17445 cazuri COVID-19 în Moldova
6780 – cazuri active
10093 – cazuri vindecate
572 – cazuri fatale
Actualizarea datelor: 4 iulie 2020 ora 01:33


Simpozion: „Perspective de integrare în Uniunea Europeana a Republicii Moldova”.

girbOrganizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat de pe 17 până pe 20 septembrie un simpozion ce a avut drept subiect „Perspective de integrare în Uniunea Europeana a Republicii Moldova”. Evenimentul respectiv a avut loc în orăşelul Eforie Sud, judeţul Constanţa, în incinta hotelului  „Splendid”. La acest eveniment au fost invitate toate organizaţiile studenţilor basarabeni din România, inclusiv şi Grupul de Iniţiativă a Românilor din Basarabia, Suceava. Reprezentanţii GIRB, Suceava la respectivul simpozion au fost Oxana Greadcenco, Lilia Cazacu, Dina Cepeliuc, Mircea Iurcu şi Ludmila Gamurari. În cadrul simpozionului au fost dezbătute teme precum Perspective de Integrare în Uniunea Europeana a Republicii Moldova; Educaţia şi tinerii ca factor dinamizator al noilor politici; Politici de atragere a tinerilor basarabeni înapoi în Republica Moldova;  Rolul României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova; Relaţiile româno-române, Republica Moldova-România.Prezent şi viitor; Mass-media şi libertatea de exprimare în Republica MoldovaRepublicii .

În prima zi a simpozionului, 17 septembrie,  tinerii basarabeni au avut o discuţie liberă cu primul prim-ministru al Republicii Moldova, domnul Mircea Druc.  A fost pusă în discuţie problematica „întoarcerea acasă” a studenţilor basarabeni care îşi fac studiile în România. În urma dezbaterii asupra acestui subiect domnul Druc şi mai mulţi studenţi au ajuns la concluzia că, de fapt, „acasă” nu înseamnă altceva decât România şi Uniunea Europeană. În aceeaşi ordine de idei, Angela Grămadă a intervenit în discuţie, abordând subiectul mult mai diferit decât studenţii basarabeni. Dupa Angela Grămadă, chestiunea „întoarcerea acasă” subminează, oarecum,aspiraţia de integrare în UE a Republicii Moldova. De vreme ce una din cele patru libertăţi fundamentale pe care le presupune UE este libertatea de mişcare a persoanelor, întoarcerea acasă – ca condiţie obligatorie, înseamnă „limitarea propriilor drepturi”.De asemenea, ţin să amintesc intervenţia Liliei Cazacu „ poţi să-ţi ajuţi ţara, aflăndu-te chiar şi la polul nord”, argumentând prin faptul că din moment ce ne aflăm într-o interdependenţă continuă problema „întoarcerea acasă” nu reprezintă neapărat o condiţie obligatorie.

În altă ordine de idei, Mircea Druc a facut referire,ori de cât de ori a avut posibilitatea, la responsabilitatea tinerilor de a schimba soarta raioanelor din stânga Prutului, îndemnându-ne să participăm activ la alegerile parlamentare de pe 28 noiembrie şi să nu uităm că noi, românii de la est de Prut, merităm mult mai mult.  Tot aici, Mircea Druc a vorbit, în repetate rânduri, despre problema basarabenilor. Aceasta ar fi lipsa capacităţii de a lua decizii însoţite de risc.„Români, nu vorbiţi de iubire, iubiţi-vă…nu vorbiţi de unire, uniţi-vă”.

În a doua zi a simpozionului, 18 septembrie,  i-am avut ca invitaţi pe Petre Movilă – deputat, Eugen Tomac – secretar de stat, Viorel Badea – vicepreşedintele Comisiei de Politica Externă, Radu Călin – jurnalist, Marian Voicu – jurnalist. La această dezbatere s-a discutat frumos şi cu cuvinte pompoase despre rolul României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi, mai mult sau mai puţin superficial, despre mass-media şi libertatea de exprimare în Republica Moldova.

Eugen Tomac în discursul său a enumerat „lucrurile concrete, şi nu doar mesaje” realizate de Guvernul României: suplimentarea burselor pentru studenţi, ajutorul de 25.000 euro anual pentru Republica Moldova, case construite pentru oamenii afectaţi de inundaţii, susţinerea Republicii Moldova la Bruxelles etc.

A treia zi, 19 septembrie, mi s-a părut cea mai productivă şi eficientă zi din cadrul simpozionului. În această zi s-a discutat despre relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti cu ambasadorul Republicii Moldova în România – Iurie Reniţă, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă – Titus Corlăţeanu, deputat PL –Ion Apostol (singurul reprezentant de la Chişinău).

Dezbaterea a pus în discuţie, în primul rând, alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 28 noiembrie, cauzele eşuării referendumului, succesele şi eşecurile AIE, situaţia politică de la Chişinău, dar şi „moblizarea” Bucureştiului privind situaţia politică din Republica Moldova şi procesul de integrare europeană a acesteia. În ultima parte a acestei zile, ambasadorul Iurie Reniţă, împreună cu studenţii basarabeni a decis în ce oraşe e nevoie să fie deschise secţii de votare pentru alegerile parlamentare din noiembrie.  Astfel, vor fi deschise 17 secţii de votare în centrele universitare din România. Vestea bună e că de data aceasta se va deschide şi în oraşul Suceava o secţie de votare.

Ludmila Gamurari


Sursa
2010-09-24 16:58:16Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:10:16Abba – Avraham Fried —» O parte din Mine
10:41:23Întoarcerea la Cuvânt —» O parte din Mine
10:29:40Adio, pandemie? Bun venit, campanie electorală! —» Curaj.TV | Media alternativă
08:11:25Inspecţie civică la Garda de mediu Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
05:31:05POEZII PENTRU COPII —» Leo Butnaru
05:27:25Profilul viitoarei vedete de la PoRnOTV —» un alt blog
03:22:22Polonia pentru polonezi —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:55:13Vacanţă în Elveţia (1) – St. Ursanne —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:18:48Geană şi Niţu pun poliţia la treabă, Întorsura Buzăului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:19:42Maşina MAI staţionează periculos şi ilegal —» Curaj.TV | Media alternativă
19:15:42Agresat de poliţia locală pentru c-o filmam —» Curaj.TV | Media alternativă
18:18:17©️ Femeia ta, oglinda ta… —» Licurici de suflet
17:41:40Câte femei încap într-o femeie? Câte voci? —» Frinturi din suflet de femeie
12:15:55Andrew Rayel – absolventul liceului nostru printre cei mai buni DJ din lume! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
12:14:10Vorbe, fapte, bani —» Madrizen
09:06:14„Guvernul lui Dodon vrea să ofere sporuri salariale mai mari celor din Parlament, decât medicilor și învățătorilor”. Declarația deputaților PAS —» Elena Robu
08:57:06N-o fi cel mai bun, dar jumătate s-a dus! —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
22:01:43Da 5 Bloods —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:16:08Organele înarmate s-au luat de-un turc şi un biciclist —» Curaj.TV | Media alternativă
21:10:35Au uitat mîncarea pe aragaz pînă au venit pompierii —» Curaj.TV | Media alternativă
19:48:22Gațcaniada Socialistului Rătăcit —» un alt blog
12:14:41CA O MASCĂ ANTIVIRUS – CAISUL ÎNFLORIT... —» Leo Butnaru
11:46:28ADIO, BIBLIOTECI, ADIO, BIBLIOTECARE! —» Leo Butnaru
10:42:42Disciplina spirituală —» Curbet Alexandru
08:56:58Porsche Cayenne 42d, chiptuning! Доверить или верить? —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.