Tehnologiile ne fac mai fericiti

Daca ar fi sa iesim in strada si sa facem un mic sondaj de opinie in cadrul caruia am intreba respondentii ce ii face fericiti, multi din ei vor spune ca un factor tot mai important in acest sens ar fi tehnolgia, in special Internetul si accesul la retele sociale. Desigur, in acest fel vor raspunde mai cu seama tinerii sau grupuri demografice care se incadreaza in limita de virsta de la 12 la 30 de ani insa si aici lucrurile se schimba rapid pentru ca aceste limite se extind in permanenta. Ceea ce este important la acest subiect este faptul ca perceptia lucrurilor care ne fac fericiti sunt altele, se schimba si nu mai este asemanatoare cu cele ale generatiilor anterioare. Insa la fel de important este sa intelegem cit de real este acest sentiment in interactiunea noastra cu tehnologiile si cit este de iluzoriu. Probabil nu tehnologiile ne fac sa ne simtim mai fericiti ci sentimentul aparent ca obtinem o oarecare doza de fericire in timp ce utilizam tehnologiile.

Compania care a publicat studiul despre tehnologii si efectele sale asupra sentimentelor noastre, BCS, din Marea Britanie, expune in studiul sau o serie de motive potrivit carora ne simtim mai fericiti in timp ce utilizam tehnologiile si tot ce este legat de mediul online. Este un studiu extrem de interesant pentru cei care vor sa afle mai multe despre efectele tehnologiilor asupra fiintei umane. Il puteti descarca aici.

In general cu cit tehnologiile devin o prezenta tot mai impunatoare in viata noastra cu atit mai multe dezbateri, analize, studii si conferinte stiintifice se fac pentru a intelege care sunt efectele acestor tehnologii. Si este bine ca se face acest lucru pentru ca noi sa intelegem mai bine ce consumam in materie de online si tehnologii, cum acest consum ne afecteaza, cum ne ajuta, sau nu ne ajuta, cu ce ne poate fi de folos si cum trebuie sa ne raportam la acestea.

Faptul ca avem acest sentiment al fericirii datorat tehnologiilor se explica prin trei lucruri:

1. Sentimentul ca avem posibilitatea de a avea o voce, de a o expune si de a ne face auziti.

2. Sentimentul de a fi conectati cu altii, de a fi parte a unei comunitati.

3. Sentimentul ca avem libertatea de a face tot ce vrem intr-un spatiu in care totul practic este permis si accesibil.

Primul moment se explica prin faptul ca putem spune lumii ce gindim, ce facem, ce simtim, ce traim prin bloguri, micro-bloguri, chat, email, site-uri web sau forumuri. Al doilea reprezinta faptul ca pentru a ne intari sentimentul de apartenenta la un grup, ideie, miscare sau comuniate, ne conectam cu semenii nostri fie ei necunoscuti sau cunoscuti prin tot felul de retele sociale. Faptul ca suntem in acele retele sociale ne si ofera acest sentiment al apartenentei la ceva, sentiment extrem de important daca privim lucrurile din perspectiva nevoilor si necesitatilor umane. Al treilea moment exprima faptul ca accesul la tehnologii si posibilitatea nelimitata de a naviga online, oriunde, oricind si ca putem gasi, descarca, plasa ceva, comenta, crea, cumpara sau vinde, ne face sa ne simtim intr-un fel mai liberi pentru ca nu suntem stigheriti practic de nimic, desigur in limita propriilor principii si reguli de viata, obiceiurilor sau particularitatilor personalitatii.

Apropo de studiul mentionat, autorii acestuia ajung la concluzia ca femeile se simt de doua ori mai fericite decit barbatii in procesul de utilizare a tehnologiilor. Posibil este un nou model de emancipare al femeilor. Femeile mai mult cumpara online decit barbatii, femeile discuta mai mult online, mai mult isi exprima opinia, mai mult interactioneaza cu brand-urile si cu tot felul de grupuri sociale. Probabil viitorul tehnologiilor si al Internetului este in miinile femeilor pentru ca deja acum sunt tot mai multe trenduri in marketing care vizeaza in special femeile din mediul online pentru ca acestea fac posibila existenta unei piete imense pe platformele online.

Sunt desigur foarte multe lucruri de spus la acest subiect, multe de discutat, multe de analizat.


Filed under: Insider

Sursa
2010-09-29 10:20:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:11:24NoSugarPolitics despre puciul din Rusia și altele —» Curaj.TV | Media alternativă
09:41:20Lansarea cărții „Anton Mater, ispitele sceni și ale ecranului” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
05:40:33Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
03:03:44the crew —» turn up the silence
01:18:15for pride month year around —» turn up the silence
18:04:00Jupiter in Gemeni (2024 - 2025) pentru toate zodiile. —» codul omega
15:40:37AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:12:54Exerciții de discernământ. Ce s-ar putea întâmpla după alegerile prezidențiale și referendum… —» Nicolae Federiuc
08:04:02Au luat la lucru om cu dizabilități, și l-au abandonat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:54:52Contribuția neprețuită a voluntarilor la Bibliotecă —» BiblioCity
12:17:27La mare, la soare… —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:41:14Independentul Mihai Polițeanu este noul primar ales al Municipiului Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
09:27:07Ce-i cu solul la Purcari?! —» Fine Wine
07:41:29Vai, sărmana turturică… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
07:26:15Rock, folclor și pop simfonic la Cluj Symphony Experience 2024 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:49:42Reciclarea RetuRo pe re-pet —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:58:33O vacanță de vis pentru copii —» BiblioCity
13:03:44Relevanți de ziua lor. De ce instituțiile publice din Moldova trebuie să inspire și motiveze angajații. —» Efrosnatalita’s Blog
09:29:04„Orașul meu cu umeri albi de piatră” —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
06:04:25당리맛집 Restaurants that serve food relevant to modern health —» Curat Murdar, Coane Fanica
05:26:12VĂ INTERESEAZĂ AVANGARDA? —» Leo Butnaru
17:43:40zâna —» turn up the silence
14:24:13Verile pline de cunoaștere în Universul STREAM la Bibliotecă —» BiblioCity
12:30:11,,Moldova – UE – viitorul nostru comun”. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:10Protest la Parlament pentru cetățenie fără birocrație —» Curaj.TV | Media alternativă