18471 cazuri COVID-19 în Moldova
6308 – cazuri active
11549 – cazuri vindecate
614 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 9 iulie 2020 ora 06:33


Transparenţă şi participare-instrument eficient de impulsionare a dezvoltării locale

Experienţa internaţională atestă că participarea cetăţenească este un instrument eficient de impulsionare a dezvoltării locale. Avantajele ei se manifestă în sporirea calităţii procesului decizional, consolidarea parteneriatelor, atragerea de fonduri noi şi raţionalizarea utilizării resurselor existente, crearea imaginii benefice şi creşterea autorităţii administraţiei publice. Este bine cunoscut şi faptul că transparenţa autorităţilor publice, în special, fluxul continuu de informaţii către populaţie, este o precondiţie a unei participări comunitare eficiente. 

Lipsa transparenţei în procesul de administrare, implicit procesul de luare a deciziilor, reprezintă unul din cele mai serioase obstacole în crearea unei societăţi democratice.

Populatia raionului Stefan Voda constituie 78,7 mii locuitori, 48 mii fiind de virsta matura. Peste 60 % din ei practic nu cunosc si nu vor sa aiba nici o responsabilitate fata de procesul decizional, deoarece ei nu cunosc ca au drepturi, anume dreptul de a avea acess la informatia publica, dreptul de a fi consultat, dreptul de a-si defini modul propriu de implicare in comunitate.

Informarea cetăţeanului, consultarea şi stimularea acestuia de a participa activ in procesul de elaborare a proiectelor de acte normative dar şi anterior elaborării acestora respectiv prin aducerea acestora la cunoştinţă publică, reprezintă unele din cele mai importante atribuţii ale autorităţilor publice.Pe de altă parte, cetăţenii, societatea civilă şi mediul de afaceri trebuie să conştientizeze importanţa participării lor în elaborarea proiectelor de decizii ce ar putea să le afecteze interesele şi formularea unor recomandări pentru aceste proiecte.

Astfel, Organizatia Teritorila Stefan Voda a MEM a organizat joi, 23 septembrie 2010 in incinta Muzeului Verde din orasul Stefan Voda o masa rotunda de evaluare a proiectului,, Transparenta si participare-temelia unei bune guvernari” sustinut si finantat de Ambasada SUA.

In cadrul evenimentului au participat reprezentanti ai Consiliului Raional, primari, agenti economici, specialisti din diverse domenii, ONG-uri, voluntar al Corpului Pacii.

Participantii au avut prilejul sa fie informati de catre echipa de implementare cu toate realizarile efectuate pe parcusul perioadei de implementare a proiectului, cum ar fi informarea si instruirea cetăţenilor si reprezentantilor administratiei publice locale cu Legea privind transparenta decizionala prin intermediul seminarelor si trainingului petrecut in or.Stefan Voda, s.Copceac si Olanesti, instituirea Comitetului Consultativ Cetatenesc raional adoptat prin decezia nr.12-a din 29.01.2010, aprobarea ,,Regulamentului cu privire la drepturile si obligatiunile functionarilor primariei Stefan Voda” prin decizia nr.2/8 din 25.02.2010, instalarea panourilor informationale si cutiilor postale in fiecare primarie pentru colectarea sugestiilor si propunerilor cetatenilor, elaborarea si distribuirea pliantului,, Ghidul cetateanului activ din raionul Stefan Voda”, formarea bazei de date privitor la mecanismele de participare in procesul decizional şi punerea lor la dispoziţia beneficiarilor prin intermediul paginii web a organizatiei si primariilor, organizarea intrunirilor cetatenesti in cartiere in cadrul carora s-au petrecut discutii publice intre cetateni, functionari din diverse directii descentralizate si reprezentanti ai administratiei publice locale, organizarea Zilei Cetateanului, elaborarea si editarea ghidului cu bune practici,, Transparenta si participare.Temelia unei bune guvernari”, reflectarea in mass-media a activitatilor realizate prin intermediul ziarului rational,, Prier” art. ,, Transparenta si participare-temelia unei bune guvernari” dnaAurelia Cibotari, ,, Transparenta pentru buna guvernare”,dna Tatiana Marin, ,, Transparenta si participare” –o pagina intreaga in ziarul raional,, Prier” Gr.Teslaru, ,, Impreuna pentru o buna guvernare”,,Transparenta si participare in domeniul protectiei mediului” T.Marin, ,, ONG-APL-parteneriat sigur pentru o buna guvernare”, Aurelia Cibotari, ,, De la bune intentii la o conlucrare concreta in procesul decizional ”T.Marin, ,, Transparenta decizionala pentru o buna guvernare si dezvoltare locala” G.Iuras, in radioul national, postul ,, Eco-Terra”, internet.

Domnul Valeriu Gaju, vicepresedintele raionului a venit cu propunerea de a continua implementarea proiectului cu extinderea activitatilor in toate localitatile raionului, pentru o informare si constientizare mai ampla a celor 48 mii locuitori virstnici din raionul Stefan Voda.

Primarul satului Slobozia, dl Anatolie Zavalisca a mentionat ca continuitatea proiectului este benefica pentru guvernantii nostri, pentru ca adesea deciziile lor nu pot fi executate in teritoriu( cum ar fi bugetul).

Dna larisa Voloh, primarul s.Palanca spune ca adesea primarii vin cu idei bune in fata locuitorilor, dar din start nu sunt sustinuti, fiindca nu s-au sfatuit cu ei. Cuvintul sateanului este foarte inportant si deaceia factorii de decizie ar trebui sa-l asculte si chear sa-l implice in luarea deciziilor.

Activizmul civic vine din credibilitatea actorilor locali si trebuie neaparat luata in seama importanta participarii cetatenilor in luarea deciziilor, ne comunica dna Tatiana Ghilan, primar de Tudora, pentru ca numai de cetatean depinde schimbarea in comunitate si intreaga tara.

Participantii au venit si cu unele propuneri intru imbunatatirea transparentei in localitatile din raion si numai, dar si in intreaga tara:

· Informarea si constienttizarea transparentei decizionale a tuturor locuitorilor din sate,

· De initiat Comitete Catenesti in primariile din raion,

· De reflectat Legea Transparentei prin intermediul radioului, televiziunii, presei,

· De extins activitatile proiectului in toate localitatile raionului Stefan Voda,

· De invitat reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului pentru informarea directa si veridica a cetatenilor din comunitatile rurale,

· Instituirea liniilor fierbinti in primarii,

· Responsabilitate si sustinere din partea ONG-urilor locale intru buna guvernare si dezvoltare durabila a comunitatiilor.

Mesajul care am dorit sa-l transmitem cetatenilor prin intermediul implementarii proiectului a fost ca rolul cetatenilor si societatii civile este foarte important pentru democratia locala, iar primul pas pe care cetatenii ar trebui sa-l faca pentru a deveni cu adevarat cetateni a Republicii Moldova este sa-si cunoasca drepturile si ce au de facut, cum ar putea schimba lucrurile fiind corect informati, avind asigurat accesul la informatie si transparenta decizionala, sa nu fie indifirenti fata de problemele cei inconjoara si sa participe activ in procesul de dezvoltare a acomunitatii.

Tatiana Marin,

Presedintele OT Stefan Voda a MEM.Sursa
2010-09-29 14:36:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:53:47Cărțile pentru copii și cum ne deprindem cu lectura —» A little web world
16:48:45O RELAȚIE BUNĂ ÎNTOTDEAUNA DĂ ROD BUN! —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:28:47The Confession, Call, and Conviction of a Disciple of Christ —» Erik and Elena Brewer's Weblog
13:26:09Slujba şi Paraclisul Sf. Sofronie de la Essex – text în metrică bizantină şi note psaltice —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
12:36:01Nu poate uita o nedreptate a poliției de la Roman —» Curaj.TV | Media alternativă
10:43:48Nu au apă potabilă, primarul le rîde în nas —» Curaj.TV | Media alternativă
10:23:57Crimă și pedeapsă / F. M. Dostoievski —» Frinturi din suflet de femeie
08:52:06Câți bani au trimis acasă moldovenii din diaspora în luna mai 2020 —» Elena Robu
08:51:20T2A WU – un nou serviciu pe piața bancară din Moldova —» edufin.md
08:21:38Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS vă invită să-i cunoașteți pe oamenii din diaspora care poartă România în suflet oriunde ar fi —» Elena Robu
07:30:08POEME ROMÂNEȘTI PUBLICATE ÎN GERMANIA —» Leo Butnaru
07:16:04Mâine „opoziția” va reveni în Parlament —» un alt blog
06:12:24Față, mâini și picioare umflate în sarcină. E absolut normal! —» Sunt MAMĂ!
23:03:09Eurovision Song contest: The Story of Fire Saga —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:09:36Au chemat poliția în sat pentru tractoare și escavatoare —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:44The Duck Show – INFLUENSERII —» Curaj.TV | Media alternativă
16:59:21©️ Ai momente —» Licurici de suflet
16:48:33Cîini dezlănțuiți la Sinaia, în parc —» Curaj.TV | Media alternativă
09:38:16Top vânzări iunie 2020. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu
09:28:20Cele mai tari lovituri ale Nataliei în meciurile ei de tenis(vlog) —» Cojocari Vitalie
08:38:54Redescoperă Moldova: Purcari —» Fine Wine
08:13:29Poeme de Aleksandr Vertinski în traducerea și lectura lui Leo Butnaru —» Leo Butnaru
07:28:47MITSUBISHI OUTLANDER 20DID - отключение EGR —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
05:45:56Ceas imprecis* —» Andrei LANGA. Blogul personal
05:10:51BNM a recunoscut garanțiile financiare pentru IMM-uri —» edufin.md