19382 cazuri COVID-19 în Moldova
6073 – cazuri active
12667 – cazuri vindecate
642 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 13 iulie 2020 ora 04:34


Tehnologiile ne fac mai fericiti

Daca ar fi sa iesim in strada si sa facem un mic sondaj de opinie in cadrul caruia am intreba respondentii ce ii face fericiti, multi din ei vor spune ca un factor tot mai important in acest sens ar fi tehnolgia, in special Internetul si accesul la retele sociale. Desigur, in acest fel vor raspunde mai cu seama tinerii sau grupuri demografice care se incadreaza in limita de virsta de la 12 la 30 de ani insa si aici lucrurile se schimba rapid pentru ca aceste limite se extind in permanenta. Ceea ce este important la acest subiect este faptul ca perceptia lucrurilor care ne fac fericiti sunt altele, se schimba si nu mai este asemanatoare cu cele ale generatiilor anterioare. Insa la fel de important este sa intelegem cit de real este acest sentiment in interactiunea noastra cu tehnologiile si cit este de iluzoriu. Probabil nu tehnologiile ne fac sa ne simtim mai fericiti ci sentimentul aparent ca obtinem o oarecare doza de fericire in timp ce utilizam tehnologiile.

Compania care a publicat studiul despre tehnologii si efectele sale asupra sentimentelor noastre, BCS, din Marea Britanie, expune in studiul sau o serie de motive potrivit carora ne simtim mai fericiti in timp ce utilizam tehnologiile si tot ce este legat de mediul online. Este un studiu extrem de interesant pentru cei care vor sa afle mai multe despre efectele tehnologiilor asupra fiintei umane. Il puteti descarca aici.

In general cu cit tehnologiile devin o prezenta tot mai impunatoare in viata noastra cu atit mai multe dezbateri, analize, studii si conferinte stiintifice se fac pentru a intelege care sunt efectele acestor tehnologii. Si este bine ca se face acest lucru pentru ca noi sa intelegem mai bine ce consumam in materie de online si tehnologii, cum acest consum ne afecteaza, cum ne ajuta, sau nu ne ajuta, cu ce ne poate fi de folos si cum trebuie sa ne raportam la acestea.

Faptul ca avem acest sentiment al fericirii datorat tehnologiilor se explica prin trei lucruri:

1. Sentimentul ca avem posibilitatea de a avea o voce, de a o expune si de a ne face auziti.

2. Sentimentul de a fi conectati cu altii, de a fi parte a unei comunitati.

3. Sentimentul ca avem libertatea de a face tot ce vrem intr-un spatiu in care totul practic este permis si accesibil.

Primul moment se explica prin faptul ca putem spune lumii ce gindim, ce facem, ce simtim, ce traim prin bloguri, micro-bloguri, chat, email, site-uri web sau forumuri. Al doilea reprezinta faptul ca pentru a ne intari sentimentul de apartenenta la un grup, ideie, miscare sau comuniate, ne conectam cu semenii nostri fie ei necunoscuti sau cunoscuti prin tot felul de retele sociale. Faptul ca suntem in acele retele sociale ne si ofera acest sentiment al apartenentei la ceva, sentiment extrem de important daca privim lucrurile din perspectiva nevoilor si necesitatilor umane. Al treilea moment exprima faptul ca accesul la tehnologii si posibilitatea nelimitata de a naviga online, oriunde, oricind si ca putem gasi, descarca, plasa ceva, comenta, crea, cumpara sau vinde, ne face sa ne simtim intr-un fel mai liberi pentru ca nu suntem stigheriti practic de nimic, desigur in limita propriilor principii si reguli de viata, obiceiurilor sau particularitatilor personalitatii.

Apropo de studiul mentionat, autorii acestuia ajung la concluzia ca femeile se simt de doua ori mai fericite decit barbatii in procesul de utilizare a tehnologiilor. Posibil este un nou model de emancipare al femeilor. Femeile mai mult cumpara online decit barbatii, femeile discuta mai mult online, mai mult isi exprima opinia, mai mult interactioneaza cu brand-urile si cu tot felul de grupuri sociale. Probabil viitorul tehnologiilor si al Internetului este in miinile femeilor pentru ca deja acum sunt tot mai multe trenduri in marketing care vizeaza in special femeile din mediul online pentru ca acestea fac posibila existenta unei piete imense pe platformele online.

Sunt desigur foarte multe lucruri de spus la acest subiect, multe de discutat, multe de analizat.


Filed under: Insider

Sursa
2010-09-29 10:20:10Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:43:56Ioab – cel care caută răzbunare —» Curbet Alexandru
20:39:55Penina – femeia invidioasă —» Curbet Alexandru
20:25:01Au dat foc la miriște în mod iresponsabil și penal —» Curaj.TV | Media alternativă
18:27:52Vlog: Am încercat să-mi fac iubită —» Curaj.TV | Media alternativă
17:33:36Prioritatea de Q7 – acum mult mai uşor de respectat —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:16:27©️ Fericirea —» Licurici de suflet
13:39:25Sete* —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:08:20Restabilirea lui Israel —» adevaruri biblice
22:36:34Despre cărți în 2020 —» A little web world
22:09:09Ce cărţi (bune) am mai citit (4) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:19:45Vînător pe portativul Odeon —» Curaj.TV | Media alternativă
17:46:34De weekend —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
17:42:57Ardea focul în județ, fumul se vedea din capitală —» Curaj.TV | Media alternativă
11:31:53Un șir de vagoane.... —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:01:13CREDEȚI SAU NU ÎN INSPIRAȚIE? —» Leo Butnaru
08:50:30Pregătim împreună pârjoale din dovlecei. Rețetă pentru vegetarieni și nu numai —» Sunt MAMĂ!
06:37:22Ciocolată pentru o promisiune —» Dindilina
06:07:21DEZVĂȚ DE MULȚIME —» Leo Butnaru
18:04:13©️ Singurătate —» Licurici de suflet
17:13:45Geană & Nițu au ajuns în Las Fierbinți —» Curaj.TV | Media alternativă
17:11:38Izolați în mijlocul localității —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:57Persoanele care intră în R. Moldova până pe 1 august sunt obligate să stea 14 zile în carantină —» Elena Robu
16:21:02COVID-19: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie în R. Moldova —» Elena Robu
15:21:07Vacanţă în Elveţia (4) – Gorges de l’Areuse —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:06:30PPOEZIA AVANGARDEI - RIURIK IVNEV (1891-1981) —» Leo Butnaru