Relatia dintre Harap-Alb si Span by cJ (rezumat)
Introducere: Colegul meu de banca “nebun in trebi de-aieste” ) a scris cea mai frumoasa compunere la romana despre relatia dintre Harap-Alb si Span
) . Am extras cate ceva din ea si (cu acordul lui) am postat pe blog.
Citez:
” Aceasta relatie dintre personajul bun (Harap-Alb) si pers. rau (span) incepe atunci cand incercare vrea sa-l testeze pe Harap-Alb si nu va fi o relatie de prietenie sau doar de o simpla slujba cum apare la inceput, ci va fi o relatie asa cum vrea spanul sa o creeze pentru ca profitul care va iesi din aceasta relatie sa nu fie doar banii castigati pe acea perioada de timp, slujindu-l pe Harap-Alb, ci sa coste poate de sute, mii de ori mai mult. Precum tatal a avut o relatie asemanatoare cu cea a fiului sau in trecut, cu spanul, si poate primind sfaturi la randul sau sa nu se alature acestui tip de om pe parcursul calatoriei sale si fiul craiului va avea aceeasi experientza cu spanul pentru ca intotdeauna fiul trebuie sa dea cu capu’ de usa ca sa vada ca trebuie sa asculte de sfaturile parintesti.
Spanul fiind profitor de orice lucru si acum vazand ca Harap-Alb este foarte naiv si fara experientza in viatza, el chiar preia conducerea acestei “relatii” luandu-i pleosca cu apa si varsandu-i-o.
[...]
Acum pe la jumatatea drumului, Harap-Alb “doneaza” locul de fiu al craiului spanului si el se face sluga. Observam ca spanul, din omul acela bland si smerit de pe marginea drumului, devine acum eroul fals si dur care se da de gol in fata lui Verde-imparat si aici intervine si “Prostia Omeneasca” de care Creanga a pomenit intr-una din povestile sale, dovedind ca spanul era prost si nu se comporta ca un fiu de crai.
[...]
Relatia aceasta este incheiata acum si din nou Harap-Alb devine slobod sa faca ce vrea cu viatza spanului.”

Sursa
2010-09-29 16:25:34