PLDM – solutia imorala in politica moldoveneasca

L-am urmarit azi pe Filat la raportul Guvernului in fata ziaristilor, timp de o ora si jumatate stind in studioul de la JurnalTV, cuprinsa de un plictis nemaipomenit. Aveam senzatia ca o am in fata pe Zinaida Greceanii, “zinika-pulemiotcita”, care turna si impusca, lasind senzatia unui ocait de broasca rece (nu avem una calda), fara sa se mai opreasca – “oac” si “oac”.

Nu am inteles, la un moment dat, de ce Filat a trebuit sa dezvaluie ca a citit un raport facut de reprezentanti ai societatii civile. Credeam ca i l-au scris consilierii, dar, probabil, sint prea numiti pe relatii personale ca sa poata face asa ceva.

Ma minunez in ce hal Filat si peledemistii se aseamana tot mai mult cu PCRM, Voronin si comunistii, doar ca, in loc de rosu, vedem verde. Adica ni se face deja verde in ochi. Eu cred ca verdele e bun pentru fazenda mea, nu si pentru politica moldoveneasca… Unde merge Filat la intilniri cu cetatenii, astia inlocuiesc drapelul de stat cu drapelul verde, pagina Guvernului e verde, chiar ma gindesc de ce mai avem un tricolor albastru-rosu-galben. E, poate, necesar deja unul verde-rosu-galben sau, pur si simplu, rosu si verde, asa cum e steagul republicii separatiste de la Tiraspol, care a mostenit drapelul RSS Moldoveaneasca si care stie bine pe cine sa finanteze dintre partidele de pe malul drept al Nistrului…

Mai ales ca, sa cum spune lumea, daca Filat, Pasat, Turcanu si dodono-munteneii neocomunisti vor face o coalitie de centru-stinga, chiar va veni momentul sa fie inlocuit tricolorul romanesc-moldovenesc printr-un bicolor verde-rosu “transnistreano-statalisto-moldovenesc”.

Filat e aidoma Zinaidei Greceanii si prin faptul ca nu a gasit de cuviinta sa respecte Constitutia ca sa isi prezinte darea de seama nu in fata ziaristilor, ci in fata Parlamentului, care l-a si investit ca premier si formarea Guvernului. In general, moda asta este foarte interesanta, populista si iresponsabila, ca sa nu spun ilegala. Merg si isi dau darea de seama ori in Scuarul Europei, ca Dorinel Chirtocel, sau in fata ziaristilor, ca Vladimir Filatel. Cum asa? Legea nu e lege?

Azi, presa filatizata l-a aratat din plin, chiar si atunci cind nu avea, nu stia, nu putea spune nimic. Gesturi, mimici, pauze, zimbete cinice, care ascundeau “ingustimea larghetei” intelepciunii (ca sa nu spun zimbete idioate), laude gen “Berlusconi vine la mine”, luarea peste picior a “evaluatorilor”, de parca astia trebuie “sa aiba dezlegare” de la el, ca sa analizeze activitatea Guvernului, si multe altele.

Filat s-a aratat reprobabil autosuficient, pentru ca a reusit sa ii prinda pe toti in capcana cu sistemul modificat de compensatii. El nu poate privi pe termen lung relatiile cu liderii AIE de azi. Asta pare sa se explice prin faptul ca “are un spate asigurat”, numai ca intr-o alta formula – asa cum spuneam – sa faca o coalitie pe viitor cu Pasat, Turcanu si dodoneii comunisti. Numai PNL lupta in justitie cu impinzirea republicii de afisele lui Pasat. Cum asa si de ce oare?

In felul acesta, am impresia ca Filat invidiaza, in forul sau interior, lipsa de scrupule a PPCD care a cooperat cu PCRM, tratindu-o si ca pe un exemplu “demn de urmat”. O va face, probabil, dupa alegeri. Cel putin, in articolele lui Constantin Tanase, cind vorbeste de liderii AIE si da descrieri de persoane, il recunosc lesne in ele pe Filat.

Se spune ca deja se pregateste prelucrarea membrilor PLDM pentru o posibila cooperare cu PCRM si satelitii acestuia si ai lui Filat, pentru ca asa o va “cere natiunea”. Adica “natiunea moldoveneasca”, ea nefiind “romaneasca”, pentru ca, in caz contrar, aceasta parte d epopor romanesc ar fi meritat un adevarat 9 mai, 22 si 28 iunie, un 23-24 august, conform istoriei romanilor.

PLDM e solutia imorala in politica moldoveneasca, la fel ca si PPCD, nu poate coopera, nu isi respecta cuvintul, e debarcator ca si liderul sau. PPCD, daca e capabil sa se schimbe fundamental, e posibil sa abandoneze unele apucaturi urite in acest plan. Insa surprizele din partea PLDM, cred, abia vor urma. Se mizeaza pe perpetuarea statutului R.Moldova ca un stat-zona-tampon pe placul UE si al Rusiei, cu o majoritate constitutionala dintre un PCRM cu vreo 42 mandate si un PLDM cu vreo 25 mandate, alaturi de PUM si de POPII lui Pasat, daca trec subtioara cu securistii in Legislativ. Cu Lucinschi in spate, care “ta-a-a-a-re” ne-a mai dus si ne va mai duce in Europa… Europa lui e URSS, ca si Europa lui Pasat (a se vedea blogul lui Pasat). Drept ca asa cum Braghis i-a dat lui Lucinschi ce a dorit el si iata il vedem bine-mersi. La fel lui Voronin i se va garanta imunitatea, oficiali rusi deja lucreaza cu el sa se retraga sa fie mai inghitibila noua coalitie de centru-stinga–stinga extremista prorusesti…

Si atunci ce vom spune? Acelasi lucru – ca ne va salva de acest marasm un singur lucru – Unirea celor doua state romanesti chinuite, in spatiul euratlantic al legalitatii.

Vitalia Pavlicenco

Share


Sursa
2010-09-29 01:17:31Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
14:35:20Caleidoscop cultural. Februarie, 2023 —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
13:55:12ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:17:10UN PROZATOR ȘI POET FRANCEZ IMPORTANT —» Leo Butnaru
10:15:31Despre pogromul de la București, dezbatere la JCC —» Curaj.TV | Media alternativă
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
10:05:27Primarului Ciucu nu-i pasă de pieton/i și biciclist/e —» Curaj.TV | Media alternativă
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
17:02:42DE LA POEȚI ANTICI PÂNĂ SPRE AI NOȘTRI... —» Leo Butnaru
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
11:50:40Disciplinile umanistice și posibilitățile de inserție profesională —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu