Cum se trezeşte conştiinţa?


Oamenii confundă Conştiinţa cu Inteligenţa sau cu Intelectul şi persoanei foarte Inteligente sau foarte Intelectuale, i se dă califi cativul de foarte Conştientă. Noi afi rmăm, in afara oricărei indoieli şi fără teama de a ne inşela, că in om CONŞTIINŢA inseamnă un fel specifi c de ,,INŢELEGRE A CUNOAŞTERII INTERIOARE”, total independentă de orice activitate mentală. Facultatea Conştiinţei ne permite Cunoaşterea de Sine. Conştiinţa ne dă Cunoaşterea Integrală a ceea ce este, de unde este, a ceea ce se cunoaşte in mod real, a ceea ce se ignoră in mod sigur.
Psihologia Revoluţionară invaţă că doar omul insuşi poate ajunge să se Cunoască pe Sine. Numai noi putem să ştim dacă suntem Conştienţi la un moment dat sau nu. Numai persoana insăşi poate să ştie despre propria sa Conştiinţă, dacă aceasta există la un moment dat sau nu. Numai omul insuşi şi nimeni altul decat el, poate să-şi dea seama pentru o clipă, pentru un moment, că inainte de această clipă, inainte de acest moment, nu era Conştient in mod real, că avea Conştiinţa foarte adormită, iar apoi va uita această experienţă sau o va păstra ca pe o amintire a unei experienţe puternice.
Este urgent să ştim că in Animalul Raţional Conştiinţa nu este ceva continuu, permanent.
In mod normal, in Animalul Intelectual numit om, Conştiinţa Doarme profund. Rare, foarte rare sunt momentele in care Conştiinţa este trează; Animalul Intelectual lucrează, conduce maşini, se căsătoreşte, moare etc., cu Conştiinţa total Adormită şi doar in momente excepţionale aceasta se Trezeşte.
Viaţa fiinţei umane este o Viaţă de Visare, dar el crede că este Treaz şi niciodată nu ar admite că Visează, că are Conştiinţa Adormită.
Dacă cineva ar ajunge să se Trezească, s-ar simţi inspăimantător de ruşinat de el insuşi şi ar inţelege de indată maimuţăreala, faptul că este ridicol. Această Viaţă este inspăimantător de ridicolă, oribil de tragică şi rareori sublimă. Dacă un boxer ar ajunge să se Trezească dintr-o dată in plină luptă, ar privi ruşinat la intregul public onorabil şi ar fugi de la oribilul spectacol, in faţa uimirii mulţimilor Adormite şi Inconştiente.
Cand fiinţa umană admite că are Conştiinţa Adormită, puteţi fi siguri de faptul că deja incepe să se Trezească.
Şcolile reacţionare de Psihologie Invechită care neagă existenţa Conştiinţei şi chiar utilitatea acestui termen, confirmă Starea celui mai Profund Somn. Adepţii acestor Şcoli Dorm foarte profound, practic intr-o stare de Infraconştienţă şi Inconştienţă. Aceia care confundă Conştiinţa cu Funcţiile Psihologice: ganduri, sentimente, impulsuri motrice şi senzaţii, realmente sunt foarte Inconştienţi, Dorm profund. Aceia care admit existenţa Conştiinţei, dar neagă complet diferitele Grade de Conştiinţă, confi rmă lipsă de Experienţă Conştientă, Somnul Conştiinţei.
Orice persoană care s-a trezit vreodată chiar şi pentru puţin timp, ştie foarte bine din proprie experienţă că există diferite Grade de Conştiinţă pe care le-a putut observa la sine insăşi.
Primul: TIMPUL. Cat timp rămanem conştienţi?
Al doilea: FRECVENŢA. De cate ori ne-am trezit conştiinţa?
Al treilea: AMPLITUDINE ŞI ADANCIME. De ce s-a făcut conştient?
Psihologia Revoluţionară şi Vechea Philokalie afirmă că prin intermediul a mari Supereforturi de un tip foarte special, se poate Trezi Conştiinţa şi să o faci să devină continuă şi controlabilă.
Educaţia Fundamentală are ca scop Trezirea Conştiinţei.
La nimic nu servesc zece sau cincisprezece ani de studiu in şcoală, colegiu şi la universitate, dacă la ieşirea de pe băncile şcolii suntem Maşini Adormite.
Nu este o exagerare să afirmăm că prin intermediul unor mari eforturi Animalul Intelectual poate fi Conştient de El Insuşi, doar pentru cateva minute.
Este clar că din această situaţie generală reuşim să avem astăzi doar cateva excepţii, pe care trebuie să le căutăm cu Felinarul lui Diogene. Aceste cazuri rare sunt reprezentate de Oameni Adevăraţi ca: Buddha, Isus, Hermes, Quetzalcoatl etc. Aceşti fondatori de religii au avut Conştiinţă Continuă, au fost Mari Iluminaţi.
In mod normal oamenii nu sunt Conştienţi de Ei Inşişi.
Iluzia de a fi Conştient in mod continuu se naşte din Memorie şi din toate procesele gandirii.
Omul care practică un exerciţiu retrospectiv pentru a-şi aminti toată viaţa, poate intr-adevăr să-şi reamintească, să-şi amintească de cate ori s-a căsătorit, caţi copii i s-au născut, cine au fost părinţii lui, profesorii lui etc., insă acest lucru nu inseamnă a-ţi Trezi Conştiinţa, aceasta inseamnă, pur şi simplu, a-ţi aminti fapte inconştiente şi aceasta este tot.
Este necesar să repetăm ceea ce deja am spus in capitolele precedente. Există PATRU STĂRI DE CONŞTIINŢĂ. Acestea sunt: SOMN, STAREA DE VEGHE, AUTO-CONŞTIINŢĂ şi CONŞTIINŢĂ OBIECTIVĂ.
Bietul Animal Intelectul greşit numit Om trăieşte numai in două dintre aceste stări. O parte a vieţii sale o petrece atunci cand doarme şi cealaltă, in neinspirat denumita Stare de Veghe, care de asemenea inseamnă Somn. Omul care doarme şi Visează crede că se trezeşte prin simplul fapt că se intoarce la Starea de Veghe, dar in realitate, pe parcursul acestei Stări de Veghe, continuă să Doarmă. Acest lucru este asemănător cu atunci cand se face ziuă: stelele se ascund datorită luminii de la soare, insă ele continuă să existe, chiar dacă ochii fi zici nu le percep.
In viaţa de toate zilele, fiinţa umană nu ştie nimic despre Auto-Conştiinţă şi cu atat mai puţin despre Conştiinţa Obiectivă.
Fără indoială, oamenii sunt orgolioşi şi toată lumea se crede Auto-Conştientă, Animalul Intelectual crede ferm că are Conştiinţă de Sine şi nu ar accepta in nici un fel să i se spună că este un Adormit şi că trăieşte Inconştient de Sine Insuşi.
Educaţia Fundamentală are ca scop Trezirea Conştiinţei.
La nimic nu servesc zece sau cincisprezece ani de studiu în şcoală, colegiu şi la universitate, dacă la ieşirea de pe băncile şcolii suntem Maşini Adormite.
Există momente excepţionale in care Animalul Intelectual se Trezeşte, insă aceste momente sunt foarte rare. Ele se pot prezenta intr-un moment de pericol suprem, in timpul vreunei emoţii intense, in vreo circumstanţă nouă, in vreo situaţie nouă, neaşteptată etc. Este intr-adevăr o nenorocire faptul ca bietul Animal Intelectual să nu aibă nici un control asupra acestor stări trecătoare de Conştiintă, să nu le poată chema, să nu le poată face permanente.
Fără indoială, Educaţia Fundamentală afi rmă că Omul poate să dobandească Controlul Conştiinţei şi să obţină Auto-Conştiinţa.
Psihologia Revoluţionară are metode, procedee ştiinţifice pentru a trezi Conştiinţa.
Dacă dorim să ne Trezim Conştiinţa, avem nevoie să incepem prin a examina, prin a studia şi apoi a elimina toate obstacolele care ni se prezintă pe drum.
In această carte am predat drumul pentru a ne Trezi Conştiinţa, incepand incă de pe băncile şcolii.

Aţi citit ultimul capitol, intitulat Trezirea Conştiinţei, din cartea Educaţie Fundamentala scrisă de Samael Aun Weor.Sursa
2010-09-29 00:01:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
13:40:07Poliția și jandarmii ignoră reguli elementare de circulație —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:22Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor —» BiblioCity
10:38:58Azi este sărbătorită Sfânta Muceniță Tatiana – ocrotitoarea studenților —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină