Masoneria romana la vedere (oficiala)

 

Masoneria româna si conducatorii lojelor, pentru prima oara la vedere

Masoneria este vazuta în fel si chip astazi – în mare parte fiind mult gonflat „renumele“ organizatiei. Legendele, beletristica, productiile cinematografice si înclinatia naturala a oamenilor catre „mistere“ si „lumi secrete“ au dat o aura speciala membrilor masoneriei. Ca orice organizatie cu nuclee policentrice, a devenit o retea. Ca orice retea, a fost infiltrata de alte retele mai bine camuflate. La noi, în prezent, reteaua celor peste 300 de Loje masonice numara peste 8.000 de membri. La vârf, cei 8.000 sunt reprezentati de 330 de venerabili, ale caror nume apar pentru prima oara în presa, în exclusivitate, în „Curentul“.
În editia online, pe lânga un scurt excurs istoric asupra dezvoltarii masoneriei la noi si în lume, este publicata in extenso lista tuturor organizatiilor masonice de pe cuprinsul României, precum si datele de contact ale tuturor venerabililor Lojelor recunoscute.
Desi Masoneria în România s-a desfiintat oficial în 1948, trei loje unite românesti care faceau parte din masoneria franceza au functionat în perioada comunista, iar în octombrie 1990 Alexandru Paleologu, ambasador în Franta numit de Ion Iliescu, devine Mare Maestru al Marii Loji Nationale din România – cea care reprezenta cele trei loje reunite, în frunte cu Shapira.
 

Masoneria din România dupa 1989
La data de 5 februarie 1991, este reconstituita Loja „Concordia“. La 24 ianuarie, Marele Orient al Italiei creeaza, în contul masoneriei mondiale, Marea Loja Nationala a României. Cu stiinta Marii Loji Unite a Angliei, „Grande Oriente d’Italia“ a primit sarcina – filiera latina – sa reactiveze Francmasoneria Regulara din România  Aceasta Mare Loja Regulara a fondat pe teritoriul românesc, la Bucuresti, trei „Loji Regulare“, aflate la început sub jurisdictie italiana. Mentorul lui Corneliu Vadim Tudor, scriitorul Eugen Barbu, a fost membru al Lojii Masonice „W. A. Mozart“ din Roma, aflata sub obedienta Marelui Orient al Italiei.
La Chisinau, în 1997, Marea Loja Regulara a Italiei fondeaza „Marea Loja a Moldovei“, cu sprijinul presedintelui de atunci, Piotr Kirilovici Lucinschi, cunoscut pentru politica sa antiromâneasca. Loja a fost înregistrata cu numarul 113 în registrul Lojii italiene, iar ceremonia de initiere s-a desfasurat pe 7 iunie în Hotelul „Codru“ de la Chisinau, fost al Partidului Comunist.
Fostul primar al Chisinaului, Serafim Urechean, bunul prieten al lui Adrian Nastase, si fostul premier Dumitru Braghis sunt initiati la rândul lor în loja masonica „Marele Orient al Frantei“, dar tot în filiala italiana. Actuala configuratie a Puterii la Chisinau se datoreaza în mare parte lui Lucinschi, personaj care manevreaza figuri politice proeminente, ca Filat si anturajul sau.
Pe lânga „fratii latini“, imediat dupa aparitia italienilor, a început în România sa activeze si concurenta, astfel ca în 1992, au fost „reaprinse luminile“ primei loji române apartinând Marelui Orient al Frantei – MOAR – de obedienta liberala si laica. Primul Mare Maestru a fost Mircea Deac. De la aceasta data a început un fel de razboi de gherila între membrii obedientelor, care a durat peste un deceniu si jumatate.
Fondarea oficiala a Marii Loji Nationale
În ianuarie 1993, Marea Loja Nationala din România – care numara peste 2.500 de membri si peste 110 loji pe teritoriul national – a fost reorganizata oficial la Bucuresti. În acelasi an, Comisia de Informare pentru Recunoastere a Conferintei Marilor Maestri ai Americii de Nord a raportat ca Marea Loja Nationala din România a fost întemeiata corespunzator si satisface standardele recunoasterii oficiale, fiind recunoscuta de 59 de Mari Loji din toata lumea. Reorganizarea Marii Loji Nationale din România s-a marcat si prin înregistrarea oficiala, în Registrul persoanelor juridice la Judecatoria Municipiului Bucuresti, pe baza Sentintei civile 40/PJ 26 aprilie 1995, la cererea lui Dan Amedeo Lazarescu, a lui Constantin Barbulescu si a lui Vladimir Boanta.
În paralel cu MLNR, serviciile maghiare au format si ele o Mare Loja Unita din România (MLUR), iregulara si nerecunoscuta, care îl avea în frunte pe profesorul Nicoara, din Cluj, ca Mare Maestru, un român mai slab de înger, pus la vedere, dar care era coordonat de un Suprem Consiliu, condus de Andre Szakvary (cetatean francez de origine maghiara) ca Mare Comandor.
În timp ce MLNR era recunoscuta de Marile Loji din lume si în special de Marea Loja Unita din Germania, MLUR ere recunoscuta doar de Supremul Consiliu din Franta. Dezbinarea din cadrul Ordinului Masonic român – care urmarea în fapt scindarea masonica pe zona Ardeal si impunerea unui Mare Maestru maghiar, via „fratii francezi“, a fost transata de Marea Loja-mama, din Anglia.
Maghiarofilii au fost pusi cu botul pe labe de Marea Loja Nationala din România în care au intrat o multime de fosti securisti care au dus la putere aceasta Loja si au transformat masoneria într-o veritabila rampa de lansare economica si politica. Cum majoritatea sereistilor intrati în Loja erau filo-Iliescu, PSD-ul a beneficiat de un suport important al retelei masonice. La schimb, prin Hotarârea de Guvern nr. 561 semnata de Adrian Nastase la data de 15.04.2004, „Asociatia Marea Loja Nationala din România“ devine de „utilitate publica“, beneficiind inclusiv de fonduri de la stat.
Tot în acea perioada, Conventul masonic a hotarât alegerea în functia de Mare Maestru al Marii Loji Nationale din România a lui Eugen Ovidiu Chirovici, concurat la vremea aceea de Radu George Serafim – realizator de programe la TVR 1. „Lumina“ Templului i-a venit lui Chirovici via Kondiakov, general KGB, Marele Maestru al Rusiei. Sub guvernarea PSD, Chirovici a avut functii înalte în stat. În perioada 2002-2003 a fost consilier pe probleme economice în cabinetul lui Adrian Nastase, iar din 2003 pâna la schimbarea PSD de la guvernare a detinut functia de presedinte al Întreprinderilor Mici si Mijlocii (ÎMM). La rândul sau, Adrian Nastase era mason si membru în Marea Loja Nationala a României în fruntea careia se afla Chirovici.
Sistemul clasic securistic s-a impus la vârf, Cuplul Chirovici-Tanasie inaugurând o forma de conducere bazata pe eliminarea autonomiei Lojilor si impunând forme de control stricte – raportarea continutului fiecarei convorbiri telefonice si a oricarui contact cu orice persoana mai importanta, avizarea primirii oricarui nou membru etc.
Intersectia intereselor politico-economice în sânul Masoneriei
Între fostele cadre de rang înalt din masoneria româna se numarau si generalii Gheorghe Rotaru (fost sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei), Alexandru Grumaz (fost prim-adjunct al comandantului STS), Eugen Badalan (fostul sef al Statului-Major General), Gabriel Naghi si Iulian Crainiceanu (fosti generali SPP), Dumitru Sorescu (fost la IGP), Gheorghe Carp (fost la Jandarmerie si IGP), Ovidiu Soare (ex-SRI), colonelul Danut Tanasie, Mare Secretar al MLNR, fost operativ în ex-DIE, diviziunea TS (telecomunicatii speciale), acum sluga supusa a lui Dinu Patriciu si Stefan Masu, Mare preot al Ritului de York, provenit, de asemenea, din ex-DIE, Lucian Bolcas (senator PRM), Ioan Rus (fost SIE), Florin Mihalache (DIPI/STS), Traian Dragusanu, Constantin Dinculescu, Sebastian Telbitz, Constantin Mindru Macostrai, Daniel Serghi, Mircea Tanase, Antonio Iervolino, Eugen Zubcov, Dan Enescu, Dan Grigore Adamescu (presedinte ASTRA ASIGURARI), Gheorghe Cirhoc, Ovidiu Drimba (istoric si profesor universitar), Constantin Maximilian, Ioan Pecsi, Claudio Teseo, fostul ambasador al României la Moscova, astronautul Dumitru Prunariu, „cavaler templier“ si Maestru Venerabil al Respectabilei Loji „Roza Vânturilor“ din Orientul Bucuresti etc.
S-au distribuit în cele mai importante pozitii de conducere ale lojilor din România tot felul de personaje din structuri. Bogdan Buzaianu era pro-mare mason în Marea Loja a României, condusa de marele maestru Corneliu Visoianu. Marea Loja Nationala a României a fost o loja masonica disidenta, constituita în 2003, cu multi dintre „fratii“ migrati de la alte organizatii masonice, conduse de Eugen Ovidiu Chirovici si de Costel Iancu. Sediul Marii Loje a României se afla în strada Edgar Quinet la numarul 7, la aceeasi adresa cu fostul sediu al firmei Energy Holding, si unde figura si fantomatica Fundatie Culturala Delta, al carei presedinte este tot Visoianu. Marele maestru Corneliu Visoianu era legat printr-un pact de concordanta cu Loja Alpina din Elvetia, tara de adoptie a lui Buzaianu. În Marea Loja a României mai era membru si Radu Boroianu, nasul de cununie al lui Calin Popescu-Tariceanu, iar Buzaianu si Boroianu au fost parteneri de afaceri în compania elvetiana B&C Consulting. Boroianu s-a ocupat ca lui VA Tech, compania reprezentata de Bogdan Buzaianu, sa i se atribuie contractul de retehnologizare al Portilor de Fier 1. Avocatul Doru Bostina, un alt apropiat al lui Buzaianu, alaturi de care a înfiintat în 2000 Energy Holding, era si el membru al Marii Loje a României.
A mai existat si o alta grupare a „masonilor disidenti“, a doua MLNR (Marea Loja Nationala a României), reuniti în jurul venerabilului Mare Maestru Nicu Filip si condusa de un maior din Ministerul de Interne, Viorel Danacu, supranumita Masoneria kaki, în contrast cu adevarata masonerie, cea albastra. Adeptii „Masoneriei kaki“ erau ofiteri din armata, politie si servicii. MLNR era formata din 28 de Loji în tara si 7 Loji în Capitala.
„Cupola“ oficiala a devenit însa în timp Marea Loja Nationala din România (MLNR), condusa de Chirovici, întregita de un Suprem Consiliu al Ritului Scotian Antic si Acceptat Regular, cu Costel Iancu Suveran Mare Comandor.
În momentul de fata, s-a pornit batalia pentru conducerea Masoneriei din România, principalii candidati fiind Visoianu si Mircea Gheordunescu.
Istoricul dezvoltarii Masoneriei pe teritoriul romanesc
Reprezentanti ai ordinelor civile, religioase sau militare au aparut la noi inca din perioada Evului Mediu, cum ar fi, printre ele, cel al Templierilor, prezenti in zona Abrudului, cel al Dragonului, din care a facut parte tatal lui Vlad Tepes, sau al rozacrucienilor, consemnati in preajma lui Dimitrie Cantemir.
Masoneria romaneasca are printre predecesori personaje ca Horea, Tudor Vladimirescu, mai apoi revolutionarul Nicolae Balcescu, membru al Lojei „Fratia“ – ucis de masoni pentru nationalismul sau romanesc, ministrul Mihail Kogalniceanu, care era venerabilul (grad suprem) unei loji bucurestene, poetul Vasile Alecsandri, membrul unei loje din Iasi, I.C. Bratianu, fondatorul PNL, membru de vaza al Lojei „Steaua Dunarii“, criticul literar Titu Maiorescu, maestru in Loja „Steaua Romaniei“, diplomatul filo-rus Nicolae Titulescu, initiat in masonerie in timpul studiilor din Franta, politicianul Alexandru Vaida Voievod, cel care a citit in 1918 in Parlamentul de la Budapesta Declaratia dreptului de autodeterminare a natiunii romane, membru emerit al Suveranului Sanctuar al Romaniei si Mare Orator Adjunct, scriitorul si apoi garantul regimului comunist Mihail
Sadoveanu – ramas in istorie ca venerabilul mai multor loji iesene si unul din capii masoneriei romanesti
Inceputul francmasoneriei in Tarile Romane este plasat de istorici in anul 1733, legat de numele secretarului lui Constantin Brancoveanu, Anton Maria Del Chiaro. Prima Loja masonica a fost infiintata la Iasi sub numele de ÑMasoneria romana speculativa“, fiind atestata documentar in 1734 si avind ca Mare Maestru pe domnitorul Moldovei, Nicolae Mavrocordat, iar ca Ofiteri – pe boieri (nobili) paminteni. Dimitrie Cantemir a fost membru al Ordinului Rozicrucian din Scotia, iar spatarul Nicolae Milescu a fost, si el, francmason. Documentele atesta ca si voievodul Constantin Mavrocordat a creat o loja la Iasi, denumita Ñ Moldova“. In Transilvania, miscarea masonica s-a creat pe filiera austriaca, intre cei mai cunoscuti masoni aflandu-se baronul Samuel Bruckenthal.
Influenta Masoneriei franceze s-a facut simtita la noi prin rolul avut in revolutia din 1784 condusa de Horea (Vasile Ursu Nicola), membru al Lojii „Adevarata concordie“. Loja De la Vraie Concorde era condusa de Ignatius Born (originar din Alba-Iulia), care a ajuns consilier pe probleme de minerit in Imperiul Austro- Ungar, pozitie din care se ocupa de relatia cu exploatarile miniere din Apuseni. De la Vraie Concorde era una dintre putinele loji vieneze care aveau printre membri un numar nesemnificativ de unguri. Si Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasca, la 24 ianuarie 1859, a fost organizata in mare parte cu ajutorul fratilor masoni si incheiata cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al ambelor principate.
Prima Mare Loja, cu caracter capitular, s-a fondat la Bucuresti, in 1880, avand ca prim Mare Maestru pe Constantin M. Moroiu. Daca la formarea statului roman, initial, masoneria, ca retea de interese, a adus laolalta figuri politice romanesti care au contribuit la unitatea nationala, in perioada interbelica rostul masoneriei a devenit cu totul altul. Sistemul retelei masonice a fost utilizat de o buna parte din activistii nucleului „revolutiei mondiale“ comuniste, lansata prin Manifestul Comunist tiparit in 1848 la Londra de Marx, la comanda B’nai B’rith, loja masonica exclusiv evreiasca.
In Romania, masoneria a fost de doua ori interzisa: prima oara in anul 1940, din ordinul maresalului Ion Antonescu, a doua oara de comunisti, in 1948. In noiembrie 1953, Tribunalul Militar Bucuresti a condamnat 17 masoni cu grade superioare la pedepse cuprinse intre 2 ani de inchisoare si munca silnica pe viata, in functie de gradul pe care il aveau in masonerie. Seful „lotului francmasonic“, Constantin Bellu, era trecut in evidentele Securitatii drept „Mare comandor al masoneriei RPR“, dar purta titlul oficial de Suveran Mare Comandor al Masoneriei Romane si detinuse functia de Mare Tezaurar al Supremului Consiliu, iar de la moartea lui Mihai Noradunghian, in 1951, a preluat conducerea masonilor. Masonii de frunte au finantat organizatia „Sumanele Negre“ si intentionau aducerea in tara a regelui Carol al II-lea, in locul regelui Mihai.
Constantin Bellu a incercat sa puna in practica planuri elaborate in perioada 1937-1945 ce preconizau constituirea unei Uniuni Sud-Est Mediteraneene, care sa uneasca statele balcanice si cele din sud-estul mediteraneean prin masonerie, urmand ca aceasta Uniune sa fie pusa sub egida SUA.
Planul a fost abandonat deoarece Ioan Pangal, seful masoneriei romane care detinea titlul de Suveran Mare Comandor al Supremului Consiliu, fugise din Romania, dupa ce i-a ordonat, in 1937, succesorului sau, Mihail Noradunghian, sa inchida masoneria de frica legionarilor, intrati in puternica coliziune cu Carol al II-lea datorita subordonarii acestuia retelei evreiesti prin celebra sa amanta de origine evreiasca, Elena Lupescu.
Pangal l-a slujit cu devotament pe Carol al II-lea si la sugestia acestuia a dat gradul 33 de mason colaboratorilor apropiati: Constantin Angelescu, Alexandru Vaida Voevod, Octavian Goga, Viorel Tilea si Pan Halipa. De la Panait Stanescu-Bellu si de la Leonida Vladimir, care statuse in puscarie cu Constantin Bellu, Marcel Shapira, a primit insemnele masonice si a devenit Suveran Mare Comandor de Onoare intrand in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial in Marea Loja Nationala a Frantei, loja care a inglobat 70-80 de masoni romani in exil. Schapira a creat Supremul Consiliu Romanesc, in exil.
Masoneria la nivel mondial – scurt excurs istoric
La baza, masoneria – termenul pleca de la zidarie – are ca origine sistemul breslelor mestesugaresti medievale care, in vestul Europei, sunt semnalate de prin secolul 6. Ele au fost preanuntate, insa, de confreriile de constructori din vechiul Egipt, din lumea asiatica, greaca, romana – in care secretul de productie si constructie se pastra cu strasnicie – si care s-au transformat in loji operative, care, la randul lor, au devenit baza Masoneriei.
De la masoneria operativa, a breslelor de constructori, arhitecti, zidari, sculptori, desenatori, dar si ganditori de varf ai epocii – cum era de exemplu Leonardo da Vinci – s-a trecut treptat la masoneria speculativa, formata din membri care aderau, desi nu faceau parte din bresle. Nu se poate stabili cu exactitate momentul trecerii de la masoneria operativa la cea speculativa. Trecerea a fost treptata si s-a intins pe o perioada de aproape un secol, sec. XVI, cand in lojile operative au fost acceptati protectorii; cei ce nu doreau sa devina zidari i-au urmat pe protectori, iar cei acceptati de bunavoie de catre masonii operativi au devenit „Masoni Acceptati“. Se dorea aderarea a cat mai multor membri datorita multiplelor avantaje sociale si economice, specifice unei confrerii. Pe parcursul acestei perioade, breasla s-a imbogatit rapid cu un mare numar de adepti. Caracterul de retea, de club, de organizatie a „cuiburilor“ si manunchiurilor de prieteni, a devenit un instrument utilizat predilect de catre grupuri si familii care s-au infiltrat la varf, – in mare parte evrei, care au dominat cu usurinta reteaua datorita vechimii – peste doua milenii – in activitatea conspirativa si secreta.
Amploarea pe care a luat-o masoneria speculativa moderna se datoreaza in principal formarii Marii Loji a Angliei. Se consemneaza ca data de nastere a masoneriei moderne ziua de 24 iunie 1717, sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul, zi in care membrii a patru loje din Londra s-au reunit, marcandu-se debutul Francmasoneriei moderne.
Marea Loja din Londra si-a asumat sarcina de a unifica si a moderniza regulamentele masonice. In anul 1723, sunt publicate la Londra Constitutiile francmasonilor, o poveste compusa din doua parti – o prima parte ce prezinta o istorie destul de fantezista a ordinului si o a doua parte, in care sunt definite sarcinile unui francmason si regulile pe care acesta trebuie sa le respecte. Se stabilesc ierarhii interne ale ordinului masonic, respectiv cele trei grade: ucenic, calfa si maestru. Ritul Scotian Antic si Acceptat acorda grade aditionale de la 4 la 32 si gradul onorific 33.
In anii care au urmat infiintarii Marii Loje din Londra, in toata Europa si in coloniile britanice au aparut loje de obedienta englezeasca. In 1726, este infiintata prima Loja a Frantei si, in 1730, prima loja italiana, la Florenta. In anul 1737, este constituita loja „Absalon“ din Hamburg, in care, doi ani mai tarziu, va fi initiat viitorul rege prusac Frederic al II-lea. Anul 1738 marcheaza aparitia primei obediente franceze, Marea Loja a Frantei, nerecunoscuta de Marea Loja a Angliei. In 1773, se constituie o alta obedienta franceza, rivala primei, Marele Orient al Frantei, de origine stangista, care se extinde foarte repede.
In America, masoneria este prezenta inca din 1730. In Canada, prima loja a fost infiintata in anul 1738. O prima loja este fondata la Philadelphia, in 1731. Urmeaza apoi Boston, Savannah si Charleston. Primul presedinte al Statelor Unite, George Washington, a devenit mason in anul 1752. Treisprezece presedinti ai Statelor Unite au fost masoni. Exista diferente intre denumirile Marilor Loji din S.U.A. Unele poarta numele A.F.A.M. (Masonerie Acceptata Libera si Antica), iar altele F.A.M. (Masonerie Acceptata si Libera). Cauza acestor diferente a fost conflictul dintre doua factiuni diferite la momentul infiintarii Marilor Loji. O factiune a adoptat titulatura de Antica, cealalta grupare considerandu-se Moderna. Diferentele de titulatura care exista in S.U.A. nu au legaturi logice cu nici unul dintre acesti termeni sau cu originile Marilor Loji americane.
In istoria masoneriei se disting doua linii de baza: cea franceza – Marele Orient al Frantei cu sediul la Paris, si cea britanica – Ritul de York cu sediul la Londra. Prima dintre ele a dat nastere masoneriilor de pe continent, generand astfel doua importante linii secundare, care la randul lor s-au individualizat si au generat alte loji nationale in tarile Europei: masoneria italiana si cea germana.
A doua linie principala, cea nascuta in insulele britanice – numita si masoneria albastra, a generat lojile de peste ocean sau din afara continentului: SUA, Canada si Japonia (pentru a controla Extremul Orient). Masoneria rusa are un statut aparte, la constituirea ei contribuind ambele rituri, si cel francez, si cel englez.
Toate aceste organizatii sunt implicate in vastul proces al globalizarii si mondializarii, al topirii granitelor nationale si al transformarii progresive a umanitatii in masa de manevra supusa unui Centru, o patura superpusa, o elita cu valente si pretentii aristocratice ce inlocuieste vechile monarhii. Influente organizatii mondiale fac parte din elita masonica: Comisia Trilaterala, Grupul Bilderberg sau Consiliul Relatiilor Externe. Grupul „G8“ al celor mai puternic industrializate state din lume are la vedere simbolistica masonica, litera G din numele „G8“ reprezentand sigla emblemelor masonice. Astfel, G8 semnifica grupul „Celor 8 masonerii“, cele mai puternice din lume.Sursa
2010-09-28 17:34:12Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

03:03:44the crew —» turn up the silence
01:18:15for pride month year around —» turn up the silence
18:04:00Jupiter in Gemeni (2024 - 2025) pentru toate zodiile. —» codul omega
11:12:54Exerciții de discernământ. Ce s-ar putea întâmpla după alegerile prezidențiale și referendum… —» Nicolae Federiuc
12:17:27La mare, la soare… —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:41:14Independentul Mihai Polițeanu este noul primar ales al Municipiului Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
09:27:07Ce-i cu solul la Purcari?! —» Fine Wine
07:41:29Vai, sărmana turturică… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
16:49:42Reciclarea RetuRo pe re-pet —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:58:33O vacanță de vis pentru copii —» BiblioCity
13:03:44Relevanți de ziua lor. De ce instituțiile publice din Moldova trebuie să inspire și motiveze angajații. —» Efrosnatalita’s Blog
09:29:04„Orașul meu cu umeri albi de piatră” —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
06:04:25당리맛집 Restaurants that serve food relevant to modern health —» Curat Murdar, Coane Fanica
05:26:12VĂ INTERESEAZĂ AVANGARDA? —» Leo Butnaru
17:43:40zâna —» turn up the silence
14:24:13Verile pline de cunoaștere în Universul STREAM la Bibliotecă —» BiblioCity
12:30:11,,Moldova – UE – viitorul nostru comun”. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:10Protest la Parlament pentru cetățenie fără birocrație —» Curaj.TV | Media alternativă
18:18:10DIALOG DESPRE AVANGARDĂ —» Leo Butnaru
12:04:00Eu știu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, și nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde. (Ieremia 29:11) —» codul omega
10:39:06The Red Can Diet Culture Popular in Korea —» Curat Murdar, Coane Fanica
10:53:32Luni, W17 – Coolplay —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:34:25Nu o sugestie, doar o mirare —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
16:55:00AI powered human greed (2) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:08:02Întâlnirea cititorilor cu scriitorul Grigore Chiper —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'