Fără pasageri în picioare. Uraaaa!!!
L-am primit acum câteva clipe. Îmi place!!! Sper şi vouă…
Stimaţi operatori şi benefiaciari ai serviciilor transportului public de călători!
La etapa actuală de dezvoltare a societăţii problema asigurării securităţii circulaţiei rutiere cosntituie o priotitate a politicii naţionale, deoarece reprezintă o reflectare a nivelului de protecţie a participanţilor la trafic şi statului de riscul accidentelor rutiere şi consecinţelor lor.
Dreptul la viaţă, dreptul la libera circulaţie şi dreptul la securitate sunt drepturi fundamentale ale omului consfinţite în actele normative internaţionale, cum ar fi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 10 decembrie 1948, Pactul Internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale şi Pactul Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice din 16 decembrie 1966, Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale din 4 noiembrie 1950 şi protocoalele sale facultative, precum şi în Constituţia Republicii Moldova.
În acelaşi timp, constatăm cu îngrijorare, că pe parcursul a 8 luni curent, numai în municipiul Chişinău au fost înregistrate 127 accidente rutiere grave cu implicarea transportului urban de călători, soldate cu 4 persoane decedate şi altele 199 traumatizate.
Dintre care:
29 – cu implicarea autobuzelor şi troleibuzelor, soldate cu 1 persoană decedată şi 36 traumatizate, inclusiv 27 – din vina conducătorilor acestora;
44 – cu implicarea microbuzelor maxi-taxi, 1 persoană decedată şi 105 traumatizate, inclusiv – 38 din vina conducătorilor acestora;
54 – cu implicarea taximetrelor, 2 persoane decedate şi 58 traumatizate, inclusiv 51 – din vina taximetriştilor.
De la începutul lunii septemrbie curent în 3 accidente cu implicarea microbuzelor maxi taxi au avut de suferit circa 34 persoane, fapt ce impune o intervenţie promptă întru redresarea situaţiei create atît din partea poliţiei rutiere, cît şi altor organe de resort.
În conformitate cu pct. 83 (a) a Regulamentului circulaţiei rutiere aprobat prin HG 357 din 13.05.2009 se interzice, transportarea persoanelor al căror număr depăşeşte numărul de locuri prevăzute prin caracteristica tehnică a veniculului (cu excepţia copiilor în vîrstă de pînă la 7 ani, ţinuţi în braţe de persoanele adulte).
Totodată, pct. 15 (d) a Hotărîrii Guvernului nr. 854 din 28.07.2006 cu privire la Regulamentul transporturilor auto de călători şi bagaje, echipajului antrenat la transportarea pasagerilor i se interzice:
- să transporte mai mulţi călători decît numărul de locuri prevăzut în paşaportul tehnic eliberat de uzina producătoare;
- să fumeze în salon, să folosească aparate audio şi video dacă pasagerii au obiecţii;
- să utilizeze telefonul mobil în timpul conducerii mijlocului de transport.
Standardul (ГОСТ) 27815-88 АВТОБУСЫ ОБЩИЕ ТРЕБОВАНИЯ К БЕЗОПАСНОСТИ КОНСТРУКЦИИ reglamentează cerinţele faţă de autobuze cu capacitatea de transportare a pasagerilor.
Majoritatea autobuzelor antrenate la transportarea pasagerilor în mun.Chişinău sunt de capacitate mică de marca „MERCEDES” şi „VOLKSWAGEN”, care conform reglamentărilor tehnice ale uzinelor producătoare sunt destinate doar pentru transportarea pasagerilor pe locuri.
În calitate de organ central de specialitate responsabil de exercitarea controlului asupra respectării legislaţiei din domeniul siguranţei traficului rutier, Ministrul afacerilor interne solicită respectarea necondiţionată a prevederilor legislaţiei în vigoare de către operatorii transportului rutier de călători, cu excluderea cazurilor de transportare a pasagerilor supra numărul de locuri prevăzute de uzina producătoare, adică numai pe scaune.
Vă dorim călătorii fără primejdii.

Sursa
2010-09-27 17:55:36