Tehnologiile ne fac mai fericiti

Daca ar fi sa iesim in strada si sa facem un mic sondaj de opinie in cadrul caruia am intreba respondentii ce ii face fericiti, multi din ei vor spune ca un factor tot mai important in acest sens ar fi tehnolgia, in special Internetul si accesul la retele sociale. Desigur, in acest fel vor raspunde mai cu seama tinerii sau grupuri demografice care se incadreaza in limita de virsta de la 12 la 30 de ani insa si aici lucrurile se schimba rapid pentru ca aceste limite se extind in permanenta. Ceea ce este important la acest subiect este faptul ca perceptia lucrurilor care ne fac fericiti sunt altele, se schimba si nu mai este asemanatoare cu cele ale generatiilor anterioare. Insa la fel de important este sa intelegem cit de real este acest sentiment in interactiunea noastra cu tehnologiile si cit este de iluzoriu. Probabil nu tehnologiile ne fac sa ne simtim mai fericiti ci sentimentul aparent ca obtinem o oarecare doza de fericire in timp ce utilizam tehnologiile.

Compania care a publicat studiul despre tehnologii si efectele sale asupra sentimentelor noastre, BCS, din Marea Britanie, expune in studiul sau o serie de motive potrivit carora ne simtim mai fericiti in timp ce utilizam tehnologiile si tot ce este legat de mediul online. Este un studiu extrem de interesant pentru cei care vor sa afle mai multe despre efectele tehnologiilor asupra fiintei umane. Il puteti descarca aici.

In general cu cit tehnologiile devin o prezenta tot mai impunatoare in viata noastra cu atit mai multe dezbateri, analize, studii si conferinte stiintifice se fac pentru a intelege care sunt efectele acestor tehnologii. Si este bine ca se face acest lucru pentru ca noi sa intelegem mai bine ce consumam in materie de online si tehnologii, cum acest consum ne afecteaza, cum ne ajuta, sau nu ne ajuta, cu ce ne poate fi de folos si cum trebuie sa ne raportam la acestea.

Faptul ca avem acest sentiment al fericirii datorat tehnologiilor se explica prin trei lucruri:

1. Sentimentul ca avem posibilitatea de a avea o voce, de a o expune si de a ne face auziti.

2. Sentimentul de a fi conectati cu altii, de a fi parte a unei comunitati.

3. Sentimentul ca avem libertatea de a face tot ce vrem intr-un spatiu in care totul practic este permis si accesibil.

Primul moment se explica prin faptul ca putem spune lumii ce gindim, ce facem, ce simtim, ce traim prin bloguri, micro-bloguri, chat, email, site-uri web sau forumuri. Al doilea reprezinta faptul ca pentru a ne intari sentimentul de apartenenta la un grup, ideie, miscare sau comuniate, ne conectam cu semenii nostri fie ei necunoscuti sau cunoscuti prin tot felul de retele sociale. Faptul ca suntem in acele retele sociale ne si ofera acest sentiment al apartenentei la ceva, sentiment extrem de important daca privim lucrurile din perspectiva nevoilor si necesitatilor umane. Al treilea moment exprima faptul ca accesul la tehnologii si posibilitatea nelimitata de a naviga online, oriunde, oricind si ca putem gasi, descarca, plasa ceva, comenta, crea, cumpara sau vinde, ne face sa ne simtim intr-un fel mai liberi pentru ca nu suntem stigheriti practic de nimic, desigur in limita propriilor principii si reguli de viata, obiceiurilor sau particularitatilor personalitatii.

Apropo de studiul mentionat, autorii acestuia ajung la concluzia ca femeile se simt de doua ori mai fericite decit barbatii in procesul de utilizare a tehnologiilor. Posibil este un nou model de emancipare al femeilor. Femeile mai mult cumpara online decit barbatii, femeile discuta mai mult online, mai mult isi exprima opinia, mai mult interactioneaza cu brand-urile si cu tot felul de grupuri sociale. Probabil viitorul tehnologiilor si al Internetului este in miinile femeilor pentru ca deja acum sunt tot mai multe trenduri in marketing care vizeaza in special femeile din mediul online pentru ca acestea fac posibila existenta unei piete imense pe platformele online.

Sunt desigur foarte multe lucruri de spus la acest subiect, multe de discutat, multe de analizat.


Filed under: Insider

Sursa
2010-09-29 10:20:10



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog