Cateva recomandari pentru Ambasadorul R. Moldova la Bucuresti

La sfarsitul acestei saptamani, in timpul Forumului de afaceri Romania – Republica Moldova, desfasurat la Brasov, ambasadorul moldovean la Bucuresti, Iurie Renita a trecut de la de la promovarea schimburilor comerciale bilatere dintre R. Moldova si Romania, incadarata intr-un exercitiu pragmatic si rational al diplomatiei, la “implorari” sentimentale catre companiile romanesti. Dimplomatul moldovean a invitat foarte insistent investitorii romani sa penetreze Prutul pentru a investi in R. Moldova, recurgand chiar si la “implorari” lipsite de un context argumentativ convingator.[1] Filosofia impartasita de ambasador este extrem de simpla. Potrivit lui Renita, Romania trebuie sa investeasca ca sa ocupe pozitia de lider in relatiile comerciale ale R. Moldova cu partenerii externi, atat la capitolul importuri, cat si la exporturi. Aceasta situatie pare destul de ciudata si corespunde in masura mica practicilor diplomatiei economice prevazute in setul clasic de responsabilitati ale misiunilor diplomatice.

Comportamentul dat poate fi explicat fie prin lipsa reala a rationamentelor economice capabile sa atraga investitorii romani, fie prin existenta unei abordari specifice fata de Romania, tratata in continuare prin prisma sentimentala si mai putin pragmatica. Actiunile ambasadorului moldovean la Bucuresti divulga in mod repetat identitatea lui politica si faptul ca dansul este rezultatul compromisului politic atins de Partidul Liberal in negocierile de repartizare a functiilor de ambasadori cu ceilalti reprezentanti ai Aliantei pentru Integrare Europeana.

In lipsa unui ton si a unei substante pragmatice diplomatia economica poate deveni ineficienta, transformandu-se treptat in gesturi incorente si stresante. Chiar daca in relatiile cu Bucurestiul se mizeaza pe substratul subiectiv, agentii economici iau deciziile si actioneaza in stransa corelatie cu avantajele si perspectivele economice pe termen mediu si/sau strategic. Din aceste considerente, diplomatii moldoveni trebuie sa ia in calcul mai multe principii esentiale, printre care:

  • Pragmatismul economic. Aici se pune accentul pe utilitatea si avantajul practic al activitatii economice. Din acest unghi de vedere, diplomatii trebuie sa prezinte domeniile, ramurile, obiectele economice, precum si conditiile fiscale etc., care pot convinge investorii romani de importanta valorificarii beneficiilor economice ale pietei autohtone.
  • Pragmatismul politic. Circumstantele politice din R. Moldova sunt vazute ca nefavorabile de o parte din investitorii straini, in special cei romani, care asteapta cu atentie deznodamantul alegerilor anticipate. Stabilitatea, previzibilitatea si inofensivitatea factorului politic constituie “regulilele de aur” pentru orice tip de investitor strain, care cauta piete sigure pentru investitiile sale, totodata, evitand tarile vulnerabile la constrangerile economice generate de criza mondiala.
  • Cost-beneficiu. Orice investitor gandeste in termeni de “cost-beneficiu”, punand accent pe rationalitatea investiei facute. Din aceasta decurge o serie de cauzalitati privitor la resursele umane, capacitatile de infrastructura, apropierea de piata de desfacere, nivelul competitivitatii, consumul intern etc. Din aceasta perspectiva, diplomatii moldoveni trebuie sa le construiasca o imagine integra si cat mai detaliata despre realitatile economice din tara, dovedind insemnatatea R. Moldova ca si destinatie pentru concentrarea investitiilor, dar si ca platforma sustenabila pentru realizarea nestingherita a activitatilor economice.

Daca si in continuarea, diplomatii vor ignora formele si instrumentele rationale de promovare a atractivitatii economice a R. Moldova, riscam sa fim ocoliti chiar si de catre investitorii din vecinatate, care ca si altii actioneaza in mare parte in contradictie cu atitudinile subiective, caracteristice pentru unii reprezentanti ai diplomatiei moldovenesti. Or, economia reala si beneficiile economice nu au nimic in comun cu activitatile filantropice sau rationamentele istorico-morale.

Referinte:

1. Iurie Reniță, investitorilor români: „Vă implor, treceţi Prutul!”, http://www.jurnal.md/ro/news/iurie-reni-a-investitorilor-romani-va-implor-treceti-prutul-193266/


Filed under: moldova, RM şi România

Sursa
2010-09-25 12:38:18Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

14:43:17CEREȚI vs. CERE-ȚI – când punem cratima? —» Moldova Creștină
10:05:33Graduation @ #Precept Institute for South Sudan Refugees in Uganda 🇺🇬 —» Moldova Creștină
09:35:01”Nu te baza pe alții! Privește, învață, fă și taci!” sau Despre cum să fii optimist —» Sunt MAMĂ!
09:20:02De ce copiii mei au hainele murdare? —» Sunt MAMĂ!
12:01:45De ce reușesc să fac atât de multe lucruri timp de o zi —» Sunt MAMĂ!
10:27:43Vizita de lucru a secretarului de stat Gheorghe Cârciu în Franța —» Elena Robu
08:00:39Cum a ajuns profesia de cercetător una din cele mai instabile în RM —» Gheorghe Cuciureanu
05:48:09Serviciul „Eco responsabil”, ediția a II-a —» BiblioCity
09:57:45Despre „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” de la Teatrul din Cluj —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
08:19:54Moldova a găsit soluția pentru eroarea 404. În vin! —» Fine Wine
10:00:17Poezie „Oameni ai credinței” —» Moldova Creștină
06:31:21REZILIENȚA SOCIALĂ A CONTINENTULUI MOLDAV —» Daniel Lachi
18:53:13PATIMILE DUPĂ DOSTOIEVSKI —» Leo Butnaru
06:25:22PUTINIȘTII TREBUIE EXTIRPAȚI! —» Daniel Lachi
05:24:1710 principii de evanghelizare și ucenicie din Ioan 4-11 —» Moldova Creștină
18:59:39Bugetul IP Gimnaziul "Victor Coțofană " pe anul 2023 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:54:44Informație cu privire la formarea bugetului pentru anul 2023, în IP Gimnaziul "Victor Coțofană" —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
18:48:13Raport referitor la executarea bugetului pentru anul bugetar 2022 —» Blogul elevilor din satul Chetrosu
14:36:50POEME PRIN ANI / ANTOLOGIE DE ETAPĂ #12 (30 de texte) —» Leo Butnaru
13:43:04Citit în ianuarie: „Iannis cel nebun pentru Hristos” (1 și 2) de Dionysios A. Makris —» Sunt MAMĂ!
13:40:07Poliția și jandarmii ignoră reguli elementare de circulație —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:22Dezvoltarea spiritului antreprenorial al copiilor —» BiblioCity
10:38:58Azi este sărbătorită Sfânta Muceniță Tatiana – ocrotitoarea studenților —» Sunt MAMĂ!
10:18:34Competențele sociale și individuale pentru un job de succes —» Centrul Comunitar Instruire, Acces Informaţie Călăraşi
10:00:51Să trăim prin credință! —» Moldova Creștină