CE TREBUIE SA URMĂREASCĂ UN “PESCAR DE OAMENI”? Răspunsurile a doi misionari rodnici ai Rusiei: Părintele Mucenic Daniil Sâsoev şi Iurii Maximov

“- Parintele Daniel: (…) Prin urmare, pentru misionar Evanghelia este o carte vie. Ea nu este un text pentru extragerea unor citate pentru munca teologica. Ea este acea carte vie, despre care trebuie sa vorbesti intotdeauna si sa traiesti prin ea. O eroare enorma a misionarilor este incercarea de a dilua Evanghelia. Astfel de cuvinte exista in a Doua Epistola catre Corinteni a Apostolului Pavel. In slavona suna asa: “Noi nu targuim Cuvantul lui Dumnezeu ca altii” – de la cuvantul carciuma, adica taverna. Ce fac vanzatorii cei rai intr-o taverna? Ei toarna apa in vin, iar, ca sa nu se observe, adauga coloranti. Vinul in sine este vindecator, este bun pentru sanatate, dar diluat cu apa isi pierde utilitatea, iar adaugarea de otrava il poate chiar strica. La fel procedeaza si misionarii necinstiti. Ei spun: “Cuvantul direct al lui Dumnezeu, oamenii nu-l vor intelege”. Recent mi s-au spus urmatoarele cuvinte: “Parinte Daniel, va inselati cand predicati oamenilor atat de direct, pentru ca ei nu sunt interesati sa asculte despre Hristos. De aceea trebuie sa adaugam putin de la noi. Haideti sa dizolvam Cuvantul lui Dumnezeu, sa-l facem mai modern, mai usor de inteles, mai tolerant”. Desi mi se pare ca, de fapt, tocmai cuvantul despre El este interesant. Despre politica nu este interesant. Dar despre Hristos este interesant.

- Iurii Maximov: Aici as vrea eu sa intervin. Este foarte important sa intelegem ceea ce spune parintele Daniel. Unii oameni care vorbesc despre misiune considera ca pentru a avea succes in misiune trebuie sa modifici Ortodoxia. Acest lucru nu este adevarat. Tocmai o propovaduire patristica si evanghelica a Ortodoxiei – dar nu o Ortodoxie denaturata si modernista, ci o Ortodoxie traditionala si sanatoasa, pe care am primit-o de la Apostoli prin Sfintii Parinti -, asta este ceea ce ii convinge pe oameni. O “Ortodoxie modernista” nu poate interesa pe nimeni, iar misionariii modernisti, de regula, nu au succes. Deoarece modernismul spune, in general: “Crede cum iti place si traieste cum vrei, important este sa fii un om bun si totul va fi bine”. Dar o astfel de predica ii poate interesa doar pe oamenii care au nevoie de confort, nu si pe cei care au nevoie de adevar. Daca o persoana care are nevoie de adevar va auzi aceasta predica modernista pseudo ortodoxa, ea va spune: “Dar eu si asa pot fi o persoana buna, de ce trebuie sa devin si ortodox?” La aceasta intrebare, modernistii nu pot da un raspuns, de aceea misiunea lor este nefondata. Iar ei cred ca misiunea in general este nefondata si ca oamenii nu sunt interesati sa afle adevarul despre Dumnezeu. Dar acest lucru nu este adevarat. Oamenii nu sunt interesati sa asculte cuvintele lor, deoarece in cuvintele lor nu este nici putere, nici adevar. Dar Cuvantul Evangheliei, cuvantul patristic adevarat, este interesant de a fi ascultat chiar si de oamenii obisnuiti, fara o pregatire teologica. (…)

- Parintele Daniel: (…) Misionarul trebuie sa fie martor. El nu trebuie sa forteze oamenii sa accepte sau sa nu accepte Ortodoxia. Noi nu putem sa-i atragem pe toti. Nu vom reusi niciodata sa facem acest lucru. Domnul Insusi nu i-a atras pe toti, deoarece darul vointei libere, pecare Dumnezeu l-a dat creatiei Sale, implica posibilitatea respingerii totale. Si de aceea, desigur, noi nu trebuie sa ne bazam pe faptul ca Dumnezeu nu ne-a promis ca ii vom atrage pe toti. Dumnezeu a promis ca noi vom marturisi intregii lumi. Eu cred ca, din pacate, noi am asteptat prea mult. Pana in prezent nu am predicat Evanghelia in intreaga lume. Iar acum exista aceasta posibilitate. (…)

- Unii oameni fac referire la cuvintele Sfantului Ignatie Briancianinov atunci cand el spune ca respingerea [?!] este trimisa de Dumnezeu, si nu incerca s-o opresti cu mana ta slaba. Cum se coreleaza cuvintele Sfantului Ignatie cu activitatea misionara? [in realitate, este vorba de urmatorul cuvant: “Apostazia are loc cu îngăduinţa Domnului, nu încerca s-o opreşti cu slabele tale puteri…”

- Iurii Maximov: Aici se vorbeste despre acei oameni care si-au facut alegerea lor si, atunci cand au facut o alegere, nu poti face nimic cu ei. Daca oamenii nu vor sa asculte despre Dumnezeu acum si veti continua sa insistati, ei nu vor deveni ortodocsi, ci pur si simplu vor incepe sa va urasca. Si nu veti putea schimba acest lucru. Dar daca o persoana vrea sa stie adevarul, atunci puteti schimba foarte multe. Stiti, exista o parabola.

Un om mergea pe malul marii dupa o furtuna. O multime de stele de mare fusesera aruncate pe nisip, astfel incat nisipul era plin de ele. Si omul a vazut un baiat, care lua aceste stele si le arunca inapoi, in mare. Trecatorul l-a intrebat pe baiat: “De ce faci acest lucru?” El i-a raspuns : “Daca aceste stele nu vor fi ridicate si aruncate inapoi in mare, ele se vor vesteji si vor muri”. Trecatorul a obiectat: “Uita-te cat de multe sunt, nu vei putea schimba nimic, nu vei reusi sa le arunci pe toate inapoi, in mare”. Atunci baiatul a ridicat o alta stea, s-a uitat la ea, a aruncat-o in mare si a spus: “Poate ca nu voi putea schimba ceva pentru toate, dar pentru acesta stea am schimbat foarte multe”.

Parintele Daniel: Eu as adauga urmatoarele. Este foarte important pentru misionari sa retina un lucru. La noi, prea multa energie se consuma pentru a opri apostazia, dar nu consumam la fel de multa energie pentru a salva oamenii. Intr-adevar, incercarea de a opri apostazia este imposibila. Respingerea, razvratirea umanitatii impotriva lui Dumnezeu este de neoprit. Este adevarat. Dar nu uitati ca vechii crestini nu se luptau cu pacatul pagan, ci cu ratacirea pagana. Vechii crestini nu se luptau nici chiar cu gladiatorii, ei ii salvau pe pagani. Ii adunau, le vorbeau despre faptul ca nu ar trebui sa se inchine la idoli, ci trebuie sa se inchine la Singurul Dumnezeu adevarat. Si atunci cand paganii deveneau crestini, ei renuntau si la ratacire, si la jocurile cu gladiatori etc. si apoi, cand au devenit mai multi, au fost interzise si dezmatul, si jocurile cu gladiatori. Iar la noi totul este invers. Ne luptam cu ceva care nu poate fi invins, dar in acelasi timp cei care pot fi salvati sunt ignorati. Aceasta este o greseala. Sfantul Ignatie are dreptate atunci cand spune ca nu trebuie sa facem acest lucru. Nu trebuie sa ne luptam cu ceva ce nu poate fi schimbat. Dar ii putem salva pe acei oameni care doresc acest lucru. (…)

- Iurii Maximov: Pentru un misionar sunt importante rugaciunea si increderea doar in Dumnezeu, nu in fortele proprii, nu in sine insusi, nu in prietenii sai, nu in sponsorii sai, ci numai in Dumnezeu, iubirea pentru Hristos si persoana careia ii predici – iata ce este important pentru un misionar. Si, de asemenea, determinarea de a renunta la sine”.

(Fragmente din interviul dat in Serbia cu exact 8 zile inainte de moartea muceniceasca a parintelui Daniil, pentru site-ul svetosavlje.org, aparut in: Martiriul unui apologet al ortodoxiei. Pr. Daniil Sâsoev. Iurii Maximov, Ed. Sophia, 2010)

sursa: http://www.razbointrucuvant.ro/


Sursa
2010-09-26 20:43:50Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:08:02Întâlnirea cititorilor cu scriitorul Grigore Chiper —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
10:49:56Întâlnire cu scriitoarea Maria Pilchin —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:36:59STELE DE MARE —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:23:25Este sau nu Dodon trădător de țară? Asta și alte câteva întrebări de precizare. Retorice, desigur —» Nicolae Federiuc
05:44:47SCRISORI DE MAI - ECOURI BISTRIȚENE —» Leo Butnaru
19:38:32fetele —» turn up the silence
08:42:42,,Comunitatea mea în obiectiv european” - Totalurile concurs de postere —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
17:14:02Vine schimbarea. Din lac în puţ. —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:30Românii din Republica Moldova nu sunt „diasporă”, ci parte aproape integrantă a României. Votul de ieri a arătat asta —» Nicolae Federiuc
14:09:32Opera este cununa tuturor muzelor… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
10:43:53Zilele Arghezi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
02:38:55".....she'll be on drugs, I'll be drunk, it'll be just like old times..." —» turn up the silence
18:03:00Află singur gradul de evoluție spirituală cu care te-ai încarnat —» codul omega
17:31:53AI powered human greed (1) —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:43:002026 – război civil, revoluție sau război mondial? —» codul omega
16:30:17UN ALTFEL DE RĂZBOI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:39:58POEMUL APUSULUI —» Andrei LANGA. Blogul personal
15:38:31El Dorado —» Andrei LANGA. Blogul personal
13:09:46Test/text de supraviețuire —» Andrei LANGA. Blogul personal
09:42:51Prima pistă ciclabila din Chișinău așteaptă să fie folosită —» Curaj.TV | Media alternativă
07:45:03Condorii negri – Fără nume (cover acustic de Andrei Albu) —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
13:30:48Care e opusul scrisului? —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
15:28:15Limba bulgară ca la ea acasă —» BiblioCity
07:53:44Premieră: Nucata din Moldova ia aur în Londra —» Fine Wine
15:31:48Protest la MinJust, nu mai complicați redobîndirea cetățeniei! —» Curaj.TV | Media alternativă