Comuniştii nu trebuie să revină. Liberalii trebuie să plece

Liderul creştin-democrat Iurie Roşca a participat miercuri, 22 septembrie, la şedinţa Consiliului Organizaţiei Studenţilor Democraţi Europeni, care este găzduită la Chişinău de Organizaţia de Tineret Noua Generaţie a PPCD, cu genericul „Drepturile Omului şi Democraţia – promovarea valorilor europene”. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii organizaţiilor de studenţi şi tineret i-au adresat întrebări lui Iurie Roşca.Între altele, acesta a fost solicitat să facă un pronostic privind rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare anticipate care ar urma să aibă loc până la sfârşitul lunii noiembrie. Iurie Roşca a declarat că în prezent este greu de estimat care este raportul de forţe dintre comuniştii din opoziţia parlamentară şi liberalii de la guvernare, dar este cert că acest moment politic este unul prielnic pentru creştin-democraţi, pentru a reveni nu doar în Parlament, ci chiar pentru a participa la viitoarea coaliţie postelectorală.

Iurie Roşca: PPCD nu doar că va intra în Parlament, ci chiar va participa la formarea viitoarei coaliţii de guvernământ

Nu putem şti exact cum va reacţiona electoratul şi cum va vota în cadrul următoarelor alegeri parlamentare anticipate. Dar noi, creştin-democraţii, avem un slogan clar pentru alegători, slogan pe care l-am formulat încă pe 8 iunie 2010: comuniştii nu trebuie să revină la guvernare, iar liberalii trebuie să plece. Asta înseamnă că noi optăm pentru Calea a Treia.

Eu sper că nu se va repeta experienţa anului 2000. În 1998 am format o majoritate parlamentară democratică (Alianţa pentru Democraţiei şi Reforme – n.n.), care se aseamănă foarte mult cu actuala majoritate, venită la guvernare după un mandat de 8 ani al comuniştilor. Acea majoritate a fost o experienţă ce s-a bucurat de un succes relativ. Atunci eu am fost ales vicepreşedinte al Parlamentului şi preşedinte al comisiei de anchetă care a investigat mai multe cazuri răsunătoare de corupţie la nivel înalt. Activitatea comisiei a provocat un şir de scandaluri care au zdruncinat din temelie această coaliţie de guvernământ. Eu am încercat atunci să-i conving pe colegii mei, lideri ai altor partide aflate la guvernare, să pună capăt acţiunilor de corupţie, privatizărilor ilegale, căci, de altfel, comuniştii vor reveni la guvernare. Însă, din păcate, nu am fost ascultat atunci şi comuniştii au învins la alegerile din 2001.
AIE, pe urmele ADR

Acum, după un an de guvernare liberală, situaţia este similară cu cea de acum 10 ani. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi de criza economică, de colapsul social, de corupţia din structurile statului. Asta defavorizează componentele actualei coaliţii de guvernământ. Şi comuniştii au un start electoral care nu este atât de rău. Dar sper că ei nu vor obţine totuşi majoritatea locurilor în Parlament. După toate probabilităţile, nici o parte, nici alta nu va controla întreaga putere, nu va obţine suficiente voturi pentru a alege preşedintele ţării. Vom avea, probabil, o coaliţie postelectorală. Nu se ştie de care, de centru-stânga sau de centru-dreapta.
Referendumul a distrus atâtea „vise”…

După un an de guvernare liberală, mai ales după referendumul din 5 septembrie, care a distrus atâtea vise, nu ştiu dacă liberalii vor avea succes în următoarea campanie electorală. Toţi oamenii normali vor să ştie care sunt realizările, reuşitele economice, sociale, administrative ale actualei puteri. Iată de ce noi credem că şansele creştin-democraţilor nu sunt atât de rele. PPCD poate deveni o forţă importantă în următorul Parlament. Şi noi suntem foarte activi, deşi ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă. Vă dau un exemplu. Când vorbim despre alegeri cu oamenii săraci de la sate, aşteptarea lor este să le dăm bani. Bani contra voturi. Spre deosebire de alte partide, noi nu avem aceşti bani, dar, chiar dacă i-am avea, refuzăm să mituim electoratul. Nu vrem să ne ocupăm cu mituirea electoratului, aşa cum au făcut-o în campania parlamentară precedentă cei care guvernează astăzi. Dar cum să-i convingem pe alegători să nu ia bani de la alte partide? Şi cum poate fi contracarat acest fenomen de mituire a electoratului? Deocamdată, asta pare a fi, practic, imposibil.
5 septembrie 2010 – o victorie electorală a PPCD

PPCD a participat la referendumul din 5 septembrie. Noi considerăm că această participare a fost o reuşită. 12 procente dintre cei care s-au prezentat la urnele de vot (aproximativ 100 000 de alegători – n.n.) au urmat apelul creştin-democraţilor votând împotriva instaurării unui regim de guvernare autoritar în Republica Moldova şi exprimându-se în favoarea republicii parlamentare. Să nu uităm că 21 de partide s-au arătat favorabile introducerii sistemului prezidenţial de guvernare şi aceste 21 de partide au acumulat doar vreo 88 de procente din sufragiile celor care s-au prezentat la urne, adică electoratul acestor 21 de partide, inclusiv a principalelor forţe politice din actualul arc guvernamental, constituie în acest moment doar vreo 800 000 de voturi. Asta ne permite să tragem o concluzie clară despre suportul electoral pe care pot miza actualii guvernanţi în viitoarele alegeri. Nu cunoaştem care este electoratul comuniştilor, pentru că ei şi-au chemat alegătorii să boicoteze referendumul. Şi nu ştim câţi au urmat acest apel şi câţi, pur şi simplu, au ignorat scrutinul. Sunt sigur că, în această situaţie, PPCD nu doar că va intra în Parlament, ci chiar va fi parte a viitoarei coaliţii de guvernământ.

Sergiu PRAPORŞCIC

Tweet

Sursa
2010-09-27 14:46:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

07:45:46Măcelarul din Lunca Prutului – fantoma emblematică a Maiei Sandu sau de ce pe „vremuri bune” lucrurile niciodată nu sunt așa cum par a fi?! —» Sergiu Mocanu
23:46:34Triangle of Sadness —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:59:10La Radio Guerrilla cu Mitoș Micleușanu —» .:EU:.
10:15:29YES-EU. CEVA ESENȚIAL... —» Leo Butnaru
10:30:40DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
10:08:23Berliner: gest de solidaritate pentru vinurile moldovenești —» Fine Wine
21:29:07Poliția locală acționează pe alocuri, dar intens —» Curaj.TV | Media alternativă
21:25:29Inspectorul Felix se agită cînd e inspectat —» Curaj.TV | Media alternativă
09:25:46ИНФОРМАЦИОННО ПИСМО —» Biblioteca Hristo Botev
19:45:58True, Biblical Friendship —» Erik and Elena Brewer's Weblog
19:13:58Mai Departe cu Viorica Tătaru – Pe front în Ucraina, Propaganda de război, Transnistria —» Curaj.TV | Media alternativă
19:11:51Pericole la zebra de la parcul Bazilescu, Bucureștii Noi —» Curaj.TV | Media alternativă
18:26:54DIN POEZIA FRANCEZĂ CONTEMPORANĂ —» Leo Butnaru
15:23:47What’s New on WordPress.com: Tools to Make Designing Your Site Easier Than Ever —» Misterioz
14:50:26Program_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:44:06Anunţ - Poster_Campania Naţională ,,Citim cu voce tare împreună” ediţia anului 2023 —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
14:35:47Lectura — hrană nobilă pentru suflet —» Biblioteca Hristo Botev
14:31:1227 Ianuarie - Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:15:03Pericol mortal in pasajul de la Guvern pe motiv de neglijență —» Curaj.TV | Media alternativă
04:57:00De ce familia mea nu consumă carnea de pui din comerț, laptele cu termen mare de valabilitate și marmelada —» Sunt MAMĂ!
21:27:45„Amintiri din trecutul Terrei” de Liu Cixin – o părere sinceră despre cărți (fără spoilere) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
18:42:59Citit în ianuarie: „Oameni sărmani” de F.M. Dostoievski —» Sunt MAMĂ!
18:04:44UN POET RUS CÂNDVA EXPULZAT DIN ROMÂNIA —» Leo Butnaru
14:52:14Haiku (trad. în spaniolă) —» Andrei LANGA. Blogul personal
14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină