Să moară capra lui Tudor Darie

V-am spus eu, Tudor Darie este vândut PLDM-ului. În aceste condiţii, mai credeţi cumva că Unimedia era/este un site corect şi echidistant? Nici vorbă. E cu Filat, cap coadă.” Nu zic eu, Vitalie Cojocari, asta. Ideea a răsunat în comentariile zecilor de internauţi care au aflat astăzi că Tudor a renunţat în mare parte la Unimedia în favoarea funcţiei de consilier personal al premierului. De fapt, comentariile au fost mult mai răutăcioase. Eu le-am sintetizat cuminte într-o singură teză la care trebuie să mai adaug ceva ce mi-a scăpat. Pentru exactitate o să citez un comentariu, de pe Unimedia desigur: “ASA SE FAC ANGAJARILE IN MOLDOVA, S-APOI VRETI SA NU FUGA LUMEA PESTE HOTARE….. Da sa va bat din palme, ca tare ghini va descurcati…”

 

Concluzia care se impune… Dacă nu aţi ştiut, păi aflaţi astăzi - rânza este cel mai mare organ din corpul moldoveanului. Suntem atât de rânzoşi încât nu acceptăm niciodată că cineva a ajuns undeva sus şi face ceva important. Ca în bancul cu moldovenii ajunşi în iad. Cică, într-o zi, a venit Scaraoţchi să vadă cum merg lucrurile în străfunduri şi tare s-a mirat când a văzut că la toate cazanele cu smoală stau dracii cu ciomege în mână, de-i otânjesc pe muritorii care scot capul prea mult, iar la unul - nimeni. I s-a explicat că era ceaunul moldovenilor şi nu e nevoie de santinelă aici. Când unul reuşeşte să se ridice, ceilalţi îl trag la fund.

 

Aţi râs? Eu aş plânge la un astfel de banc. Ce legătura are cu Tudor Darie? Păi, este fix moldoveanul care încearcă să iasă din smoala în care ne prăjim cu toţii. Atunci, uniţi cum sunt “la nevoie”, moldovenii pun mână de la mână şi dăi, şi înjură, şi loveşte, şi denigrează: “Iete na, uite-l şi pe ăsta! Mare jurnalist. Ce a ajuns, dar ce fost?!” Noi am dus proverbul “să moară capra vecinului” la paroxism paralitic. Suntem campioni mondiali la otrăvitul câinilor din vecini, la stricat geamurile celor cu care ne certăm, la înecat puii măhălenilor şi la aruncat cu glod moldovenesc pe forumuri.

 

În ceea ce priveşte corectitudinea şi deontologia jurnalistului Tudor Darie, nu am ce să-i reproşez. Unde a greşit a recunoscut, unde nu a ştiut a întrebat. Nu a lăsat lucrurile aşa, a evoluat şi a învăţat din mers. Din păcate, ipocrizia moldovenească nu le permite multora să vadă ditamai parul din ochiul Omega, NIT, Comunistul. În schimb, caută cu microscopul şi ne demonstrează triumfători firul de praf din ochiul lui Tudor Darie. Unimedia nu a avut derapaje cum s-a întâmplat în cazul altor instituţii de presă. Iar argumentul că Tudor Darie nu a fost echidistant pentru că merge consilier la Filat este cel puţin bizar. Există sute de cazuri de jurnalişti care şi-au lăsat condeiul în călimară pentru a-i consilia pe politicieni. Adevăraţi profesionişti, au reuşit să se întoarcă nepătaţi în breaslă. Cel puţin în România ştiu o duzină.

 

PS: L-am întâlnit doar o singură dată pe Tudor Darie. Face impresia unui tip aşezat şi care ştie ce vrea, dar care are bun simţ. Am scris cele de mai sus nu pentru a-l apăra pe Tudor, se apără el mai bine. E mare, e vaccinat. Am scris pentru că m-a apucat, aşa, o furie pe felul nostru aiurea de a fi.


Sursa
2010-09-27 23:38:43Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:11:24NoSugarPolitics despre puciul din Rusia și altele —» Curaj.TV | Media alternativă
09:41:20Lansarea cărții „Anton Mater, ispitele sceni și ale ecranului” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
05:40:33Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
03:03:44the crew —» turn up the silence
01:18:15for pride month year around —» turn up the silence
18:04:00Jupiter in Gemeni (2024 - 2025) pentru toate zodiile. —» codul omega
15:40:37AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:12:54Exerciții de discernământ. Ce s-ar putea întâmpla după alegerile prezidențiale și referendum… —» Nicolae Federiuc
08:04:02Au luat la lucru om cu dizabilități, și l-au abandonat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:54:52Contribuția neprețuită a voluntarilor la Bibliotecă —» BiblioCity
12:17:27La mare, la soare… —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:41:14Independentul Mihai Polițeanu este noul primar ales al Municipiului Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
09:27:07Ce-i cu solul la Purcari?! —» Fine Wine
07:41:29Vai, sărmana turturică… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
07:26:15Rock, folclor și pop simfonic la Cluj Symphony Experience 2024 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:49:42Reciclarea RetuRo pe re-pet —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:58:33O vacanță de vis pentru copii —» BiblioCity
13:03:44Relevanți de ziua lor. De ce instituțiile publice din Moldova trebuie să inspire și motiveze angajații. —» Efrosnatalita’s Blog
09:29:04„Orașul meu cu umeri albi de piatră” —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
06:04:25당리맛집 Restaurants that serve food relevant to modern health —» Curat Murdar, Coane Fanica
05:26:12VĂ INTERESEAZĂ AVANGARDA? —» Leo Butnaru
17:43:40zâna —» turn up the silence
14:24:13Verile pline de cunoaștere în Universul STREAM la Bibliotecă —» BiblioCity
12:30:11,,Moldova – UE – viitorul nostru comun”. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:10Protest la Parlament pentru cetățenie fără birocrație —» Curaj.TV | Media alternativă