Omen-ii publici din Moldova sunt cei mai ciotkie!

Vorbeam azi la un training despre faptul că în Bulgaria absolut toţi funcţionarii publici îşi declară averile. Dacă acestea nu sunt aproape de realitate, Curtea de Conturi efectuează o cercetare şi caută toate “inadvertenţele”.

În plus, acestea sunt obligator publicate pe internet şi absolut toţi cetăţenii au acces la datele financiare ale reprezentanţilor puterii.

La noi cum stă treaba?

Legea nr.1264-XV din 19.07.2002 stipulează că:

Articolul 3. Subiectii declararii veniturilor si a proprietatii

Subiecti ai declararii veniturilor si a proprietatii sint:

a)  Presedintele  Republicii  Moldova,  deputatii,  membrii Guvernului, judecatorii Curtii Constitutionale, Curtii Supreme de Justitie, Curtilor de apel,  membrii  Consiliului  Superior  al  Magistraturii,  judecatorii, Procurorul  General,  procurorii  si adjunctii acestora, membrii Curtii de Conturi,  membrii  Consiliului  de  administratie  a  Bancii  Nationale  a Moldovei,  membrii  Comisiei  Nationale  a  Valorilor  Mobiliare, avocatii parlamentari,  Presedintele  Comisiei Electorale Centrale si adjunctii lor (permanenti), conducatorii autoritatilor administratiei publice locale;

b)  viceministrii,  directorii  departamentelor  si adjunctii acestora, sefii  serviciilor  de stat si adjunctii acestora, sefii  punctelor vamale si adjunctii  acestora,  directorii  agentiilor de stat si independente si adjunctii  acestora,  directorul  Camerei  de  licentiere  si  adjunctii acestuia;

c)  conducatorii,  adjunctii  acestora,  in  institutia  publica,  in intreprinderea  de  stat  sau  unicipala,  in  societatea  comerciala  cu capital  de  stat majoritar, in institutia financiara cu capital  e  stat total sau majoritar;

d)  functionarii  de  stat care nu au fost specificati la lit.a), b) si c).

Dar, mai jos, există o lacună “irefutabilă”, care le permite acestora să nu le facă publice:

Articolul 6. Declaratia cu privire la venituri si proprietate

(1)  Declaratia  cu  privire  la  venituri  si proprietate (denumita in continuare declaratie) reprezinta un act personal si irevocabil.

(2)  Declaratia  este  un  act  confidential  si  nu  poate  fi  data publicitatii decit in cazurile si in conditiile prevazute de lege.

Articolul 12. Secretul informatiilor

(1)  Persoanele  carora,  in  procesul  exercitarii  atributiilor  de serviciu,  le-au  devenit  cunoscute  informatii  despre  declararea veniturilor  si  proprietatii sau care efectueaza controlul asupra datelor din declaratii sint obligate sa pastreze secretul informatiilor.

(2)  Persoanele  care  incalca  modul  de  pastrare  si  utilizare  a informatiilor  indicate  la  alin.(1),  cu  exceptia  celor  prevazute  la art.13, poarta raspundere in conformitate cu legislatia.

Ap cum. Reiese că aceştia sunt obligaţi să-şi declare averile, dar ele au caracter stric personal şi secret, adică nu pot fi aduse publicităţii decât dacă sunt obligaţi prin nuş’ cine şi nuş’ cum.

Din discuţia cu jurnalista Alexenia Dimitrova din Bulgaria, am înţeles că toţi sunt obligaţi, indiferent de motive şi consecinţe.

Eşti funcţionar public şi te-ai angajat să uiţi ce înseamnă viaţa personală, atunci de ce atunci când vine vorba de publicarea declaraţiei, toţi fug pe dealuri?

Acest lucru se referă, în special, primarilor localităţilor, dar şi consilierilor raionali şi municipali care refuză să arate datele pentru că-s personale.

Oricum, avem cîţiva care şi-au depus şi au publicat declaraţiile:

Topul celor mai bogati  functionari de stat:

Premierul Vlad Filat si sotia sa, Sanda, au declarat pentru anul 2009 venituri in suma de 7 211 282,69 lei, potrivit declaratiei prim-ministrului plasata pe site-ul Guvernului.
Sursele de venit ale lui Filat au fost salariul incasat ca deputat (193 282, 69 de lei), activitatea pedagogica (2000 lei)  si venitul obtinut din valori mobiliare, imobiliare si cote de participare in capitalul agentilor economici 7 016 000 lei.
Sotii Filat au in proprietate o casa de locuit in municipiul Chisinau cu o suprafata de 376,3 metri patrati, evaluata la 4 622 146 lei, precum si trei autoturisme (BMW 760 din 2005, TOYOTA RAV4 din 2001 si NIVA VAZ 2121).
Vlad Filat mai declara ca detine valori mobiliare in CS Kapital Invest Company S.A., cu sediul in Iasi, Romania, evaluate la 11 506 240 de lei.

Premierul este urmat in top de deputatul PLDM, Simion Furdui, a carui avere este estimata la peste 20 milioane de lei (cu circa un milion mai putin decat averea lui Filat – n.r.). Furdui are un lot de constructie de 6 ha in Chisinau, al carui pret de piata este de 6 milioane de lei, o casa de 1,2 milioane, patru masini care valoreaza, in total, peste 1,6 milioane de lei, si valori mobiliare de 11 milioane de lei la SRL „Gazenergomontaj”.

Un alt milionar, cu o avere de peste 11 milioane de lei, este deputatul comunist Oleg Babenco. Acesta are o casa in Chisinau, doua apartamente, actiuni de peste 10 milioane de lei la doua institutii de invatamant private.

Liderul comunistilor Vladimir Voronin a declarat, anul trecut, proprietati in valoare de peste 7 milioane de lei, dintre care un apartament de 1,8 milioane de lei si actiuni in valoare de 5,2 milioane de lei la banca fiului, „Fincombank”.

Ministrul de Stat, Victor Bodiu, se poate lauda cu un venit de  1 256 524.43 lei in 2009, provenite in majoritate din salariul de  director al companiei Raiffeisen Leasing Moldova.

Lista demnitarilor milionari este completata de: Alexandru Cimbriciuc (deputat PLDM – 1 mln), Ghenadie Ciobanu (deputat PLDM – 3 mln), Valeriu Guma (deputat PD – 10 mln), Ion Ionas (deputat PLDM – 3 mln), Vasile Iovv (deputat PCRM – 4 mln), Vadim Misin (deputat PCRM – 2 mln), Valeriu Nemerenco (deputat PL – 4 mln), Oleg Reidman (deputat PCRM – 2 mln), Valeriu Strelet (deputat PLDM – 4 mln) si altii.

Ad calendas graecas (soluturos)



Sursa
2010-09-24 18:45:23



Comenteaza





Ultimele 25 posturi adăugate

06:34:50DIN STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
11:17:54În vizită la Litra Brewing Company  —» Fine Wine
07:28:59DIN PASIENȚE —» Leo Butnaru
19:20:20Ești pe patul de moarte? Ascultă acest mesaj! – Vasile Filat —» Moldova Creștină
22:29:47Înc-o super-Mioriță! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
12:34:35양산흥신소 Private Investigator Costs/What They Do/Rundown —» Curat Murdar, Coane Fanica
10:42:03CÂNTEC —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:40:18DIAVOLUL RÂDE... —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:40:17DRAGĂ CHIȘINĂU – documentar —» Curaj.TV | Media alternativă
07:47:50STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
06:55:53Raze celeste —» Argentina Gribincea's Blog
05:22:04Narciși cu spini —» Argentina Gribincea's Blog
16:01:33Miticii, la brutărie! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
14:51:05FILĂ —» Andrei LANGA. Blogul personal
10:52:32Luați-i mingea! Hai România! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
10:12:00,,Maria Pilchin – o voce care ne cucerește prin cuvinte” —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
08:44:32Miting pro democrație la Universitate —» Curaj.TV | Media alternativă
08:42:43Poliția locală ignoră forțele naturii și legile statului —» Curaj.TV | Media alternativă
08:16:03Purcari lansează vinul Orange în seria 1827 —» Fine Wine
06:58:36AFORISMELE —» Leo Butnaru
06:58:19STRICTUL NECESAR —» Leo Butnaru
21:38:58Arderea lumânărilor pentru morți și vii – Vasile Filat —» Moldova Creștină
21:24:41Tălpile iadului vor fi căptușite cu fețe bisericești – Vasile Filat —» Moldova Creștină
18:00:38Mari economiști și gospodari —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
06:34:05VREMI ȘI VĂMI / JURNAL —» Leo Butnaru