Cateva recomandari pentru Ambasadorul R. Moldova la Bucuresti

La sfarsitul acestei saptamani, in timpul Forumului de afaceri Romania – Republica Moldova, desfasurat la Brasov, ambasadorul moldovean la Bucuresti, Iurie Renita a trecut de la de la promovarea schimburilor comerciale bilatere dintre R. Moldova si Romania, incadarata intr-un exercitiu pragmatic si rational al diplomatiei, la “implorari” sentimentale catre companiile romanesti. Dimplomatul moldovean a invitat foarte insistent investitorii romani sa penetreze Prutul pentru a investi in R. Moldova, recurgand chiar si la “implorari” lipsite de un context argumentativ convingator.[1] Filosofia impartasita de ambasador este extrem de simpla. Potrivit lui Renita, Romania trebuie sa investeasca ca sa ocupe pozitia de lider in relatiile comerciale ale R. Moldova cu partenerii externi, atat la capitolul importuri, cat si la exporturi. Aceasta situatie pare destul de ciudata si corespunde in masura mica practicilor diplomatiei economice prevazute in setul clasic de responsabilitati ale misiunilor diplomatice.

Comportamentul dat poate fi explicat fie prin lipsa reala a rationamentelor economice capabile sa atraga investitorii romani, fie prin existenta unei abordari specifice fata de Romania, tratata in continuare prin prisma sentimentala si mai putin pragmatica. Actiunile ambasadorului moldovean la Bucuresti divulga in mod repetat identitatea lui politica si faptul ca dansul este rezultatul compromisului politic atins de Partidul Liberal in negocierile de repartizare a functiilor de ambasadori cu ceilalti reprezentanti ai Aliantei pentru Integrare Europeana.

In lipsa unui ton si a unei substante pragmatice diplomatia economica poate deveni ineficienta, transformandu-se treptat in gesturi incorente si stresante. Chiar daca in relatiile cu Bucurestiul se mizeaza pe substratul subiectiv, agentii economici iau deciziile si actioneaza in stransa corelatie cu avantajele si perspectivele economice pe termen mediu si/sau strategic. Din aceste considerente, diplomatii moldoveni trebuie sa ia in calcul mai multe principii esentiale, printre care:

  • Pragmatismul economic. Aici se pune accentul pe utilitatea si avantajul practic al activitatii economice. Din acest unghi de vedere, diplomatii trebuie sa prezinte domeniile, ramurile, obiectele economice, precum si conditiile fiscale etc., care pot convinge investorii romani de importanta valorificarii beneficiilor economice ale pietei autohtone.
  • Pragmatismul politic. Circumstantele politice din R. Moldova sunt vazute ca nefavorabile de o parte din investitorii straini, in special cei romani, care asteapta cu atentie deznodamantul alegerilor anticipate. Stabilitatea, previzibilitatea si inofensivitatea factorului politic constituie “regulilele de aur” pentru orice tip de investitor strain, care cauta piete sigure pentru investitiile sale, totodata, evitand tarile vulnerabile la constrangerile economice generate de criza mondiala.
  • Cost-beneficiu. Orice investitor gandeste in termeni de “cost-beneficiu”, punand accent pe rationalitatea investiei facute. Din aceasta decurge o serie de cauzalitati privitor la resursele umane, capacitatile de infrastructura, apropierea de piata de desfacere, nivelul competitivitatii, consumul intern etc. Din aceasta perspectiva, diplomatii moldoveni trebuie sa le construiasca o imagine integra si cat mai detaliata despre realitatile economice din tara, dovedind insemnatatea R. Moldova ca si destinatie pentru concentrarea investitiilor, dar si ca platforma sustenabila pentru realizarea nestingherita a activitatilor economice.

Daca si in continuarea, diplomatii vor ignora formele si instrumentele rationale de promovare a atractivitatii economice a R. Moldova, riscam sa fim ocoliti chiar si de catre investitorii din vecinatate, care ca si altii actioneaza in mare parte in contradictie cu atitudinile subiective, caracteristice pentru unii reprezentanti ai diplomatiei moldovenesti. Or, economia reala si beneficiile economice nu au nimic in comun cu activitatile filantropice sau rationamentele istorico-morale.

Referinte:

1. Iurie Reniță, investitorilor români: „Vă implor, treceţi Prutul!”, http://www.jurnal.md/ro/news/iurie-reni-a-investitorilor-romani-va-implor-treceti-prutul-193266/


Filed under: moldova, RM şi România

Sursa
2010-09-25 12:38:18Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:11:24NoSugarPolitics despre puciul din Rusia și altele —» Curaj.TV | Media alternativă
09:41:20Lansarea cărții „Anton Mater, ispitele sceni și ale ecranului” —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
05:40:33Pentru copiii de la Tabăra de Vară a Alianței Franceze vara a început cu lecții —» BiblioCity
03:03:44the crew —» turn up the silence
01:18:15for pride month year around —» turn up the silence
18:04:00Jupiter in Gemeni (2024 - 2025) pentru toate zodiile. —» codul omega
15:40:37AVIZUHA —» Andrei LANGA. Blogul personal
11:12:54Exerciții de discernământ. Ce s-ar putea întâmpla după alegerile prezidențiale și referendum… —» Nicolae Federiuc
08:04:02Au luat la lucru om cu dizabilități, și l-au abandonat —» Curaj.TV | Media alternativă
14:54:52Contribuția neprețuită a voluntarilor la Bibliotecă —» BiblioCity
12:17:27La mare, la soare… —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
09:41:14Independentul Mihai Polițeanu este noul primar ales al Municipiului Ploiești —» Curaj.TV | Media alternativă
09:27:07Ce-i cu solul la Purcari?! —» Fine Wine
07:41:29Vai, sărmana turturică… —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
07:26:15Rock, folclor și pop simfonic la Cluj Symphony Experience 2024 —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
16:49:42Reciclarea RetuRo pe re-pet —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:58:33O vacanță de vis pentru copii —» BiblioCity
13:03:44Relevanți de ziua lor. De ce instituțiile publice din Moldova trebuie să inspire și motiveze angajații. —» Efrosnatalita’s Blog
09:29:04„Orașul meu cu umeri albi de piatră” —» CHIŞINĂU MUZICAL | Blogul Bibliotecii de Arte "Tudor Arghezi"
06:04:25당리맛집 Restaurants that serve food relevant to modern health —» Curat Murdar, Coane Fanica
05:26:12VĂ INTERESEAZĂ AVANGARDA? —» Leo Butnaru
17:43:40zâna —» turn up the silence
14:24:13Verile pline de cunoaștere în Universul STREAM la Bibliotecă —» BiblioCity
12:30:11,,Moldova – UE – viitorul nostru comun”. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
10:22:10Protest la Parlament pentru cetățenie fără birocrație —» Curaj.TV | Media alternativă