O lume fara cauza-efect

Sa presupunem o lume in care cauza si efectul sunt dezordonate. Uneori, cea dintii o precede pe cea de a doua, alteori cea de-a doua pe cea dintii. Ori poate cauza se afla mereu in trecut, pe cind efectul in viitor?

Piata Marii Adunarii Nationale descopera o priveliste placuta si calduroasa. Un barbat sta linga catedrala chiar acum, isi goleste abatut buzunarele si plinge. Fara motiv, prietenii l-au parasit. Nimeni nu-l mai cauta, nimeni nu se mai intilneste cu el sa ia masa ori pentru o bere la bar, nimeni nu il mai invita in casa lui. 20 de ani fusese prietenul ideal al prietenilor sai, generos, atent, afectuos, cu vorbe linistitoare. Ce s-a putut intimpla ? La o saptamina de la acest moment petrecut in centrul orasului, acelasi barbat incepe sa-i insulte pe ceilalti, sa poarte haine urit mirositoare, devine zgircit, nu mai las ape nimeni sa vina in apartamentul sau. Care a fost cauza si care efectul, care viitorul si care trecutul ?

La Zurich, Consiliul a aprobat recent legi stricte.Nu se mai pot vinde pistoale cetatenilor. Bancile si firmele comerciale trebuie controlate. Toti vizitatorii, fie ca ajung in oras cu masina, fie cu trenul, fie cu avionul, trebuie controlati pentru a nu face contrabanda. Serviciul militar a fost dublat. La o luna dupa aceste masuri severe, Zurichul este sfishiat de cele mai cumplite delicvente din istoria sa. In plina zi, oamenii sunt ucisi, din muzee sunt furate picturi, se bea lichior in biserici. Nu cumva toate aceste acte sunt gresit plasate in timp? Sau poate noile legi reprezentau mai degraba actiunea decit reactiunea?

O femeie tinara sta in parc. Vine aici in fiecare duminica pentru a mirosi florile si pentru a se plimba, Deodata, inima ei zvycneste, se bucura, paseste nerabdatoare, e fericita fara motiv. Citeva zile mai tirziu, intilneste un tinar si se indragosteste. Nu sunt oare legate cele 2 evenimente ? Dar prin ce legatura stranie, prin ce intorsatura in timp, prin ce logica inversata?

In aceasta lume acauzala, oamenii de stiinta sunt neputinciosi. Incep a mormai, ca jucatorii ce nu se pot abtine sa nu mai parieze. Oamenii de stiinta sunt bufoni, nu pentru ca ei sunt rationali, iar totul este irational. Sau pentru ca totul este irational, ei sunt rationali ?
In aceasta lume, artistii sunt veseli. Viata picturilor, muzicii, romanelor lor este imprevizibila. Ei se delecteaza in evenimente neanticipate, in intimplari fara explicatie.

Cei mai multi au invatat cum sa traiasca in clipa. Argumentul ar fi ca, daca trecutul are un efect incert asupra prezentului, atunci nu mai este nevoie sa ne bazam pe trecut. Iar daca prezentul are un efect neinsemnat asupra viitorului, actiunile prezente nu trebuie cintarite in functie de consecinta lor.

Familiile ingrijesc un unchi muribund nu din cauza unei mosteniri probabile, ci pentru ca acesta este iubit in acel moment.

Unii oameni sunt angajati nu din cauza recomandarilor prezentate, ci din cauza bunului simt aratat in discutii.

Functionarii calcati in picioare de sefi reactioneaza la fiecare insulta, fara teama de viitor.

E o lume a impulsului. E o lume a sinceritatii. E o lume in care fiecare vorba vorbeste chiar acelui moment, fiecare privire are un singur inteles, fiecare atingere nu are nici trecut, nici viitor, fiecare sarut e un sarut imediat.


Sursa
2010-09-29 21:50:54



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:54:38Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
14:54:13La Tabără, la Bibliotecă vin copii talentați —» BiblioCity
14:53:49În vacanța mare? De unul singur? Oare cum ar fi? —» BiblioCity
14:53:27Orice întâlnire a copiilor cu scriitorii devine un eveniment memorabil —» BiblioCity
14:52:43Cartea cea de toate zilele. Adevărată lecție de educație patriotică și spirituală —» BiblioCity
14:52:19Copii și Cuvinte. O Vacanță Mare cu o Scriitoare Mare este o Poezie scrisă împreună —» BiblioCity
14:51:57CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
14:49:23GHICITORI PE PORTATIV. Scriitoarea Marcela Mardare și-a amintit de elevii săi de cândva —» BiblioCity
17:35:45IHTIANDRU —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:16:32105 ani de la nașterea artistului plastic Gleb Sainciuc —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:45:27EDITORIAL | Cazul „expertului” pedofil și noua mare provocare a lumii „moderne” —» Nicolae Federiuc
11:04:24DACĂ CITIȚI ÎN BULGARĂ, UN INTERVIU DIN REVISTA „FLACĂRA”, EDITATĂ DE UNIUNEA SCRIITORILOR DIN BULGARIA Leo Butnaru - Ognian Stamboliev —» Leo Butnaru
03:42:46PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:02:18EXTRAS DIN INTERVIU —» Leo Butnaru
03:01:20JURNALUL CA MEMORIE, 1992 —» Leo Butnaru
10:18:42Primul concediu în patru cu Ilinca și Matei (probabil ultimul în Creta) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:32:16Marea strategie scurtcircuitată —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:32:49CARTEA cu ochi de copii – cartea cu poezii. Drago Mir – DRAG LUMII NOASTRE, LUMII COPILAȘILOR —» BiblioCity
04:10:45PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI / POEME —» Leo Butnaru
19:04:43PLOAIE —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:11:39Mărturii din GULAG filmate la Burlacu, Cahul —» Curaj.TV | Media alternativă
06:46:22Cercetașii ingenioși vara la Bibliotecă —» BiblioCity
06:25:46Amintiri despre foame și canibalism —» Curaj.TV | Media alternativă
03:30:24JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
15:07:39Trei reguli de știut când servim spumant! —» Fine Wine