18666 cazuri COVID-19 în Moldova
6106 – cazuri active
11936 – cazuri vindecate
624 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 9 iulie 2020 ora 22:33


CE TREBUIE SA URMĂREASCĂ UN “PESCAR DE OAMENI”? Răspunsurile a doi misionari rodnici ai Rusiei: Părintele Mucenic Daniil Sâsoev şi Iurii Maximov

“- Parintele Daniel: (…) Prin urmare, pentru misionar Evanghelia este o carte vie. Ea nu este un text pentru extragerea unor citate pentru munca teologica. Ea este acea carte vie, despre care trebuie sa vorbesti intotdeauna si sa traiesti prin ea. O eroare enorma a misionarilor este incercarea de a dilua Evanghelia. Astfel de cuvinte exista in a Doua Epistola catre Corinteni a Apostolului Pavel. In slavona suna asa: “Noi nu targuim Cuvantul lui Dumnezeu ca altii” – de la cuvantul carciuma, adica taverna. Ce fac vanzatorii cei rai intr-o taverna? Ei toarna apa in vin, iar, ca sa nu se observe, adauga coloranti. Vinul in sine este vindecator, este bun pentru sanatate, dar diluat cu apa isi pierde utilitatea, iar adaugarea de otrava il poate chiar strica. La fel procedeaza si misionarii necinstiti. Ei spun: “Cuvantul direct al lui Dumnezeu, oamenii nu-l vor intelege”. Recent mi s-au spus urmatoarele cuvinte: “Parinte Daniel, va inselati cand predicati oamenilor atat de direct, pentru ca ei nu sunt interesati sa asculte despre Hristos. De aceea trebuie sa adaugam putin de la noi. Haideti sa dizolvam Cuvantul lui Dumnezeu, sa-l facem mai modern, mai usor de inteles, mai tolerant”. Desi mi se pare ca, de fapt, tocmai cuvantul despre El este interesant. Despre politica nu este interesant. Dar despre Hristos este interesant.

- Iurii Maximov: Aici as vrea eu sa intervin. Este foarte important sa intelegem ceea ce spune parintele Daniel. Unii oameni care vorbesc despre misiune considera ca pentru a avea succes in misiune trebuie sa modifici Ortodoxia. Acest lucru nu este adevarat. Tocmai o propovaduire patristica si evanghelica a Ortodoxiei – dar nu o Ortodoxie denaturata si modernista, ci o Ortodoxie traditionala si sanatoasa, pe care am primit-o de la Apostoli prin Sfintii Parinti -, asta este ceea ce ii convinge pe oameni. O “Ortodoxie modernista” nu poate interesa pe nimeni, iar misionariii modernisti, de regula, nu au succes. Deoarece modernismul spune, in general: “Crede cum iti place si traieste cum vrei, important este sa fii un om bun si totul va fi bine”. Dar o astfel de predica ii poate interesa doar pe oamenii care au nevoie de confort, nu si pe cei care au nevoie de adevar. Daca o persoana care are nevoie de adevar va auzi aceasta predica modernista pseudo ortodoxa, ea va spune: “Dar eu si asa pot fi o persoana buna, de ce trebuie sa devin si ortodox?” La aceasta intrebare, modernistii nu pot da un raspuns, de aceea misiunea lor este nefondata. Iar ei cred ca misiunea in general este nefondata si ca oamenii nu sunt interesati sa afle adevarul despre Dumnezeu. Dar acest lucru nu este adevarat. Oamenii nu sunt interesati sa asculte cuvintele lor, deoarece in cuvintele lor nu este nici putere, nici adevar. Dar Cuvantul Evangheliei, cuvantul patristic adevarat, este interesant de a fi ascultat chiar si de oamenii obisnuiti, fara o pregatire teologica. (…)

- Parintele Daniel: (…) Misionarul trebuie sa fie martor. El nu trebuie sa forteze oamenii sa accepte sau sa nu accepte Ortodoxia. Noi nu putem sa-i atragem pe toti. Nu vom reusi niciodata sa facem acest lucru. Domnul Insusi nu i-a atras pe toti, deoarece darul vointei libere, pecare Dumnezeu l-a dat creatiei Sale, implica posibilitatea respingerii totale. Si de aceea, desigur, noi nu trebuie sa ne bazam pe faptul ca Dumnezeu nu ne-a promis ca ii vom atrage pe toti. Dumnezeu a promis ca noi vom marturisi intregii lumi. Eu cred ca, din pacate, noi am asteptat prea mult. Pana in prezent nu am predicat Evanghelia in intreaga lume. Iar acum exista aceasta posibilitate. (…)

- Unii oameni fac referire la cuvintele Sfantului Ignatie Briancianinov atunci cand el spune ca respingerea [?!] este trimisa de Dumnezeu, si nu incerca s-o opresti cu mana ta slaba. Cum se coreleaza cuvintele Sfantului Ignatie cu activitatea misionara? [in realitate, este vorba de urmatorul cuvant: “Apostazia are loc cu îngăduinţa Domnului, nu încerca s-o opreşti cu slabele tale puteri…”

- Iurii Maximov: Aici se vorbeste despre acei oameni care si-au facut alegerea lor si, atunci cand au facut o alegere, nu poti face nimic cu ei. Daca oamenii nu vor sa asculte despre Dumnezeu acum si veti continua sa insistati, ei nu vor deveni ortodocsi, ci pur si simplu vor incepe sa va urasca. Si nu veti putea schimba acest lucru. Dar daca o persoana vrea sa stie adevarul, atunci puteti schimba foarte multe. Stiti, exista o parabola.

Un om mergea pe malul marii dupa o furtuna. O multime de stele de mare fusesera aruncate pe nisip, astfel incat nisipul era plin de ele. Si omul a vazut un baiat, care lua aceste stele si le arunca inapoi, in mare. Trecatorul l-a intrebat pe baiat: “De ce faci acest lucru?” El i-a raspuns : “Daca aceste stele nu vor fi ridicate si aruncate inapoi in mare, ele se vor vesteji si vor muri”. Trecatorul a obiectat: “Uita-te cat de multe sunt, nu vei putea schimba nimic, nu vei reusi sa le arunci pe toate inapoi, in mare”. Atunci baiatul a ridicat o alta stea, s-a uitat la ea, a aruncat-o in mare si a spus: “Poate ca nu voi putea schimba ceva pentru toate, dar pentru acesta stea am schimbat foarte multe”.

Parintele Daniel: Eu as adauga urmatoarele. Este foarte important pentru misionari sa retina un lucru. La noi, prea multa energie se consuma pentru a opri apostazia, dar nu consumam la fel de multa energie pentru a salva oamenii. Intr-adevar, incercarea de a opri apostazia este imposibila. Respingerea, razvratirea umanitatii impotriva lui Dumnezeu este de neoprit. Este adevarat. Dar nu uitati ca vechii crestini nu se luptau cu pacatul pagan, ci cu ratacirea pagana. Vechii crestini nu se luptau nici chiar cu gladiatorii, ei ii salvau pe pagani. Ii adunau, le vorbeau despre faptul ca nu ar trebui sa se inchine la idoli, ci trebuie sa se inchine la Singurul Dumnezeu adevarat. Si atunci cand paganii deveneau crestini, ei renuntau si la ratacire, si la jocurile cu gladiatori etc. si apoi, cand au devenit mai multi, au fost interzise si dezmatul, si jocurile cu gladiatori. Iar la noi totul este invers. Ne luptam cu ceva care nu poate fi invins, dar in acelasi timp cei care pot fi salvati sunt ignorati. Aceasta este o greseala. Sfantul Ignatie are dreptate atunci cand spune ca nu trebuie sa facem acest lucru. Nu trebuie sa ne luptam cu ceva ce nu poate fi schimbat. Dar ii putem salva pe acei oameni care doresc acest lucru. (…)

- Iurii Maximov: Pentru un misionar sunt importante rugaciunea si increderea doar in Dumnezeu, nu in fortele proprii, nu in sine insusi, nu in prietenii sai, nu in sponsorii sai, ci numai in Dumnezeu, iubirea pentru Hristos si persoana careia ii predici – iata ce este important pentru un misionar. Si, de asemenea, determinarea de a renunta la sine”.

(Fragmente din interviul dat in Serbia cu exact 8 zile inainte de moartea muceniceasca a parintelui Daniil, pentru site-ul svetosavlje.org, aparut in: Martiriul unui apologet al ortodoxiei. Pr. Daniil Sâsoev. Iurii Maximov, Ed. Sophia, 2010)

sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/


Sursa
2010-09-26 20:43:50Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:04:31Un copil al străzii a fost găsit înjunghiat —» Curaj.TV | Media alternativă
17:48:38Dezbatere despre ”ideologia de gen” —» Curaj.TV | Media alternativă
11:16:44Jurnalism —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
08:20:02Pregătim împreună biscuiți de post „Porumbița”. Sănătoși și plini de dragoste —» Sunt MAMĂ!
08:15:27Muncitori de la Bălţi, se odihnesc la Căuşeni pe bani americani —» Curaj.TV | Media alternativă
03:25:16Scufundări —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:53:47Cărțile pentru copii și cum ne deprindem cu lectura —» A little web world
16:48:45O RELAȚIE BUNĂ ÎNTOTDEAUNA DĂ ROD BUN! —» Asociaţia Obştească "Demos"
15:28:47The Confession, Call, and Conviction of a Disciple of Christ —» Erik and Elena Brewer's Weblog
13:26:09Slujba şi Paraclisul Sf. Sofronie de la Essex – text în metrică bizantină şi note psaltice —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
12:36:01Nu poate uita o nedreptate a poliției de la Roman —» Curaj.TV | Media alternativă
10:43:48Nu au apă potabilă, primarul le rîde în nas —» Curaj.TV | Media alternativă
10:23:57Crimă și pedeapsă / F. M. Dostoievski —» Frinturi din suflet de femeie
08:52:06Câți bani au trimis acasă moldovenii din diaspora în luna mai 2020 —» Elena Robu
08:51:20T2A WU – un nou serviciu pe piața bancară din Moldova —» edufin.md
08:21:38Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS vă invită să-i cunoașteți pe oamenii din diaspora care poartă România în suflet oriunde ar fi —» Elena Robu
07:30:08POEME ROMÂNEȘTI PUBLICATE ÎN GERMANIA —» Leo Butnaru
07:16:04Mâine „opoziția” va reveni în Parlament —» un alt blog
06:12:24Față, mâini și picioare umflate în sarcină. E absolut normal! —» Sunt MAMĂ!
23:03:09Eurovision Song contest: The Story of Fire Saga —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:09:36Au chemat poliția în sat pentru tractoare și escavatoare —» Curaj.TV | Media alternativă
17:36:44The Duck Show – INFLUENSERII —» Curaj.TV | Media alternativă
16:59:21©️ Ai momente —» Licurici de suflet
16:48:33Cîini dezlănțuiți la Sinaia, în parc —» Curaj.TV | Media alternativă
09:38:16Top vânzări iunie 2020. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu