Guvernul: un rău necesar?

Am început să citesc astăzi “A necessary evil: a history of american distrust of government” (Garry Wills).

Primele 5 pagini mi-au fost de-ajuns să înţeleg toată filozofia de stat în Occident, dar şi pe cea a societăţii. La noi, o să-ţi dai seama, e contrariul.

O să traduc fraza care m-a atins la inimă şi la creier:

“Suntem într-o joacă în care câştigăm nimic, atunci când o finisăm. Orice putere alocată guvernanţilor scade gradul de libertate al guvernaţilor.  Această formulă e mereu “de serviciu”.

Dacă Guvernul are puterea de a confisca armele, atunci toate libertăţile noastre sunt ca şi moarte. Dacă regiunile, ca părţi reprezentante ale guvernării, ar ceda puterea puterii centrale, atunci ar apărea tirania.

Puterea de a controla business-ul este puterea de a le distruge.

Mărirea aparatajului guvernului duce la scăderea gradului de libertate”.

Astfel spus, hai să punem IQ-ul la gândit…

Omul, ca fiinţă, este un animal sălbatic, dar care cedează foarte uşor la momeală şi poate fi întemniţat în 2 timpi şi 1 mişcare.

Organizarea politică a evoluat din ginţi, triburi la imperii şi republici democratice sau federaliste. Dar toate ele au avut la bază un comitet organizatoric ce se ocupa, mai întâi de toate, de stabilirea capacităţilor celor pe care îi reprezintă. Or, dacă nu sunt supuşi unor presiuni psihologice, dar şi economice, omul începe să o ia razna şi începe anarhia.

Totodată, chiar dacă acesta ( Guvernul/Parlamentul/Regele/etc) încearcă să-l “ţină în braţe” pe om ca societate, acesta din urmă îşi exprima tot timpul insatisfacţia acţiunilor pe care le înfăptuieşte primul.

Tot mai des Autorităţile încearcă să convingă lumea de necesitatea da se integra în procesul de guvernare. De ce? Ca să le poată manipula tuturor procesul de gândire mai eficient, adică atunci când acestora le pare că părerea lor contează şi este ascultată, ceilalţi, de facto, o înregistrează şi îi oferă o variantă “de compromis”.

Omul însă, de fericit ce este, nu se mai uită dacă ideea e schimbată şi aplicată “altfel”.

Ori se întâmplă cazuri când, mai ales sec XXI, doctrina liberală îşi permite să intervină în treburile agenţilor economici micro, mici şi mijlocii. Cu ce scop se face asta?

“Ca să vă putem monitoriza situaţia şi să vă oferim consulting atunci când vă veţi confrunta cu diferite probleme de ordin managerial sau economic.”

De facto: “ca să putem pune mâna pe voi şi să vă putem vinde atunci când se va ivi un investitor cu o mai mare putere de… susţinere politică a guvernării.”

Bon…

Da’ cu puterea locală ce facem ( uite sus citatul). Consider că este absolut necesară o întărire strategică şi o investiţie de putere în autonomiile unui stat ( Primăria, Consiliu Raional/Judeţean, etc), pentru că aceştia pot intra în dezbateri cu puterea centrală cu scopul de a le demonstra că unele acţiuni au un caracter dăunător.

Cea mai eficientă “conlucrare” a acestor 2 puteri este atunci când la curma uneia din ele stă opoziţia ( nu cred că e cazul Europei de Est).

Nu vin cu o concluzie, fă-o singură.

Data viitoare o să vorbesc depre caracterul anti-constituţional al Constituţiei.

Nomina (sunt) odiosa

şi oleacă de distracţie, la sfârşit:Sursa
2010-09-29 16:50:24Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:00:00Sell Courses and Create Interactive Content on WordPress.com —» Ileana Pîrgaru
07:34:40ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:06:14Making the Social Web a Better Place: ActivityPub for WordPress Joins the Automattic Family  —» Ileana Pîrgaru
09:36:34O CARTE ÎN PERCUȚII DE ECOU... —» Leo Butnaru
22:23:55O conversaţie cu ChatGPT despre ChatGPT —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:40:59Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
09:40:32Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
06:22:05Raport analitic anual 2022 Bibliotecile Publice Teritoriale din Raionul Rîșcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:56:41Tânăr pensionar, caut sponsor! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:33:29Fii ecologic! Reciclează corect! —» BiblioCity
19:47:36A Social Experience Anchored by Your Domain —» Ileana Pîrgaru
08:32:56Cel mai bun cașcaval din lume, la Purcari Wine Bar —» Fine Wine
08:14:11LECTURA – CEA MAI IMPORTANTĂ ȘI CAPTIVANTĂ PASIUNE A OMULUI. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:24:07VALOAREA PROFESIEI DE BIBLIOTECAR —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:19:00Efectele telefonului mobil asupra copilului. —» Blog de Cultura
22:03:00Cum alegi un psiholog bun? —» Blog de Cultura
21:42:56Harald Jähner – Aftermath. Life in the fallout of the third reich —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:08:00Deținuți de la Soroca, reclamă abuzuri ale gardienilor —» Curaj.TV | Media alternativă
16:59:21Polițai fără centuri lîngă palatul Cotroceni —» Curaj.TV | Media alternativă
14:30:56Simpozionul științific „Anul 2022 – ANUL CONSOLIDĂRII RELAȚIILOR DINTRE BIBLIOTECĂ ȘI COMUNITATE” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:35:30©️ Dor de Tata —» Licurici de suflet
12:21:24LECTURA UN IMPERATIV AL TIMPULUI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:03:43BIBLIOTECARUL DEZVOLTATORUL COMPETENŢEI DE CULTURĂ A LECTURII AL COMUNITĂŢII —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:27:04LECTURA – CATALIZATOR PENTRU O SOCIETATE DEZVOLTATĂ ŞI EDUCATĂ —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:04:44Cristina Bujor – cu drag pentru copii —» Biblioteca Hristo Botev