O lume fara cauza-efect

Sa presupunem o lume in care cauza si efectul sunt dezordonate. Uneori, cea dintii o precede pe cea de a doua, alteori cea de-a doua pe cea dintii. Ori poate cauza se afla mereu in trecut, pe cind efectul in viitor?

Piata Marii Adunarii Nationale descopera o priveliste placuta si calduroasa. Un barbat sta linga catedrala chiar acum, isi goleste abatut buzunarele si plinge. Fara motiv, prietenii l-au parasit. Nimeni nu-l mai cauta, nimeni nu se mai intilneste cu el sa ia masa ori pentru o bere la bar, nimeni nu il mai invita in casa lui. 20 de ani fusese prietenul ideal al prietenilor sai, generos, atent, afectuos, cu vorbe linistitoare. Ce s-a putut intimpla ? La o saptamina de la acest moment petrecut in centrul orasului, acelasi barbat incepe sa-i insulte pe ceilalti, sa poarte haine urit mirositoare, devine zgircit, nu mai las ape nimeni sa vina in apartamentul sau. Care a fost cauza si care efectul, care viitorul si care trecutul ?

La Zurich, Consiliul a aprobat recent legi stricte.Nu se mai pot vinde pistoale cetatenilor. Bancile si firmele comerciale trebuie controlate. Toti vizitatorii, fie ca ajung in oras cu masina, fie cu trenul, fie cu avionul, trebuie controlati pentru a nu face contrabanda. Serviciul militar a fost dublat. La o luna dupa aceste masuri severe, Zurichul este sfishiat de cele mai cumplite delicvente din istoria sa. In plina zi, oamenii sunt ucisi, din muzee sunt furate picturi, se bea lichior in biserici. Nu cumva toate aceste acte sunt gresit plasate in timp? Sau poate noile legi reprezentau mai degraba actiunea decit reactiunea?

O femeie tinara sta in parc. Vine aici in fiecare duminica pentru a mirosi florile si pentru a se plimba, Deodata, inima ei zvycneste, se bucura, paseste nerabdatoare, e fericita fara motiv. Citeva zile mai tirziu, intilneste un tinar si se indragosteste. Nu sunt oare legate cele 2 evenimente ? Dar prin ce legatura stranie, prin ce intorsatura in timp, prin ce logica inversata?

In aceasta lume acauzala, oamenii de stiinta sunt neputinciosi. Incep a mormai, ca jucatorii ce nu se pot abtine sa nu mai parieze. Oamenii de stiinta sunt bufoni, nu pentru ca ei sunt rationali, iar totul este irational. Sau pentru ca totul este irational, ei sunt rationali ?
In aceasta lume, artistii sunt veseli. Viata picturilor, muzicii, romanelor lor este imprevizibila. Ei se delecteaza in evenimente neanticipate, in intimplari fara explicatie.

Cei mai multi au invatat cum sa traiasca in clipa. Argumentul ar fi ca, daca trecutul are un efect incert asupra prezentului, atunci nu mai este nevoie sa ne bazam pe trecut. Iar daca prezentul are un efect neinsemnat asupra viitorului, actiunile prezente nu trebuie cintarite in functie de consecinta lor.

Familiile ingrijesc un unchi muribund nu din cauza unei mosteniri probabile, ci pentru ca acesta este iubit in acel moment.

Unii oameni sunt angajati nu din cauza recomandarilor prezentate, ci din cauza bunului simt aratat in discutii.

Functionarii calcati in picioare de sefi reactioneaza la fiecare insulta, fara teama de viitor.

E o lume a impulsului. E o lume a sinceritatii. E o lume in care fiecare vorba vorbeste chiar acelui moment, fiecare privire are un singur inteles, fiecare atingere nu are nici trecut, nici viitor, fiecare sarut e un sarut imediat.


Sursa
2010-09-29 21:50:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:15:31Despre pogromul de la București, dezbatere la JCC —» Curaj.TV | Media alternativă
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină