18666 cazuri COVID-19 în Moldova
6106 – cazuri active
11936 – cazuri vindecate
624 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 9 iulie 2020 ora 22:33


Comuniştii nu trebuie să revină. Liberalii trebuie să plece

Liderul creştin-democrat Iurie Roşca a participat miercuri, 22 septembrie, la şedinţa Consiliului Organizaţiei Studenţilor Democraţi Europeni, care este găzduită la Chişinău de Organizaţia de Tineret Noua Generaţie a PPCD, cu genericul „Drepturile Omului şi Democraţia – promovarea valorilor europene”. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii organizaţiilor de studenţi şi tineret i-au adresat întrebări lui Iurie Roşca.Între altele, acesta a fost solicitat să facă un pronostic privind rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare anticipate care ar urma să aibă loc până la sfârşitul lunii noiembrie. Iurie Roşca a declarat că în prezent este greu de estimat care este raportul de forţe dintre comuniştii din opoziţia parlamentară şi liberalii de la guvernare, dar este cert că acest moment politic este unul prielnic pentru creştin-democraţi, pentru a reveni nu doar în Parlament, ci chiar pentru a participa la viitoarea coaliţie postelectorală.

Iurie Roşca: PPCD nu doar că va intra în Parlament, ci chiar va participa la formarea viitoarei coaliţii de guvernământ

Nu putem şti exact cum va reacţiona electoratul şi cum va vota în cadrul următoarelor alegeri parlamentare anticipate. Dar noi, creştin-democraţii, avem un slogan clar pentru alegători, slogan pe care l-am formulat încă pe 8 iunie 2010: comuniştii nu trebuie să revină la guvernare, iar liberalii trebuie să plece. Asta înseamnă că noi optăm pentru Calea a Treia.

Eu sper că nu se va repeta experienţa anului 2000. În 1998 am format o majoritate parlamentară democratică (Alianţa pentru Democraţiei şi Reforme – n.n.), care se aseamănă foarte mult cu actuala majoritate, venită la guvernare după un mandat de 8 ani al comuniştilor. Acea majoritate a fost o experienţă ce s-a bucurat de un succes relativ. Atunci eu am fost ales vicepreşedinte al Parlamentului şi preşedinte al comisiei de anchetă care a investigat mai multe cazuri răsunătoare de corupţie la nivel înalt. Activitatea comisiei a provocat un şir de scandaluri care au zdruncinat din temelie această coaliţie de guvernământ. Eu am încercat atunci să-i conving pe colegii mei, lideri ai altor partide aflate la guvernare, să pună capăt acţiunilor de corupţie, privatizărilor ilegale, căci, de altfel, comuniştii vor reveni la guvernare. Însă, din păcate, nu am fost ascultat atunci şi comuniştii au învins la alegerile din 2001.
AIE, pe urmele ADR

Acum, după un an de guvernare liberală, situaţia este similară cu cea de acum 10 ani. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi de criza economică, de colapsul social, de corupţia din structurile statului. Asta defavorizează componentele actualei coaliţii de guvernământ. Şi comuniştii au un start electoral care nu este atât de rău. Dar sper că ei nu vor obţine totuşi majoritatea locurilor în Parlament. După toate probabilităţile, nici o parte, nici alta nu va controla întreaga putere, nu va obţine suficiente voturi pentru a alege preşedintele ţării. Vom avea, probabil, o coaliţie postelectorală. Nu se ştie de care, de centru-stânga sau de centru-dreapta.
Referendumul a distrus atâtea „vise”…

După un an de guvernare liberală, mai ales după referendumul din 5 septembrie, care a distrus atâtea vise, nu ştiu dacă liberalii vor avea succes în următoarea campanie electorală. Toţi oamenii normali vor să ştie care sunt realizările, reuşitele economice, sociale, administrative ale actualei puteri. Iată de ce noi credem că şansele creştin-democraţilor nu sunt atât de rele. PPCD poate deveni o forţă importantă în următorul Parlament. Şi noi suntem foarte activi, deşi ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă. Vă dau un exemplu. Când vorbim despre alegeri cu oamenii săraci de la sate, aşteptarea lor este să le dăm bani. Bani contra voturi. Spre deosebire de alte partide, noi nu avem aceşti bani, dar, chiar dacă i-am avea, refuzăm să mituim electoratul. Nu vrem să ne ocupăm cu mituirea electoratului, aşa cum au făcut-o în campania parlamentară precedentă cei care guvernează astăzi. Dar cum să-i convingem pe alegători să nu ia bani de la alte partide? Şi cum poate fi contracarat acest fenomen de mituire a electoratului? Deocamdată, asta pare a fi, practic, imposibil.
5 septembrie 2010 – o victorie electorală a PPCD

PPCD a participat la referendumul din 5 septembrie. Noi considerăm că această participare a fost o reuşită. 12 procente dintre cei care s-au prezentat la urnele de vot (aproximativ 100 000 de alegători – n.n.) au urmat apelul creştin-democraţilor votând împotriva instaurării unui regim de guvernare autoritar în Republica Moldova şi exprimându-se în favoarea republicii parlamentare. Să nu uităm că 21 de partide s-au arătat favorabile introducerii sistemului prezidenţial de guvernare şi aceste 21 de partide au acumulat doar vreo 88 de procente din sufragiile celor care s-au prezentat la urne, adică electoratul acestor 21 de partide, inclusiv a principalelor forţe politice din actualul arc guvernamental, constituie în acest moment doar vreo 800 000 de voturi. Asta ne permite să tragem o concluzie clară despre suportul electoral pe care pot miza actualii guvernanţi în viitoarele alegeri. Nu cunoaştem care este electoratul comuniştilor, pentru că ei şi-au chemat alegătorii să boicoteze referendumul. Şi nu ştim câţi au urmat acest apel şi câţi, pur şi simplu, au ignorat scrutinul. Sunt sigur că, în această situaţie, PPCD nu doar că va intra în Parlament, ci chiar va fi parte a viitoarei coaliţii de guvernământ.

Sergiu PRAPORŞCIC

Tweet

Sursa
2010-09-27 14:46:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:04:31Un copil al străzii a fost găsit înjunghiat —» Curaj.TV | Media alternativă
17:48:38Dezbatere despre ”ideologia de gen” —» Curaj.TV | Media alternativă
11:16:44Jurnalism —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:20:02Pregătim împreună biscuiți de post „Porumbița”. Sănătoși și plini de dragoste —» Sunt MAMĂ!
08:15:27Muncitori de la Bălţi, se odihnesc la Căuşeni pe bani americani —» Curaj.TV | Media alternativă
03:25:16Scufundări —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:53:47Cărțile pentru copii și cum ne deprindem cu lectura —» A little web world
16:48:45O RELAȚIE BUNĂ ÎNTOTDEAUNA DĂ ROD BUN! —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:28:47The Confession, Call, and Conviction of a Disciple of Christ —» Erik and Elena Brewer's Weblog
13:26:09Slujba şi Paraclisul Sf. Sofronie de la Essex – text în metrică bizantină şi note psaltice —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
12:36:01Nu poate uita o nedreptate a poliției de la Roman —» Curaj.TV | Media alternativă
10:43:48Nu au apă potabilă, primarul le rîde în nas —» Curaj.TV | Media alternativă
10:23:57Crimă și pedeapsă / F. M. Dostoievski —» Frinturi din suflet de femeie
08:52:06Câți bani au trimis acasă moldovenii din diaspora în luna mai 2020 —» Elena Robu
08:51:20T2A WU – un nou serviciu pe piața bancară din Moldova —» edufin.md
08:21:38Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS vă invită să-i cunoașteți pe oamenii din diaspora care poartă România în suflet oriunde ar fi —» Elena Robu
07:30:08POEME ROMÂNEȘTI PUBLICATE ÎN GERMANIA —» Leo Butnaru
07:16:04Mâine „opoziția” va reveni în Parlament —» un alt blog
06:12:24Față, mâini și picioare umflate în sarcină. E absolut normal! —» Sunt MAMĂ!
23:03:09Eurovision Song contest: The Story of Fire Saga —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:09:36Au chemat poliția în sat pentru tractoare și escavatoare —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:44The Duck Show – INFLUENSERII —» Curaj.TV | Media alternativă
16:59:21©️ Ai momente —» Licurici de suflet
16:48:33Cîini dezlănțuiți la Sinaia, în parc —» Curaj.TV | Media alternativă
09:38:16Top vânzări iunie 2020. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu