O lume fara cauza-efect

Sa presupunem o lume in care cauza si efectul sunt dezordonate. Uneori, cea dintii o precede pe cea de a doua, alteori cea de-a doua pe cea dintii. Ori poate cauza se afla mereu in trecut, pe cind efectul in viitor?

Piata Marii Adunarii Nationale descopera o priveliste placuta si calduroasa. Un barbat sta linga catedrala chiar acum, isi goleste abatut buzunarele si plinge. Fara motiv, prietenii l-au parasit. Nimeni nu-l mai cauta, nimeni nu se mai intilneste cu el sa ia masa ori pentru o bere la bar, nimeni nu il mai invita in casa lui. 20 de ani fusese prietenul ideal al prietenilor sai, generos, atent, afectuos, cu vorbe linistitoare. Ce s-a putut intimpla ? La o saptamina de la acest moment petrecut in centrul orasului, acelasi barbat incepe sa-i insulte pe ceilalti, sa poarte haine urit mirositoare, devine zgircit, nu mai las ape nimeni sa vina in apartamentul sau. Care a fost cauza si care efectul, care viitorul si care trecutul ?

La Zurich, Consiliul a aprobat recent legi stricte.Nu se mai pot vinde pistoale cetatenilor. Bancile si firmele comerciale trebuie controlate. Toti vizitatorii, fie ca ajung in oras cu masina, fie cu trenul, fie cu avionul, trebuie controlati pentru a nu face contrabanda. Serviciul militar a fost dublat. La o luna dupa aceste masuri severe, Zurichul este sfishiat de cele mai cumplite delicvente din istoria sa. In plina zi, oamenii sunt ucisi, din muzee sunt furate picturi, se bea lichior in biserici. Nu cumva toate aceste acte sunt gresit plasate in timp? Sau poate noile legi reprezentau mai degraba actiunea decit reactiunea?

O femeie tinara sta in parc. Vine aici in fiecare duminica pentru a mirosi florile si pentru a se plimba, Deodata, inima ei zvycneste, se bucura, paseste nerabdatoare, e fericita fara motiv. Citeva zile mai tirziu, intilneste un tinar si se indragosteste. Nu sunt oare legate cele 2 evenimente ? Dar prin ce legatura stranie, prin ce intorsatura in timp, prin ce logica inversata?

In aceasta lume acauzala, oamenii de stiinta sunt neputinciosi. Incep a mormai, ca jucatorii ce nu se pot abtine sa nu mai parieze. Oamenii de stiinta sunt bufoni, nu pentru ca ei sunt rationali, iar totul este irational. Sau pentru ca totul este irational, ei sunt rationali ?
In aceasta lume, artistii sunt veseli. Viata picturilor, muzicii, romanelor lor este imprevizibila. Ei se delecteaza in evenimente neanticipate, in intimplari fara explicatie.

Cei mai multi au invatat cum sa traiasca in clipa. Argumentul ar fi ca, daca trecutul are un efect incert asupra prezentului, atunci nu mai este nevoie sa ne bazam pe trecut. Iar daca prezentul are un efect neinsemnat asupra viitorului, actiunile prezente nu trebuie cintarite in functie de consecinta lor.

Familiile ingrijesc un unchi muribund nu din cauza unei mosteniri probabile, ci pentru ca acesta este iubit in acel moment.

Unii oameni sunt angajati nu din cauza recomandarilor prezentate, ci din cauza bunului simt aratat in discutii.

Functionarii calcati in picioare de sefi reactioneaza la fiecare insulta, fara teama de viitor.

E o lume a impulsului. E o lume a sinceritatii. E o lume in care fiecare vorba vorbeste chiar acelui moment, fiecare privire are un singur inteles, fiecare atingere nu are nici trecut, nici viitor, fiecare sarut e un sarut imediat.


Sursa
2010-09-29 21:50:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

18:18:10DIALOG DESPRE AVANGARDĂ —» Leo Butnaru
10:39:06The Red Can Diet Culture Popular in Korea —» Curat Murdar, Coane Fanica
10:53:32Luni, W17 – Coolplay —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:34:25Nu o sugestie, doar o mirare —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
16:55:00AI powered human greed (2) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:08:02Întâlnirea cititorilor cu scriitorul Grigore Chiper —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:49:56Întâlnire cu scriitoarea Maria Pilchin —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:36:59STELE DE MARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:23:25Este sau nu Dodon trădător de țară? Asta și alte câteva întrebări de precizare. Retorice, desigur —» Nicolae Federiuc
05:44:47SCRISORI DE MAI - ECOURI BISTRIȚENE —» Leo Butnaru
19:38:32fetele —» turn up the silence
08:42:42,,Comunitatea mea în obiectiv european” - Totalurile concurs de postere —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
17:14:02Vine schimbarea. Din lac în puţ. —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:30Românii din Republica Moldova nu sunt „diasporă”, ci parte aproape integrantă a României. Votul de ieri a arătat asta —» Nicolae Federiuc
14:09:32Opera este cununa tuturor muzelor… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
10:43:53Zilele Arghezi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
02:38:55".....she'll be on drugs, I'll be drunk, it'll be just like old times..." —» turn up the silence
18:03:00Află singur gradul de evoluție spirituală cu care te-ai încarnat —» codul omega
17:31:53AI powered human greed (1) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:43:002026 – război civil, revoluție sau război mondial? —» codul omega
16:30:17UN ALTFEL DE RĂZBOI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:39:58POEMUL APUSULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:38:31El Dorado —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:09:46Test/text de supraviețuire —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:42:51Prima pistă ciclabila din Chișinău așteaptă să fie folosită —» Curaj.TV | Media alternativă