Procuratura versus Voronin. Limba rusa nu trebuie sa fie contrapusa cu limba romana pe teritoriul ei suveran

Ultimele evenimente de pe scena politica de la Chisinau ne demonstreaza inca odata ca in ajunul campaniilor electorale de obicei relatiile in societate se acutizeaza. Drept exemplu ne serveste si cererea Procuraturii Generale catre Parlament de a-i retrage imunitatea lui Voronin pentru a fi urmarit penal, fiind banuit de savirsirea infractiunii de negligenta in serviciu in legatura cu evenimentele din 7 aprilie 2009. In sfirsit Procuratura generala se intereseaza si de Voronin, semn ca timpurile s-au schimbat si ca oricine, om simplu sau deputat,  poate sa fie tras la raspundere. De citeva zile aceasta este tema nr.1 in discutii si dezbateri la Chisinau. Am fost si eu invitatul Jurnaltv la o editie speciala unde mi-am expus parerea. Astfel am opinat ca imunitatea unui deputat ar  trebui sa se refere doar la opiniile politice emise de catre acesta in exercitiul functiunii. Nu este normal ca un deputat care este banuit  sau invinuit de savirsirea unei infractiuni sa se ascunda dupa imunitatea sa parlamentara, indiferent ca face parte din opozitie sau din partidele de la guvernare. Vom vedea cum vor vota marti parlamentarii pro sau contra ridicarii imunitatii fostului Presedinte si atunci vom putea sa concluzionam la ce distanta ne aflam de statul de drept si de principiul constitutional de egalitate in fata legii a tuturor cetatenilor R.Moldova.
Unii zic ca prin acest demers de ridicare a imunitatii,  lui Voronin i s-ar face un cadou, caci este victimizat si astfel ii creste numarul votantilor. Argumentul este fals, deoarece Voronin are electoratul sau dur care il sustine orice ar face iar electoratul democratic il detesta oricum. Voronin nu a lasat pe nimeni indiferent in aceasta tara si  in continuare serveste drept reper de delimitare a electoratului comunist de cel democratic. Insa trebuie mentionat ca partidele AIE prin sustinerea ridicarii imunitatii vor putea recapata increderea a unei mari parti a tineretului de la 18 la 30 de ani care a suferit atit in timpul guvernarii lui Voronin cit si mai ales dupa 7 aprilie cind multi tineri au fost torturati si intimidati. Pentru PD care este principalul oponent al PCRM pe cimpul electoral de centru-stinga si stinga , este important sa se pozitioneze drept un partid principial care nu este doar mai spalat ca denumire si doctrina, dar si ca comportament responsabil si respect fata de lege. In speta PD daca va vota pentru ridicarea imunitatii lui Voronin va putea sa spuna electoratului pentru care se lupta ca pledeaza pentru suprematia legii si pentru egalitatea in fata legii a tuturor cetatenilor. La urma urmei doar o instanta judecatoreasca in cadrul unui proces corect si echitabil cu respectarea tuturor drepturilor poate sa emita o sentinta de condamnare sau achitare prin care sa aprecieze faptele lui Voronin din 7 aprilie 2009, iar gestul de ridicare a imunitatii este doar un test de egalitate in fata legii din partea parlamentarilor. Voronin are o problema, el  si anturajul lui nu inteleg ca ei nu vor mai putea reveni la guvernare in formula nereformata care este o combinatie bizara de romanofobie, anarhism si neocomunism. Degeaba se bazeaza Voronin pe sprijinul politicienilor din Federatia Rusa, pe care ii sperie cu pericolul inexistent al unirii RM cu Romania,  caci acolo la putere sunt anticomunistii Putin si mai ales Medvedev, iar unicul subiect care il discuta ei cu Voronin conform presei ruse este incercarea de a-l determina pe Voronin sa-l sprijine pe Marian Lupu la postul de Presedinte al RM. Intre Voronin si Lupu este un razboi dur pe viata si pe moarte politica pe care Voronin nu mai are cum sa-l cistige. Voronin poate doar sa mai intinda de timp, ceea ce si face dupa 29 iulie 2009, dar mult timp aceasta incertitudine nu mai poate sa dureze.

Mai avem o problema pe capul nostru in preajma electoralei, iarasi cineva vrea sa tensioneze relatiile in societate cu subiectul – limba rusa a doua limba de stat. Se doreste chiar un referendum pe aceasta tema. E regretabil ca acest subiect este ridicat de catre unii reprezentanti a gagauzilor care ar trebui sa beneficieze din plin de statutul de autonomie oferit generos de Parlamentul de la Chisinau si sa implementeze limba gagauza in regiune. Au trecut 20 de ani de la independenta iar noi in RM discutam acelasi subiect, cum se numeste limba de stat si limba rusa a doua de stat. Insa daca cu 20 de ani in urma reprezentantii minoritatilor nationale nu cunosteau aproape deloc limba romana, astazi situatia este diferita. O buna parte a minoritatilor nationale, in special tinerii care au terminat licee si studii superioare au invatat si cunosc limba romana la un nivel destul de inalt. Deci problema lingvistica este una politica mai mult iar cei care o gestioneaza o fac mai mult in scop electoral. Iar solutia este simpla de tot  - ratificarea  de catre Parlament a Conventiei europene privind limbile minoritare si regionale! Limbii ruse, bulgare, gagauze le poate fi acordat statut de limba regionala si sa fie folosita la egal si in paralel cu limba de stat romana in anumite regiuni ale R.Moldova. Drept conditie de pace interetnica limba rusa nu trebuie sa fie contrapusa cu limba romana pe teritoriul ei suveran, fiind aici in R.Moldova singura care trebuie sa fie oficiala. La fel cum limba rusa este suverana in Federatia Rusa si este singura de stat.  Compromisul rezonabil este ca limba rusa sa fie folosita drept limba regionala acolo unde populatia o cere.

Daca dorim sa rezolvam problema lingvistica statul trebuie sa investeasca bani in aceasta tema. Pe buna dreptate se pling unii reprezentanti a minoritatilor nationale ca nu au conditii pentru a invata limba romana. Sa le oferim deci aceste conditii. Sa declaram pentru viitorii 10 ani una dintre prioritati – studierea limbii romane de catre alolingvi. Pentru aceasta avem nevoie de cit mai multi profesori de limba romana si cursuri, lectii, seminare, emisiuni tv etc. despre limba romana. Astfel problema necesitatii limbii ruse drept limba de stat va decadea si se va rezolva prin studierea limbii romane.


Filed under: Uncategorized

Sursa
2010-09-25 01:56:39



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

04:18:29JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
14:17:07Tender pentru achiziția lucrărilor de construție a unui foișor —» Asociaţia Obştească "Demos"
08:51:47Șansele Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene pină în 2030 —» Roman Mihăeş
08:42:21Identitatea culturala dubla si basarabenii din Romania —» Roman Mihăeş
08:10:46Pactul pentru Europa si interesele de partid —» Roman Mihăeş
07:20:24Despre necesitatea crearii unui pol social-democrat —» Roman Mihăeş
06:51:45Despre alegerile prezidentiale la inceput de an politic —» Roman Mihăeş
05:51:03MEMORIE DE ȘCOLAR —» Leo Butnaru
08:59:009 obiceiuri care pot ușura viața oricărei mame —» Sunt MAMĂ!
11:41:10Declaraţie Hyde Park despre arestul unui activist —» Curaj.TV | Media alternativă
09:05:18Micile și marile bucurii ale lunii august 2024 —» Sunt MAMĂ!
05:45:10DIN POEZIA AVANGARDEI UCRAINENE —» Leo Butnaru
01:34:43Rescat de Pere Bessó (trad. al español y rumano) —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:10:06Cu ocazia începutului noului an de studii 2024-2025, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a transmis un mesaj de felicitare elevilor și cadrelor didactice —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:07:24Tineretul revoluţionar al Bienne-ului —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:33:52Banca Națională a Moldovei ar putea avea noi competențe —» Drept MD
08:50:0010 motive pentru care e necesar să frecventăm biserica în zi de duminică —» Sunt MAMĂ!
07:37:57POTECĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:35:44LUMINI —» Andrei LANGA. Blogul personal
04:43:47AȚI ÎNCERCAT SĂ DIALOGAȚI CU INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ? - EU DA... —» Leo Butnaru
14:08:39Alain DELON —» Andrei LANGA. Blogul personal
08:45:005 modalități de a-ți menține zilnic nivelul ridicat de energie! —» Sunt MAMĂ!
05:25:38JURNALUL CA MEMORIE —» Leo Butnaru
03:53:11Grupe noi la început de 2024 —» Fizică şi chimie
10:07:45Din nou: vom mai FI? —» Argentina Gribincea's Blog