şi problema dispare. :) Mai spre sfîrşitul cărţii mai e un desen, acelaşi nene scufundînduse într-o mare de calculatoare. Nu mai ţin minte care era mesajul exact acolo, dar cred ca asta se întîmplă acum… :)
Bun, deoarece în TDD totul se începe de la teste, hai să încep: vreau un mecanism care să-mi permită să introduc titlul şi textul unui articol, iar după aceea să-l publice undeva. Pentru început e suficient. E clar, simplu. Dar pentru a scrie un test, am nevoie de un pic de infrastructură: cel mai simplu lucru care-mi vine în cap la acest capitol e QUnit. Desigur aşi putea scrie manual testele în JavaScript, dar asta o să-mi ia mai mault timp, şi acum, ideea de alta: facem TDD.
Scot jQuery, qunit.js şi qunit.css, fac copy/paste la exemplul din pagina cu intrucţiuni şi pun totul în directorul test.
Atît pe azi, revin foarte curînd (sper eu) cu continuarea.
Sursa
2010-09-30 07:34:00