Despre revolta de la Tatarbunar

Revoltele populare ale taranimii romanesti au fost deseori rezultatul tratamentului opresiv, dar si al indiferentei asupra necesitatilor acestora.Din pricina acestui fapt rascoalele au venit ca un mijloc natural de a face auzite cererile lor, atunci cand orice alt instrument politic esua. Cateodata insa, rascoalele au fost planuite in afara tarii pentru a servi intereselor straine.
Rascoala de la Tatarbunar
In anii interbelici, Uniunea Sovietica a avut o lunga serie de actiuni menite sa destabilizeze statul roman. De la incercarea de asasinat la regelui Ferdinand in 1918, la ordinele lui Trotki si Lenin si primul atentat terorist din Romania in 1920 cand agenti rusi au explodat o bomba in Senat si culminad cu insurectia armata din Tatarbunar in 1924. (Nota Nationalist - este vorba de atentatul savarsit de Max Goldstein, terorist anarhist recidivist, provenit dintr-o familie de comercianti alogeni)
Principalul motiv al racirii relatiilor dintre Uniunea Sovietica si Romania era unirea cu Basarabia pe care rusii nu o recunosteau, desi insusi Lenin in 1917 oferise dreptul de autodeterminare al tuturor popoarelor de sub fosta stapanire tarista.
Rusii pentru a-si motiva actiunile impotriva romanilor au inceput sa clasifice statul roman ca unul imperialist expansionist si multinational care a ocupat prin forta teritoriile intre Nistru si Prut.


Vasil Kolarov, secretar general al Cominternului in 1922-1924 si membru al Federatiei Comuniste Balcanice a pus la punct detaliile planului. Acesta se baza pe taranii din Basarabia nemultumiti de reforma agrara romaneasca din 1921 ca fiind principalul si cel mai numeros grup ce se va ridica impotriva “stapanirii” romanesti.
Apoi, agentii sovietici infiltrati inainte de evenimente preiau conducerea rascoalei si cer unificarea cu Republica Socialista Ucraineana, moment in care Armata Rosie intervine pentru a proteja miscarea.
Incidente premergatoare
La 2 iunie 1924, un grup de oameni ce incerca sa traverseze Nistrul ilegal a fost somat sa se opreasca de catre granicerii romani. Au fost intampinati de focuri de arma nu numai din partea acestora, dar si din partea granicerilor sovietici de pe celalalt mal. Se consemneaza ca exista posibilitatea ca alte grupuri sa fi trecut fara a fi depistate de graniceri.
Se creaza comitete revolutionare in judetele Cahul, Ismail si Cetatea-Alba sub directiunile date de Andrei Kliusnikov, un comisar sovietic care reusise sa ajunga in Basarabia. Se impart manifeste si brosuri pro-sovietice care indeamna la revolta.
Desfasurarea
Pe 12 septembrie, un grup de de 27 de persoane au trecut Nistrul si au luat cu asalt localitatea Nicolaievka din judetul Ismail. Acestia au distrus orice metoda de comunicare a localitatii cu exteriorul si s-au dedat la crime si jafuri. Printre victime s-a numarat primarul, sotia lui si jandarmii.
In noapte de 15 septembrie incepe revolta si in Tatarbunar. La indicatiile lui Andrei Kliusnikov se intrerup comunicatiile, sunt ocupate institutiile principale, comandantul de post si alti doi soldati fiind ucisi, intrarile si iesirile erau pazite de oameni inarmati si s-au arborat drapele sovietice.
Andrei Kliusnikov proclama Basarabia republica moldoveneasca sovietica si cere satenilor sa se inarmeze si sa lupte impotriva armatei romane pana in momentul in care va veni si Armata Rosie.
In zilele urmatoare pica in mainile revolutionarilor comunisti satele Cismele, Achmanghit, Nerusai, Mihaileni si Galilesti, in acest moment numarul rasculatilor trecand de 5.000. Comandantul de post din Achmangit a reusit sa fuga in satul Sarata si acolo a recrutat 40 de voluntari alaturi de care a luptat impotriva rasculatilor.
Corpul III al Armatei Romane impreuna cu o unitate de marina au fost trimise pentru a innabusi revolta. Pe 17 septembrie s-au dat lupte in jurul comunei Tatarbunar si Andrei Kliusnikov a fost fortat sa se retraga cu oamenii sai in comuna spre seara.
Pe 18, armata romana a initiat un atac de artilerie asupra comunei si infanteristii romani au avansat fortandu-i pe rasculati sa se retraga din Tatarbunar. Andrei Kliusnikov impreuna cu cei aproape o suta de oameni pe care inca ii mai avea au incercat sa ajunga la Galilesti, dar au fost ajunsi in urma de o unitate militara romaneasca si aproape toti au fost capturati.
Alaturi de Andrei Kliusnikov mai ramasese doar Iustin Batiscev si cei doi reusesc sa fuga cu un automobil. Cei doi s-au ascuns intr-o porumbiste, iar cand Kliusnikov a adormit, Batiscev a luat cei 200.000 de lei furati de la tarani si a fugit. Andrei Kliusnikov moare impuscat de un jandarm in timp ce fugea spre mlastinile sarate de la malul marii iar Batiscev a fost capturat de armata.
Consecinte

In urmatoarele zile au fost innabusite si celelalte focare ale rascoale. Procesul in care au fost judecati participantii la rascoala poarta numele in presa vremii ca “Procesul celor 500″. Din numarul acestora majoritatea au fost achitati si numai 85 au fost condamnati. Nici unul dintre acestia nu era roman.

Dupa aceasta rascoala, partidul comunist roman a fost interzis definitiv si Uniunea Sovietica creaza pe partea cealalta a Nistrului Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca in incercarea de a isi legitima pretentiile asupra Basarabiei.

Este de observat faptul ca Uniunea Sovietica nu s-a implicat direct in rascoala de la Tatarbunar efectuand doar manevre militare la granita pentru a da impresia rasculatilor ca Armata Rosie ii va sustine. S-a incercat demonstrarea pe plan international ca Romania Mare a luat nastere prin expansiune militara si asuprind popoarele ce intra in componenta ei, validand viziunea sovieticilor asupra statului roman in celalalte tari.

Personalitati internationale ca Albert Einstein si Bernard Shaw au criticat guvernul roman pentru actiunile sale fiind pacaliti de aceasta mascarada a sovieticilor. Foarte putini observatori externi si-au dat seama de adevaratul caracter al evenimentelor din timpul Rascoalei de la Tatarbunar din 1924.

Sursa: Ziare.com

Sursa
2010-09-27 15:35:13



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

14:00:00Sell Courses and Create Interactive Content on WordPress.com —» Ileana Pîrgaru
07:34:40ALEXANDRU COSMESCU - MENTOR AL TINERILOR SCRIITORI BASARABENI —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:06:14Making the Social Web a Better Place: ActivityPub for WordPress Joins the Automattic Family  —» Ileana Pîrgaru
09:36:34O CARTE ÎN PERCUȚII DE ECOU... —» Leo Butnaru
22:23:55O conversaţie cu ChatGPT despre ChatGPT —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:40:59Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (1) —» BiblioCity
09:40:32Valorificarea operei hasdeistice, digitizată din Colecția „Carte veche și rară” a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”: Expoziție aniversară (2) —» BiblioCity
06:22:05Raport analitic anual 2022 Bibliotecile Publice Teritoriale din Raionul Rîșcani —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:56:41Tânăr pensionar, caut sponsor! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:33:29Fii ecologic! Reciclează corect! —» BiblioCity
19:47:36A Social Experience Anchored by Your Domain —» Ileana Pîrgaru
08:32:56Cel mai bun cașcaval din lume, la Purcari Wine Bar —» Fine Wine
08:14:11LECTURA – CEA MAI IMPORTANTĂ ȘI CAPTIVANTĂ PASIUNE A OMULUI. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:24:07VALOAREA PROFESIEI DE BIBLIOTECAR —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
22:19:00Efectele telefonului mobil asupra copilului. —» Blog de Cultura
22:03:00Cum alegi un psiholog bun? —» Blog de Cultura
21:42:56Harald Jähner – Aftermath. Life in the fallout of the third reich —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
20:08:00Deținuți de la Soroca, reclamă abuzuri ale gardienilor —» Curaj.TV | Media alternativă
16:59:21Polițai fără centuri lîngă palatul Cotroceni —» Curaj.TV | Media alternativă
14:30:56Simpozionul științific „Anul 2022 – ANUL CONSOLIDĂRII RELAȚIILOR DINTRE BIBLIOTECĂ ȘI COMUNITATE” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
13:35:30©️ Dor de Tata —» Licurici de suflet
12:21:24LECTURA UN IMPERATIV AL TIMPULUI —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
12:03:43BIBLIOTECARUL DEZVOLTATORUL COMPETENŢEI DE CULTURĂ A LECTURII AL COMUNITĂŢII —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
09:27:04LECTURA – CATALIZATOR PENTRU O SOCIETATE DEZVOLTATĂ ŞI EDUCATĂ —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:04:44Cristina Bujor – cu drag pentru copii —» Biblioteca Hristo Botev